Kövess minket!

Médiapiac

Exkluzív interjúk, új rovatok, a médiapiac fél éves trendjei – Megjelent az új Médiapiac

A szeptember 12-én megrendezésre kerülő Digitálián, a Médiapiac őszi rendezvényén vehetik először kézbe friss lapszámunkat, amelyben amellett, hogy válogatunk a konferencia témáiból, az alábbi izgalmas témákkal találkozhatnak.

1995 és 1998 között egy formabontó talkshow került adásba a Magyar Rádióban. Ötletgazdája, Doszpod Béla a férfi interjúalanyok mellé három női riportert ültetett. A Médiapiac friss lapszámának címlapján az egykori műsorvezetők, Jakupcsek Gabriella, Szily Nóra és Vincze Kinga, azaz Béla angyalai szerepelnek, akik húsz évvel később fordított felállásban, egy férfinek adtak interjút.

Nemes Jeles László a vele készült interjú előtt nem sokkal fejezte be második nagyjátékfilmjét, a Napszálltát, amely azóta elindult saját útján, Velencéből rögtön el is hozta a kritikusok díját. Az egyik legelismertebb magyar filmrendező az Oscar-kampányról, képekről és szavakról, a nézők lelkének megérintéséről beszél az új számban.

Ha egy művész komolyan veszi, amit csinál, akkor nem brandet épít, hanem műtárgyakat készít

– mondja Sam Havadtoy, aki a művészet mellett beszélt Yoko Onohoz fűződő kapcsolatáról, illetve arról is, miért a mellékhelyiségben tartja a Beatles aranylemezeit.

Egyre több figyelmet fordítunk a digitális- és közösségi gazdaságra, az új médiára, egyszersmind minden olyan technológiára, amiért az okostelefonunk a fő támaszunk. A Médiapiac új rovatában, a 4.0-ban Keszte Dóra, az fps ügynökség digitális kommunikációs üzletágvezetője, valamint Gordon Ákos, a Virgo csoport társtulajdonosa mesél arról, hogy mennyit fejlődött a közösségi média az iWiW alapítása óta. Kalmár Péter, a Yummber alapítója szaktárcájában elmondja, hogy mi a közös a kereszténységben, a kommunizmusban, valamint a közösségi gazdaságban, és Cziráki Dániel, a Taxify cégvezetője elárulja, Magyarországon miért nem működik a carsharing, és hogy a vállalat miért csak egy innovatív taxitársaság, ahelyett, hogy fuvarmegosztással foglalkozna. Végezetül Csapó Balázs, a Servo Movement alapítója bemutatja cége három termékét, valamint elmeséli, miképpen lehet eljutni a képek feltöltésétől az árammegosztásig.

Média és jog rovatunk egy nagyon trendi tudományág, a mesterséges intelligencia jogi aspektusait vizsgálja.

Hogyan teljesített az idei első félévben a médiapiac? Összeállításunkból megtudhatja, milyen számokat produkált ebben az időszakban a televíziós, a rádiós, a digitális és a nyomtatottlap piac, akárcsak azt, hogyan vélekednek erről a főbb piaci szereplők.

Amikor a Snapchat mérnökei kifejlesztették a My Story funkciót, még nem is sejtették, micsoda robbanást fognak előidézni az üzenetek és a napi megtekintések számában. A történetfunkciót ma már számos lappiaci szereplő használja, hogy növeljék az elérésüket. Cikkünkből megtudhatja, hogyan érhető el ez a cél – Meséld el a történeted!

Hogyan viszonyul a legfiatalabb generáció a reklámokhoz? Minden az influencereken múlik? – többek között ezekről kérdeztük Bendl Mátyást, a POME ügyvezetőjét és Kalocsai Bálintot, a cég youth creative directorát.

Pillanatfelvételünk ezúttal Kőműves Mórt, a Ready by Wednesday kreatívigazgatóját örökítette meg és mutatja be.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom