Kövess minket!

Médiapiac

Fakanalakkal esnek egymásnak a tévék ősszel

Két új csatornát indít a régiek helyett ősszel a Sony Pictures Television (SPT) Network. Bár folytatódik a fragmentáció, portfólió szinten látnak esélyt a növekedésre, ebben várnak sokat a Sony Max és Movie Channel csatornáktól.

Fotó: John Rossiter beszél az SPT jelenlétéről a közép-európai régióban

A Sony Pictures Television (SPT) 13 országban és 6 régióban van jelen, összesen 21 millió előfizetőt érnek el. A magyarországi tévés piacon lévő 115 csatorna és az évek óta trendszerű fragmentáció ellenére van helye új adóknak a televíziós kínálatban – erről John Rossiter ügyvezető beszélt a cég hazai leányvállalatának mai sajtótájékoztatóján.

Az utóbbi néhány hónapban több piackutatást végzett a SPT, amelynek alapján újrapozícionálták csatornáikat, köztük a két újat is. Rossiter elmondása szerint a portfólióhoz tartozó csatornákon a korábbiaknál több lesz a saját gyártású tartalom és ők sem maradnak ki a gasztro reality műsorkészítésből.

Bekamerázott konyhák

Negyedik évaddal érkezik ősszel az Észbontók, fontos változás, hogy félórásra rövidített adásokkal napi műsorként jelentkeznek a Viasat3-on. Szintén erre a csatornára kerül egy brit formátum alapján az Ide Süss gasztro-reality, amelyben amatőrök mutatják meg főzőtudásukat. Úgyfest, idén ősszel fakanalakkal esnek egymásnak a tévétársaságok: a TV2 elindította a Séfek séfét, ami elég jó nézettséget hoz már a csatornának hétköznaponként, az RTL a Konyhafőnök Juniorral és a Konyhafőnök VIP második évadával kedveskedik a közönségnek, és a versenyebe ezek szerint most beszáll a Viasat is.

Folytatódik a Lakás Talk Show Lovász László vezetésével és jönnek a Feleségek Luxuskivitelben, a közép-kelet európai régióban először.

A Viasat6 a Totalcar negyedik évadjával, az AXN pedig krimisorozatokkal és többek közt az Elfeledve (a Sony saját gyártású sorozata) premierjével várja a nézőket.

A két új Sony adóról Szabó Balázs programigazgató-helyettes elmondta, a Movie Channel célcsoportja a 30-49 éves férfiak, a Max-é pedig a 18-39 éves nők. Inventoryjuk annyiban tér el a hazai rétegcsatornáktól, hogy itt a ’90-es éveknél korábbi filmek nem kerülnek majd műsorra. A Sony Maxon lesz saját gyártású műsor, itt látható majd a Stíluspárbaj második évada. Szabó Balázs a Médiapiacnak elmondta, a két új adó reklámidejét szintén az Atmedia értékesíti és kíváncsian várják, hogyan fogadják a hirdetők a célcsoportok meghatározását.

Temesvári Marietta programigazgatót a saját gyártású műsorokról kérdeztük. Véleménye szerint Magyarországon technikai és produkciós oldalról nincs igazán akadálya igényes saját műsorok készítésének, amelyek akár nemzetközi sikert is elérhetnek. Példaként említette, hogy a Viasat3 műsora, az Észbontók bekerült a csehországi Comedy Central műsorába, igaz a magyarnál valamivel egyszerűsített tartalommal. Hozzátette, a műsorszolgáltatók számára a fő kihívást a saját gyártással kapcsolatban inkább a rendkívül időigényes casting jelenti.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom