Kövess minket!

Médiapiac

Fókuszban a digitális földfelszíni platform: kistévéből nagytévé?

A PwC a digitális földfelszíni platform üzleti értékét vizsgálta az Antenna Hungária és a Médiapiac közös rendezvényén. Sere Péter többek között felvázolta, hol húzódhat a határ kis- és nagytévé között, s milyen közönségarány mellett válik a hirdetők számára annyira vonzóvá egy csatorna, hogy az a reklámpiacon is jelentős játékos legyen. Utóbbi paramétereknek jelenleg két tévé felel meg, de néhány szereplőnek még gondolkodni valót adhat a képlet. Nem mindegy a terjesztési mix sem.

Az Antenna Hungária és a Mediapiac.com május 23-án közös rendezvényt tartott a digitális földfelszíni platform média- és reklámpiaci vonatkozásairól ügynökségi és televíziópiaci döntéshozók részvételével. Az ott elhangzott előadások – köztük Sere Péter prezentációja – elérhetőek a Konferencia menüpontban, ezen a linken.


Sere Péter

“Az elmúlt pár év tartós válságot hozott a magyar médiapiacon, ezen belül is a hirdetési árbevételek estek jelentősen. A hozzáférésért fizetett összegek viszont nem csökkentek olyan mértékben: a fogyasztók továbbra is fizetnek az internetért, a kábeltévéért, vagy az újságokért. Összességében viszont a hirdetők visszafogottsága miatt a magyar piac rendre alulteljesít más, hasonló adottságokkal rendelkező piacokhoz képest” – elemezte a helyzetet Sere Péter, a PwC távközlés és média ágazatokért felelős vezető menedzsere az Antenna Hungária és a Mediapiac.com közös rendezvényén.

Ennek következtében felerősödött az a gondolkodás, amely a csökkenő hirdetési bevételek helyett más forrásokra helyezné a hangsúlyt. “Az internetes, a nyomtatott és a televíziós piacon is fontossá vált az a gondolat, hogy a hozzáférésért közvetlenül a fogyasztóktól is pénzt kell kérni” – mondta el a szakember, aki szerint ez a gondolkodás alapvetően a rövidtávon kiesett hirdetési pénzek kompenzálását szolgálja. Hozzátette: hosszútávon nem tartanak a reklámpénzek eltűnésétől, és a prezentációjában hozott példák éppen azt támasztják alá, hogy “nagyszerű ingyenes üzleti modellek léteznek”. Erre Sere Péter szerint olyan médiamárkák jelentik a példát, mint a Metro, a Google, a Facebook, vagy a televíziós piac legsikeresebb szereplői. Mindez azt jelenti, hogy az ingyenes és fizetős üzleti modellek hosszú távon képesek együtt élni.

A PwC tanácsadóinak szavaiból kiderült, a televíziós piac e szempontból különösen érdekes, mivel az ingyenes modellen belül jelenleg technológiai váltás zajlik: az analóg televíziózás helyére a digitális műsorszórás lép. “Nagyon izgalmas kérdés, hogy az analóg földfelszíni tévénézők a jövőben a digitális földfelszíni platformot választják-e. Ugyancsak érdekes lehet, hogy marad-e akkora kritikus tömeg ezen a platformon, amely hirdetői szempontból fontos, és ezáltal a platform a jelenlévő műsorszolgáltatóknak vonzó. Az jelenleg jól számszerűsíthető erre a több mint 800 ezer, a földfelszíni platformot elsődlegesként használó háztartásra, hogy az RTL Klub és a TV2 számára milyen bevételi fölényt jelent a jelenlét. Az kérdés, hogy a digitális migráció nyomán hogyan változik ez az érték.”

Az, hogy a digitális földfelszíni platformra milyen módon és mértékben vándorolnak át az analóg földfelszíni tévénézők, és mennyiben változik e fogyasztók hirdetéspiaci értéke, a szakember szerint még nem eldöntött kérdés. Ahogyan az sem, hogy milyen jelentősége lehet a DVB-T platform növekedése szempontjából az egyéb digitális platformszolgáltatások átvándorlóinak, bár erről az Ipsos adatai már szolgálnak némi információval. “Minden esetre hosszú tanulási folyamatra számíthatunk. Ilyen volt az is, ahogyan a piac kialakította a sokcsatornás kínálatot az elmúlt 15-20 évben. Az Antenna Hungária által kínált MinDig TV mindössze 2009 óta van jelen, a fizetős MinDig TV Extra pedig még később lépett a piacra, tehát nyilvánvalóan időbe telik a márkaismertség és –elismertség felépítése. Sikeres digitális átállás esetén a földfelszíni platform elismertsége és népszerűsége mindenképpen erősödhet. Eközben egyébként egy másik, szintén hosszabb távon izgalmas trend is érezteti hatását: az online tévézés terjedése, amelyet a távközlési hálózatok fejlődése és az eszközök sokasodása is erősít. A küzdelem tehát még több szereplőssé válhat az ingyenes és a fizetős multi csatornás kínálat között.”

Sere Péter az előadás során egy érdekes összefüggést is felvázolt: Mivel a TV2 és az RTL jelenleg az ingyenes platformon is elérhető, ezért adott kampány során magasabb közönségarányt érhetnek el, így reklámpiaci részesedésük is magasabb nézettségi arányuknál. Általánosságban is elmondható, hogy nagyobb közönségarányú csatornák a reklámpiaci tortából jóval nagyobb szeletet tudnak kihasítani, azaz a két tényező közötti összefüggés nem lineáris. “Kritikus, hogy ezen a görbén hol található az az inflexiós pont, amelyet elérve a csatorna attraktivitása lényegesen megnő a hirdetők számára, s így kistévéből nagytévé lehet. A PwC becslése alapján a választóvonal valahol 10-15%-os közönségarány körül van. Ennek az átlépése után válhat egy tévé a reklámpiacon is jelentős játékossá, és e szempontból izgalmas, hogy mely platform adja hozzá az ehhez szükséges plusz 4-5 százalékot. Összeadható ez több platformról is, de ott van az Antenna Hungária a maga több mint 800 ezres platformjával, ami alkalmas a határ átlépésére. Ez egyben rávilágít arra is, hogy egy tévé sikeréhez nem elég a jó tartalom, hanem a terjesztés legalább ilyen fontos. Ahogyan egy-egy platform hozzáadása közelebb vihet a nagytévé pozíciójához, amely a hirdetési piacon is értelmezhető szereplő, úgy egy-egy platformról lejőve mérlegelni kell, hogy akkor esetleg az adott márka ismét kistévévé lesz, amely alapvetően a műsordíjakra alapozhat.”

Hol van az inflexiós pont?

Miközben a nézettségi versenyben kialakult egy egyértelmű középmezőny, azt nehezebb megállapítani, hogy hány szereplő számára lehet reális a “kistévé-nagytévé” váltás. Kérdésünkre ugyanakkor Sere Péter jelezte: a hazai reklámpiac mérete nem valószínűsíti, hogy sok piaci szereplő lehet erre alkalmas, valahol az előadásban – hipotetikus – példaként hozott Viasat3, Story TV nagyságrendje táján érdemes keresgélni ezeket a tévéket. “Egy német vagy francia FTA (free to air) piac jóval több erős szereplőt bír el, itthon lehet, hogy csupán néhány ilyen tévé élhet meg. Egyelőre tartósan kétszereplős a szegmens, és a képlet szempontjából nagyon izgalmas kérdés, hogy pontosan ez a két szereplő, azaz az RTL Klub és a TV2 milyen stratégia mentén képzeli el a jövőjét.”

A szakember szerint összességében a tévés piac akár még nőhet is, ezt támasztja alá a PwC évente publikálásra kerülő “Szórakoztatóipari és médiapiaci körkép” című tanulmánya. “Ha valaki ezt a piacot akarja támadni, és onnét a lehető legtöbb pénzt elhozni, akkor számára kritikus lesz, hogy mekkora nézettséget képes produkálni, hány háztartást ér el, és milyen terjesztési mixszel teszi ezt.”

 

A DVB-T platformmal foglalkozó cikksorozat támogatója a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások üzemeltetője, az Antenna Hungária.

Médiapiac

Közzétette az NMHH a 2020-as beszámolóit

Már letölthető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi munkáját összegző két kiadvány: a hatóság elektronikus hírközléssel kapcsolatos tevékenységéről és a postapiacról szóló jelentése, valamint a médiatanács működéséről szóló országgyűlési beszámoló.

Közzétéve:

A kiadványok részletes áttekintést adnak a hatóság hírközlési területen végzett munkájáról, illetve a médiatanács 2020-as működéséről – közölte az NMHH pénteken, hozzátéve, a grafikonokkal, táblázatokkal gazdagított szakmai beszámolók, mint minden évben, idén is május végétől elérhetők a honlapjukon.

Azt írták, hogy az elektronikus hírközlési beszámoló szakterületekre lebontva ad tájékoztatást és áttekinti az aktuális technológiai trendeket, különös tekintettel az új technológiák nyomán fellépő szabályozási kihívásokra. Külön fejezet foglalkozik a postai szolgáltatások piacának elmúlt évével, a korlátos erőforrásokkal való gazdálkodás (azaz a spektrum- és azonosítógazdálkodás, illetve a mérőszolgálat) fejleményeivel, valamint a felhasználói érdekvédelemmel, a gyermekvédelemmel, az oktatástámogatással és a hatóság nemzetközi szakmai tevékenységével is.

Jelezték, hogy mint minden 2020-ról szóló áttekintésnél, itt is kiemelt szerepet kap a koronavírus-járvány és a nyomában a teljes ágazatot és a mindennapi életet is átformáló veszélyhelyzet.

“Azzal a meggyőződéssel nyújtjuk át az elmúlt egy év hírközlési munkájáról számot adó beszámolónkat, hogy a technológiák nemcsak átvészelni segítenek a járványt, hanem leküzdeni is” – írta a kiadvány elnöki köszöntőjében Karas Monika, az NMHH elnöke.

Ehhez hasonlóan, az egész beszámolót meghatározza az európai elektronikus hírközlési kódex nemzeti szabályozásba átültetése. Magyarország az unióban elsőként implementálta a kódex tartalmát, ami a teljes ágazatra kiható változásokat hozott. Az ezzel járó terjedelmes hatósági munka részleteiről is tájékozódhatunk a kiadványból – közölték.

Közölték azt is, hogy mivel a világjárvány a médiaszektort is mélyrehatóan érintette, ez a médiatanács éves kiadványában is fajsúlyos téma volt.

“A veszélyhelyzeti intézkedések a piacon sok komoly szerkezeti változást, átrendeződést indukáltak: csökkentek a médiaszereplők bevételei, a reklámbevételek csakúgy, mint a marketingkiadások. Az iparág védelme céljából teljes médiapiaci innovációra és mindehhez kiszámítható, támogató szabályozási környezetre van szükség” – idézték Karas Monikát a közleményben.

Hozzátette: a médiatanács “figyelembe vette az új körülményeket – szem előtt tartva a rugalmasságot és a méltányosságot – ugyanakkor a jogszabályban, illetve a médiaszolgáltatókkal kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket is”.

A kiadvány beszámol a médiatanács szabályozói és támogatói tevékenységéről, a testület médiatudományi intézetének munkájáról, a médiaszolgáltatási jogosultságok gondozásáról, valamint a szólás-, vélemény- és sajtószabadság ügyében indított döntésekről is.

A médiatanács monitoringtevékenységéről, azaz a rádiós és televíziós tartalmak elemzéséről külön fejezet szól. A jelentés mintegy nyolcvan ábrán és táblázaton keresztül szemlélteti a médiapiac hazai helyzetét.

Ezen felül egy húszoldalas melléklet ismerteti a 2019-2020-as médiafogyasztási adatokat is. Ebből részletes képet kaphatunk a hazai televíziók és rádiók eléréséről, műsorszerkezetéről, valamint a nyomtatott sajtó és az internethasználat hazai alakulásáról – írták.

A beszámoló függeléke pedig a médiatanács mecenatúraprogramjából korábban támogatott filmek és műsorszámok tavalyi díjait, fesztiválszerepléseit összesíti – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tiltakozás egyes kereskedelmi médiumok szereptévesztése ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólítja a pedofiltörvény ellen tiltakozó médiumokat, hogy térjenek vissza a szakmai és erkölcsi alapokhoz, és hagyják békén a gyermekeket.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hangsúlyozzák: a gyermekek szexuális nevelése kizárólagosan a szülők dolga, ezért ezt a feladatot sem az állam, sem a média, és egyetlen civil érzékenyítő program sem végezheti el.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében jelezte: megütközéssel fogadja, hogy az utóbbi időben

egyes kereskedelmi médiumok körében tapasztalt szereptévesztés mára állandósult és ezen médiaszolgáltatók alapvető feladatuk, a tájékoztatás helyett egyre inkább a direkt politizálást választják.

A szervezet rámutatott: a szereptévesztés ékes példája az RTL Klub csatornája és több, milliós elérésű tartalomszolgáltató közös tiltakozása a pedofiltörvény miatt, holott az RTL vezérigazgatója alig két hete még azt hangoztatta, hogy nem az ő feladatuk alakítani a politikát, sőt azt is kijelentette, ők csupán a tájékoztatással és a szórakoztatással foglalkoznak.

A MNMSZ kiemelte,

régóta várták, hogy a magát vezető kereskedelmi csatornának nevező RTL Klub valamiféle önszabályozásba kezd, azaz: nem sugároz embereket megaláztatásba és nyilvános szexuális aktusba sodró valóságshow-tartalmakat, nem reklámoz korhatáros filmeket nem korhatáros sávban, és nem közvetít homoszexuális propagandát a közéletinek kikiáltott műsoraiban.

Hozzátették, hiába vártak minderre, ahogyan arra is, hogy a csatorna közéleti és hírműsoraiban felemeli-e a szavát, amikor Magyarországon politikusok újságírókat fenyegetnek, vagy elítéli-e, ha egyes külföldi médiumok hazánkat lejárató manipulatív anyagokat gyártanak, de nem tették meg, mert a nézettség és a bevételek hajszolása számukra ennél sokkal fontosabb.

A gyermekek védelmét viszont – szögezték le – nem befolyásolhatja anyagi érdek egyetlen médiumban sem.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ezért felszólítja a most tiltakozó médiumokat, hogy térjenek vissza a szakmai és erkölcsi alapokhoz, és hagyják békén a gyermekeket.

Hangsúlyozták, a gyermekek szexuális nevelése kizárólagosan a szülők dolga, ezért ezt a feladatot sem az állam, sem a média, és egyetlen civil érzékenyítő program sem végezheti el.

A szervezet továbbá a tiltakozó médiumok figyelmébe ajánlja azt a tényt is, hogy az általuk vitatott szabályozás tényleg csak a kiskorú gyerekek védelmét tartja szem előtt – tekintve, hogy Magyarország szabad állam, tehát aki nagykorú, az olyan szexuális identitást választ magának, amilyet csak akar. Hozzátették,

aki ezt nem érti meg, az nemcsak annak felismerésével adós, hogy ez az új szabályozás mennyire a gyermekek pártján áll, hanem azzal is, hogy mennyire a szülők jogait helyezi előtérbe.

A pedofiltörvény elleni tiltakozásához az RTL Magyarország mellett egyébként a hazai médiapiac több meghatározó szereplője, a Central Médiacsoport, A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, az SPI International, valamint a ViacomCBS is csatlakozott – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

“Vége a bulinak, menjetek haza!”– Érvénytelen a vezetők kinevezése

Érvénytelenítette a román alkotmánybíróság csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt óvást.

Közzétéve:

A bukaresti jobbközép kormánykoalíció május 11-én váltotta le a közszolgálati rádió és televízió vezetését, de nem választott új igazgatótanácsokat, mert előbb külön akarja választani a két intézményben az elnöki és a vezérigazgatói tisztségeket.

A kormánytöbbség ideiglenes elnök-vezérigazgatókat nevezett ki, amíg módosítja a közszolgálati médiatörvényt. Az alkotmánybíróság azonban megállapította, a hatályos törvény ezt nem teszi lehetővé, ezért a törvények betartásáról szóló alkotmányos előírásra hivatkozva érvénytelenítette a kifogásolt parlamenti határozatokat.

A közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvény szerint a parlament abban az esetben nevezhet ki legfeljebb fél évre ideiglenes vezetőket, ha az – államfő, a kormány, a parlamenti frakciók és az intézmény dolgozói által jelölt – új igazgatótanácsi tagok kinevezési procedúrája nem fejeződik be a következő általános választásokig és így megváltozik a parlament politikai összetétele. Az alkotmánybíróság szerint azonban a jelen helyzetre ez az előírás nem alkalmazható.

A közmédia vezetőinek lecserélése egyébként közvetve a választásokkal áll összefüggésben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a tavaly decemberi választások nyomán lépett koalícióra, az általuk alakított kormánytöbbség pedig már hónapok óta tervezi a korábbi baloldali parlamenti többség által kinevezett médiavezetők leváltását, de nem tudott megegyezni a tisztségeinek elosztásáról.

A bukaresti sajtó szerint azért akarják megduplázni a vezető tisztségek számát, hogy minden koalíciós párt képviselethez jusson a közmédia vezetésében, de a régi vezetők menesztésével már nem akartak addig várni, amíg sikerül hatályba léptetniük a tervezett törvénymódosítást.

A televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a PNL által jelölt Ramona Saseanut, a rádió élére pedig az USR-PLUS által javasolt Liviu Popescut nevezte ki hat hónapra a parlament: ezek a határozatok bizonyultak alkotmánysértőnek.
 

“Vége a bulinak, menjetek haza! Az alkotmánybíróság egyhangúlag a PSD-nek adott igazat. Nem állunk meg, továbbra is harcolni fogunk ez ellen az önkényes hatalom ellen, amely a demokráciát megsértve próbálja uralma alá hajtani az összes állami intézményt” – reagált a PSD elnöke az alkotmánybíróság döntésére.

Marcel Ciolacu megerősítette: a PSD csütörtökön az ombudsman leváltásáról szóló parlamenti határozat ellen is alkotmányossági óvást emel.

Tovább olvasom