Kövess minket!

Médiapiac

Fókuszban a digitális földfelszíni platform: fiatalodás, városiasodás

A földfelszíni platformhoz gyakran az alacsony státuszú és vásárlóerejű fogyasztó képe kapcsolódik. Az Ipsos azt kutatta, hogy a digitalizálódó platformnak milyen a közönsége valójában. Jelentős különbségek láthatóak az analóg és a digitális földfelszíni tévézést választók között.

Az Antenna Hungária és a Mediapiac.com május 23-án közös rendezvényt tartott a digitális földfelszíni platform média- és reklámpiaci vonatkozásairól ügynökségi és televíziópiaci döntéshozók részvételével. Az ott elhangzott előadások – köztük Kovács Márton prezentációja – elérhetőek a Konferencia menüpontban, ezen a linken.

A 6,5 millió képernyő országa

A magyarországi háztartások mindössze 1 százalékának nincsen tévéje, míg 51 százalékában egy tévékészülék van. A háztartások több mint harmadánál két tévét találunk, és van 2 százalék, akinél legalább négy készülék van a lakásban – derül ki az Ipsos kutatásából, melyet Kovács Márton digitálismédia-igazgató ismertetett az Antenna Hungária és a Mediapiac.com rendezvényén.

Összességében 6,5 millió tévéképernyő előtt üldögélnek a magyarok. Ebből 1,2 millió készülék lapos képernyős, és 550 ezer fullHD-s. Ez nem is csoda, hiszen mostanra már jobbára csak lapos képernyős tévéket lehet (érdemes) venni, melyek szinte mindegyike alkalmas a MinDig TV vételére, ráadásul e szegmensnek nagy lökést adhatnak a nyári sportesemények is.

 

Így tévézünk, így tévéznénk

A legelterjedtebb vételi forma az analóg kábeltévé, amely a háztartások 32 százalékára jellemző. Ezt a digitális kábeles vétel (24%) és a műhold (18%) követi. Összességében ugyanakkor a háztartások 33 százaléka rendelkezik valamilyen ingyenes vételi technológiával.

A megkérdezett háztartások 8 százaléka tervez a közeljövőben új tévészolgáltatást igénybe venni, s e kör fele a digitális földfelszíni szolgáltatás (MinDig TV vagy MinDig TV Extra) mellett tenné le a voksát. A kutatás szerint az ingyenes MinDig TV platformot a márciusi mérés időpontjában 270-300 ezer, míg a fizetős MinDig TV Extra szolgáltatást 50-70 ezer háztartás használta, ami 7, illetve 2 százalékos penetrációnak felel meg.

Utóbbi platform egyik érve az “ingyen HD”, ami annak fényében érdekes, hogy 53% számára fontos valamilyen mértékben a HD-minőség. A nagyfelbontást fontosnak ítélők 40 százaléka ugyanakkor még semmilyen digitális tévészolgáltatással nem bír, ami mind a földfelszíni, mind a kábeles, műholdas és más szolgáltatók számára jelenthet piaci lehetőséget.

 

Városiasodó, fiatalodó közönség

A földfelszíni platformhoz gyakran az idős, alacsony státuszú fogyasztók képe kapcsolódik, ezt azonban – legalábbis a digitális földfelszíni platformra vonatkozóan – cáfolja a kutatás. A Kovács Márton által ismertetett adatok szerint az analóg földfelszíni platform használóira nagyrészt valóban igazak a sztereotípiák, a digitális földfelszíni közönségre viszont már nem igazán.

A MinDig TV ingyenes platform felhasználói jellemzően budapesti vagy községi, 18-34 éves vagy 60 év feletti, C1-C2 státuszú fogyasztók. A fizetős Extra szolgáltatás igénybevevői pedig zömükben budapesti és községi, 18-34 éves, diplomás, C1-C2 státuszú felhasználók. Egészében a DVB-T platform felhasználói profilja fiatalos, fővárosi, egyedülálló – derült ki az előadásból.

Forrás: Ipsos

A MinDig TV felhasználók csaknem fele egyébként más tévészolgáltatásokat is használ, beleértve ebbe a fizetős testvérplatformot is. A más szolgáltatást használok háromnegyede viszont a fő készüléken használja a DVB-T szolgáltatást, 57% pedig napi rendszerességgel használja a MinDig TV-t. Azt, hogy migráció nemcsak az analóg felől várható, jelzi, hogy a MinDig TV-s ügyfelek közel ötöde mondott már le fizetős tévészolgáltatást.

A felhasználók attitűdjüket tekintve nyitottak, és – a férfiasabb jelleg miatt – elsősorban az autós, szórakoztató elektronika, az IT és az erotika köti le az érdeklődésüket. Ami a reklámokat illeti, az Ipsos szerint a tévéreklámokkal szemben az átlagnál nyitottabbak.

 

A kutatásról

Az Ipsos 5000 fős, a magyarországi háztartásokra reprezentatív mintán végezte a felmérést az Antenna Hungária felkérésére. A kutatást számítógéppel támogatott kérdezéssel (CAPI) végezték, 2012. február-márciusában.

 

A DVB-T platformmal foglalkozó cikksorozat támogatója a MinDig TV és a MinDig TV Extra szolgáltatások üzemeltetője, az Antenna Hungária.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom