Kövess minket!

Médiapiac

Innen is, onnan is csipegetünk nézőket

A filmcsatorna a nyárra már többször átlépte és átlagosan is elérte a lélektani és hirdetői szempontból is vízválasztónak számító egyszázalékos nézettségi küszöböt. Növekedésben vagyunk, innen is, onnan is csipegetünk nézőket – összegzett a Médiapiacnak nyilatkozva Hetyei Viktor programigazgató.

– A Viacom többi csatornája (a NickJr., a Nickelodeon, az MTV, a VIVA, a Comedy Central) inkább a fiatalokat szólítja meg. Nem kakukktojás ebben a portfolióban a Paramount Channel?

– Semmiképpen. A stratégiánk az, hogy minél több korcsoportot minél többféle tartalommal szólítsunk meg. Ebben pedig fontos szerep jut egy olyan filmcsatornának, amelyik a középkorú, esetleg annál idősebb közönségnek szól – és remekül illeszkedik a 18-49 éveseket megcélzó csatornacsaládba.

– Kiegyensúlyozott korfához jár egy kiegyensúlyozott férfi-nő arány is?

– Nálunk igen. A lengyel tévénk szinte takkra középen van, a magyar csatorna nézői között pár százalékos többségben vannak a nők, a románnál körülbelül ugyanennyire vannak túlsúlyban a férfiak. De a magyar és a román piac nagyon elüt egymástól, lehetetlen őket egy kalap alá venni.

– Ezért választották szét a közös feedet pár hónapja?

– A fő szempont az volt, hogy a helyi igényekhez, nézői szokásokhoz alakíthassuk a műsorkínálatot. Először a program összeállításával, aztán azzal is, hogy különböző tartalmakat vásárolunk. Ennek az alapjait csak azzal tudjuk megteremteni, hogy országonként önálló műsorfolyamot sugárzunk.

– És bejött?

– Nagyon is. Az egy évvel ezelőtti, 0,7 százalékos share-t sikerült egy százalékig tornásznunk. Ez a 18-49-es korosztályban, az este hattól hajnali kettőig tartó kereskedelmi időszakra értendő. És egyébként Romániában is jelentős nézettségnövekedést hozott a különválasztás. A következő, októberben induló pénzügyi évre már az a célunk, hogy minimum megtartsuk a magyarországi eredményt, és tovább is növeljük egy kicsit.

– Lélektani határ vagy gazdasági mérföldkő ez a bűvös egy százalék?

– Az utóbbi biztosan. Ha abból indulunk ki, hogy a 120 magyarországi országos terjesztésű, magyar nyelvű csatorna alig hatoda tudja megugrani ezt a szintet, akkor értjük, hogy miért az egy százalékos közönségarányt hozó adókat veszik igazán komolyan a hirdetők. Innentől lehet stabilan tovább építeni a nézettséget. Úgyhogy nyugodtan mondhatjuk, hogy az első egy százalék elérése az igazán nagy feladat.

– Hogyan növelik tovább a nézettséget?

– Szeptember elejétől tűzzük műsorra azokat a filmeket, amiket már csak a magyar piacra, az itteni igényekre szabva vásároltunk. Az ősz beharangozásához az is hozzájárul, hogy a szokásos heti két premier helyett havi 15-öt kínálunk. Némi terjeszkedéssel még az elérhetőségünket is növelhetjük, de ehhez elsősorban a kisebb szolgáltatókkal kell tárgyalnunk, mert minden nagy szolgáltató csomagjaiban, ezzel a háztartások 70 százalékában már bent vagyunk. Ennél többet jelent, hogy a csatorna ismertté vált, és, hogy innen is, onnan is sikerült lecsipegetnünk nézőket a riválisainktól.

– Ne áruljunk zsákbamacskát! Kikre gondolunk?

– Az AMC-re és a FilmCaféra. Ha külön-külön nem is, de együtt ez egy erős csomag. Hozzá jön még a Filmmánia, aminek ugyan pici a lefedettsége, de ez a három csatorna együtt, egy másfél, két százalékos közönségarányt le tud csippenteni magának, ha jó napjuk van. És persze a két másik filmcsatornával, a Film+-szal és a Mozi+-szal is kemény csatákat vívunk. Velük szemben pedig az is nyereség a számunkra, ha a meglévő nézői kör hosszabb időt tölt nálunk – ebben is akarunk a következő időszakban fejlődni.

– A két és fél évvel ezelőtti induláskor is eléggé telített volt már a filmcsatorna-szegmens. Mivel tudják meggyőzni a nézőket, hogy ide kapcsoljanak?

– Például azzal, hogy nem húzunk rá egy zsánert a csatornára, hanem minden filmtípusból kerül a képernyőre – talán csak a horrorral bánunk visszafogottabban. Mi több, a tematikus programokkal rá is játszunk erre. Hétfőn este akciófilm, kedden krimi, szerdán comedy, csütörtökön általában feliratos is a film, pénteken jön a hét filmje, szombaton délután pedig a már nagyon jól működő családi blokk kerül adásba. Emellett próbálunk minőségi filmeket is bemutatni, mint az Ellenség a kapuknál, az A.I. – Mesterséges értelem, a Malena vagy Az élet szép. Eközben pedig zömmel az elmúlt 20-25 év filmterméséből válogatunk, de például épp egy délelőtti nosztalgiasávot tervezünk, ötven-hatvan éves, néha fekete-fehér filmekkel.

– Hollywood egyik legrégebbi és legnagyobb stúdiójának neve virít a logón. A filmcsomagokról ennek ellenére kemény tárgyalások folynak minden évben, vagy házon belüli lepacsizásra gondoljunk?

– A filmjeink 50-55 százaléka jön körülbelül a Parmounttól, de ezt sem ingyen kapjuk, és olyan előnyünk sem származik a kapcsolatból, hogy előbb vagy kedvezőbb feltételekkel kapnánk meg egy-egy csomagot. Merthogy az értékesítőknek is hozniuk kell a számokat, akárcsak nekünk – tiszta piaci viszonyok uralkodnak. Így megtörténik, hogy egy nagyobb és tőkeerősebb rivális elhalászik előlünk egy-egy jobb csomagot, és csak 3-4 év múlva kerülhet nálunk a képernyőre egy Paramount-film.

– Akkor még érdekli a nézőt, aki látta már a filmet moziban, neten, kitudjahol?

– Igen. A magam példáját tudom felhozni: sokszor nézek meg olyan filmeket, amiket korábban már láttam. És ezzel a mainstreamhez tartozom. Ezért adunk rendszeresen olyan filmeket, amiket szívesen néznek meg újra és újra a nézők. Hogy más példát ne hozzak: itt van A Csupasz pisztoly vagy az Airplane. De az egész nyáron megrendezett budapesti Paramount tetőmozi vetítéseink is azt mutatták, hogy jókora igény van a nagy kedvencek újra játszására.

– Hányszor mehet adásba egy film úgy, hogy gazdaságos is legyen a dolog, de a néző se unja el?

– Tíz-tizenkét alkalommal – ezt két, néha három év alatt teljesíthetjük. De mivel állandóan jönnek be és mennek ki címek, elég nehéz ráunni a portfoliónkra.

 

A Paramount-mítosz

A csatornánál ma már több tényező szerencsés együtt állásának tulajdonítják, hogy a környéken elsőként itt indulhatott el a Paramount Channel. A térség legnagyobb államát, Lengyelországot akkoriban még nem ebbe a régióba sorolta az anyacég, a Viacom világtérképén, így Magyarország (ahol addigra erős jelenlétet épített ki magának a médiaház), a közepes méretével és szélsőséges trendek nélküli piacával kiváló kezdőterep lehetett. 2014 elején indult a tesztadás, február közepén már élesbe kapcsoltak, egy időben a márka nemzetközi expanziójával. Az első Paramount-adó ugyanis 2012 márciusában, Spanyolországban indult, ezt a következő év szeptemberében a francia kiadás követte. A magyarral szinte egy időben jelent meg a piacon a román és az orosz változat, amelyet több európai csatorna és egy latin-amerikai roham követett. Azóta Lengyelország is átkerült ebbe a régióba a cégnél, nagyjából azzal egy időben, hogy pár hónapja különválasztották a román és a magyar adást. Az eltérő helyi szokásokat követve már nem ugyanaz a műsor megy párhuzamosan (értelemszerűen helyi nyelven) a két országban; ezzel nem csupán a nézettség ugrott meg, de a reklámértékesítők dolga is egyszerűbb, működésük pedig hatékonyabb lett.

 

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom