Kövess minket!

Médiapiac

Karácsonyi üzletboom

Három nagy médiapiaci eladást jelentettek be a karácsonyt megelőző napokban. Mint kiderült, van nagyobb hír a TV2 gazdaváltásánál. Merthogy a ProSiebenSat.1 mindent eladott a térségben, a Sanoma pedig épp úgy Csehországból vonul ki, mint a Ringier és az Axel Springer közös cége.

Merthogy nem egyetlen tranzakciót bonyolított le a fenyőfa árnyékában a németországi ProSiebenSat.1-médiacsoport (P7S1). Amellett ugyanis, hogy Simon Zsolt, a csatorna vezérigazgatója és Yvonne Dederick, a gazdasági igazgatója lett a TV2-t is üzemeltető MTM-SBS Zrt. tulajdonosa, a cég alaposan megrostálta külföldi portfolióját a december 20-án, illetve 21-én aláírt megállapodásokkal.

Az aláírások után napokkal kiadott közleményük szerint romániai érdekeltségeiket, a Kiss TV-t, valamint rádióikat (ide tartozik a Kiss FM, a Magic FM, a One FM és a Rock FM) a térség vezető médiaháza, a görög Antenna Group vette át. A Prima TV csatorna ugyanakkor Cristian Burci helyi vállalkozó kezébe került. A magyarországi ügyletről szűkszavúan annyit közöltek: az eddigi menedzsment vásárolta ki a gazdákat. Az eddigi gazda jelezte: az ügyletek várhatóan 2014 első negyedévében zárulnak le.

A P7S1 emlékeztet arra: már skandináv érdekeltségeik egy évvel ezelőtti eladásakor jelezték, hogy megválnának délkelet-európai érdekeltségeiktől. A cél ugyanaz, mint az SBS értékesítésekor. Vagyis, hogy minden erejüket a német nyelvű térség digitális és televíziós piacának szentelhessék. Hosszabb távon ugyanis ott látnak minden másnál nagyobb esélyt a szinergiák kihasználásra és a növekedésre. (Ez viszont néniképpen ellentmond annak a korábbi szándéknak, hogy mind többlábra álljon a konszern.)

Csak részlegesen, ráadásul több lépésben vonulgat ki a régióból a finn Sanoma. A társaság augusztusban romániai, nem sokkal később pedig bulgáriai, majd december közepén szerbiai érdekeltségétől vált meg a kiadó, amely most a cseh piacról lép ki. A tavaly 17 millió eurós nettó forgalmat produkáló három cég vevője az Astrosat nevű társaság, amely a Verlagsgruppe Passauhoz tartozó Vltava-Labe-Presse és az rtv media vegyesvállalata. Az eladás a közlemény szerint a Sanoma portfolió-optimalizálási stratégiájának része.

Szintén a cseh piacot érinti az a váltás, amellyel – nem egészen négy évvel a nagy összeborulás bejelentését követően – eladja prágai központú érdekeltségeit a Ringier Axel Springer Media AG. A 170 millió eurós értékűre becsült – lapkiadót és terjesztőcégbeli részesedést rejtő – érdekeltség vevője két helyi vállalkozó. A cél közleményük szerint az, hogy a lengyel, a szerb és a szlovák piacra összpontosíthassanak, ahol komoly érdekeltségeik részesedése az online médiában.

Jelezték azt is: további terveik vannak arra nézve, hogy Magyarországon is vegyes vállalatba szervezhesse egybe médiapiaci érdekeltségeit a két társaság.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom