Kövess minket!

Médiapiac

Közösséget építünk

Egy régi-új szereplő erősödött meg a lappiacon. A Képmás magazin egyike a legstílusosabb lapoknak, hagyományos európai értékeket valló, középosztálybeli nőket céloz meg. Molnár-Bánffy Katát, a kiadó ügyvezetőjét kérdeztük.

A Képmás magazin 17 éve van a piacon, de megújult, lépést tart a trendekkel, 16 ezres példányszáma mellett közel 43–47 ezren olvassák. Mi a titok?

A Képmás az ellenpélda arra, hogy a női olvasókat csak a divat és a receptek érdekelnék. Ez egy műfajának kereteit feszegető, a tudomány és a művészet eszközeit is segítségül hívó, érdekes, hasznos és szórakoztató kiadvány, hiteles megszólalókkal és értékeket kereső, problémaközpontú szemlélettel. Központi témája a család, a párkapcsolat és a gyereknevelés, ennek ellenére csaknem ugyanolyan arányban forgatják férfiak, mint nők. AB státuszú, értelmiségi olvasóink között feltűnően sok az előfizető, akik hiteles forrásként tekintenek a Képmásra. Ebből a szempontból a havi magazinok között meg is előzzük versenytársainkat.

Miért volt szükség arra, hogy a magazin kilépjen az online térbe?

Izgalmas kihívás volt, aminek nem tudtam ellenállni, másrészt ez elengedhetetlen lépés a 21. században. Tudatos döntés volt a kepmas.hu önálló termékké fejlesztése, átgondolt tartalomstratégia alapján. Az online magazin egyedi tartalmaival, saját szerzői gárdával, tartalmi és minőségi minimumok meghatározásával aktuálisabb tud lenni, mint a print lapok. Értékrendje megegyezik a Képmás magazinéval, de stílusában bátrabb, lazább. Egy konzervatív feminista fórum – ilyen idehaza még nem volt eddig. Tavaly ilyenkor 20 000–25 000 volt a havi oldalletöltések száma, ma havonta 890 000–1 100 000 oldalletöltés és 200 000–250 000 egyedi látogató jellemző, és e számok egyre növekednek. Közösségimédia-oldalainkon aktív közösségépítés folyik, elektronikus hírlevelünket csaknem hétezer feliratkozó kapja meg hetente.

Az offline térben pedig ott vannak a Képmás-estek…?

A Képmásnak kezdetektől fogva fontos célkitűzése volt a közösségépítés; az estek már évek óta zajlanak, de az utóbbi években beérett, termékként értelmezhető lett ez a tevékenységünk is. A Várkert Bazárban és a Hagyományok Házában zajló rendezvényekre sokszor le kell zárnunk a regisztrációt, hogy beférjünk. A Képmás-est a magazin értékeinek élményalapú, interaktív, jelen idejű megjelenési formája. A közönség jó része visszajár, a megjelentek a rendezvény előtt és után örömmel kommunikálnak egymással és velünk. A tematika a családra, az emberi kapcsolatokra és a közösségre fókuszál, és fontos eleme a művészi élmény, amely segít a témák komplexebb megközelítésében, és érzékenyíti a közönséget. Az estek a Média a Családért Alapítvánnyal közös szervezésében zajlanak.

A Média a Családért Alapítványnak mi a küldetése?

Az Alapítványt 2007-ben azzal a céllal hívtuk életre, hogy a médiában rejlő lehetőségeket a családok javára fordítsuk. Az alapítvány által létrehozott Média a Családért díj célja, hogy a család – örömeivel és gondjaival együtt – ugyanolyan hangsúlyos szerepet kapjon a médiában, mint az életben magában. Éves díjátadója mára jó hangulatú, elegáns VIP-rendezvénnyé nőtte ki magát.

Merre tovább?

A négy – és a fejlesztés alatt álló ötödik – termékünket láthatóbbá kívánjuk tenni, szeretnénk az elkötelezett közösséget, amelyet elérünk, új partnerekkel, új együttműködésekkel gazdagabbá tenni, értéket közvetíteni és adni. Hirdetőink, piaci partnereink felé világosan fogjuk kommunikálni, hogy olyan kiterjedt és életmódjában másokra is ható közösség érhető el a Képmás-termékeken keresztül, amelynek tagjai más női médiatermékek iránt nem mutatnak ilyen erős elköteleződést.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom