Kövess minket!

Médiapiac

Indul a Spektrum idei újdonsága

Az Erőszakos ember című saját gyártású sorozat bemutatója október 13-án, 21:00 órakor lesz.

Terrorista-akciók, leszámolás, agresszió, háború, családon belüli erőszak, zaklatás a közösségi felületeken. Ezek a kifejezések ma behálózzák a mindennapjainkat. Vajon most éljük a világ legerőszakosabb korszakát? Félnünk és féltenünk kell? Kevés aktuálisabb kérdés foglalkoztatja ma az embereket. Ahogy Radnai Péter kreatívigazgató fogalmaz:

A Spektrum tudományos-ismeretterjesztő csatorna. A célja egyben az, hogy a saját készítésű műsoraival rendszeresen olyan témákat mutasson be, amelyek érdeklik az embereket, beszélgetésre, vitákra, de mindenképpen továbbgondolkodásra ösztönzik a nézőt.

Idén a Spektrum ezért az erőszak nyomába eredt. Filmre vette a katonák, a túlélők reakciót, megszólaltatta a kommandóst, az etológust, a dandártábornokot, a pszichológust és a botránykönyv-szerzőt, és most elmeséli, mi történik a világban, és miért „erőszakos az ember”. Az eredmény meglepő lesz a sorozat végére, mert látni fogjuk: minden benyomásunk és érzésünk ellenére az erőszak mára valójában csökkent.

Magyarországon nem készült még ismeretterjesztő film az erőszakról, de ez ma a tudományban is vakfoltnak számító terület: az egyes szakterületek kutatói egymástól elszigetelten foglalkoznak az agresszió, az erőszak, a brutalitás kérdésével. Most a Spektrum az egyik legfelkapottabb gondolkodóval, a Harvard Egyetem professzorával, Steven Pinkerrel ismertet meg. Steven Pinker, akit a Time magazin a 100 legbefolyásosabb ember közé is beválasztott, világhírű, tudományos bestseller könyvében (The Better Angels of Our Nature: Why Violence Has Declined) nem kevesebbet állít, mint hogy a modern korban a háború és az erőszak fokozatosan csökken. Olyan mai gondolkodók vélekednek a professzorhoz hasonlóan erről a kérdésről, mint Joshua Goldstein vagy épp Francis Fukuyama.

Az Erőszakos ember sorozat négy része az erőszakot a legkülönfélébb helyzetekben mutatja be, négy elkülönülő, mégis összefüggő részben, hogy teljes képet kaphassunk. Minden rész kulcsfigurája Pinker professzor, aki az erőszakot az emberiség teljes történetére visszatekintve, összefüggéseiben vizsgálta. A sorozat első része az öröklött génekről, a bennünket vezérlő ösztönökről szól, a második epizód teljes egészében a terror és háborúk jelenlétét kutatja. A harmadik rész a „hétköznapi”, mindennapjaink családon belüli, iskolai zaklatásairól szól, az utolsó epizódot pedig a digitális technológia és az erőszak kapcsolatának szenteli a Spektrum. Szakértők itthonról és a tengerentúlról segítenek az erőszak megértésében, köztük Csányi Vilmos etológus, Keleti Arthur IT biztonsági szakértő, de megszólal Steven Pinker mellett a szintén amerikai Philip Zimbardo, a világ egyik leghíresebb pszichológusa, a stanfordi börtönkísérlet atyja is.

A sorozat producere Lévai Balázs filmrendező, könyvszerző, televíziós újságíró, dokumentumfilm-készítő.

Az Erőszakos ember premierje 2016. október 13-án 21:00 órakor lesz a Spektrumon, a további részek október 20-án, 27-én és november 3-án 21:00 órakor láthatóak.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom