Kövess minket!

Médiapiac

Izland, az adatparadicsom

Tényleg az oknyomozó újságírók és a nyilvánosság figyelmét a közéleti visszásságokra felhívók paradicsomává válhat a Magyarországnyi méretű skandináv sziget, miután parlamentje a napokban elfogadta a globális médiaszabadságot támogató törvényt. Már csak a végrehajtás szabályozása hiányzik.

Ha vannak adóparadicsomok, akkor mi adatparadicsom leszünk – érvelt az ellenszavazat nélkül jóváhagyott előterjesztés mellett mindvégig az ügy legfőbb mentora, Brigitta Jónsdóttir parlamenti képviselő, aki szerint a titkolózás helyett az átláthatóság erődjévé változtatják így az országot. Ezzel – tette hozzá egy interjúban – megmutathatják, hogy kiáll az információs és a szólásszabadság, valamint az emberi jogok mellett az izlandi nemzet.

A jogszabály védi a név nélkül nyilatkozó forrásokat éppúgy, mint a megjelenés előtti cenzúra által fenyegetett anyagokat, menedéket kínálva olyan telekommunikációs cégeknek és internetszolgáltatóknak, amelyek tevékenységének zöme hírek és információk közvetítéséből áll. A törvény kiterjed minden olyan szolgáltatóra, amely tevékenységét legalább részben Izlandon végzi – ehhez elég, ha itt vesz igénybe szerver-szolgáltatást. Az ötlet bejönni látszik: Jónsdóttir képviselőasszony közlése szerint a német Spiegel hírmagazin már éppúgy érdeklődött a lehetőség iránt, mint az amerikai ABC News; számos más orgánum mellett ők is kihelyeznék Izlandra bizonyos oknyomozó tevékenységeiket. Más kérdés, hogy több újságíró-védő szervezet is jelezte aggodalmát: akadnak olyan államok, amelyek bírósága nem a kifogásolt tartalom származásának, hanem letöltésének/elérésének helye alapján jár el – azaz fittyet hány majd a most elfogadott szabályozásra, és továbbra is büntet ilyen esetekben.

A negyvenes évei közepén járó „író és aktivista”, Brigitta Jonsdottir szerint hazája ideális terep egy, a sajtószabadság korlátozásának kikerülését segítő „szerver-szabadkikötő” létrehozására. Már csak azért is, mert az itt élők „a csúcstechnológia korának bennszülöttjei”. Egyfelől teljesen naivak a világgal fennálló kapcsolatukban, másfelől mindig orrhosszal a mezőny előtt járnak – mondta egy interjúban. Ráadásul a korábban drága országot jóval olcsóbbá tette a pénzügyi világválság, pontosabban a helyi fizetőeszköz, az izlandi korona erős leértékelődése. 

Médiapiac

Idén már tényleg jön a Rocky IV. rendezői változata

Sylvester Stallone tavaly nyáron jelentette be, hogy bemutatója harmincötödik évfordulójára elkészíti a Rocky IV. újravágott, rendezői változatát.

Közzétéve:

Flickr

A premiert 2020 novemberében kellett volna megtartani, akkor azonban nem lett belőle semmi. Stallone csak a közelmúltban tudatta az Instagramon: közel járnak a munka befejezéséhez – írja a Magyar Nemzet.

A harmincmillió dollárból forgatott Rocky IV. összesen háromszázmillió dolláros bevételt ért el, és így a sorozat legjövedelmezőbb epizódjává vált. Mindemellett talán ez a legnépszerűbb epizód is.

A rendezői változatban az egyik mellékszereplő – a Sico nevű, beszélő robot – „megy a roncstelepre”, vagyis nem lesz látható az újragondolt filmben. Az elektromechanikus jószág tervezője szerint Stallone azért hagyta ki a teremtményét, hogy ne kelljen jogdíjat fizetnie a használatáért – de feltehetőleg másról van szó.

Sly annak idején az okból vehette bele a géplényt a forgatókönyvbe, hogy humorforrásul szolgáljon, és valamivel derültebbé tegye a történet komor tónusát. Csakhogy a robotos jelenetek nem komikusra, hanem kissé furcsára sikeredtek – Sico figurája egyszerűen kilóg a filmből.

De egyéb, ennél lényegesebb változásokról is lehet tudni.

Az Apollo és Drago összecsapását bemutató kulcsjelenet bővül – Rocky valamivel hosszabban vacillál majd, hogy bedobja-e a törülközőt vagy sem –, és bekerül egy ’85-ben leforgatott, ám a moziváltozatba végül be nem vett képsor.

Létezéséről eddig csak egyes előzetesekből lehetett tudni, de teljes egészében nem volt látható.

Noha a bemutató dátuma egyelőre nem ismert – és arról sincs információ, hogy a rendezői változat mozikba kerül-e, csak dvd-n jelenik meg, esetleg streaming szolgáltatásban, az interneten lesz elérhető –, egy Sly által közzétett, rövid videóból kiderül, hogy már a hangkeverését végzik. Mivel egy-egy film készítése során ez a munkamozzanat az utolsók közt van, az érdeklődők okkal bízhatnak benne, hogy az újragondolt verzió közel áll a befejezéshez.

A (remélhetőleg) 2021-es Rocky IV. tehát az 1985-ös önmagával mérkőzik majd.

Borítókép: jelenet a filmből

Tovább olvasom

Médiapiac

Megújul a Pesti TV

Megszűnt a reggeli műsor, de ezzel párhuzamosan, este hat órától egy élő adásfolyam kezdődik. Az új műsorokkal este hattól jelentkeznek hétköznap és hétvégén is.

Közzétéve:

Hétközben 18 órakor egy könnyedebb, kedvcsináló adással, a Gerilla Bárral indulnak, és ezt követi majd egy teljesen megújuló élő műsor, a Pesti Riporter, minden hétköznap, amiben sok tehetséges, fiatal újságíró is bemutatkozik, akik

naponta forgatott anyagokkal jelentkeznek, egyben kiemelten fókuszálva a városi-önkormányzati ügyekre, de természetesen a világpolitika minden fontos eseményéről hírt adva

írja az Origo.

Ebben a műsorban a vendégek és a nézők is szerepet kapnak, hiszen bárki elmondhatja a véleményét a Pesti TV Közösség zárt csoportjában, ahova mindenkinek a jelentkezését várják. Ez az adásban megjelenik, illetve az ott jelentkezők közül minden nap egy-egy nézőt felhívnak majd, hogy szóljon hozzá az éppen aktuális témákhoz – közölte Huth Gergely, a Pesti TV programigazgatója.

Az átalakulással párhuzamosan néhány megszokott, kedvelt, sikeres műsor is új helyre kerül, erre folyamatosan felhívják a műsorfolyamban és a pestitv.pestisracok.hu oldalon is a nézők figyelmét.

Minden adás továbbra is visszanézhető a weboldalon, illetve a Facebook/YouTube-csatornákon is.

Újdonság lesz, hogy 20 órától is élőben jelentkeznek a megszokott műsorvezetők, illetve 21 órakor a Politikai Hobbistával folytatódik az adás. Hétvégén is az új műsorokkal jelentkeznek 18 órától.

Borítókép: Kamerapróba Jeszenszky Zsolttal a 15. kerületi stúdióban

Tovább olvasom

Médiapiac

Sorosékat nem zavarja a főszerkesztő antiszemitizmusa

Soros György amerikai tőzsdespekuláns hallgatásba burkolózott, nem kommentálta a V4NA érdeklődésére a főszerkesztője antiszemita, kirekesztő e-mailjeit.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

Botrány tört ki Magyarországon, miután a Soros György érdekeltségi körébe tartozó baloldali propagandakiadvány főszerkesztője korábban antiszemita, kirekesztő e-maileket küldött munkatársainak.

Uj Péter még az Index.hu vezetőjeként egyik levelét a “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” tárggyal küldte ki, míg egy másikban durván antiszemita szöveget idézgetett. Ebben olyanok szerepeltek, mint “se**enbüntet fityma rabbi!”.

Mivel a 444.hu egyik befektetője a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) támogatását élvező Media Development and Investment Fund (MDIF) a V4NA levélben fordult az érintettekhez Uj kirohanása miatt.

Azt kérdezték:

  • Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  • Elhatárolódnak-e Uj Péter kijelentéseitől?
  • Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  • Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

Soros György, az OSF és az MDIF is a hallgatás stratégiáját választotta. Ebből arra lehet következtetni, hogy Soros Györgyöt csak akkor érdekli az antiszemitizmus, ha az az ő ügyeit viszi előre.

Tovább olvasom