Kövess minket!

Médiapiac

Jogkövető lesz az NMHH

Az Inforádió után a Klubrádió is ingyenes frekvencián sugározhat a jövőben, miután a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa hosszú várakoztatás után elkezdte végrehajtani a bíróság jogerős döntését és hamarosan odaadja a még évekkel ezelőtt megnyert közösségi frekvenciát a Klubrádiónak.

Újabb fejezetéhez érkezett nemrégiben a rádió és az NMHH közötti jogvita, melyből egyértelműen a Klubrádió jött ki győztesen. A Klubrádió még évekkel ezelőtt elnyert egy ingyenes közösségi frekvenciát a 92,9 MHz-en, ám annak használatát a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság mégsem tette lehetővé, pedig a rádió vezetősége kész lett volna lemondani a 95,3 MHz-es frekvenciájáról a korábban megnyert közösségi sáv használata érdekében. Mint a bíróság jogerősen kimondta, azzal, hogy az NMHH nem adta oda a közösségi frekvenciát, az hatóság törvényt sértett és kötelezte az NMHH-t, hogy biztosítsa a közösségi frekvenciát a rádiónak.

Mindezek ellenére az elmúlt időszakban nagy volt a csend az ügyben, így sokáig csak találgatni lehetett, hogy a hatóság végül betartja-e a bíróság döntését. Már arról is hallani lehetett, hogy a Klubrádió újabb jogi lépéseket kezdeményez a számára kedvező ítélet betartatása érdekében. Néhány nappal ezelőtt viszont a rádió szempontjából pozitív fordulat következett be.

A Médiatanács az újonnan kinevezett Karas Mónika elnökletével múlt héten szerdai ülésén tárgyalt és döntött a Budapest 92,9 és a Budapest 95,3 MHz-es frekvenciák ügyéről. Az erről kiadott NMHH-közlemény szerint a hatóság és a Médiatanács elnöke augusztusi hivatalba lépése óta a vezetői döntést igénylő ügyeket sorra véve tájékozódott többek között a Budapest 92,9 MHz közösségi frekvenciára vonatkozó szerződés kérdésében is. Mivel egy tulajdonos egy vételkörzetben csak egy rádióadót üzemeltethet, a Médiatanács elnöke felkérte az NMHH Hivatalát, hogy az irányadó bírósági ítéletek és a hatályos médiaigazgatási szabályok figyelembevételével tekintse át, milyen jogi lehetőségek állnak rendelkezésre annak érdekében, hogy lehetővé váljon a rádió zökkenőmentes frekvenciaváltása.

A Hivatal előterjesztése alapján a Médiatanács az ülésen arról határozott, hogy a hatóság hivatalból eljárást indít a Klubrádió Budapest 92,9 MHz-es frekvenciára szóló műsorszolgáltatási szerződésének hatósági szerződéssé történő átalakítására. A testület ezzel párhuzamosan megteszi a szükséges lépéseket a rádió közösségi médiaszolgáltatásként való elismeréséhez, amely lehetővé teszi az ingyenes sugárzást.

A közösségi frekvencia használatának alapvető feltétele az, hogy a Klubrádió, a Médiatanács és az NMHH Hivatala közösen teremtse meg a zökkenőmentes átállás lehetőségét. Fontos feltétel az is, hogy a rádiót üzemeltető vállalkozó a hatályos jogszabályoknak megfelelően benyújtsa a médiaszolgáltatás közösségivé nyilvánításához szükséges iratokat és nyilatkozatokat, illetve az átállással egy időben a rádió végleg befejezze működését a 95,3 MHz-es frekvencián.

Arról, hogy az elmúlt években milyen kálvárián ment keresztül a Klubrádió a hatósággal folytatott vitáiban, hogy miért került sor még több ezres utcai tömegdemonstrációkra is a rádió ügyében, és miért kapott nemzetközi érdeklődést az Arató András vezette rádió, arról a kapcsolódó számtalan cikkünkből tájékozódhat részletesebben.

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom

Médiapiac

Őrizetbe vette a HírTv tudósítóját a svéd rendőrség

Fel sem szólították a riportert, hanem azonnal a kihallgatószobába vitték.

Közzétéve:

Pixabay

Bugnyár Zoltán a rendőrség uppsalai székháza előtt éppen a szerdai késes támadásról forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte – közölte a HírTv, hozzátéve, hogy munkatársukat nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla.

Mint írják, Bugnyár Zoltán ellen védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta a sajtóigazolványát.

Tovább olvasom

Médiapiac

Öncenzúrával védekeznek a felbőszült internetezők ellen

Félti a fiatal írók generációját egy Nobel-díjas író, aki szerint fiatal kollégái közül sokan félnek a szabad véleménynyilvánítástól. A Nobel-díjas szerző szerint emiatt sokan eleve cenzúrázzák írásaikat.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Önmagukat és a munkájukat cenzúrázzák félelemből a fiatal szerzők – állítja Kazuo Ishiguro, aki szerint számos szerző fél az egyre nagyobb teret nyerő cancel culture-től.

A Nobel-díjas, japán származású író a félelem légköreként jellemezte a helyzetet. Úgy látja, hogy a fiatalok amiatt aggódnak, hogy az internetes felbőszült tömeg őket is megtalálja majd, és megkeseríti az életüket.

Ishiguro a BBC-nek beszélt arról, hogy félti a fiatal írók generációját, akik még nem alapozták meg karrierjüket.

Ők szerinte inkább elkerülnek egyes témákat vagy szempontokat az írásaikban, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe. Kazuo Ishiguro arról is beszélt, hogy sokszor már az is baj, ha az írók olyan témát boncolgatnak, amivel kapcsolatban nincs tapasztalatuk.

Ilyen alapon támadták például többen is Jeanine Cummins Amerika földje című könyvét, amiben az írónő a migrációról írt, valamint Amélie Wen Zhao-t, aki a rabszolgaságról írt Blood Heir című művében.

A Nobel-díjas szerző szerint a fiatalok közül sokan azt érezhetik, hogy az ő karrierjük és a jó hírnevük jóval törékenyebb, és nem akarnak kockáztatni. Ishiguro minderről annak kapcsán beszélt egyébként, hogy egyre több szerzőt kritizálnak a személyes véleményük miatt, amivel veszélybe kerül a szólásszabadság – utalt a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling esetére.

Ishiguro szerint az íróknak úgy kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak akármilyen szemszögből, és bemutathatnak mindenféle nézőpontot.

Hozzátette, hogy ő maga is az első könyvét férfi létére egy nő szempontjából írta.

Az online támadásoknak valóban egyre többen esnek áldozatul a szerzők, professzorok közül. Ez történt J.K. Rowlinggal is, aki egy ironikus posztjában nem értett egyet azzal, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak „menstruáló személyek”, nem pedig nők, pedig menstruációja csak a nőknek van.

Ezután az írónőt transzfóbnak nyilvánították, és az ellenségei új könyvének megjelenése után azt is kikezdték. Szeptemberben gyalázkodó kommentekkel keltették halálhírét Rowlingnak, miután a Troubled Blood című új bűnügyi regényében egy nő titokzatos eltűnésének a hátterében egy transzvesztita sorozatgyilkost sejtettek – írja a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom