Kövess minket!

Médiapiac

Itt a júniusi Médiapiac!

Sajdik Ferenc, Rónai Egon, Bakos Piroska, Bánó András, Lábady István, Iain Lindsay, Sztaniszláv András és megannyi érdekes írás a magazin legújabb számában, amelyet digitálisan lapozható formába öntöttünk, hogy mindenki szabadon lapozgathassa.

Közel kilencven éve nem sikerült érdekességet találni a saját arcában, míg a pesti utca a témák kifogyhatatlan tárhelye Sajdik Ferenc szerint. A karikaturista a Ludas Matyinál kezdte pályafutását, egyszer majdnem közös cellába került Árkus Józseffel, a Főkukac életét pedig ő mentette meg, az azt horogra tűző Csukás Istvántól.

Sajdik Ferenc

A legendával készült interjúnkat saját karikatúráival illusztrálta Gombóc Artúr szülőatyja.

A Médiapiac 2020/3. lapszámának lapozható és letölthető változata az alábbi linken érhető el.

Az elektronikus könyvpiac közel egy évtizede növekszik csendesen a háttérben, azonban a közelmúltban lezajló folyamatok, és a rövid idő alatt digitálisba forduló világ ismét ráirányították a reflektort erre a szegmensre, amely nem csak hazánkban erősödik fokozott mértékben, de világszinten is többmilliárdos éves bevételt produkál. Cikkünkben az e-könyvek piacának jellemzőivel foglalkoztunk.

Rónai Egon (Fotó: Soós Bertalan)
Rónai Egon (Fotó: Soós Bertalan)

Az objektivitás a munkámmal kapcsolatban nem csak egy jelző

– mondja Rónai Egon, aki ajándéknak tartja az élettől, hogy soha nem kellett olyan felkérésnek eleget tennie, amelyet ne szeretett volna elvállalni. Pedig sok szerepkörben kipróbálta magát. Rónai Egon az édesapjához fűződő viszonyáról, megosztó személyiségéről, az ATV-ről mint objektív hírforrásról és arról beszélt, hogyan lehet a tematikusan felépített gondolatok világában valódi újságírást folytatni.

Bakos Piroska (Fotó: Soós Bertalan)
Bakos Piroska (Fotó: Soós Bertalan)

Ma már nem szeretnék a Magyar Televízióban dolgozni, pedig úgy érzem, mostanra értem meg, a virágkorom élem, rendelkezem a kellő mértékű szakmai tapasztalattal, mondjuk, ha német lennék, egy ottani csatornán most kaphatnék főműsoridős műsort. És ezzel nem vagyok egyedül, ha csak a női televíziós kortársaimat nézem, sorolhatnám, kik nem kapják meg a megérdemelt lehetőségeket. De ez már nem frusztrál, inkább szomorúnak tartom

– mondja Bakos Piroska, aki legújabb kihívását a MOL kommunikációs vezetőjeként találta meg.

Üzleti konferenciák Zoom-on, munkacsoportok Facebook-on, megosztott vakációs képek az Instagramon – a szociális és szakmai életünk jelentős része mára átköltözött a világhálóra. Lassan több időt töltünk a különböző közösségi média felületeken, mint amennyit alszunk – legalábbis erre mutat a Data Reportal social media használatról szóló felmérése, amelyet részletesen is bemutatunk a cikkünkben.

Bánó András (Fotó: Egry Tamás)
Bánó András (Fotó: Egry Tamás)

Olyan hírműsor, mint az Egyenleg, nem volt még egy, és szerintem nem is lesz. Az én életemben már biztosan nem

– mondja Bánó András, akit egész pályafutása során leginkább az új dolgok izgatták: nevéhez fűződik a sportösszefoglalók megújítása, majd kitalálta, hogy hírműsort párban és állva is lehet vezetni. Ha ő nincs, Egyenleg és Objektív sincs. Ő adta az első tévés bemutatkozási lehetőséget a mai televíziós generáció több neves tagjának. Legalább háromszor szervezett maga köré profi csapatot, és legalább ennyi alkalommal kellett felállnia az őt ért mélyütésekből is. Mint Bánó András mondja: az Egyenleg-ügy után a többi már szinte semmiség volt.

Merre tart a magyar e-kereskedelem? Az elmúlt hetekben az e-kereskedelem gyakran került fókuszba. Sokan a járvány nagy nyerteseinek nevezik az ágazatot, mivel az otthon rekedt tömegek igényeit a webshopok szolgálták ki. Még azok az offline kereskedők is kénytelenek voltak online üzletet nyitni, akik eddig nem is gondolkoztak ezen. De vajon ezek a most kialakult szokások tartósak lesznek? Hosszú távon is fellendíti a kereskedelmet a járványügyi helyzet? Schmidt Zoltánt, a Kosárérték.hu főszerkesztőjét kérdeztük az e-kereskedelem jelenjéről és jövőjéről.

Lábady István
Lábady István

Soha nem volt célom belesimulni a környezetembe

– mondja Lábady István, aki számára mindig fontos volt, hogy feszegesse a határokat. Legfőbb célja, hogy minden alkalommal, amikor kamerát vesz a kezébe, a tőle telhető legtöbbet hozza ki magából, még az alkalmazott munkáiban is törekszik a saját kritériumainak megfelelni.

Iain Lindsay (Fotó: Mészáros Dia)

Iain Lindsay, Nagy Britannia magyarországi nagykövete visszavonul a diplomáciától, és a versenyszférában folytatja a pályafutását. Diplomata karrierje záróakkordjaként hazánkban töltött négy évet, amihez meg kellett tanulnia magyarul – szerinte ez elengedhetetlen volt ahhoz, hogy a minket körülvevő szláv tengerben megértse a magyarság különcségének lényegét. Meggyes rétesről, Petőfiről, és a Fény utcai Piacról is beszélt a nagykövet, aki elárulta, mit visz magában hazánkból.

Gyermekvédelem a koronavírusjárvány közben és után. Mik az izoláció hatásai a gyermekekre nézve? Lassan teljesen véget ér a bezártság korszaka és a gyermekek újra játszhatnak a szabadban. De vajon min múlik, hogy ki milyen mentális és lelkiállapotban hagyja el a lakását? Egyáltalán mi történt ebben az időszakban – több volt a gyermekeket ért támadás az interneten? A Kék-vonal alapítvánnyal a gyermekek bezártsággal kapcsolatos érzéseiről, a videójátékok és a megnövekedett képernyőidő hatásairól beszélgettünk.

Sztaniszláv András

Különleges körülmények között töltötte Sztaniszláv András, a Magyar PR Szövetség elnöke elnökségének első hat hónapját. Nem csak a koronavírus-járvány állította váratlan kihívások elé a szervezetet és a szakmát, számtalan új helyzettel kellett megbirkóznia ebben az időszakban az egész világnak, amely komoly nyomot hagyott a gazdaságon is. Interjúnkban erről beszélgettünk vele.

„Az Onlife megteremtette a konferenciák új korszakát”

Az Onlife Üzleti Konferencia kísérlet volt arra nézve, hogy a hagyományos konferenciaélményt át lehet-e menteni az online térbe. A résztvevők véleménye szerint egyértelműen igen. A Médiapiac Onlife-melléklete is egy kísérlet: arra, hogy egy-egy izgalmas témát kiragadva felvillantsuk, miért is volt korszakalkotó a 64 stúdióminőségű előadást felvonultató esemény. Szó lesz többek között kollektív burnoutról és onlife marketingszemüvegről, a posztfaktuális világban való boldogulásról és marketingtranszformációról, de arról is, mitől lesz piacvezető a kommunikációnk. Lapozz bele a szemed előtt zajló történelembe!

A Médiapiac 2020/3. lapszámának lapozható és letölthető változata az alábbi linken érhető el.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom