Kövess minket!

Médiapiac

Megadóztatnák a médiaügynökségeket?

Az MRSZ ismét tárgyalt Lázár Jánosékkal. Ezúttal az ügynökségek voltak terítéken. Volt egyéb téma is.

“A Kormány által kezdeményezett tárgyalások során ma az MRSZ egyeztetett a Miniszterelnökséget vezető Államtitkárral. Az MRSZ a kormányzati megkeresés tárgykörében egyeztetéseket kezdeményezett a MAKSZ-szal, amelynek eredményeképpen a mai napon bemutatásra került a médiaügynökségek iparágon belül elfoglalt szerepét, hozzáadott értékét, működési mechanizmusát és bevételi struktúráját bemutató álláspont. Az MRSZ ezen felül egy, a kis- és középvállalkozásokat támogató program megfontolását vetette fel a Kormány számára, amelyet a Miniszterelnökséget vezető Államtitkár üdvözölt és jelezte, hogy azt megfontolás tárgyává teszi. A kormányzati oldal jelezte, hogy az elkészített anyagot tanulmányozza, és az alapján egy későbbi időpontban visszajelez az MRSZ felé” – állt a közleményben, melyet a Magyar Reklámszövetség (MRSZ) küldött tagjainak kedden. Ebből az is kiderült, hogy egy kkv-támogatási program is szóba került a szövetség ötlete nyomán.

Úgy tudjuk ugyanakkor, az egyeztetések elsősorban a médiaügynökségek bónuszait érintik, így megkerestük Mező Lászlót, a MAKSZ médiaszekciójának elnökét, aki nem kívánt az MRSZ közleményhez továbbiakat hozzáfűzni. Az MRSZ a múlt héten már kiadott egy tájékoztatást a tagjai felé, amelyben még ez állt: “A Kormány és az MRSZ között a Kormány megkeresése nyomán újrakezdődtek az egyeztetések a kommunikációs iparág szabályozási kérdéseit illetően. A Kormányt az egyeztetéseken továbbra is a Miniszterelnökséget vezető államtitkár képviseli. Az egyeztetések tartalma az egyes piaci alszegmensek bevételi struktúrájának áttekintésére terjed ki. A következő személyes találkozóra előreláthatólag kedden kerül sor a Miniszterelnökség és az MRSZ között. Tagjainkat minden lépésről, illetve a konkrétumokról tájékoztatni fogjuk a következő találkozó után.”

Az MRSZ tavaly májusban kezdett hasonló témában tárgyalni a kormányzattal, akkor a reklámadó néven elhíresült, a médiacégek reklámbevételére kivetni kívánt adó volt a téma. Az ötletet júniusban vetette el a kormány.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom