Kövess minket!

Médiapiac

Kik a legmenőbb hazai influencerek? Itt a Top 10-es lista!

Több millió megtekintés, több százezer feliratkozó és követő: íme a Gemius Hungary tavaszi kutatásán alapuló összeállításunk a tíz legnépszerűbb és legkedveltebb hazai véleményvezérről.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg az influencer-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

1. DANCSÓ PÉTER

Már a VHS-korszakban is videózott, az első digitális felvételeit még saját honlapjára töltötte fel, amikor még nem volt YouTube. A videómegosztón filmkritikái a 2010-ben indult Videómánia révén váltak rendkívül népszerűvé. 2015-ben saját műsort kapott Nethuszár címen a Viasat6-on.

Kifejezetten kritikusan tekint ugyanakkor a lineáris tévékre, tavaly a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „A televízió egy kiöregedőben lévő célközönséget szolgál. Az online tartalmak viszont, így az én videóim is, elsősorban a 30 alattiakhoz szólnak.” Ritkán nyilatkozik, de ha igen, a szerénység nem az erőssége.

2. SZIRMAI GERGELY

A Hollywood Hírügynökség (HH) YouTube-csatornával szerzett magának hírnevet, ahova filmelemzéseket készített, amelyekbe mindig belecsempészett valamilyen társadalmi üzenetet.

Azóta az AFK Légió utazócsatornát is ő működteti. Az utóbbi időben több kritika érte, mert rajongói szerint letért az eredeti útjáról, hiszen több reklámszerepet is elvállalt.

3. MARIS

Népszerűségét humoros életfelfogásának kö szönheti, amely visszaköszön a csatornáján. A feldolgozott témák alapján hívhatjuk őt „fiús csajnak”.

Youtube-os munkásságába más influencerek – mint például Csecse Attila – is besegítettek, de megkóstolt „furcsa amcsi kajákat”, volt lézerharcozni, és még gitározott is. Természetesen mindezt a rajongói „szeme láttára”.

4. VISZKOK FRUZSI

A legfelkapottabb beauty vloger Magyarországon, a márkák versenyt futnak azért, hogy kipróbálja a legújabb termékeiket. Nagyon fiatalon, gimnazistaként bloggal kezdte 2011-ben, majd elindította YouTube-csa – tornáját. Példaképé nek a mexikói szárma zású Dulce Candyt tartja, aki az egyik legismertebb beauty vloger 2,2 millió feliratkozóval.

A Marie Claire-nek nemrég azt mondta: „Egyszemélyes stáb vagyok: az operatőr, a hangosító, a vágó, a műsorvezető, mindent én csinálok.” Áttörést hozott számára egy, a nevét viselő beautycsomag, amelyet a Rossmann-nal együtt forgalmaz.

5. MAGYARÓSI CSABA

Újságíróból, szerkesztőből lett influencer, dolgozott az Indexnek, alapítója, szerzője az Appleblognak és az Egy nap a városban blognak, valamint az Attraktor című dokumentumsorozat társal kotója, műsorvezetője.

Alapvetően utazó-, gasztro- és próbavideókat készít. A magyar influencerek közül az ő csatornája a legrégebbi.

6. THEVR

A csatornát két gamer srác, Fábián István és Komzsik János működteti. Őket nemcsak nézni lehet játék közben – a Twitch nevű platformon élőben nyomják –, hanem tesztelnek, elemeznek is technikai újításokat.

Talán nekik van a legelkötelezettebb rajongótáboruk, Komzsik János nemrég azt mesélte: van olyan követőjük, aki rendszeresen pénzzel támogatja őket, amit tévé-előfizetési díjként fog fel, előfizetését ugyanis már lemondta, inkább a TheVR-t nézi.

7. BARNI.

Kommentelemző videókat és vlogbejelentkezéseket készít. Rendszeresen tölt fel gamertartalmakat is, egyik kedvenc játéka a házsártos szomszédokról mintázott Hello Neighbor.

Előfordult, hogy mialatt élőben streamelt, pénzt gyűjtött, az össze get pedig felajánlotta a Tappancs Állatvédő Alapítványnak.

8. HÉDINKE

Két évvel ezelőtt töltötte fel az első videóját, divatvloggerként vált ismerté. „Vastag bőr, kifogyhatatlan kreativitás, minőségre törekvés” – nyilatkozta, amikor arról kérdezték, mi kell ahhoz, hogy valaki népszerű influencerré váljon.

Kommunikációt és médiatudományt tanul, áprilisban pedig azzal lepte meg a követőit, hogy nemcsak szavazásra buzdított, de egy viszonylag hosszúnak számító, nyolcperces videóban még a pártokat is bemutatta.

9. PUZSÉR RÓBERT

Már bőven a YouTube- és Facebook-kultúra előtt is influencernek számított, csak akkor még publicistának, illetve műsorvezetőnek hívták ezen véleményformáló tevékenységet végzőket.

Karrierjét igazán a Csillag Születik című tehetségkutató dobta meg, ahol zsűritagként volt jelen. Több könyv, előadás, illetve a Szélsőközép blogportál is a nevéhez fűződik.

10. RADICS PETI

Hosszú haj, arcot eltakaró kendő, metál. Szinkronparódiákban utazik. Rendszerint monoton hangon – a rajongói szerint vicces szövegekkel – parodizál népszerű filmeket, sorozatokat.

A választásokat megelőzően parlamenti tudósításokat hangalámondott, és adott már vicces csajozási tanácsokat is.

 

Módszertan


  • A tízfős rangsort a Gemius Hungary állította össze a 2018. április 13-a és 23-a között a 10–40 éves hazai internetezők körében végzett felmérése alapján, amely reprezentatív a 10–40 év közötti lakosságra nem, kor és településtípus szerint. A pop-up kérdőívet kitöltő válaszadóktól azt kérték, nevezzék meg a három legkedveltebb magyar véleményformálójukat.
  • A Gemius támogatott kedveltségi indexe ugyanakkor úgy állt össze, hogy készítettek egy listát a leghíresebb véleményformálókról (korábbi kutatásaik és friss toplisták alapján), majd megkérdezték, hogy az így kialakult listán lévőket mennyire kedvelik egy 4-es skálán.

* A megtekintés- és a feliratokozószám mellett szereplő szám a Star Networknek a YouTube-adatokat feldolgozó top100-as listáján elért helyezést mutatja.

A Gemius Hungary tavaszi kutatása alapján összeállította: Béres Máté és M. László Ferenc

Béres Máté

 

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

M. László Ferenc

 

Nézze meg M. László Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Médiapiac

Uniós szintű hírszerkesztőséget hozna létre Brüsszel

Rövid időn belül a sokadik, az európai médiapiacot érintő bejelentést tett az Európai Bizottság. Mint az egy hétfő délelőtti médiakonferencián elhangzott, a testület eurómilliókkal támogatja egy uniós szintű hírszerkesztőség felállítását. Arról, hogy az EB-nek milyen elképzelései vannak az objektív tájékoztatásról, kiváló képet fest, hogy az esemény délelőtti blokkjában Munk Veronika, a Telex.hu alapító-főszerkesztője tartott előadást a pénzügyi, így szerkesztői függetlenségről.

Közzétéve:

Borítókép: Thierry Breton az Európai Hírmédia Fórum nevű rendezvényen, forrás: Twitter / European News Media Forum

Tizenhat tagállami hírügynökség részvételével uniós szintű hírszerkesztőség felállítását támogatja az Európai Bizottság (EB). A szerkesztőség valószínűleg jövő nyáron kezdi meg a munkáját, többek között az olasz ANSA, a francia AFP, a szlovák TASR és a spanyol EFE munkatársainak részvételével. A cél, hogy európai uniós politikáról szóló híreket gyártsanak és juttassanak el a polgárokhoz – többek között erről beszélt Thierry Breton belső piacért felelős biztos a brüsszeli Európai Hírmédia Fórum nevű rendezvényen hétfő délelőtt.

Az esemény a médiapiac átalakulásának kérdését veszi górcső alá, így azt, hogy a digitális forradalom közepette miképp lehetséges innovatív és hiteles hírforrásokat létrehozni és működtetni. A francia EU-biztos beszédében egyúttal kiállt amellett, hogy médiapiacnak innovatívnak, ellenállónak és kooperatívnak kell lennie, így láthatja el legfontosabb funkcióját, a demokrácia megőrzését. A biztos emlékeztetett rá, hogy

az uniós bizottság jelenleg a média szabadságát és sokszínűségét biztosító jogszabálycsomagon dolgozik. 

Szerinte ez valamennyi, a médiapiacot illető „indokolatlan beavatkozást” megakadályozhat – legyen szó külföldi befolyásszerzési kísérletektől vagy olyan médiaóriásokról, amelyek a bizottság értelmezésében túlnőnek a tájékoztatási funkción. Emlékezetes, az EB médiapiacot illető terveiről Věra Jourová bizottsági alelnök több ízben beszélt a közelmúltban. Az Európai Parlament kulturális bizottságában tett, pár héttel ezelőtti beszámolójában kijelentette, hogy a bizottság a sajtó politikai érdekek mentén történő, és gazdasági haszonszerzés célú felhasználása ellen akar tenni. 

Jourová akkor is a magyar, a lengyel és a szlovén médiaszabályozást hozta elrettentő példaként. 

Amint a Magyar Nemzet megírta, a múlt héten a liberális alelnök a politikai hirdetések és reklámok online térben történő szabályozására jelentett be javaslatokat, s egyúttal ígéretet tett rá, hogy Brüsszelből nem szólnak bele a magyarországi választási folyamatba. Ismert az is, hogy az EB korábban az újságírók védelmében fogalmazott meg ajánlásokat a tagállamoknak, amelyben kijelentették azt is: a médiapiacnak és a tagállami szerkesztőségeknek inkluzív és egyenlő munkakörnyezet kialakításán kell dolgozniuk.

Arról, hogy Brüsszelnek milyen elképzelései vannak az objektív tájékoztatásról, kiváló képet fest, hogy a hétfői médiakonferencia délelőtti blokkjában Munk Veronika, a Telex.hu alapító-főszerkesztője tartott előadást a pénzügyi, így szerkesztői függetlenségről. 

Munk tízperces beszédében azzal indokolta a Telex.hu megalapítását, hogy kollégái számára az Index.hunál nem volt többé garantált a független és minőségi újságíráshoz való jog. Szerinte a Telex.hu ma Magyarország egyik legsikeresebb portálja, amelynek nincs szüksége oligarchák támogatására. A közönség tagjainak heves bólogatása mellett elmesélte azt is, hogy a portál újságírói mellett többezres tüntetés is zajlott Budapesten. 

A főszerkesztő arról nem szólt, hogy a demonstrációt az ellenzéki pártok szervezték. Ismert az is, hogy Zdeněk Bakala cseh–amerikai üzletember a tavasszal kétszázezer eurót juttatott a balliberális portálnak. 

Az EP is „színesítene”

Az uniós bizottság mellett az Európai Parlamentnek is vannak igényei a médiapiac átalakítását illetően. Lapunk nemrég beszámolt róla, hogy be a testület oktatási és kulturális bizottságában előkészítettek egy jelentést, ami a pandémia médiára gyakorolt hatását firtatja, s egyben a médiaszektor gyors helyreállítását célozza meg. Az EP szorgalmazza, hogy a kulturális és kreatív, illetve audiovizuális és médiaágazatokat mielőbb segítsék ki anyagilag: mint írják, az unió állampolgárainak információhoz való hozzáférése kulcsfontosságú. A 25 oldalas dokumentumban helyet kap az EP azon szempontja is, miszerint a tagállamoknak a demokratikus, inkluzív és fenntartható médiapiac érdekében törekedniük kell rá, hogy több nő, etnikai kisebbségi, migráns és menekült, LMBTQ-személy, valamint fogyatékkal élő kapjon helyet a médiaszektorban.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szijjártó a Russia Today-nek nyilatkozott

Szijjártó Péter Moszkvában nyilatkozott a Russia Today televíziónak, ahol a magyar külgazdasági és külügyminisztert többek között Magyarországról, Közép-Európáról és a NATO-ról kérdezték.

Közzétéve:

Fotó: Facebook.com/szijjarto.peter.official

– Mindig is azt akartuk, hogy a Kelet és a Nyugat között pragmatikus kapcsolat legyen, folyamatos párbeszédet folytassanak egymással. A történelmünk azt tanította nekünk, hogy akárhányszor konfliktusban állt Kelet és Nyugat, a közép-európai országok – köztük Magyarország – mindig veszítettek. És nem akarunk többé vesztesek lenni – magyarázta a Magyar Nemzet szerint Szijjártó Péter.

Így amikor a párbeszéd, a pragmatikus kapcsolat, a kölcsönös tisztelet és a kölcsönös bizalom mellett érvelünk, az nem azért van, mert kémek lennénk egyik vagy másik oldalnak.

Ez a nemzeti érdekünk, nagyon egyszerűen és tisztán fogalmazva – összegezte a külgazdasági és külügyminiszter az interjúban.

Tovább olvasom

Médiapiac

Átadták a Lovas István-sajtódíjat

Pilhál György és Pilhál Tamás, a Magyar Nemzet napilap munkatársai vehették át idén a Lovas István-sajtódíjat, melyet péntek este adott át az egykori újságíró szellemiségét ápoló társaság.

Közzétéve:

Fotó: Magyar Nemzet/Teknős Miklós

Pilhál György sportújságíróként kezdte pályafutását, írt a Népsport és a Magyar Hírlap hasábjain, még a rendszerváltás előtt. Politikai írásait először az Új Magyarországnál jelentette meg, majd a Napi Magyarországnál, azután 2002 óta a Magyar Nemzetnél. A máig naponta jelentkező Tollhegyen rovatának írásai kezdetben Margó cím alatt jelentek meg. Pilhál György 2016-ban, a G-nap után nem sokkal hagyta ott a Magyar Nemzetet, és csatlakozott a Magyar Idők napilaphoz, ami ma ismét Magyar Nemzetként jelenik meg.

Pilhál Tamás 2002-ben a Magyar Nemzetnél kezdte újságírói pályafutását. A konzervatív napilapnál 2016-ig dolgozott, majd a Pesti Srácoknál jelentette meg írásait. Jelenleg ismét a Magyar Nemzet munkatársa, publicistája.

A Lovas István Társaság 2019-ben alakult azzal a szándékkal, hogy megőrizze és továbbadja mindazon értékeket, amelyeket az ország egyik legnépszerűbb újságírója képviselt. Az alapítók elsődleges célja Lovas szellemi örökségét ápolni, gondozni, s bemutatni, milyen szakmai és erkölcsi mércét képviselt ő. A társaság tagjai szeretnék előmozdítani a nemzet sorskérdéseivel, politikai életével kapcsolatos, nemzeti értékeket védő, tisztességes sajtómunka nagyobb megbecsülését is, valamint az ezt a szellemet képviselő alkotók együttműködését és érdekeinek védelmét. Céljuk az is, hogy a határon túli magyar nemzeti közösségek megmaradását segítsék. A társaság díjat alapított, melyet minden évben olyan újságírónak ítélnek meg, aki azt az értéket képviseli munkájában, mint a 2018-ban elhunyt Lovas István – írta a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom