Kövess minket!

Médiapiac

Megkezdődött a harc az internetes óriások ellen

Kilenc európai sajtóügynökség, köztük az AFP szólította fel az internetes óriásvállalkozásokat, hogy kikényszerítsék azon szerzői jogok megfizetését, amelyekkel többek között a Facebook, a Google és a Twitter hatalmas nyereséget termelnek.

Egy ideje az EU napirendjén is állandó téma az internetes óriáscégek adóztatása, amelyek eddig úgy használták a több millió híranyagot, hogy nem azok keletkezési helyén fizették utánuk a jogokat.

“A Facebook a világ legnagyobb médiumává vált… Mégsem rendelkeznek hírszerkesztőségekkel, nincs szíriai újságírójuk, aki veszélybe sodorja az életét, nem működtetnek zimbabwei irodát, amely Mugabe távozását vizsgálná, és nem ők járnak utána helyi újságírók által küldött információk hitelességének” – olvasható az ügynökségek állásfoglalásában.

A szabad információhoz való hozzáférést az internet egyik legnagyobb győzelmének tekintjük, de ez csak egy mítosz

– írják.

Mindehhez tudni kell, hogy például a Facebook a tavalyi évben háromszorosára, 10 milliárd dollárra növelte nyereségét. Az ügynökségek szerint ezek a cégek “nagymértékben profitálnak mások munkájából”, amelynek segítségével 60-70 százalékos bevételnövekedést realizálnak, miközben a média hirdetési bevételei tavaly kilenc százalékkal csökkentek Franciaországban.

Veszélyben a demokrácia alappillére

– fogalmazzák meg.

Az IAB Hungary idén márciusban, az Evolution konferencia keretében jelentette be a 2016-os évre vonatkozó Adex-számokat, valamint az idei piaci várakozásokat feltáró AdExpect-kutatás eredményeit, amelyből megtudhattuk, hogy 2016-ban 68,38 milliárd forintot tett ki a reklámpiac digitális szegmense, amely 22 százalékos bővülést jelent.

Folytatódott a globális szereplők (elsősorban a Google, Facebook értendő ide) térnyerése, mostanra ezek 51 százalékos aránnyal képviseltetik magukat a digitális piacon belül. A display piacnak 28 százalékát, a mobilnak azonban már 85 százalékát viszik a globális játékosok.

A francia, német és spanyol újságírók által tett erőfeszítések noha arra késztették az internetes óriásokat, hogy bizonyos összegeket már befizetnek, de ez nem elegendő, és mindössze “néhány szimbolikus morzsa” jut el azokhoz, akik a valódi munkát elvégzik helyettük.

A sajtóügynökségek ragaszkodnak ahhoz, hogy az Európai Unió biztosítsa számukra a szerzői jogokat, azonban ebben a kérdésben sincs száz százalékos egyetértés, mivel néhány európai parlamenti képviselő aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a javaslat veszélybe sodorhatja az internetezők hírhez való szabad hozzáférését. Ennek kapcsán megjegyzik: “Az internethasználókat nem érinti a javaslat… Azt szeretnénk elérni, hogy azok, akik most a reklámbevételek aránytalanul nagy részét zsebre teszik, osszák meg azokkal, akik a munkát ténylegesen elvégzik.”

Némi előrelépést jelent, hogy a Facebook a héten jelentette be, hogy helyben, a tevékenysége szerinti országokban fogja könyvelni reklámbevételeit ahelyett, hogy dublini székhelyén venné nyilvántartásba azokat. Ez a lépés Magyarországon is fontos változást hozhat a reklámpiacon. Dave Wehner, a cég pénzügyi vezetőjének tájékoztatása szerint a közösségi médiaportál 2018-ban hajtja végre a változtatást, és 2019 első felében kívánja befejezni az új értékesítési struktúráját.

“Az Európai Bizottság várhatóan márciusban terjeszti elő jogalkotási javaslatát azon multinacionális digitális vállalatok megadóztatásáról, amelyeket azzal vádol, hogy a nyereségük után fizetendő járulékukat alacsony adókulcsú uniós tagországokban róják le, például Írországban vagy Luxemburgban. Az alapprobléma az, hogy sem a cégek, sem azok tevékenysége fizikailag nincs jelen azokban az országokban, ahonnan bevételét eléri, márpedig a klasszikus adózás logikája alapján a jelenlétre lenne szükség a megadóztatáshoz” – írja a HVG.

A fellebbezést a következő szervezetek írták alá: AFP, a német DPA, az angol Press Association, a spanyol EFE, az olasz Ansa, a svéd TT, a belga Belga, az osztrák APA és a holland ANP.

Médiapiac

Szintet lép a napjaink keresztényüldözését bemutató hírportál

Az S4C News magyar kezdeményezői a legátfogóbb képet kívánják adni erről a szomorú jelenségről.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, forrás: Pixabay

Új szintre lép a Vasárnap-lapcsaládhoz tartozó S4C Newsírja a Vasárnap.hu. A korunk keresztényüldözését bemutató tematikus hírportál 2018 májusában indult, azóta pedig folyamatosan tájékoztatja olvasóit a magyar nyelvű híranyagok mellett tematikus angol nyelvű szakportálon keresztül is.

Az oldal neve az angol „Stand for Christians” kifejezés rövidítése. A szaklap bemutatja korunk legnagyobb és legelhallgatottabb üldöztetését, amelyet a keresztény emberek szenvednek el a világ számos pontján.

A hírportál logója

Annak érdekében, hogy a szerkesztőség növelje rálátását a témára és első kézből jusson megbízható hírekhez, az oldal megannyi neves intézménnyel vette fel a kapcsolatot és jutott velük megegyezésre.

Ennek keretében – budapesti központtal – globális virtuális szerkesztőség épül fel, amely a legátfogóbb képet adja majd a keresztényüldözés jelenségéről.

Az együttműködésben résztvevők között olyan szervezeteket találunk, mint a Hungary Helps Program, a Campssi.org, a Genocideresponse.org, a Barnabas Fund, az Observatory on Intolerance and Discrimination against Christians in Europe, az SOS Chrétiens d’orient, a Cardus Religious Freedom Institute, a Nasarean.org, a CSW, a COMECE, az International Christian Concern és a CSI.

A szerkesztők reménye szerint azzal, hogy erőforrásaikat és ötleteiket egy helyre gyűjtik, fel tudják nyitni a nagyvilág szemét arra a tényre, hogy keresztények a föld megannyi pontján üldöztetésben szenvednek.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazugság, hogy a közmédia filmet forgat az őszödi beszédről

Az MTVA azt javasolja, ezúttal a 168 órának ítéljék oda a Sánta kutya-díjat.

Közzétéve:

Borítókép: Az M1 Televízió logója a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) óbudai székháza előtt. Forrás: MTVA / MTI / Zih Zsolt

A közmédia jelenleg semmilyen játék- vagy dokumentumfilmet nem forgat, és ilyen szerződése sincs egyetlen produkciós céggel sem – közölte az MTVA Sajtó és Marketing Irodája a 168 órának arra a cikkére reagálva, amely szerint “már forgatja a közmédia az őszödi beszédről” szóló filmet.

A közlemény szerint “ismét sikerült a fake news médiának arcátlan hazugságot terjesztenie. Most a 168 óra oldalán megjelent ‘Már forgatja a közmédia az őszödi beszédről és a tévészékház ostromáról szóló filmet’ című cikkükben már a címben is sikerült rögtön hazugságot állítaniuk.”

A cikkben “leírtakkal szemben a valóság az, hogy a közmédia jelenleg semmilyen játék- vagy dokumentumfilmet nem forgat, és ilyen szerződése sincs egyetlen produkciós céggel sem” – áll a közleményben, hozzátéve: “Ha lesz ilyen, szólunk!”

“Sajnálatosnak tartjuk, hogy az online média világában egyre gyakoribb a fake news, vagyis a hazugsággyártás. Javasoljuk, hogy ezúttal a 168 órának ítéljék oda a Sánta kutya-díjat” – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hamisított képpel támadják Semjén Zsoltot a közösségi médiában

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes feljelentést tesz képhamisítás, hamis vád és rágalmazás miatt, mivel egy olyan montázst terjesztenek róla, ami egyértelműen hamisítvány.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Egy kamuképpel támadják Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest. A kép egy olyan csoportból indult, amit Dániel Péter vezet. Az Izraelben élő egykori ügyvéd az elmúlt évtizedben több kormányellenes álhírt is kreált már. 

Itt látható a hamis kép: 

Itt pedig az eredeti, ahol egy gyógyult madarat engedett szabadon a miniszterelnök-helyettes. 

Képek forrása: Origo

 A képhamisítás ügyében Semjén Zsolt feljelentést tett – írja az Origo

Tovább olvasom