Kövess minket!

Médiapiac

Frissít a közmédia

Március közepétől hallhatóak az új szignálok és műsorok.

Március közepétől új műsorokkal, szignálokkal és hangzásvilággal jelentkezik a Kossuth, a Petőfi, a Bartók, a Dankó Rádió, valamint a Parlamenti közvetítések adója és a Nemzetiségi Műsorok csatornája – közölte az MTVA. A megújult hangzásvilág Kovács Ákos énekes-dalszerző nevéhez fűződik, aki a felkérés nyomán 320 új zenedarabot komponált és rögzített a rádióknak.

“A logotípiai megújulást vezető Vida Zoltán koncepciója számomra nagyon szimpatikus volt, ezért vállaltam el ezt a megtisztelő felkérést. A munka egy éven át zajlott, a 2084 album munkálataival és a nagykoncertekre való készüléssel párhuzamosan. Rengeteg előkészítés, egyeztetés és stúdiózás eredménye az elkészült hangzó arculati rendszer. Dolgozhattam nagy vonóskarral és olyan zseniális zenészekkel is, mint Balogh Kálmán cimbalmos, Andrejszki Judit csembalójátékos, valamint Pejtsik Péter karmester és vonóshangszerelő, aki a régi zenében használatos viola da gamba nevű hangszert is megszólaltatja. A felvételek és a keverés során a legfőbb segítségem Lepés Gábor hangmérnök volt. A rendszer 22 témából és további variánsokból áll, minden egyes eleme tíz különböző hangszerelésben jelenik meg, minden adót külön megszólalás azonosít” – mondta el Kovács Ákos.

Új szlogent kap a Kossuth Rádió és a Bartók Rádió is. Március 15-étől előbbi az Otthon a világban, utóbbi pedig a Több, mint klasszikus szlogennel jelentkezik. A Kossuth Rádió finomhangolása március 18-ától a műsorstruktúra változásával is együtt jár. A 180 Perc reggeli magazinműsorban 8.30 és 9.00 között a Zöld forrás című, környezetvédelemmel foglalkozó pár perces műsorblokk várja a hallgatókat. Hétköznaponként új műsorokkal bővül a csatorna kínálata: ilyen például a Belépő című élő kulturális magazin, amely hétköznaponként 20.11 és 21.30 között hallható. Szombaton pedig a Tudomány hangjai műsor jelentkezik 14.32 és 15.00 óra között.

Bővül a Krónika és a Sportvilág adásainak száma is. A jelenlegi kínálat hétköznaponként 10.00, 16.00 és 20.00 órakor jelentkező 10 perces adásokkal bővül. A Sportvilág – a meglévő időpontok mellett – többször, hétköznaponként 12.25-kor, hétvégén pedig 12.20-kor, 3-5 perces valamint 10 perces változattal is jelentkezik. Új időpontban, péntekenként 14.30-15.00-ig várja a hallgatókat a Regényes történelem. Az eddig hétköznap esténként kezdődő Aranyalap is új kezdéssel, szombaton és vasárnap 20.30-20.50 kerül adásba. A G7 – heti gazdasági magazin. szombatról vasárnapra kerül át, 13.00-13.30 órai időpontban, közölték.

Új zenei sávok lesznek hallhatóak a Petőfi Rádióban. A ToborZóna minden nap más-más típusú zenékkel jelentkezik 22 órai kezdettel. Hétfőn Basszus újdonságok, a legfrissebb drum n bass és dubstep felvételek, kedden Chill újdonságok, a legfrissebb chillout és downtempo, szerdán Urban újdonságok, a legfrissebb hip-hop és R’n’B felvételek, csütörtökön Techno újdonságok, a legfrissebb techno és trance felvételek, pénteken Rock újdonságok, a legfrissebb rock és metál felvételek, szombaton Dance újdonságok, a legfrissebb house és nu-disco felvételek, vasárnap pedig világzene, a Petőfi Rádió világzenei műsora, a Passzport kerül műsorra. Márciustól közepétől a Harmincak társasága című műsor minden szombaton a hazai, magyar zenei listával, vasárnaponként pedig a külföldi zenei listával jelentkezik 13.00 és 16. 00 között.

Az MTVA közlése szerint a Bartók Rádió frissebb, lendületesebb hangvételre törekszik a megújulással. “A Több, mint klasszikus új szlogen magában hordozza a tematikus rádióadó azon törekvéseit, hogy a zenei kínálatát a hallgatók elvárásainak és életritmusuknak megfelelően alakítsa” – olvasható a közleményben. Ennek első állomásaként Súgólyuk címmel szombatonként 10 és 11 óra között új ajánlóműsorral jelentkeznek. A gyermekes családoknak szóló játékos beavató műsorok minden vasárnap 10-12 óra között Kezdőhang címmel hallhatóak a csatornán. Emellett Verdi 200 és Wagner 200 címmel műsorsorozat jelentkezik a Bartók Rádióban a zeneszerző óriások születésének 200. évfordulójára emlékezve.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom