Kövess minket!

Médiapiac

„Kizárólag szakmai döntéseket hozunk” – interjú Németh Szilárddal, az ATV vezérigazgatójával

Az ATV megőrzi függetlenségét, ugyanakkor még nem történt hasonló mélységű együttműködés ekkora hírszolgáltató, mint a CNN és hazai televíziós társaság között – állítja. Édesapja, a csatorna tulajdonosa, Németh Sándor szabad kezet adott a partnerség megkötésében. A szakember elmondása szerint a legjobbakkal akar együtt dolgozni, ezért jött a képbe az IKO Holding is, aki a jövőbe néhány szórakoztató műsort gyárt majd a csatornának. A vezérigazgatóval az új CNN-híradások összetételéről, a kritikus hangok „mérlegeléséről”, a piaci szerkezet megváltozásáról, valamint az ATV 2-ről beszélgettünk, de szóba került Jakupcsek Gabriella és Hajdú Péter is.

Tételezzük fel, hogy Michael Cohan októberben vall Donald Trumpra, az Egyesült Államok elnökére, és a genovai szerencsétlenség is akkor következik be, amikor az ATV és a CNN közti együttműködés életbe lép. Ebben az esetben hogyan számolna be a televízió ezekről az eseményekről?

A Michael Cohan esetről a rendes híradó műsorában, de a genovai tragédia közléséhez használnánk a CNN rendkívüli híradóját, a Breaking News-t. Természetesen mindkét eseményről a heti CNN híradóban kiemelt tájékoztatást adnánk.

Mi alapján dől el, hogy egy adott hír a CNN Breaking News-kategóriába esik vagy sem?

A szerkesztőség mérlegelésén múlik, nyilván figyelembe vesszük, hogy melyik hírre nyitottak a hazai nézők. Az olaszországi eset sokkal inkább foglalkoztatta őket, Michael Cohan vádalkujával kapcsolatban elmondható, a nézettségi adatok szerint leginkább a politika iránt aktívan érdeklődőket és az interneten keresztül tájékozódókat izgatja.

A CNN Breaking News mitől ad többet, mint a „közönséges” rendkívüli híradó?

A világ legkiválóbb szakértői szólalnak meg egy-egy híradás során, illetve a szerkesztők exkluzív felvételeket biztosítanak.

Ebben az együttműködésben az is benne foglaltatik, hogy a CNN egyéb – akár az olaszországi – partnereivel is fel tudjuk venni a kapcsolatot, amelyben a hírszolgáltató segít az ATV-nek. Ez visszafelé is működik, ha valami Magyarországon történik, akkor a CNN a partnereit hozzánk fogja irányítani.

Körülbelül hány európai partnere van a CNN-nek?

Pontos számot nem tudok, de a hírszolgáltató több tucat külföldi társasággal áll kapcsolatban, különböző együttműködések formájában: egyes országokban helyi csatornaként is működik, így Albániában N1-, Törökországban CNN Türk néven, de Japánban és Indiában is jelen van. A partnerség keretein belül szó lehet közös tulajdonlásról, továbbá a CNN a saját műsorait feltöltheti a helyi szolgáltatók anyagjaival is.

Korábban is volt már olyan, hogy a hírszolgáltató hazai televíziós társasággal lépett együttműködésre. A CNN és az ATV partnersége mitől különbözik a már említetteken felül?

Pontosan nem vagyok tisztában azzal, hogy korábban a CNN-nek milyen mélységű együttműködései voltak Magyarországon. Azt tudom, hogy a HírTV-vel és a D1 TV-vel partnerségben álltak.

Ugyanakkor azt gondolom, hogy olyan mennyiségű szolgáltatást biztosít nekünk a csatorna, amelyre korábban nem volt példa.

Németh Szilárd az ATV vezérigazgatója - Fotó: ATV
Németh Szilárd az ATV vezérigazgatója – Fotó: ATV

A szerződés megkötését egy éves egyeztetések előzték meg. A magyar televíziós piacon egyre kevesebb független hírszolgáltatót találni, volt valaki más, akivel az ATV versenyzett?

Tavaly szeptemberben egy amszterdami műszaki konferencián egy disztribútoron keresztül jelezte a CNN, hogy szívesen leülnének velünk egyeztetni, amelyre már ott sor is került. Ezt követően egy éves levelezés, tárgyalás kezdődött meg, amely után egyedi megállapodást kötöttünk. Hozzáteszem, amikor most kint voltunk Londonban, akkor a CNN nemzetközi kapcsolatokért felelős kollégája jelezte felénk, az ATV-t leellenőrizték minden szempontból, hogy megfelelő partner tud-e lenni a számukra.

Miért volt abban motivált a CNN, hogy a magyar piacon is jelen legyen?

A CNN-nek az a célja, hogy az egész világon komoly szakmai partnereket találjon, továbbá, hogy lehetőség szerint a legnagyobb, leghitelesebb és a legbefolyásosabb televíziós társaságokkal kössön különböző mélységű megállapodásokat.

Ha az ATV-vel kötött megállapodást lehetne egy skálán mérni, akkor mit mondana, milyen mélységű partnerség született?

Tízes skálán hatosra tenném.

Azt nyilatkozta, hogy az együttműködésnek lehetnek további lépcsői is.

A heti CNN-híradót sikeresség esetén lehet sűríteni. Az biztos, heti egy olyan műsort össze tudunk rakni, amely a hazai fogyasztók számára érdekes. Természetesen, a szolgáltató anyagait a saját műsorainknál – a rendes- vagy a világhíradóhoz – is használni szeretnénk. Emellett lehetőség van arra, hogy egy kollégát majd a CNN-hez szakmai továbbképzésre küldjünk.

A Breaking News-zal kapcsolatban van egy időkorlát, nyilván nem használhatjuk annyiszor, ahányszor csak akarjuk. Ugyanakkor mi lőttük be, mire van szükségünk, kérhettük volna még többet, de nem biztos, hogy ki tudtuk volna használni a lehetőségeket. A hatos skálán elkezdtük az együttműködést, ha az igények nőni fognak, akkor mélyítjük. Azt nem tervezzük, hogy tulajdonosként vagy brandként együttműködjünk a CNN-nel, nem készülünk arra, mint ami mondjuk Törökországban vagy Indiában történt.

Az ATV-ből nem lesz CNN Hungary, ez nem célunk.

Tehát a CNN hírműsorának szerkesztését a társaság fogja végezni és nem kész tartalmat sugároznak majd.

Igen,

a nézők egy CNN anyagokból összeállított ATV híradót fognak látni.


Melyik nap fogják sugározni?

Jelenleg a szerkesztőség felállítása van napirenden, a műsort terveink szerint hétvégén, valamelyik esti órában, 30-40 perces összeállításban láthatják majd a nézők.

Mekkora stáb dolgozik majd a műsoron?

6-8 fős csapatot rakunk össze, tulajdonképpen nekik ez lesz az egyetlen feladatuk az ATV-nél.

Vannak olyan speciális területek, ahova fel kell venni embert?

Jó eséllyel bővítenünk kell majd.

Mit lehet erről tudni?

Többet nem szeretnék mondani, így is elég sokan keresnek meg minket, főleg azóta, amióta a HírTV-nél megtörtént a tulajdonosváltás. Sorozatban kapom én is és a kollégáim is az önéletrajzokat.

A stábnak 24 órás készültségben kell lennie, ha történik egy CNN Breaking News-kompatibilis esemény?

A hírigazgató dönti el, hogy mikor van értelme, funkciója a hírszolgáltatás használatának. Ahogyan említettem, a legfontosabb szempontunk a nézettség. Olyan fontos világpolitikai események idején, amikor 100-200 ezer ember is odakapcsol az ATV-re, akkor érdemes használni.

Történhet olyan eset, amikor letesznek a műsorról, mert mondjuk a befektetések ellenére nem vált ki megfelelő érdeklődést?

Nem látom ennek nagy esélyét.

Legyünk realisták, sajnos valószínűleg a jövőben is lesznek terrortámadások, ezek a hírműsorok nézőit mindig is érdekelni fogják.

Nem hiszem, hogy a műfaj érdektelenségbe fog fulladni. Tény, nagyon óvatosan kell kezelni, hogy mikor nyomjuk meg a breaking news-gombot. A magyar nézők akkor nyitottak leginkább a külpolitikai hírekre, azok az események érdeklik őket igazán, amelyek fizikailag a lehető legközelebb történek hozzájuk.

Említette, hogy az ATV egyes munkatársai átesnek majd egy továbbképzésen. Milyen gyakorlatokon vesznek majd részt a kollégák?

Több hetes újságírói felkészítéséről van szó, az egyik tehetséges külpolitikai szerkesztőnk is nemsokára elutazik Atlantába. Egyébként az októberi partnerség indulása miatt jómagam a kollégáimmal néhány napra a CNN-központba repülünk egy „gyárlátogatásra”.

Továbbá személyes nagy élmény volt a news roomban több ismert műsorvezetővel találkozni, például Becky Andersonnal is, akit láthattunk munka közben.

Az ATV stábja a „gyárlátogatáson” - Fotó: ATV
Az ATV stábja Londonban – Fotó: ATV

A vezérlőtől a díszletekig gyakorlatilag a műsorgyártás minden részletét megtekinthettük. Fontos, hogy személyes kapcsolatban legyünk. Amikor nemrég Londonban jártunk, akkor mi is meghívtuk a csatorna munkatársait Magyarországra, amelyre egy elvi igen választ kaptunk.

A főszerkesztő Novák András lesz, aki korábban haditudósítóként dolgozott. Miért pont rá esett a választás?

Neki vannak személyes kötődései, ő korábban már részt vett CNN-képzésen. Őt láttuk a legmotiváltabbnak ebben a projektben. Nagyon aktív, agilis kolléga, a szerződés megkötésében is fontos szerepe volt, keményen tárgyalt. Ezt a londoni látogatásunk során a CNN munkatársai – jó értelemben – szóvá is tették. Még a szerződés megkötése után is voltak ötletei – végül megállapodtunk, kezdjünk így, majd lehet az együttműködést még tovább mélyíteni.

Ugyanakkor, mi is felajánlottuk a CNN-nek a saját erőforrásainkat, így igény szerint mi is tudunk a jövőben Magyarországról forgatni, tudósításokat készíteni, továbbá szakértőket ajánlani. Lesznek majd olyan esetek is, amikor ők kérnek tőlünk bizonyos szakmai feladatok elvégzését – például sajtótájékoztatókon a CNN kérdéseit az ATV munkatársa fogja feltenni. Korábban is volt már hasonló együttműködésünk: amikor Kovács Zoltán kormányszóvivővel készített a CNN interjút, akkor mi biztosítottuk a technikai feltételeket.

Az nem merült fel, hogy a CNN Budapestre küld kollégát, hogy a szakmai munkát segítse?

Egyelőre nem, de az ilyen típusú együttműködésekre is nyitottak vagyunk, vannak is ilyen irányú puhatolózásaink.

Közleményükben az állt, egy új stúdiót építenek fel, amelyben komolyabb technikai felszereltség lesz elérhető.

A magyar híradókra jellemző statikusságot – amely egyébként egy bejáratott formátum -, szeretnénk kicsit felrázni.

Nemzetközibb lesz a műsor, vásároltunk egy touch screen-t. Ezt szeretnénk a nézők elé tárni, hiszen ilyet eddig csak a választási műsorban láthattak, event jellegű produkciókban még nem – stílszerű lesz a debütálás. Ezen kívül használni fogjuk a bejáratott eszközöket is, a Skype-on, LiveU-n keresztül készített, valamint a műholdas interjúkat.

Az utóbbi években a kormányzattal szemben kritikus médiatermékek nem élveztek túl nagy támogatást, márpedig a CNN híradójában lehetnek olyan elemek, amelyek a hatalomra nézve negatívan hathatnak. Mérlegelték ezt mielőtt megkötötték a szerződést?

Nem, mi azt mérlegeltük, hogy szeretnénk minden területen a legjobb csapattal együtt dolgozni. Minket kizárólag az motivált, hogy a CNN-t tartjuk a világ elsőszámú hírcsatornájának, egy ilyen együttműködésből tanulhatunk tőlük, miközben mi is úgy érezzük, a CNN-nek is értékes az együttműködésünk. Ha azt nézzük, hogy a hírjellegű csatornák közül a legnézettebb politikai műsorok az ATV-n futnak, azt gondolom, nálunk jobb partnert nem találhattak volna az országban.

Nem számítanak arra, hogy kevesebb hirdetésük lesz?

Azt gondolom, a dolgok nem így működnek, aztán majd kiderül, hogy az élet engem igazol-e.

Volt-e rálátása a szerződéskötésre az ATV tulajdonosának, édesapjának, Németh Sándornak? Ő köztudottan szimpatizál Donald Trump politikájával, aki viszont többször is fake news jelzővel illette a CNN-t.

A tulajdonos szabadságot adott a management számára. Nekünk szakmailag fontos volt ez a partnerség, semmi olyan jelzést nem kaptunk, ami az együttműködés ellen szólt volna.

A közelmúltban adott interjút a Heteknek. Elmondta, azonnal érezhető volt a HírTV tulajdonosváltása, 40 ezerrel többen nézték az ATV-t. Tovább nőtt ez a szám az utóbbi pár hétben?

Véleményem szerint ez a nézőszám nyáron nem fog változni, mivel nincsenek izgalmas belpolitikai események. Az utóbbi pár napban tartani tudtuk ezt a plusz 40 000 nézőt, akiket tulajdonképpen visszakaptunk. Jellemzően ősszel várható további 20 – 25 százalékos erősödés, amit szeptember közepére teszek.

Hosszú távon mire számítanak?

A HírTV piacán többen vannak, a mi helyzetünk könnyebb lett, hiszen nincs ellenlábasunk, aki a nézőinkre pályázna. A hírműsoraink legitimációja tovább erősödött.

Az elmúlt 20 hónapban, ha a két szomszédos csatorna között kapcsolgattak a nézők és letakarták a logót, akkor nem mindig tudták, hogy melyik adót nézik. Ez véget ért.

Belátható ideig ez a helyzet megmarad, az ATV pedig nem tervez változásokat.

Az RTL Klub híradója nem konkurencia?

Nem, lényegében versenytárs nélkül maradtunk. Az RTL Klub hírműsora nagyon színvonalas: van benne politika, erre fókuszált anyagjaik sok szempontból hasonlítanak a mieinkre. Viszont véges az idejük, körülbelül negyed óra jut az ilyen jellegű hírek közlésére. Nekünk csak a HírTV volt konkurencia, még akkor is, ha minket többen néztek.

A HírTV-n történt tulajdonosváltás következtében számos közéleti-szórakoztató műsor is megszűnt, amelyekre így megnőtt az igény. Várható ezen a téren erősödés, illetve tervezik-e, hogy egyes formátumokat átvegyenek?

Az őszi műsorstruktúrát már a HírTV tulajdonosváltása előtt elfogadtuk. Meg kell néznünk, hogy amit kialakítottunk miképpen működik. Még túl korai bármit is mondani arra, hogy erre a változásra érdemes-e reagálni. Nem tartom egyébként kizártnak, hogy több közéleti műsort indítsunk.

A Heteknek azt is nyilatkozta, amikor Kálmán Olga ATV-re való visszavételéről kérdezték, hogy új arcokat építenek ki, az ezzel kapcsolatos munkát nem hagyják abba. A kettő együtt nem működhet?

Véges a szóba jöhető műsorvezetőknek a száma. Rónai Egon kifejezetten népszerű, Krug Emília is rendkívül közkedvelt, már egyre többen hivatkoznak rá is, gondoljunk csak Kulka Jánossal készült interjújára, ami hatalmas szakmai siker volt.

Szerintem a félbehagyott munkának nincs értelme. Mi nem így terveztük, az élet kényszerítette ezt anno ránk, viszont ha már így alakult, akkor következetesnek kell lennünk.

Ahogyan egyébként az RTL Klub kitartott a Szellő István – Erős Antónia páros mellett, amíg a TV2 eredményesen felépített új műsorvezetőket.

Ezért minden elismerésem a csatornáé.

Térjünk át kicsit az ATV 2-re. Azt nyilatkozta, ott sorozatokat is fognak sugározni. Milyen jellegűekre gondolt?

Még nagyon a történet elején vagyunk. Bizonyos kábelszolgáltatókkal már félinformálisan beszélgettünk erről a projektünkről.

Az egésznek az adja az apropóját, hogy az ATV-n két féle tematika látható: hír és szórakoztatás. Nagyon sokszor érezzük, ebből az összetételből két csatorna is kijönne. Ezt szeretnénk egyszer megvalósítani.

Ehhez meg kell egyeznünk azokkal a kábelszolgáltatókkal, akiken amúgy is hatalmas a teher, a kábeldíjak túlfeszítettek, a piac pedig túl nagy. Javítana a mi esélyeinken, ha szűkülne az ágazat, jelenleg nem ebbe az irányba megyünk, a nagy társaságok folyamatosan jelentik be az újabb és újabb csatornákat.

Én annak örülnék a legjobban, ha lenne egy profiltiszta hír-, és egy minőségi, nagyvárosi közönséget megcélzó szórakoztató csatornánk.

Jakupcsek Gabriella napi magazinműsort kap. Milyen jellegű lesz ez a produkció?

Gabriella úgy szokta leírni, egy „közérzeti” talk show-t fog vezetni. Az ATV egy alapvetően talk-tv, ez a műfaj fut nálunk a legjobban. Grandiózus díszletet kap, sok izgalmas vendég fog megfordulni a műsorban, akikkel az embereket életét leginkább érintő témákat fogja megbeszélni. A produkciót minden este 20:30-kor láthatják majd a nézők, az Egyenes beszéd után.

Annak ellenére, hogy talk-tv az ATV, kellett már talk show-tól elbúcsúznia, a Hajdú Péter által vezetett Frizbi esetében.

Voltak szakmai véleménykülönbségek közöttünk, például a tekintetben, hogy kell-e politikus behívni a műsorba vagy sem. Én az utóbbi mellett álltam ki. Nem hosszabbítottunk szerződést, korrektül megbeszéltük, az emberi hangnemet sikerült megőrizni, de ez az együttműködés egyelőre szünetel.

Visszatérhetne az ATV 2-re Hajdú Péter?

Jelenleg nem tervezünk vele, tiszteletben tartjuk a döntését, miszerint pihenni szeretne.

Kétségkívül sok mindenen átment az utóbbi időben. Magam részéről hálás vagyok a munkájáért, az általa gyártott műsorok a legnézettebb ATV-s produkciók voltak.

Egy nagyszabású amerikai formátumot is át fognak venni. Látható lesz az ATV 2-n is tehetségkutató, kvízműsor, esetleg reality?

Nem szeretnék részleteket elárulni, amíg nem vásároltuk meg licencet. Annyit elárulhatok, hogy mindenképp ATV-kompatibilis produkció lesz.

Ne gondoljon olyan műsorokra, amelyek nagyon idegenek lennének a csatornától.

Hogyan lehet elfogadtatni a nézőkkel, hogy több bulváros, szórakoztató tartalmat fog sugározni a társaság, még ha két csatornáról is beszélünk?

Azt tapasztaltuk, hogy hétköznap a hírműsorok és a nem hard-bulvár produkciók nagyon népszerűek voltak. Hétvégén hiába próbáltunk ki hírháttér és hard-news műsorokat, azok soha nem értek el magas számokat.

A nézői igényekhez alakítottuk a csatornát, és nem a kritikusok és a szaksajtó, de még a tankönyv elvárásaihoz sem.

Így tudtuk maximalizálni a nézettségünket: hétfőtől péntekig alapvetően hírműsorokat adunk, hétvégén pedig szórakoztató jellegűeket. Egyébként a kábelszerződéseink is ezt teszik lehetővé.

A szórakoztató produkcióink annyira megerősödtek a közelmúltban, hogy már lehagyták a hírműsorainkat.

Végezetül, a Media Hungaryn jelentette be, hogy az ATV néhány szórakoztató műsorát az IKO Holding fogja gyártani. Az cég, amelyben a Heti Válasz szerint a menedzsment feladatokért felelős Rákosi Tamás mellett, olyan kormányközeli vállalkozóknak van tulajdonrésze, mint Andy Vajna, Habony Áprád és Mészáros Lőrinc, továbbá a társaság az utóbbi időben gyakorlatilag összefonódott a TV2-vel, számos nagyszabású műsort készített a csatornának. Ebből egyfajta közeledést lehet kiolvasni, esetleg azt, hogy a gyártónak sérültek a pozíciói és az ATV terveiben lát magának üzleti lehetőséget?

A saját ambíciómról tudok beszélni. Ahogyan arra korábban utaltam, az a célunk, hogy a legjobbakkal tudjunk együtt dolgozni, függetlenül attól, milyen a tulajdonosok politikai szimpátiája.

Engem nem érdekel, hogy a CNN milyen anyagokat készít Donald Trumpról, és az sem, hogy az IKO Holdingban milyen politikai irányultságú emberek ülnek.

Akikkel eddig találkoztam – legyen szó Rákosi Tamásról vagy Wisinger Jánosról -, azokkal soha nem beszélgettünk politikáról. Nagyon komoly üzletembereket és televíziós szakembereket láttam.

Az ATV szempontjából mindenképpen szakmai kihívás, ha ilyen partnerekkel együtt tudunk működni.

Addig, amíg nem esik szó politikáról, szívesen vállalok velük partnerséget.

Személyes benyomásom, hogy ez nem fog megtörténni, hanem műsorokat fogunk gyártani. Az egyeztetéseink során soha ilyen nem került elő, viszont nagyon komoly rutin, tapasztalat és felkészültség van az oldalukon.

Azt azért ne felejtsük el, az IKO az RTL Klubnak is gyártott nagyon nézett műsorokat, tehát az ATV nem az első és nem is a második csatorna, akivel a társaság együttműködik.

Nem tudom, milyen pozíciója van az IKO-nak és azt sem, hogy milyen a viszonya a TV2-vel – őszintén szólva nem is tartozik rám -, de ha bármilyen változás történne a társaságban, akkor is kapna megrendeléseket.

Médiapiac

Meghalt Bencze Izabella, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja

Fáradhatatlanul küzdött a közjóért.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A 72 éves Bencze Izabella pénteken hunyt el, halálhírét szombaton a családja közölte az MTI-vel.

2007 és 2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Ellenőrző Testületének elnöke, 2010-től a magyar közszolgálati médiumok tulajdonosi testületének, a Közszolgálati Közalapítványnak a parlament által választott kurátora volt.

Alapító tagja volt a nemzeti értékeket képviselő Civil Összefogás Fórumnak (CÖF).

A CÖF az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében méltatta, hogy

Bencze Izabella “fáradhatatlanul” küzdött a közjóért.

A szovjet csapatkivonás gazdasági háttértárgyalásainak vezető jogásza volt. Feltárta a magyarországi rablóprivatizáció körülményeit. Székelyföld villámcsapástól megsemmisült atyhai templomának újjáépítését szervezve is szolgálta Isten országát – írták.

“Publicisztikáit emberek tízezrei várták és olvasták. Szavait, mondatait, amelyekkel mindenkor az Isten, a haza és a szeretet parancsának követésére hívta a magyarságot, megőrizzük” – közölte a CÖF.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést Bencze Izabella jogásznak, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen, a Várkert Bazár rendezvénytermében 2019. augusztus 16-án

Tovább olvasom

Médiapiac

A kettős médiamérce csak leleplezi a politikai indítékokat

Az Egyesült Államok sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezek számonkérésében érdekelt – figyelmeztet a XXI. Század Intézet elemzése.

Közzétéve:

MTI / EPA / Oleg Petraszjuk

Lengyelország és Magyarország ismét a nyugati kritikák célkeresztjébe került a média szabadságára leselkedő, állítólagos veszélyek miatt. Mindeközben Lettországban és Ukrajnában az „információs tér biztonságára hivatkozva” rendeleti úton tiltottak be egy sor televíziós csatornát, ami nemcsak felháborodást nem váltott ki a szólásszabadság iránt máskor elkötelezett körökben, de még a tetszésüket is elnyerte – idézi Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatójának legújabb elemzését a Magyar Nemzet. A cikk a nyugati diplomácia és sajtó által alkalmazott kettős mércét mutatja be.

Az elmúlt években Lengyelország és Magyarország is számos bírálatot kapott az Európai Unió intézményeitől különféle ügyek kapcsán, Joe Biden megválasztásával pedig a kritikusok sorához Washington is csatlakozott, pontosabban visszatért közéjük. Ezek a bírálatok önértelmezésük szerint a jogállamisággal, a demokráciával és a szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatos „aggodalmakhoz” kapcsolódtak, a gyakorlatban azonban a szuverenitás kérdése körül forogtak – hívja fel a figyelmet Kosztur András.

Alaptalan félelmek

Februárban a lengyel és a magyar vezetést is a szólásszabadság és a média korlátozására irányuló lépések miatt érték kritikák az Európai Bizottság és az amerikai külügy részéről. A magyar kormányt a Klubrádió – egyébként könnyen lehet, hogy csupán ideiglenes – frekvenciaengedélyének elvétele miatt bírálták, míg Lengyelország egy reklámadó-tervezet miatt került célkeresztbe.

A Klubrádióval kapcsolatos, bürokratikus huzavonát sikerült Washingtonban a „szólásszabadság visszaszorulásaként” értelmezni, de az Európai Bizottság tisztségviselőit is arra késztette az ügy, hogy egy sor Twitter-bejegyzésben elevenítsék fel a magyar sajtószabadság kapcsán táplált félelmeiket. Némileg nagyobb jelentőséggel bíró ügynek tűnhet Lengyelország esete, ahol a teljes médiaszektor reklámjövedelmeire vetne ki egy új adót a kormányzat, tekintettel azonban arra, hogy tulajdonképpen még hivatalos törvényjavaslatról szó sincs, csupán egy tervről, amelynek megvitatása még hátravan, a „nemzetközi aggodalom” ebben az esetben is túlzónak – és jócskán tendenciózusnak – tűnik.

A lengyel kormány tervei szerint a reklámokból származó jövedelmeket a cégek éves összbevételétől függően 2–15 százalék közötti adóval sújtanák, az így keletkező adóbevételek felét pedig a koronavírus elleni védekezésre, a többi részét pedig kulturális örökségvédelemre költenék.

A lengyel sajtó ellenzéki része szerint egy ilyen adó ellehetetlenítené működésüket, a kormány ezzel szemben azt állítja, a törvény célja elsősorban a gyakran külföldi médiaóriások bevételeikkel arányos adózásának a kivívása. Egy sor sajtóorgánum nyílt levélben tiltakozott a javaslat ellen, egyes tévécsatornák egy napra elnémultak, számos hírlap pedig fekete címlappal jelent meg.

Az oroszok ellen szabad

Kosztur András kijelenti, hogy az Egyesült Államok sajtószabadsággal – illetve általában a demokráciával és az emberi jogokkal – kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezeknek a számonkérésében érdekelt. Egy héttel azelőtt, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő a Klubrádióval kapcsolatban azt mondta, hogy „újabb csapás volna a média sokszínűségére nézve”, ha az elvesztené frekvenciáját,

az ukrán elnök rendeleti úton vonta vissza három ellenzéki tévécsatorna engedélyét, Lettországban pedig a helyi médiatanács döntése alapján tucatnyi orosz csatorna sugárzását szüntették meg.

Az USA kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán vezetés döntését, és Lettországgal szemben sem merültek fel aggályok, az EU részéről pedig egy semmitmondó nyilatkozattal tudták le a három ukrajnai televízió bezárását.

Mindkét országban régóta nagy nyomás nehezedik az orosz vagy oroszbarátnak tekintett médiára, amelyek azonban a helyi médiapiac jelentős részét lefedik.

Lettországban például a nézettség több mint egyötöde esik azokra a csatornákra, amelyeket február folyamán különböző okokra hivatkozva ellehetetlenített a lett médiahatóság.

Riga persze elsősorban az orosz hírműsorok propagandisztikus jellegét, a műsorok „gyűlöletkeltő” tartalmát és egyéb hasonló, alapvetően politikai indokokat hozott fel a csatornák bezárására, formailag azonban több esetben a lett médiaszabályozás azon passzusára hivatkoztak, miszerint a külföldi csatornák közvetítése csak egy helyi, a lett törvények előtt felelős jogi személy bevonásával lehetséges – magyarázza Kosztur András. Az orosz NTV csoport ezen bukott el – az indiai sorozatokra vagy gyerekmesékre specializálódott csatornákat az orosz propagandára hivatkozva nehezen lehetett volna lekapcsolni –, az orosz állami tévéadó csatornái viszont a hírműsorok tartalma miatt lettek felfüggesztve.

A kettős mérce annyira nyilvánvalóvá vált, hogy lassan hatékonysága is elvész, hiszen a szelektív felháborodás leleplezi az „aggodalmak” politikai indíttatását, és ezáltal lerombolja az azokat körüllengő morális felsőbbrendűség pátoszát

– összegzi cikke tanulságait Kosztur András.

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Borítókép: Az oroszbarátnak tartott ukrán Nas hírtelevízió bezárását követelő ultranacionalista tüntetőt vesznek őrizetbe rohamrendőrök a tévé kijevi épülete előtt 2021. február 4-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Drámai eseményekkel jön a Doktor Balaton évadzárója

Ma este első évadának utolsó epizódjához érkezik a TV2 teljes egészében hazai fejlesztésű napi sorozata.

Közzétéve:

TV2

A kíváló színészekkel és izgalmas történettel indult széria hétről-hétre számtalan nem várt fordulattal lepte meg a nézőket – idézi fel az Origo.

A történet ma esti része is tartogat meglepetéseket, így hát érdemes lesz most is Balatonmeggyesre látogatni, méghozzá olyan népszerű színészek tarsaságában, mint például Mészáros András, Gula Péter, Pálfi Kata, Horváth Alexandra, Kőszegi Ákos, Gazsó György, Király Attila vagy Bezerédi Zoltán.

A Doktor Balaton forgatása sokat adott mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon örültem a lehetőségnek, érdekes munkának ígérkezett, és az is volt, tanultam türelmet, pontosságot, amik mind hasznomra válnak

– mondta el Mészáros András, a sorozat címszereplője.

Doktor Balaton azzal fogott meg igazán, ahogy cipeli a maga puttonyát. Érdekes megmutatni, hogyan birkózik meg azzal, ami neki jutott. Jó azt láttatni, hogy a doki őszinte, egyenes. Tudja, hogy nem hibátlan, de egy megoldásra törekvő ember. A történetnek hála pedig jócskán van mit megoldania majd a folytatásban is, legyen szó a magánéletéről, a családi titkokról vagy épp a hivatásáról – tette hozzá a színész.

A sorozat folytatása még idén látható lesz.

Borítókép: Mészáros András, a sorozat címszereplője

Tovább olvasom