Kövess minket!

Médiapiac

Megfúrná a kormány a nagy tévék terjesztési bevételeit

Jövő évtől sem lehet terjesztési díjat kérni a nagy csatornákért – hacsak a kormány másként nem rendeli.

Hiába számítottak arra a nagy televíziótársaságok, hogy legnagyobb adóik sugárzásáért a törvényi tiltó határidő lejártát követően – az a digitális átállással összefüggésben 2014. december 31. – pénzt kérjenek a kábelszolgáltatóktól. (A TV2 még múlt heti sajtóeseményén is említette, hogy jövőre már számol ezzel a bevételi forrással.) Az Országgyűlés elé ma került az a törvényjavaslat, melynek 43-44.§-a szerint a jelentős befolyásoló erejű (JBE) lineáris audiovizuális médiaszolgáltatók legnagyobb éves átlagos közönségarányú lineáris audiovizuális médiaszolgáltatásáért (igen, ez az RTL Klub és a TV2, bár a Médiatanács határozatban mást is mondhat) járó programdíj fizetésének szabályait rendeletben állapítsa meg. Amíg ez a rendelet nem születik meg, a szolgáltatókat eltiltja a díjszedéstől. (A rendelet megalkotására a törvényjavaslat nem szab határidőt a kormánynak.)

Az indoklás szerint a programdíj az előfizetői díjakra, valamint a médiaszolgáltatók és a műsorterjesztők piacára is kedvezőtlen hatással lehetne, ezért vonja saját hatáskörbe a kormányzat.

A „hagyományosan előfizetési díj megfizetése nélkül hozzáférhető” adókra a kiemelten nagy jelentőséggel bíró események kapcsán is hivatkozik a tervezet. Ebben a körben egyébként új elemként megjelenik az „általánosan elismert egyedi kulturális jelentőséggel bír а lakosság számára, így különösen а kulturális önazonosság erősítésében” kitétel is, mint a kiemelt fontosság egyik ismérve.

A salátatörvényben ezen kívül is szerepelnek a médiát érintő kitételek:

Pontosították az analóg lineáris médiaszolgáltatási jogosultság meghosszabbításának határidőit: az erre vonatkozó kérelmet továbbra is a lejárat előtt 14 hónappal kell benyújtani, a Médiatanács pedig a lejárat előtt legkorábban 4 hónappal, legkésőbb 2 hónappal hozza meg döntését.

Amennyiben а kiadó nyomtatott sajtótermékét а nyomtatott sajtótermékkel teljes mértékben megegyező tаrtаlmú digitális másolatként teszi interneten elérhetővé, az internetes tartalmat а nyomtatott sajtótermék másolatának kell tekinteni, és azt külön internetes sajtótermékként nem kell bejelenteni.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom