Kövess minket!

Médiapiac

Kik a legmenőbb hazai influencerek? Itt a Top 10-es lista!

Több millió megtekintés, több százezer feliratkozó és követő: íme a Gemius Hungary tavaszi kutatásán alapuló összeállításunk a tíz legnépszerűbb és legkedveltebb hazai véleményvezérről.

A cikk eredetileg a Médiapiac májusi-júniusi számában jelent meg az influencer-melléklet részeként, amelynek további cikkeit itt találja.

1. DANCSÓ PÉTER

Már a VHS-korszakban is videózott, az első digitális felvételeit még saját honlapjára töltötte fel, amikor még nem volt YouTube. A videómegosztón filmkritikái a 2010-ben indult Videómánia révén váltak rendkívül népszerűvé. 2015-ben saját műsort kapott Nethuszár címen a Viasat6-on.

Kifejezetten kritikusan tekint ugyanakkor a lineáris tévékre, tavaly a 24.hu-nak azt nyilatkozta: „A televízió egy kiöregedőben lévő célközönséget szolgál. Az online tartalmak viszont, így az én videóim is, elsősorban a 30 alattiakhoz szólnak.” Ritkán nyilatkozik, de ha igen, a szerénység nem az erőssége.

2. SZIRMAI GERGELY

A Hollywood Hírügynökség (HH) YouTube-csatornával szerzett magának hírnevet, ahova filmelemzéseket készített, amelyekbe mindig belecsempészett valamilyen társadalmi üzenetet.

Azóta az AFK Légió utazócsatornát is ő működteti. Az utóbbi időben több kritika érte, mert rajongói szerint letért az eredeti útjáról, hiszen több reklámszerepet is elvállalt.

3. MARIS

Népszerűségét humoros életfelfogásának kö szönheti, amely visszaköszön a csatornáján. A feldolgozott témák alapján hívhatjuk őt „fiús csajnak”.

Youtube-os munkásságába más influencerek – mint például Csecse Attila – is besegítettek, de megkóstolt „furcsa amcsi kajákat”, volt lézerharcozni, és még gitározott is. Természetesen mindezt a rajongói „szeme láttára”.

4. VISZKOK FRUZSI

A legfelkapottabb beauty vloger Magyarországon, a márkák versenyt futnak azért, hogy kipróbálja a legújabb termékeiket. Nagyon fiatalon, gimnazistaként bloggal kezdte 2011-ben, majd elindította YouTube-csa – tornáját. Példaképé nek a mexikói szárma zású Dulce Candyt tartja, aki az egyik legismertebb beauty vloger 2,2 millió feliratkozóval.

A Marie Claire-nek nemrég azt mondta: „Egyszemélyes stáb vagyok: az operatőr, a hangosító, a vágó, a műsorvezető, mindent én csinálok.” Áttörést hozott számára egy, a nevét viselő beautycsomag, amelyet a Rossmann-nal együtt forgalmaz.

5. MAGYARÓSI CSABA

Újságíróból, szerkesztőből lett influencer, dolgozott az Indexnek, alapítója, szerzője az Appleblognak és az Egy nap a városban blognak, valamint az Attraktor című dokumentumsorozat társal kotója, műsorvezetője.

Alapvetően utazó-, gasztro- és próbavideókat készít. A magyar influencerek közül az ő csatornája a legrégebbi.

6. THEVR

A csatornát két gamer srác, Fábián István és Komzsik János működteti. Őket nemcsak nézni lehet játék közben – a Twitch nevű platformon élőben nyomják –, hanem tesztelnek, elemeznek is technikai újításokat.

Talán nekik van a legelkötelezettebb rajongótáboruk, Komzsik János nemrég azt mesélte: van olyan követőjük, aki rendszeresen pénzzel támogatja őket, amit tévé-előfizetési díjként fog fel, előfizetését ugyanis már lemondta, inkább a TheVR-t nézi.

7. BARNI.

Kommentelemző videókat és vlogbejelentkezéseket készít. Rendszeresen tölt fel gamertartalmakat is, egyik kedvenc játéka a házsártos szomszédokról mintázott Hello Neighbor.

Előfordult, hogy mialatt élőben streamelt, pénzt gyűjtött, az össze get pedig felajánlotta a Tappancs Állatvédő Alapítványnak.

8. HÉDINKE

Két évvel ezelőtt töltötte fel az első videóját, divatvloggerként vált ismerté. „Vastag bőr, kifogyhatatlan kreativitás, minőségre törekvés” – nyilatkozta, amikor arról kérdezték, mi kell ahhoz, hogy valaki népszerű influencerré váljon.

Kommunikációt és médiatudományt tanul, áprilisban pedig azzal lepte meg a követőit, hogy nemcsak szavazásra buzdított, de egy viszonylag hosszúnak számító, nyolcperces videóban még a pártokat is bemutatta.

9. PUZSÉR RÓBERT

Már bőven a YouTube- és Facebook-kultúra előtt is influencernek számított, csak akkor még publicistának, illetve műsorvezetőnek hívták ezen véleményformáló tevékenységet végzőket.

Karrierjét igazán a Csillag Születik című tehetségkutató dobta meg, ahol zsűritagként volt jelen. Több könyv, előadás, illetve a Szélsőközép blogportál is a nevéhez fűződik.

10. RADICS PETI

Hosszú haj, arcot eltakaró kendő, metál. Szinkronparódiákban utazik. Rendszerint monoton hangon – a rajongói szerint vicces szövegekkel – parodizál népszerű filmeket, sorozatokat.

A választásokat megelőzően parlamenti tudósításokat hangalámondott, és adott már vicces csajozási tanácsokat is.

 

Módszertan


  • A tízfős rangsort a Gemius Hungary állította össze a 2018. április 13-a és 23-a között a 10–40 éves hazai internetezők körében végzett felmérése alapján, amely reprezentatív a 10–40 év közötti lakosságra nem, kor és településtípus szerint. A pop-up kérdőívet kitöltő válaszadóktól azt kérték, nevezzék meg a három legkedveltebb magyar véleményformálójukat.
  • A Gemius támogatott kedveltségi indexe ugyanakkor úgy állt össze, hogy készítettek egy listát a leghíresebb véleményformálókról (korábbi kutatásaik és friss toplisták alapján), majd megkérdezték, hogy az így kialakult listán lévőket mennyire kedvelik egy 4-es skálán.

* A megtekintés- és a feliratokozószám mellett szereplő szám a Star Networknek a YouTube-adatokat feldolgozó top100-as listáján elért helyezést mutatja.

A Gemius Hungary tavaszi kutatása alapján összeállította: Béres Máté és M. László Ferenc

Béres Máté

 

Nézze meg Béres Máté teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

M. László Ferenc

 

Nézze meg M. László Ferenc teljes profilját a Ki Kicsoda? oldalunkon.

Médiapiac

A hét lemeze – Kulisszarovat a legsikeresebb zenei albumokról

Az elmúlt évtizedek legsikeresebb albumait szemlézi szombat esténként az M2 Petőfi TV Nézzünk szét! című műsorának A hét lemeze rovata. A rovat műsorvezetője, Lola az MTVA Archívumát hívja segítségül a múltidézéshez.

Közzétéve:

MTVA/M2 Petőfi

A novemberben indult A hét lemeze című rovat még a legnagyobb zenerajongók számára is újdonságokkal szolgál.

„A hét lemeze egy igazi szerelem projekt az életemben. Énekesnőként lehetek a műsorvezetője egy olyan rovatnak, ami azt gondolom, hogy hiánypótló jelenleg. Kirándulhatok a zenei stílusok között, és fantasztikus érzés, hogy igazi legendák mesélik el, hogyan alkottak maradandót a zenei életben. A rovat indulása óta olyan nagy múltú zenekarok tagjait láthattam vendégül, mint a KFT vagy Neoton Família, de a Junkies és az Ocho Macho is járt már nálunk”  – nyilatkozta Lola a rovatról, ami a műfaji sokszínűség jegyében készül.

A műsor legizgalmasabb része, hogy sosem hallott kulisszatitkokat tár a nézők elé. A következő, április 1-jei adásból arra is fény derül, miért fordultak meg a tevék az R-GO első lemezborítójának későbbi kiadásain.

Tovább olvasom

Médiapiac

MTVA: a “Gyurcsány-koalíció” újabb tagja vesztett pert az MTI-vel szemben

A DK sorozatos pervesztesége után ezúttal a Jobbik vesztett pert a közmédiával szemben – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája.

Közzétéve:

Pixabay

A közleményben azt írták:

a Kúria újabb döntése erősítette meg, hogy joga van az Országos Sajtószolgálatnak (OS) minden olyan közlemény kiadását megtagadni, amelyről feltételezhető, hogy az alkalmas lehet más személy személyiségi jogainak megsértésére, valamint azt is kimondta, hogy az MTI-t megilleti a szerkesztői szabadság.

Jelezték: két éve húzódó pereskedést zárt le az öttagú bírói tanács részvételével folytatott felülvizsgálati eljárás eredményeként meghozott ítéletében a Kúria. Az ítélet megfellebbezhetetlenül kimondja – írták -, hogy jogosan utasította vissza az Országos Sajtószolgálat a Jobbik Magyarországért Mozgalom egyik közleményének kiadását.

A bíróság döntése szerint a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény nemzeti hírügynökségre vonatkozó rendelkezéseiből nem következik, hogy az OS-szolgáltatás keretében bárkinek joga lenne követelni egy konkrét közlemény közzétételét

– hangsúlyozták.

Emlékeztettek: korábban a Demokratikus Koalíció hét, szintén az MTI közleménykiadási gyakorlatát kifogásoló valamennyi perét veszítette el a közmédiával szemben.

A baloldali pártok annak ellenére támadták meg az Országos Sajtószolgálat közleménykiadását, hogy előzőleg írásbeli szerződésben elismerték és elfogadták a közszolgálati médiaszolgáltató mérlegelési jogosultságát

– közölték.

Hozzátették: előzőleg ugyancsak a DK által indított perben erősítette meg a Kúria, hogy maguk a szerződéses feltételek is jogszerűek.

A most meghozott végleges bírósági döntés értelmében a Jobbik köteles megfizetni az eljárási költséget a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek. A Kúria ítélete ellen felülvizsgálatnak nincs helye – áll a közleményben.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Megszólalt a versenyhivatal a Yettel–Vodafone-cseréről

Összefoglaltuk mindazt, amit az állami tulajdonszerzésről tudni lehet a távközlési piacon. Kikértük az ügyben a GVH álláspontját, de bemutatjuk a nemzetközi megoldásokat és azt is, hogy be akarja-e magát vásárolni az állam újabb telefoncégbe.

Közzétéve:

Borítókép: Yettel-feliratok egy budai bevásárlóközpontban, fotó: MTI/Mónus Márton

Nincs dolga a Gazdasági Versenyhivatalnak (GVH) a magyar távközlési piac legújabb tranzakciójával – ez derült ki abból a válaszból, amelyet a versenyhatóság küldött a Médiapiac.com érdeklődésére. Az ügyről nagyobb összefoglalót készítettünk, amelyből a céges mozgás részletei mellett kiderül, milyen országok mellé zárkózott fel a magyar állam azzal, hogy immár két piacvezető hazai távközlési cégben is kisebbségi tulajdonos. S az, hogy mit gondol a kormány a Yettel-ügyről.

Nem vizsgálhatta a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a magyar távközlési piac legújabb tranzakcióját, vagyis azt a részvénycserét, amellyel a magyar állam közvetett kisebbségi részesedést szerzett a Yettel-Cetin vállalatcsoportban. – A tranzakciót nem jelentették be a Gazdasági Versenyhivatalhoz, mivel az egy kisebbségi részvénycsomag megszerzésére vonatkozik, így nem eredményezi az irányítás megváltozását. Azaz nem valósít meg összefonódást – szerepel abban a válaszban, amelyet a versenyhatóság a Médiapiac.com kérdésére küldött.

Több változás is beállt a közelmúltban a stratégiai nemzetgazdasági ágazatnak számító telekommunikációs szektorban, ezért érdemes áttekinteni az utóbbi hónapok történéseit és ezzel együtt azt, hogy a közelmúlt ügyletei milyen következményekhez vezetnek az állam- és a magántulajdon kapcsán.

A Yettel-ügy

Kezdjük a legutóbbi ügylettel! Március 20-án érkezett a bejelentés, mely szerint részvénycserében állapodott meg a magyar államot képviselő Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt. Ennek alapján a Corvinus, vagyis lényegében az állam a Vodafone 19,5 százaléknyi pakettjét adta a Yettel-Cetin 25 százalékáért. Tehát a tranzakció eredményeképpen az állam kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettelben, de eközben megtartja – szám szerint 29,5 százalékos – kisebbségi tulajdonrészét a Vodafone-ban. A másik oldalról nézve az Antenna Hungária ezzel párhuzamosan kilép a Yettelből, egyúttal 70,5 százalékra növelti részesedését a Vodafone Magyarországban.

A Vodafone-felvásárlás

A Yettel-ügy előzményét éppenséggel maga a Vodafone-felvásárlás adja. Eme ügylet keretében, amely szintén idén zárult le, az Antenna Hungária 51 százalékot, a magyar államot képviselő Corvinus pedig 49 százalékot szerzett a Vodafone-ban, hazánk második legnagyobb távközlési vállalatában. Csak a matematika kedvéért: a Corvinus ebből a 49 százalékból cserélt el most 19,5 százalékot, s így maradt nála 29,5 százalék.

De visszatérve a januári Vodafone-felvásárláshoz! A tranzakció hosszabb ideig tartó közéleti polémiát váltott ki, az ügyletet ugyanis nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette a kormány, így pedig azt a GVH nem vizsgálta. A helyzetet a versenyhatóság elnöke a Médiapiac.com-nak nyilatkozva tisztázta és helyezte egyúttal nemzetközi keretbe. Rigó Csaba Balázs mindenekelőtt leszögezte: a magyar kormány jogszerűen járt el, majd felhívta a figyelmet rá, hogy a versenyhivatali eljárás alóli mentesítés széles körben elterjedt megoldás szerte a világban.

Az Európai Unió számos tagállamában kifejezetten lehetőséget ad a jogrend arra, hogy a versenyszempontokon túlmutató közérdeket is figyelembe vegyék a vállalkozások összefonódásának ellenőrzésekor.

De nemcsak a kontinensünkön, hanem például Kanadában és Izraelben is a magyar megoldáshoz hasonló jogszabályi környezet, illetve jogalkalmazás tapasztalható. Rigó Csaba Balázs szerint mindezek alapján abszolút félrevezető azt akárcsak sugallni, hogy a magyar kormány a Vodafone-tranzakció során bármiben eltért volna a nemzetközi joggyakorlattól.

Másutt is tulajdonos az állam

S ha már a nemzetközi gyakorlat. Azzal, hogy a magyar állam a hazai telekommunikációs ágazat piacvezető szereplői közül kettőben is kisebbségi részesedésre tett szert, meglehetősen illusztris társasághoz csatlakozott. Az EU számos tagállamának van ugyanis részesedése olyan távközlési vállalatban, ahol az adott társaság a piac jelentős szereplője. Így Németországban az államé a Deutsche Telekom 32 százaléka, a cég a piac harmadát birtokolja. Belgiumban 53 százalékos az állami részesedés a Belgacomban, melynek 38 százalékos piaca van. Szlovéniában az állam 72 százalékban tulajdonolja a Telekom Slovenijét, amelyik majdnem a piac felét a magáénak mondhatja. De megemlíthető a Telekom Austria is, amelyben az államnak 28 százaléka van, a cég pedig 49 százalékkal részesedik az osztrák Telekom-piacból.

A kormány mindig is ezt akarta

A Yettel–Vodafone-csereüzlet a csütörtöki Kormányinfón is téma volt. Az újságírói kérdésekre válaszolva Gulyás Gergely a csere kapcsán racionális piaci döntésről beszélt. A Miniszterelnökséget vezető miniszter egyrészt leszögezte, hogy az ügyletek során a résztvevők betartották az állami gazdálkodás egyébként az átlagosnál szigorúbb követelményeit.

– Amit adtunk és amit kaptunk, úgy gondoljuk, azzal az állam jól járt

– mondta a miniszter azokra az aggályokra utalva, amelyek a közvagyonvesztés lehetőségét fogalmazták meg.

A tárcavezető leszögezte: a kormány mindig is kívánatosnak tartotta, hogy az állam tulajdont szerezzen a nemzetgazdasági ágazatokban, a telekommunikáció pedig éppen ilyen. – Nagyot léptünk előre, lehet, hogy még nagyobbat is lehetne – jegyezte meg Gulyás Gergely, azt ugyanakkor leszögezte, hogy közvetlen előkészületek nem zajlanak újabb telekommunikációs cég állami felvásárlása kapcsán.

Jakubász Tamás

Tovább olvasom