Kövess minket!

Médiapiac

Fogyasztási trendekről vallottak a konyhaművészet nagyágyúi

Mik manapság a tartalomfogyasztási szokások a gasztronómiában? Hol, mit és hogyan keresnek a konyhaművészetre fogékony magazinolvasók és online felhasználók? Milyen trendekre kell figyelniük a hirdetőknek? Kiből és hogyan lehet sikeres gasztroblogger, vagy influencer?

Többek között ezekre is választ kaptak a Central Médiacsoport első ingyenes gasztro tematikájú konferenciáján résztvevő vendégek.

A rendezvényt a hazai kulináris szcéna alakjai; szakmai újságírók, véleményvezérek és marketing-, illetve kutatási szakemberek előadásai színesítették – írják.

A konferencia házigazdája Jókuti András, a Világevő blog alapítója és szerzője volt. Az előadások sorát nyitó dr. Törőcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem tanára szerint a gasztronómia általánosságban egy olyan globális tematikává vált, amihez kapcsolódva bárki szerepet vállalhat, bárki lehet szakértő, mert a témáról relatív egyszerű beszélni, az étkezés kapcsán mindnyájan érintettek vagyunk benne, vásárlási oldalról megközelítve pedig világviszonylatban az egyik legfontosabb szektor épül rá.

Szabó György

Szabó György, a Central Médiacsoport SEO-ért felelős vezetője arról mesélt, hogy az interneten történő felhasználói keresések között dinamikusan növekszik a gasztro témák iránt érdeklődők aránya. Kiemelte, hogy a gasztro oldalakat látogatók 53%-a csak mobilon keres recepteket, de sok felhasználó még mindig párhuzamosan mobilon, számítógépen, szakácskönyvben és magazinokban is kutatja leendő kedvenc receptjeit. Azt is megtudhattuk, hogy az emberek a receptek mellett egyre inkább egyéb más kapcsolódó szerkesztett tartalmakat is szívesen keresnek. Vagyis a siker érdekében ma már nemcsak a családi étkezőasztalon, hanem az ehhez szükséges receptek tálalásánál és körítésénél is változatosságra van szükség.

Ehhez a véleményhez kapcsolódott Puskás Nóra ételfotós, Kapolka Ágnes food stylist és Nemes Nóra újságíró-gasztroblogger is, akik az ételfotók megfelelő kategorizálásáról és technikai kivitelezéséről meséltek érdekes műhelytitkokat. Mint azt elmondták, az elmúlt időszakban a vizuális kommunikáció is rohamos fejlődésnek indult és ma már akár minimális előképzettséggel, illetve jobb okostelefont használva bárki lehet sikeres ételfotós.

Vékási Andrea

Vékási Andrea, a Nők Lapja főszerkesztője a Nők Lapjában, és a Nők Lapja Konyhában szereplő, mára önálló személyes márkákká vált gasztro szerzők sikereiről mesélt. Szó esett többek között a Nők Lapjába húsz éve publikáló Lajos Mariról, a kis túlzással pár év alatt multimédiás arccá váló Bereznay Tamásról, az online világból érkezett bloggerről, Vrábel Krisztáról, Mautner Zsófiról, illetve az új generációt képviselő Nemes Nóráról és a Nosalty-s Kárai Dávidról is.

A nap egyik nagy meglepetése Anger Zsolt feltűnése volt. A színészként és rendezőként is sikeres Anger, aki az RTL Klub Konyhafőnök című műsorában is megcsillogtatta már főzőtudományát, elmesélte, hogy apai nagymamájának köszönhetően a mai napig a konyha maradt a kedvenc játszótere. Saját receptjeiről, a lecsó iránti vonzalmáról, legendás baráti vacsorákról, valamint nagy álmáról: egy saját receptkönyv megvalósításáról is beszélt.

A Nosalty termékmenedzsere, Krankovics Béla a marketingszempontból is különösen értékes, gasztro témájú online videókról tartott előadást. Mint azt elmondta, a felhasználók 54%-os arányban a videós tartalmakat keresik és ezekre is tudnak a leginkább visszaemlékezni. A 2014-2015 előtt a tévés főzőműsorokhoz nagyban hasonlító online videókkal találkozhattak, ám a Facebook térhódítása a gasztro tematikában, és az ennek köszönhető tartalomfogyasztási szokásváltozások átformálták az egész piac működését. Ma már rövid, hangnélküli, vagy zenés gyors, felülnézeti videók a legnépszerűbbek, amiket a Nosalty gyakran használ edukatív céllal is. Egy-egy ilyen videóban számtalan kreatív módon jelenhet meg szponzor, hirdető is. A tartalomban elhelyezett hirdetés így a magazinokban megjelenő szponzorált receptek után a videókban is kiváló kommunikációs eszközzé vált.

Ezután a Coca-Cola marketingvezetője, Czigler Katalin egy a napjainkban társadalmi szinten egyre fontosabbá váló kérdésről, a cukorfogyasztással kapcsolatos felmérés eredményeiről számolt be. Geszler Nikolett, az IPSOS senior research executive munkatársa pedig a francia IPSOS legutóbbi kutatásának (Food Brand Trust) eredményeit mutatta be. A szakmai jelentés szerint a fogyasztók egyöntetű véleménye, hogy az élelmiszeripari termékek minősége romlott, ami magyarázhatja azt is, hogy Franciaországban az élelmiszeriparban a fogyasztói márkahűség egyre csökken. Hazai, friss és bio- illetve adalékanyag-mentes termékek – ezek lettek a hiteles címkék, hívószavak az elmúlt években. A kutatásból kiderült továbbá, hogy print médiumokban reklámozott termékek felé nagyobb bizalommal fordulnak a fogyasztók, mint az online tartalmak esetében.

Havas Dóra, Kajári Zsófia, Jókuti András, Fördős Zé, Bereznay Tamás és Kárai Dávid

A napot igazi gasztro arcok, Kajári Zsófia, Havas Dóra, Kárai Dávid, Fördős Zé és Bereznay Tamás kerekasztal-beszélgetése zárta. Érdekes, hogy a beszélgetés mindegyik résztvevőjének karrierje – köztük a moderátori szerepkört betöltő Jókuti Andrásé is – egy bloggal kezdődött. A minifórum résztvevői elmesélték, hogy miért és hogyan építették fel saját személyes márkájukat, valamint őszintén vallottak arról is, hogy rendszeresen olvassák egymás írásait, és inspirálódnak egymást olvasva. Zárásként arról is beszéltek, hogy valószínűleg mindenki meg tudná mondani a szerző neve nélkül is, hogy kinek a receptjét látja, illetve, hogy a hitelesség, a személyiség és a stílus nagyon fontos ebben a szakmában.

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom

Médiapiac

Kanada és Ausztrália összefog a techcégek ellen

A két ország vezetői megegyeztek a techóriások megregulázásnak koordinálásában.

Közzétéve:

A Reuters jelentése szerint Justin Trudeau kanadai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden egy telefonbeszélgetés során megegyeztek arról, hogy mostantól együttműködnek abban, hogy rákényszerítsék a techcégeket – köztük a Facebookot is – arra, hogy fizessenek az átvett hírekért.

A kormányfő az ottawai jelentés szerint „megegyezett, hogy fogják a koordináltan fognak cselekedni annak érdekében, hogy a techóriások bevételei egyenlőbb arányban legyen megosztva az alkotók és a médiumok között”.

Mint a Mandiner korábban megírta, Ausztrália az elmúlt héten bevezetett egy új médiakódexet, amely rákényszerítené a Googlet és a Facebookot arra, hogy fizessen az ausztrál médiumoktól átvett hírekért.

Erre a Facebook úgy reagált, hogy letiltotta az országban a hírek megoszthatóságát és befagyasztott több kormányzati, illetve hatósági fiókot is. Scott Morrison akkor figyelmeztetett, hogy amit ma Ausztrália megtesz, abban több ország is követni fogja – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Háborút kezdett a baloldal a jobboldali sajtó ellen

A Newsmax, a Fox News és a One America News Network csatornák sugárzásának beszüntetésére szólította fel két demokrata képviselő a televíziós műsorszolgáltatókat, mert szerintük álhíreket terjesztenek.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még mindig a Capitolium ostroma a téma az Egyesült Államokban, de nem csak Donald Trump szerepét vizsgálja a tragikus események kapcsán a szenátus. A demokraták a republikánusokat támogató médiát támadják.

Anna Eshoo és Jerry McNerney demokrata képviselők nyílt levelükben arra szólították fel a televíziós műsorszolgáltatókat, hogy vegyék ki programkínálatukból a Newsmax, a Fox News és a One Amerika News Network csatornákat, mert szerintük a Capitolium ostrománál támogatták a randalírozókat.

A Newsmax úgy reagált, a demokraták a szabad véleménynyilvánítás jogától akarják megfosztani a republikánusokat.

A Donald Trump mögött álló Newsmax televízió több műsora is foglalkozott a témával, az American Agenda például összeszedte, hogy műsorvezetőik már a Capitolium elleni támadás alatt elítélték a behatolókat.

Felháborítónak tartom a Capitoliumnál készült felvételeket, amelyeket láttam ma délután. Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.

A közvagyon elpusztítása elfogadhatatlan, ez a rendfenntartó erők semmibevétele.

Ez nem amerikai viselkedés! Ezt nem tehetjük!

Ennél jobbak vagyunk, ezt el kell ítélni! Elítéljük az erőszakot. Elítéljük. Rendben?

Azokat, akik illegális dolgokat tettek, le kell tartóztatni!

Egy kisebb csoport, a hatalmas tömegből szerdán túl messzire ment. A Newsmax elítéli őket

– hangzottak el az alábbi mondatok az amerikai hírcsatorna több műsorában is, majd jogászokat, társadalomtudósokat, civil szakembereket szólaltattak meg, akik mind felemelték szavukat a sajtószabadság védelmében – hangzott el a Hír TV műsorában.

Mindezek ellenére kezdeményezték a demokrata képviselők a csatorna kivételét a televíziós műsorszolgáltatók kínálatából.

Tovább olvasom