Kövess minket!

Médiapiac

Korhatáros lesz a hamburger reklám

Bővül a ″felelős hirdetők″ köre: a Bonbonetti, a FrieslandCampina, a Burger King és a McDonald’s csatlakozott az önkorlátozó reklámozók csoportjához.

Újabb négy nagyvállalat csatlakozott a hazai EU Vállalás aláíróihoz: a Bonbonetti, a Burger King, a FrieslandCampina, és a McDonald’s sem hirdeti a nem gyerekek étkezési igényeire szabott élelmiszereit TV csatornák olyan műsorsávjaiban, ahol a közönség legalább 35%-a 12 évesnél fiatalabb gyermekek.

Egy friss kutatás szerint 2005 óta 83%-kal csökkent az ilyen szempontból nem megfelelő műsoridőben elhelyezett tévéreklámok száma az EU-ban. Arányuk itthon is minimális, tavaly a tévés reklámelhelyezés hazai gyakorlata 97,8%-ban megfelelt az EU Vállalásnak.

2012 decemberében az Önszabályozó Reklám Testület (ÖRT) és a Magyar Márkaszövetség (MM) kezdeményezésére a Coca-Cola, a Danone, a Ferrero, az Intersnack, a Mondelez, a Mars, a Nestlé, és az Unilever vezetői írták alá el az EU Vállalás magyar változatát. Arra vállaltak önkéntesen kötelezettséget, hogy nem hirdetik termékeiket TV csatornákon 12 évesnél fiatalabb gyermekeknek, azon termékek kivételével, amelyek eleget tesznek bizonyos meghatározott táplálkozási kritériumoknak. Vállalásuk a harmadik félen keresztül megvalósított internetes hirdetési tevékenységre, és a társaságok saját weboldalain folytatott élelmiszer- és italmarketingre is vonatkozik.

Most, 2014 januárjában Karas Monika, a médiahatóság elnökének jelenlétében további négy vállalat kötelezte el magát az önkéntes vállalás mellett: a Bonbonetti, a FrieslandCampina, a Burger King és a McDonald’s. „2012-ben azért hoztuk létre az EU Vállalás magyar tagozatát, hogy a csatlakozók példájával ösztönözzük az iparág képviselőit a felelős hirdetői magatartásra. Platformunk nyitott a bővülésre, örömmel üdvözöljük az új tagokat” – mondta Fekete Zoltán, a MM főtitkára.

„Fontos, hogy ma a reklámok világában és a reklámozó cégek identitásában is mind nagyobb szerepet kapjon az ifjúság védelmét szolgáló önszabályozás és az önkorlátozás felelőssége” – emelte ki beszédében Karas Monika, az NMHH elnöke. A gyermekek bizonyos életszakaszokban különösen fogékonnyá válnak a külső mintakövetésre. A mi felelősségünk az, hogy milyen mintákkal találkoznak, és ez a felelősség senki másra át nem hárítható.

A kezdeményező ÖRT főtitkára, Fazekas Ildikó egy friss kutatás alapján mutatta be az iparági kezdeményezés elmúlt nyolc évének eredményeit. Az Accenture 2013-as felmérése 2005 első negyedévének televíziós reklámsugárzásait vetette össze 2013 első negyedévének hasonló metszetével. A mintául választott hat EU-tagállam (Franciaország, Németország, Magyarország, Lengyelország, Portugália, Spanyolország) gyermekeknek szóló tévéműsoraiban az elmúlt nyolc évben a gyermekek kitettsége a nem kifejezetten az ő igényeikre szabott élelmiszerek reklámjainak átlagosan 83%-kal csökkent. Ha nem csak a gyermekműsorokat, hanem minden műsort tekintetbe veszünk, ilyen tévéreklámokból átlagosan 44%-kal kevesebbet sugároztak.

A hat ország gyermekei közül a 2005-ös vizsgálatban a magyarokat érte a legkevesebb nem kívánt reklámimpulzus. Azóta a legradikálisabb csökkenést a magas értékekről induló német, francia és portugál televíziós piacon mérték (96-97%-ot), de a harmadik legkevesebb nem nekik szóló élelmiszerreklámot tavaly is a magyar gyerekek látták. A hat országban összességében a televíziós hirdetések elhelyezése szinte teljesen megfelelt az EU Vállalásnak, a megfelelés százalékos értéke szűk sávban szóródott, a német és francia 99,8%-os és a magyar 97,8%-os érték között.

A helyi önszabályozó szervezetek külön monitoring keretében vizsgálják a vállalatok online kommunikációjának megfelelőségét. A cégek tulajdonában lévő monitorozott weboldalak 95%-a már 2012-ben összhangban volt a Vállalással. A 2013-as online felmérésbe már több mint másfélszer annyi, összesen 343 weboldalt vontak be, vállalatonként jellemzően egynél többet, s a vizsgálat kiterjedt a termékpromóciók webes megjelenítésére, különösen olyan termékekére, amelyek vonzóak lehetnek a gyermekek számára. Az eredmények EU-szintű értékelése még zajlik.

A Vállalás harmadik pillére a vállalati élelmiszerkommunikáció iskolai jelenlétét illeti. Ezt a megfelelést a vizsgálatok 2012-ben 98% felettinek mérték az Európai Unióban. A hazai jogi helyzet egyértelmű feltételeket teremt, alapfokú oktatási intézményekben semmilyen élelmiszer marketingje nem megengedett.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom