Kövess minket!

Médiapiac

Google TV: Európa is retteg

A legnagyobb amerikai csatornák már összeálltak a Google új szolgáltatása ellen, de Európában sem számíthat sok jóra a cég. Itt is ugyanazok a kifogások merülnek fel, mint a tengerentúlon: a szerzői jogok védelmének nehézségei mellett azt nehezményezik a médiaházak, hogy rontja az üzletüket, ha a Google TV műsoraiban saját hirdetések jelennek meg, s így a pénz is oda folyik be.

Itt is ugyanazok a kifogások merülnek fel, mint a tengerentúlon: a szerzői jogok védelmének nehézségei mellett azt nehezményezik a médiaházak, hogy rontja az üzletüket, ha a Google TV műsoraiban saját hirdetések jelennek meg, s így a pénz is oda folyik be.

„Lenyúlni a tartalmat, és pénzt csinálni belőle: ez nem járja” – vélekedett a német magánrádiók és –tévék érdekképviseletének alelnöke, de mások is hasonló húrokat pengetnek, különösen, hogy a Google azt íéri: jövőre a világ más részein is nekikezd a ma csak az Egyesült Államokban elérhető szolgáltatás terjesztésének.

Mint arról nemrégiben beszámoltunk már, több nagy amerikai tévétársaság is jelezte, hogy nem engedi tartalmaihoz a hozzáférést a Google TV számára. Akadnak köztük olyan cégek is, amelyeket korábban stratégiai partnerként akart megnyerni az informatikai óriás. Az ABC, a CBS és az NBC után a napokban a Fox beintett, és a Hulu is blokkolta a szolgáltatásaihoz való hozzáférést a nemrégiben piacra dobott készülékekkel tévézőknek. Az informatikai óriás kettős présben van: egyfelől meg kell(ene) állapodnia a tartalomtulajdonosokkal, hogy miért mennyit fizet nekik, másrészt magas színvonalon kell tartania kínálatát, hogy vonzó legyen a kiszemelt partnerek számára.

A Google TV-t az is vonzóvá teheti, hogy az utóbbi években hatalmasat ugrottak az amerikai kábeltévé-díjak. Az alapcsomagért legalább 50, egy jobb minőségűért viszont 100-120 dollárt is le kell szurkolni, így a doboz pár hónap alatt visszahozhatja árát.

Október közepén kerültek a boltokba a Google TV első vevőegységei. Először a Sony, kevéssel később a Best Buy is árulni kezdte a készülékeket. Induláskor is játszhatnak már a kettős nézettel (dual view) a felhasználók, azaz egyszerre tévézhetnek és netezhetnek majd, megvitatva például valamelyik közösségi oldalon az éppen látottakat. De könyvjelzőkkel is elláthatjuk kedvenc tartalmainkat, illetve – várhatóan 2011 elejétől – saját alkalmazásokat is letölthetünk az Android Marketről, és használhatjuk azokat.

A gépen lekérhető szolgáltatások éppúgy futtathatóak, mint a szériafelszereltségként telepített alkalmazások segítségével elérhető tartalmak. Ez utóbbi teszi lehetővé, hogy a CNBC, a Napster, az NBA, a Netflix, aPandora, a Twitter és a YouTube anyagai is elérhetőek legyenek a felhasználók számára. A Google TV alkalmazással ellátott készülékek mintegy 2-400 dollárral lesznek drágábbak, mint ezt mellőző társaik. Az indulókínálat legolcsóbb televíziója egy cent híján 600 dollárba, a majdnem kétszer ekkora (46 collos) képernyővel felszerelt legdrágább darab egy cent híján 1400 dollárba kerül.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom