Kövess minket!

Médiapiac

Hogyan válasszunk a karácsonyi műsordömpingből?

A Tévézz okosan! kampány weboldalán segítenek, hogy jól válasszuk meg a tévéműsort karácsonykor, valamint hogy mit tegyünk, ha hisztizik a gyerek, ha ki akarjuk kapcsolni a tévét.

Az év legfontosabb családi ünnepén a gyerekek iskola híján sokszor a tévé előtt töltik az idejüket. A fekete doboz azonban nemcsak szétválaszthatja, hanem össze is kötheti a családtagokat – legalábbis ezt állítja a Tévézz okosan! weboldal, mely segít a szülőknek és a gyerekeknek abban, hogy eligazodjanak a csatornák programjai között: ne csak kapcsolgassanak és háttértévézzenek, ne ragadjanak le véletlenszerűen egy műsornál, de ne is utasítsák el a televíziót. Inkább keressék a számukra érdekes, izgalmas, hasznos tartalmakat, és szerezzenek minél több információt a világról, a tudományról, a kultúráról.

A Tévézz okosan! kampányt a kábelszolgáltatókat tömörítő Magyar Kábelkommunikációs Szövetség indította el. A csatornák továbbítói felismerték, hogy nem elég egyre több műsort biztosítaniuk a családoknak, hanem segítséget is kell nyújtaniuk abban, hogy a Magyarországon elérhető több mint 100 magyar nyelvű csatorna programjaiból a gyerekek és a szülők könnyen megtalálják a fiataloknak szóló műsorokat. Kéry Ferenc, a szövetség elnöke szerint azért különleges ez az honlap, mert a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt szól. A fiatalok előre megtervezhetik a napi és a heti műsorajánló segítségével, hogy mit nézzenek, a szülők pedig képet kaphatnak arról, amiről az iskolában ők még nemigen tanulhattak: hogyan hat a média a gyermekeikre, hogyan segíthet a tévé a tanulásban, abban, hogy a gyermekek előtt kinyíljon a világ.

A gyermekek védelmét nemcsak a kábelszolgáltatók, hanem a csatornák is fontosnak tartják, és mind többen csatlakoznak a kezdeményezéshez. Olyan műsorszolgáltatók támogatják az oldal működését mint a Da Vinci Learning, a Minimax, a Nickelodeon, a Cartoon Network, a Discovery, a National Geographic, a Spektrum vagy a Viasat Nature.

Ha szülőként ön is érezte már, hogy tehetetlen a gyermekével szemben, ha a tévéről van szó, akkor a Szülői oldalon, a Tv Tippek és a Médiapszichó rovatokban olyan cikkeket olvashat, melyek hasznos tanácsokkal szolgálnak, és támogatják a családokat abban, hogy megtalálják a tévé megfelelő helyét az otthonukban, gyermekeik életében. A weboldalon szülőknek szóló technikai segítséget is találhatunk, hogyan aktiváljuk a gyerekzárat.

„Óvodáskorban még nem igazán javasolt a tévézés, a gyerekeknek ebben az időszakban sokkal inkább valódi tapasztalatokra van szükségük. Ha mégis a tévé elé ülnek, érdemes alaposan megválogatni a műsorokat. Nyolcéves kor körül kell a fiataloknak megtanulniuk a média használatát, és ekkor kell a szülőknek is lefektetniük az ezzel kapcsolatos szabályokat. Ez az időszak különösen alkalmas arra, hogy ezek a szabályok hosszú távon rögzüljenek” – tanácsolja a szülőknek dr. Gyarmathy Éva neveléslélektani szakpszichológus, aki a weboldalon még többet elárul arról, hogyan vélekedik a gyerekek és a média kapcsolatáról. Ugyanezen website-on ismert és elismert művészek, szakemberek is elmondják, hogyan vélekednek a tévézésről.

Médiapiac

Ismét zsoldosokkal támad a magyar emberekre a Deutsche Welle

Nem tájékoztatni, hanem manipulálni akarnak – figyelmeztet a Magyar Nemzeti Médiaszövetség.

Közzétéve:

Borítókép: Magyar szurkolók a Magyarország - Franciaország mérkőzés előtt a Puskás Arénában 2021. június 19-én, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felháborítónak tartja, hogy a német médiatermék magyar embereket náciz le nemes egyszerűséggel. Arra kérik a Deutsche Welle munkatársait, cseréljék le névjegyükön az újságíró titulust.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség az újságíró szakma nevében határozottan visszautasítja azt a hazug és manipulatív gyakorlatot, amit a Deutsche Welle, a magát közszolgálatinak nevező német médiatermék immáron sorozatosan alkalmaz Magyarország és a magyar emberek lejáratására.

Felháborítónak tartjuk, hogy ezúttal a nemzeti válogatottért szurkoló magyar embereket nácizzák le nemes egyszerűséggel, rasszistának, szélsőségesnek minősítsenek egy nemzetet, amiért nem kíván politikát keverni a sportba,

és szurkolóikon keresztül lelki nyomást próbálnak helyezni a világ legjobbjai ellen kiválóan helytálló magyar labdarúgó-válogatottra” – ismerteti a Magyar Nemzeti Médiaszövetség friss közleményét a Magyar Nemzet. A szakmai szervezet határozottan visszautasítja azt a nemzetközi sajtóban gyakorlattá váló módszert, hogy a válogatott tagjait politikai kérdésekkel provokálják, pártgyűléssé silányítva a sajtótájékoztatókat, amelyeknek eredendően a sportról kellene szólniuk.

A Deutsche Welle újságírónak nem nevezhető zsoldoskatonái a szakmai alapelveket figyelmen kívül hagyva nemhogy kellő alapossággal, de egyáltalán nem tájékozódnak az általuk feldolgozott témáról, nem olvassák el a kritizált törvényeket, nem hallgatnak meg minden véleményt

– fogalmaznak a kommünikében.

„Nem először derül ki, hogy a DW-zsoldosok nem tájékoztatni, hanem manipulálni akarnak: parancsra dolgoznak, előre megírt forgatókönyvek alapján. Manipulatív képekkel, előre megírt kérdésekkel és állításokkal fércelik össze az anyagaikat. Aggódnak a kisebbségi jogokért és a véleményszabadságért, miközben

hallgatnak arról, hogy Németországban sportszakembereket rúgnak ki a véleményük miatt, Magyarországon pedig baloldali politikusok munkájukat végző újságírókat fenyegetnek meg”

– emlékeztetnek.

„A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólítja a Deutsche Welle munkatársait, hogy fejezzék be a magyar emberek szidalmazását, és tartsák be az újságíró szakma írott és íratlan szabályait, ellenkező esetben pedig haladéktalanul cseréljék le a névjegyükön található »újságíró« titulust a sokkal helytállóbb »médiazsoldos« elnevezésre” – zárul a közlemény.

Kampány Magyarország ellen

– Soha senki nem olvassa el a törvényeinket, a valódi tartalom nem számít. Ez történik most Németországban is, ahol el sem olvasták a pedofíliaellenes törvényt.

A német baloldali erők teljesen egyértelműen egy Magyarország elleni kampányra használják mindazt, aminek a pontos tartalmával nincsenek is tisztában

nyilatkozta tegnap Kovács Zoltán. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint ha valakik, akkor a németek biztosan jól tudják, hogy káros a politikát a sporttal keverni.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hogyan kezelte a magyar sajtó a májusi gázai konfliktust?

Új jelentéssel jelentkezett a Magyar-Izraeli Média Center Egyesület, melyben azt vizsgálták, objektíven írt-e a magyar baloldali sajtó a gázai konfliktusról.

Közzétéve:

Az angol nyelvű jelentés megvizsgálta három nagyobb baloldali hírportál (Mérce, 444, Telex) és egy kisebb hírportál (Azonnali) Izraellel kapcsolatos híreit.

Következtetésük, hogy mind a négy egyértelműen elfogult volt Izraellel szemben, világosan a Hamász narratíváját preferálva Izraelével szemben – ugyanazon Hamászét, melyet az EU és Magyarország is terrorista szervezetnek tart. Mind a négy hírportál közölt eltorzított tényeket, egyoldalú riportokat és egyértelmű hazugságokat a témában – állítja a riport.

A jelentés angol, magyar, német és héber nyelvű összefoglalóval zárul – írja a neokohn.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elítélte a bíróság a Népszava kereszténygyalázását

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezető-helyettese másodfokon pert nyert a Népszava ellen.

Közzétéve:

Borítókép: Korábbi lapszámok a Népszava budapesti székházban 2014. június 24-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A bírósági indoklás szerint a lap a Jézust gúnyoló karikatúrája és szövege miatt megsértette a keresztény vallási közösséghez tartozásával összefüggésben érvényesített, emberi méltósághoz fűződőszemélyiségi jogát – írta a Magyar Nemzet.

Az ítélet továbbá részletezi, hogy a Népszavának négyszázezer forintot kell fizetnie Vejkey számára, továbbá a perköltséget is meg kell térítenie.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, a Népszava munkatársának, Pápai Gábornak a vallásgyalázó karikatúrája ellen – amit a Magyar Újságírók Országos Szövetsége karikaturistái a legjobb képnek ítéltek – Vejkey Imre, a KDNP frakcióvezető-helyettese személyiségi jogi pert indított. Az ügyben eljáró bírónő első fokon elutasította a keresetet, mondván, a Népszavában megjelent karikatúra jópofa, az átlag magyar állampolgár pedig viccként fogja fel a látottakat. A bírónő úgy érvelt, hogy ha letakarja a szöveget és a kép többi részét, akkor az szerinte egy konvencionális Krisztus-ábrázolás.

A tárgyalás során Gál Zsófia Lívia bíró a baloldali sajtó kereszténygyalázó gyakorlata ellen indított tiltakozó petíciót – amit több mint harmincezren írtak alá – sem volt hajlandó figyelembe venni, a felperes pedig hiába jelent meg személyesen a tárgyaláson, egy árva szót sem szólhatott.

Fotó: Magyar Nemzet

– Sajátosan indokolja a Fővárosi Törvényszék azt, hogy miért nincs gond a Népszava Jézus Krisztust gyalázó karikatúrájával

– nyilatkozta akkor Vejkey Imre, hangsúlyozva: „komoly aggodalomra ad okot ez a szürreális ítélkezési gyakorlat, a bíróság ezzel legitimálja az aljas támadásokat”.

– Másodrendű állampolgárnak éreztem magam keresztényként

– mondta el akkor az elsőfokú ítéletről Vejkey.

Néhány hónappal a nagy botrányt kavaró gúnyrajz megjelenése után a balliberális napilap egyik ismert publicistája, Szegő Péter folytatta az ámokfutást. Az újságírót az botránkoztatta meg, hogy Müller Cecília a közszerepléseikor keresztet visel a nyakában.

Tovább olvasom