Kövess minket!

Médiapiac

Felvásárolták a podcast technológia terén vezetőnek számító Megaphone-t

A podcasttechnológiai vállalatot a világ legnépszerűbb előfizetéses audió streaming szolgáltatója vette meg.

A világ legnépszerűbb előfizetéses audió streaming szolgáltatója, a Spotify Technology S.A. (NYSE:SPOT) ma bejelentette, hogy a vállalat végleges megállapodást kötött a világ egyik leginnovatívabb podcast hirdetési és publikációs platformja, a Megaphone akvizíciójáról. A Spotify és a Megaphone összefogva segíteni fogják a hirdetőket és a podcastkiadókat a podcastokban rejlő ígéretes lehetőségek kiaknázásában. A két vállalat ennek érdekében felhasználja a “Megaphone Targeted Marketplace” elnevezésű platformjának erejét, és most első alkalommal elérhetővé teszi a Spotify “Streaming Ad Insertion” elnevezésű technológiáját más podcastkiadók számára.

A felvásárlás újabb lépés a Spotify azon céljának megvalósítása felé, hogy

a világ vezető audió platformja legyen,

és lehetővé teszi, hogy a cég az audió tartalmak egyre nagyobb mértékű monetizációjára összpontosítsa erőfeszítéseit az ágazat minden területén. Az akvizícióra nem sokkal azt követően került sor, hogy a Spotify bevezette “Streaming Ad Insertion” elnevezésű, innovatív podcast hirdetési technológiáját, melynek köszönhetően a hagyományos podcast reklámok bensőséges voltának és minőségi színvonalának fenntartása mellett lehetővé válik azoknak a modern digitális marketing kínálta precízióval és átláthatósággal való, célzott eljuttatása a közönséghez.

A hirdetők lehetőséget kapnak arra, hogy eredeti és exkluzív Spotify podcastokban jelenjenek meg, és ugyanakkor a “Megaphone Targeted Marketplace” platformnak köszönhetően jóval nagyobb célközönséget érjenek el. A podcastkiadók számára ez a felvásárlás olyan innovatív eszközökhöz való hozzáférést eredményez, amelyek használata hozzásegíti őket, hogy nagyobb nyereséget érjenek el tevékenységükkel. Ide tartozik az a lehetőség, hogy tartalmaikat monetizálhassák, kihasználva a hallgatóikkal való kapcsolatukat a hirdetők részéről egyre nagyobb kereslet kiszolgálására. Az ügylet zárását követően a Spotify hamarosan elérhetővé teszi a Streaming Ad Insertion technológiát a Megaphone platformján jelen lévő összes podcastkiadó számára, mely az első alkalom lesz, hogy a cég harmadik felek számára hozzáférhetővé teszi ezt az eszközt. A hirdetésekkel kapcsolatos adatok gyűjtését biztosító “Streaming Ad Insertion” technológiának köszönhetően a podcastkiadók értékesebb podcast közönséget fognak tudni kínálni a hirdetők számára.

“Az audiótartalom-streamelési ágazat még gyermekcipőben jár, de már most is jól látható, hogy rendkívüli lehetőségek rejlenek benne” – magyarázta Dawn Ostroff, a Spotify Content & Advertising Business egységének vezetője. “Alig várjuk, hogy a Megaphone csatlakozzon a Spotify-hoz, és így együtt dolgozhassunk azon küldetésünk teljesítésén, hogy felgyorsítsuk az intelligens podcastmonetizációt a hirdetők és podcastkiadók számára a közönség növelésével és egy csúcskategóriát képviselő technológia bevetésével.”

“Nagy izgalommal tekintünk a Spotify-hoz való csatlakozás, és a podcastnak mint médiumnak, a kiadók és hirdetők még nagyobb körében való népszerűsítése elé” – nyilatkozta Brendan Monaghan, a Megaphone vezérigazgatója. “Hiszünk abban, hogy a Megaphone és a Spotify által egyaránt fontos értéknek tekintett innováció előreviszi a podcast-ökoszisztéma elterjedését szerte a világon.”

Az ügylet zárására a szokásos szabályozó hatósági jóváhagyások megszerzése függvényében kerül sor.

Amit a Spotify Technology S.A.-ról tudni kell

A 2008-ban létrehozott Spotify visszafordíthatatlanul átformálta a zenehallgatási szokásokat.

Fedezzen fel, kezeljen és osszon meg díjmentesen több mint 60 millió zeneszámot, beleértve több mint 1,9 millió podcastot, vagy vásároljon Spotify Premium előfizetést, ha exkluzív zenei tartalmakhoz és szolgáltatásokhoz szeretne hozzáférni, ideértve a jobb hangminőséget és az igény szerint (on-demand) offline vagy reklámmentes zenehallgatási élményt.

A Spotify a világ legnépszerűbb előfizetéses audió streaming szolgáltatója: 92 piacon több mint 320 millió felhasználó veszi igénybe szolgáltatásainkat, ideértve 144 millió előfizetőt.

Amit a Megaphone-ról tudni kell

A Megaphone egy podcasttechnológiai vállalat, amely hosztolási és reklámbeépítési szolgáltatást kínál kiadók, illetve célzott reklámértékesítést márkapartnerei számára. A Megaphone platform a vállalati podcastközvetítők és médiacégek számára kategóriájukban a legjobbnak számító eszközöket kínál audió tartalmaik publikálása, monetizálása és hatásmérésé céljára. A “Megaphone Targeted Marketplace” (MTM) elnevezésű platform forradalmasítja a podcastalapú hirdetési tevékenységet, példa nélküli hallgatósági lefedettséget, valós adatokat biztosító adatgyűjtést, hatékony közvetítést és garantált márkabiztonságot kínálva a márkák számára. A Megaphone Creative Solutions (MCS) egység teljes körű kreatív szolgáltatást nyújt a hirdetők számára, olyan áttörést képviselő audió hirdetések készítésével, amelyek felkeltik a felhasználók figyelmét, és valódi eredményeket hoznak.

Médiapiac

Így manipulál a német köztelevízió (videó)

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség a Deutsche Welle budavári riportja ellen.

Közzétéve:

A Nemzeti Hauszmann Program részeként felújított Mátyás kútja a budai Várban, forrás: MTI / Szigetváry Zsolt

A budai Várban zajló építketésekről és a budapesti Kossuth Lajos tér átépítéséről közölt riportot nemrégiben a Deutsche Welle, amelynek révén a német közszolgálati médium azt igyekezett bizonyítani, hogy a magyar kormány szélsőségesen nacionalista, és szembemegy az Európai Unió által vallott értékekkel – hívta fel a figyelmet a tévés riportra a Mandiner, amelynek szemléje szerint rögtön a műsor elején elhangzik, hogy a kormány „kisajátítja a város tulajdonában lévő ingatlanokat”.

Ennek kapcsán V. Naszályi Márta, az I. kerület polgármestere, az ellenzéki Párbeszéd Magyarországért párt politikusa szólal meg, akit nagyon elkeserítenek az építkezések, mert szerinte a kormány rossz társadalmi üzenetet közvetít általuk, és ő nem akarja az 1944-es állapotában látni a Várnegyedet. „Ez a kormány önkényes, diktatórikus, a társadalom érdekeivel szembemenő döntése volt” – panaszkodik a politikus, aki ezután egy helyi lakossal, Wágner Tamással kiegészülve arról beszél, hogy semmit sem lehet tenni a beruházások ellen, amelyek következményeként a környék élhetetlenné válik az itt lakók számára.

A Vár után a riport következő állomása a Kossuth tér, amely a Deutsche Welle szerint majdnem úgy néz ki, mint 1944 márciusában, ekkor az Adolf Hitlerrel szövetséges Horthy Miklós kormányozta Magyarországot – emeli ki a Deutsche Welle narrátora.

Itt szólal meg Ungváry Krisztián történész, aki szerint a Nemzeti Vértanúk Emlékművének első és 2019-es második felavatása között nagyon sok a hasonlóság, majd a riport Kövér László avatóbeszédét idézi, amelyben a házelnök arról szól, hogy Magyarországot idegengyűlölőnek és homofóbnak tüntetik fel, amiért ragaszkodik hagyományaihoz. Ungváry szerint beszédében Kövér annak ellenére egyenlőségjelet tesz a mai ellenzék és a terroristák közé, hogy a hasonló pártok Nyugat-Európában több helyen is kormányon vannak.

„Miért kellene Magyarországnak az Európai Unió tagjának lennie, amikor itt teljesen más elveket terjesztenek, mint amiket az Európai Unió képvisel?”

– hangzanak a történész szavai német fordításban. Ungváry Krisztián egyebekben nem érti, Orbán Viktorék miért ragaszkodnak annyira az 1940-es évek emlékéhez, hiszen hazánk Horthy alatt súlyos csapást élt át, az 1944-es év pedig nem volt jó a magyar történelem szempontjából.

A Deutsche Welle riportját itt tudja megtekinteni:

A riport a budai Várban zárul, ahol egy férfi arról beszél, hogy “az Orbán-kormány budavári üzelmei” miatt elköltözik onnét. Megjegyzi egyúttal, hogy a felesége is zsidó, és kifejti: „Ha a zsidók akkoriban tudták volna, miért kell felszállniuk a vonatokra, akkor nem szálltak volna fel. Nem akar még egyszer ilyen vonatra szállni” – magyarázza a férfi, majd a narrátor arról tájékoztatja a nézőket, hogy politikai okokból már több százezer magyar döntött a hazája elhagyása mellett.

Tiltakozik a Magyar Nemzeti Médiaszövetség

A Deutsche Welle elfogult tudósítása ellen a Magyar Nemzeti Médiaszövetség is tiltakozott, minden szakmai és etikai határt túllépő propagandafilmnek minősítve a televíziós anyagot.

“A Fokus Europa című műsorban adásba került műsorszám a legsötétebb idők filmhíradóit megszégyenítően manipulatív, a megrendezett jelenetek legfeljebb szappanoperába valók, de egy televíziós magazinműsorba semmiképpen”

– olvasható a Magyar Nemzeti Médiaszövetség közleményében, amely reményét fejezi ki afelől, hogy a német köztévé által a 2022-es magyarországi választásokat megelőző időszakra beharangozott magyar nyelvű médiatartalmak az alapvető szakmai és műfaji követelményeknek megfelelően készülnek majd.

A közlemény rámutat: jóllehet a Deutsche Welle a magyar média sokszínűségének javítását ígéri, mégsem firtatja azt a V. Naszályi Márta I. kerületi polgármestertől, az ellenzéki Párbeszéd Magyarországért párt politikusától származó “teljesen önkényes megállapítást”, amely szerint a Várnegyed újjáépítésével a magyar kormánynak az 1944-es állapotok visszaállítása a célja. A Magyar Nemzeti Médiaszövetség szerint

e kijelentést a műsor szerkesztőinek a kiegyensúlyozottság jegyében véleményeztetnie kellett volna a Nemzeti Hauszmann Program illetékeseivel, nem pedig evidenciaként kezelni azt, és azt sugallni általa, hogy a magyar kormánynak talán nemcsak építészetileg, hanem politikailag is célja az 1944-es állapotok visszaállítása.

Az újságírószervezet arra is felhívja a figyelmet, hogy Wágner Tamás járókelő és budai polgár, akivel V. Naszályi Márta “egy jól láthatóan megrendezett jelenetben”, “véletlenül” találkozik, nem más, mint az MTI társadalompolitikai rovatának korábbi szerkesztője. A közlemény hozzáteszi, a nyilatkozó újságíró így “nem egy elfogulatlan járókelő”, hanem “a média beépített embere”, jóllehet ez nem derül ki a riportból.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség végezetül hangsúlyozza, hogy “a médiaszakma alapvető normáinak betartását nemcsak saját tagjaitól várja el, hanem ugyanezt a szakmai elkötelezettséget a Deutsche Welle szerkesztőinek is a figyelmébe ajánlja”.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom