Kövess minket!

Médiapiac

Itt a HOPPex idei menetrendje

Tesztek, éles üzem és sok edukáció. Itthon is jelentős változásokat hozhat 2015 a programozott szegmensben.

A neved eddig kevésbé pörgött a konferenciákon és a szaksajtóban. Mivel foglalkoztál az elmúlt években, és hogyan kerültél kapcsolatba a programozott vásárlás területével?

Korábban három és fél éven át a Vaterát is üzemeltető Allegro Groupnál dolgoztam, ahol B2C brand menedzserként olyan márkák marketingaktivitását bízták rám, mint a Grando.hu vagy a Lealkudtuk.hu, majd idén januárig a Central Médiacsoport programozott médiaértékesítési projektjeiben vettem részt. Rövid kitérő után április közepétől látom el a HOPPex vezetői feladatait.

A HOPPex elindításáról 2014 októberében tett bejelentést három nagy médiacég. Aztán nagy volt a csend, a kíváncsiság pedig nőttön-nőtt. Mi történt az elmúlt hónapokban?

Az elmúlt hónapok a nemzetközi piacon jelenleg elérhető legmagasabb fejlettségi szintű technológiai partner keresésével, és a magyar piac szereplői számára legmegfelelőbb szolgáltatáscsomag összeállításával teltek. Olyan szolgáltatási csomagot sikerült kialakítani, ami nagyon különböző preferenciákkal rendelkező online tartalomszolgáltatók igényeinek is megfelel. A hazai szereplők azonos feltételekkel vehetik igénybe a HOPPex szolgáltatásait. Korszerű, versenyképes megoldást kínálunk a hirdetői, ügynökségi oldal számára, miközben azáltal, hogy a rendszer nagyobb inventory kezelésére biztosít lehetőséget, várhatóan csökkennek az egyes szereplőkre háruló terhek.

Mi a 2015-ös évre vonatkozó menetrend?

A HOPPex hamarosan megkezdi a tesztidőszakát, majd ezt követően csatlakozhatnak a rendszerhez a tartalomszolgáltatók.

Mekkora csapattal vág neki a HOPPex az éles munkának?

Nincs szó nagy szervezeti háttérről. A cél az, hogy egy alacsony költséggel működő, és emiatt is versenyképes szolgáltatást nyújtó cég jöjjön létre, ami nyitott a hazai szereplők számára. Minden mást ehhez a célkitűzéshez igazítunk.

Miben látod a főbb kihívásokat, illetve a főbb lehetőségeket, amelyek a HOPPex itthoni sikeréről dönthetnek?

Mind a nemzetközi, mind a hazai médiapiacokon a digitális médiaköltés egyre nagyobb része folyik keresztül különböző automatizált rendszereken, ami elsősorban a nagy nemzetközi szereplőknek kedvez, míg a hazai szereplők versenyhátrányba kerülnek. Ráadásul ügyfél- és ügynökségi oldalról is igény mutatkozik arra, hogy a hagyományos kiadók jelenleg jellemzően direkt módon értékesített felületeit is meg lehessen ilyen rendszereken keresztül vásárolni. Azonban egy ilyen rendszer kialakításának költségeit egyetlen hazai szereplő sem képes egyedül finanszírozni, és itt jön a képbe a HOPPex. Nemzetközi trendek mutatják, hogy a programozott médiavásárlás – és a mi szempontunkból értékesítés – a jövő. Ha Nyugat-Európára tekintünk, láthatjuk, hogy egyes országok nagy tartalomszolgáltatói a hirdetéseik akár 60-70 százalékát már ilyen módon értékesítik. Sorra tűnnek fel a HOPPexhez hasonló kezdeményezések: Csehországban a CpEX, az Egyesült Királyságban az AOP, Olaszországban a Gold Five (G5), Franciaországban a La Place Media és az Audience Square, Dániában a Danish Publisher Network (DUN), Dél-Afrikában a southernx, a spanyol piacon a PMPMedios, vagy Görögországban a PPN és az Project Agora. Legutóbb a legnagyobb angol nyelvű gazdasági kiadványok (The Guardian, CNN International, The Financial Times, Reuters, The Economist) hoztak létre ilyen együttműködést. A Pangea bejelentése is megerősített bennünket abban, hogy jó úton járunk.

Hogyan áll a szolgáltatás piaci bevezetése? Milyenek az előzetes reakciók?

Tapasztaljuk a folyamatosan fokozódó érdeklődést a szolgáltatás iránt. A következő hónapokban a bevezetéssel párhuzamosan nagy hangsúlyt fektetünk az edukációra. Fontos, hogy a hazai szereplők megismerjék a szolgáltatásban rejlő lehetőségeket, és ténylegesen kihasználhassák annak előnyeit. A kitöltöttség optimalizálása, a bevételek ezeknek megfelelő alakítása a piac minden egyes szereplője számára fontos cél. Ezen a téren a nemzetközi szereplők előttünk járnak.

A nemzetközi szaksajtóban gyakran ismételt tételmondat, hogy 2015 lehet az az év, amikor “berobban” a programozott szegmens. Mit gondolsz: itthon is igaz ez?

Azt gondolom, hogy egyes országokban már megtörtént ez a robbanás, más országokban talán tényleg 2015 lesz az éve. Magyarországon ritkán látni robbanásszerű fejlődést, mégis azt mondom, hogy ez az év – és talán a következő – nagy változásokat hoz majd programozott médiavásárlás és -értékesítés viszonylatában.

Számítasz versenyre 2015-ben? Hallani a HOPPexhez hasonló kezdeményezésekről, de konkrét bejelentés eddig nem történt mások részéről.

Tudjuk, hogy vannak ilyen irányú törekvések, ez a piacra és a szolgáltatás színvonalára is kedvező hatással lehet.

2014-re vonatkozóan az IAB egy kb. 4,4 milliárd forintos becslés adott a hazai automatizált költésre. 2015-ben szerinted mire lehet számítani?

A HOPPex piacra lépésével olyan prémium felületek vállnak elérhetővé az automatizált rendszereken keresztül, amelyet korábban nem vagy csak teszt jelleggel érhettek el a hirdetők. A HOPPex a minőséget képviseli, technológiában és felületekben egyaránt. A nyújtott szolgáltatás nem a klasszikus értékesítés ellen, hanem ahhoz szervesen kapcsolódva, azt kiegészítve támogatja a bevételek és a kitöltöttség optimalizálását. Ezek alapján természetes, hogy összességében a hazai piacon növekedésre számítok.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom