Kövess minket!

Médiapiac

„Erős brand a Viasat, megtartjuk a márkanevet”

Nagyjából már összefésülte régóta meglévő AXN-csatornacsaládjával két új Viasat-szerzeményét a Sony Pictures Television (SPT), de a regionális igazgató úgy véli, akkor is sok a teendőjük, ha voltaképpen elégedettek jelenlegi pozíciójukkal. A nemrég lezárult nagybevásárlás eredményeként ugyanis a hazai kábelpiac második, míg a kereskedelmi televíziózás harmadik számú szereplőjévé nőtte ki magát a csatornacsalád, és e helyezések éppen ideálisak John Rossiter szerint.

Melegítsünk be talán azzal: milyen volt a tavalyi évük?

Normális esztendő volt a tavalyi, kijöttünk a megelőző öt-hat év válságos időszakából. A 2014-es év erős volt, és 2015 többé-kevésbé megfelelt ennek a trendnek.

És mit prognosztizálnak 2016-ra?

Egészséges növekedésre számítunk, ez a pénzügyi adatok terén nagyjából a tavalyihoz hasonló bővülést jelent.

Mit jelent mindez a pénzügyesek rideg számainak nyelvén?

Tőzsdei cég vagyunk, így erről semmit nem mondhatok. Pénzügyi számaink azonban megjelennek március végén; ezek között természetesen szerepelnek majd a régiós adatok is.

Akkor lássunk neki egy olyan területnek, amelyről biztosan vannak publikus hazai számaik: hogyan alakulnak a nézettségi mutatóik, és hová szeretnének eljutni 2016-ban?

Öt és tíz százalék közötti erősödés a cél. Ehhez persze szem előtt kell tartanunk, hogy az egyes piacokon nagyon eltérő a pozíciónk. Ha mindezt Magyarországra fordítjuk le, akkor azt mondhatom: amikor novemberben átvettük a két Viasat-csatornát, 6,4 százalékos volt az összesített közönségarányunk, ez mostanra 6,7-re futott fel. Ezzel az ötszázalékos bővülést pár hónap alatt hozta is az itteni piac, amivel boldogok vagyunk egy ilyen kiélezett versenyben.

Kik az önök fő riválisai a Viasat-felvásárlás után? Megelégszenek-e a bronz csillogásával?

Mindenkit versenytársnak tekintünk, aki benne van a top 10-ben, de nem gondoljuk magunkat erősebbnek, mint amilyenek valóban vagyunk. Ezt a pozíciót akarjuk megtartani.

Harmadikból lehetnek másodikak?

Mi nagyon örülünk ennek a harmadik helynek, ami ezen a piacon remek eredmény.

Hol tartanak az összefésüléssel, és mi a végcél?

Az elején, de a rendszer jól működik. Összekötöttük a munkafolyamatokat, összeköltöztettük a két csapatot, így osztozhatunk a közös tudáson és a közös platformon is. Például az AXN számára készült applikációkból később a Viasat is profitálhat.

Ki mit hozott a frigybe?

Volt pár dolog, ami az AXN-nél működött jobban, például – regionális szereplőként – a műsorvásárlás vagy az adatbeszerzés terén, valamint volt már egy remekül kialakított digitális platformunk. A Viasat3 és a Viasat6 erejét ismertségük, pozicionálásuk és piaci méretük jelentette, de az is, hogy helyi gyártású produkciók platformja tudott lenni.

A legutóbbiból a képernyőn néha nem sok látszott.

Az utóbbi esztendőkben egy-két saját gyártású műsor futott csak a két adón. Ezt akarjuk felfuttatni évi három-hatra az idén. Ehhez értelemszerűen rugalmas külső gyártókat keresünk majd, fel sem merült, hogy saját produkciós hátteret építsünk itt ki. Az AXN-nél a VOD-platform fejlesztése viszi majd a prímet. Márciusban pedig arculatot váltanak az AXN-csatornák.

Ez menetrendszerű ráncfelvarrás lesz-e, vagy ennél mélyebb átalakulás?

A március 17-én debütáló modernebb megjelenés egyik eleme a logó teljes újragondolása, de emellett komoly változásokat hozunk, digitális alkalmazásokkal megtámogatva. Persze jelentős összeget fordítottunk arra is, hogy műsoroldalról is segítsük az átalakulást, nagymértékben vetve be Sony-tartalmakat.

Ha már márkaerő: eltűnik-e a hazai kínálatból a Viasat márkanév?

Nem. A Viasat erős brand, a második legismertebb kábeltévés márka Magyarországon, miközben az AXN a hatodik. Ha valamiféle kiterjesztéssel is, de remekül szolgál majd ez a márkanév – eszünkbe nem jutott, hogy lemondjunk róla. Az más kérdés, hogy a csatornákat egy cégbe integráljuk, nem szorít azonban minket az idő. Ennek ellenére ez a folyamat nem tart majd évekig, és nem is jelent nagy, radikális változásokat a munkafolyamatokban.

Mennyit javít piaci pozícióikon, hogy ekkorát nőttek a Viasat-tévék megvételével?

Nagyobbak vagyunk, felfogtuk, hogy ezáltal a felelősségünk is megnövekedett, sokkal mélyebben kell átlátnunk a piaci folyamatokat, jóval erősebben koncentrálva a makroképre, mint eddig.

Minden potenciális nézőt le tudnak fedni az öt csatornával?

A portfóliónk tagjai remekül kiegészítik egymást: a Viasat3 főleg a fiatal városi nőket, a Viasat6 a fiatal férfiakat szólítja meg, az AXN-csatornák közönsége jóval vegyesebb, de erősebben képviseltetik magukat körükben a Viasat3 nézőinél valamivel idősebb hölgyek. Lehet, hogy a következő években változni fognak a hangsúlyok, de erre csak nagyon lassan, finoman kerülhet sor.

Mindannyiunk napja 24 órából áll; ha nyitni akarnak a fiatalabb közönség felé, a programon módosítanak, vagy esetleg új tévéadóval teszik ezt meg?

Köszönjük, jól megvagyunk azzal a portfólióval, amink van, nem tervezünk új indítást; ha változtatni akarunk a közönségünk összetételén, arra megvannak a programing- és a marketingeszközeink.

A történelem során működött az egyenlők között első elve, de előfordult, hogy kőbe volt vésve a vezető szerep. Az önök portfóliójában van-e, lesz-e olyan zászlóshajó, amely alá rendelik a többi adót?

Komplementer csatornákkal ennek nem volna értelme, világos ugyanakkor, hogy a legnagyobb közönségaránnyal bíró adónk, a Viasat3 a zászlóshajó.

Ha előretekintünk 2020-ra: milyennek szeretné akkor látni a csatornacsaládot?

A régió mindhárom nagy piacán – azaz a lengyelen és a románon is – el akarunk jutni oda, ahol Magyarországon tartunk: a harmadik helyre a kereskedelmi tévék között. Azaz elég nagyra szeretnénk nőni ahhoz, hogy relevánsak legyünk, de nem akkorára, hogy álmatlan éjszakáink legyenek.

(Az interjú március elején készült, és első alkalommal a Médiapiac 2016/3-4. számában jelent meg.)

Médiapiac

Ki ellenőrzi a tényellenőröket? Már Brüsszel is foglalkozik az üggyel – 2. rész

Tisztázatlan feltételrendszer alapján jutott komoly uniós pénzekhez egy magát függetlennek mondó tényellenőr csoport. Azonban kiderült, hogy egyáltalán nem függetlenek, ráadásul előfordult, hogy hamis állítást tettek. A V4NA levélben fordult a támogatást kiosztó Európai Bizottsághoz, hogy megtudja, ki ellenőrzi a tényellenőröket, egyáltalán mit neveznek “függetlennek”.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ahogy arról cikksorozata általunk is közölt első részében a V4NA hírügynökség beszámolt, az Európai Bizottság korábban gyanús körülmények között ítélt oda néhány millió euró támogatást különböző tényellenőrző csapatok felállítására, egy-egy ilyen csapatnak akár több százezer euró juthatott, az azonban tisztázatlan és bizonytalan, hogy pontosan milyen kritériumrendszer szerint. Az egyik ilyen együttműködést az Agence France-Presse, vagyis az AFP hírügynökség vezeti, amely Magyarországon a 444.hu internetes hírportál kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Ennek eredménye lett a Lakmusz nevű mikroblog létrehozása.

Elég csak rápillantani, az máris kiderül, hogy a Lakmusz „tényellenőrei” egytől egyig a balliberális sajtó munkatársai, a tanácsadói testület tagjai pedig ezer szállal kötődnek az amerikai oligarcha, Soros György hálózatához.

Ráadásul kiderült, hogy az európai adófizetők pénzéből fizetett „tényellenőrök” hamis állításokat tettek.

A Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet arra, hogy egy cikkében a Lakmusz hamis állításokat tett a V4NA hírügynökségről. Azt állították, a V4NA „bizonyítékként” mutatott be egy videót arra vonatkozóan, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek a fekete piacon kötnek ki.

A Lakmusz vádjai
Forrás: V4NA

Erről azonban szó sincs, a V4NA cikke külön felhívta a figyelmet arra, hogy nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel. A hírügynökség jelezte azt is, hogy cikkét részben a szerb televízió híradója alapján írta. Ezzel együtt is a V4NA leírta, hogy vannak fenntartásai a videóval kapcsolatban.

A V4NA eredeti állításai
Forrás: V4NA

Ennek kapcsán felmerül a kérdés: az állítólag független tényellenőrök ha egyszer már tettek hamis állításokat, akkor máskor is megteszik-e ezt? Vagy már meg is tették talán több esetben is? – firtatja a V4NA hírügynökség, amely kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz, ahonnan a francia AFP-n keresztül a Lakmusz jelentős támogatást kapott. Arról érdeklődtek, hogy

ki ellenőrzi azokat a „tényellenőröket”, akiket az európai adófizetők pénzéből finanszíroznak.

A V4NA azt is megkérdezte, hogy milyen következményei vannak annak, ha kiderül, hogy a tényellenőrök tényeket hamis színben tüntetnek fel, hiszen legalább egy esetben ez már megtörtént.

Amiként kíváncsi volt arra is, hogy pontosan mi alapján kap milliókat egy szerkesztőség olyan európai uniós forrásból, amely 27 tagállam adófizetőitől származik. A hírügynökség megkérdezte azt is, milyen kritériumrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy ezeket a milliókat megkapja egy szerkesztőség. De azt is meg akartja tudni, hogy a kiválasztottaknak hány tényt kell ellenőriznie egységnyi idő alatt ahhoz, hogy megszolgálják ezt az összeget. Ahogy az is kérdés a V4NA szerint, hogy a brüsszeli pénzosztók vajon miért bújtatták el ezeket a csoportokat a AFP mögé. Talán így könnyebb volt ellenőrizetlenül pénz folyósítani? – firtatja a hírügynökség kérdéssora.

Az Európai Bizottság azt jelezte a V4NA számára, hogy foglalkozik az üggyel. Ha a hírügynökség válaszokat kap, közzéteszi.

A V4NA sorozata következő részében részletesen bemutatja, hogy pontosan kik állnak a „független” Lakmusz mögött, honnan, milyen érdekek mentén jutnak pénzekhez az Európai Bizottság forrásain kívül.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Partizánt is segítette a baloldalnak kampánytámogatást nyújtó amerikai szervezet

A YouTube-csatorna a választási roadshowjához szükséges 98 ezer dollárt a National Endowment for Democracytól kapta, a könyvelésüket pedig ugyanaz végzi, aki a DatAdat-ügyben is érintett.

Közzétéve:

Borítókép: A Partizán logója, forrás: Facebook/Partizán

A baloldal, egész pontosan a közös kormányfőjelöltet adó Mindenki Magyarországa Mozgalom választási kampányát Amerikából milliárdokkal finanszírozó Action for Democracy (AfD) – a minap nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés alapján – egyértelműen kapcsolatba hozható azzal a National Endowment for Democracyval (NED), amelyről most az Origo cikkezett, ám korábban a Mandiner írt először. Mégpedig annak kapcsán, hogy a szervezet egyébként a Partizánt is támogatja. Erről maga a csatorna számolt be korábban – emlékeztet cikkében a Mandiner.

Gansperger: Bajnai a külföldiek embere

Az amerikai politikai döntéshozók a második világháború végén titkos eszközökhöz folyamodtak, tanácsadókat, pénzt küldtek európai médiumok, pártok megsegítésére. Az 1960-as évek végén azonban kiderült, néhány szervezetet titokban a CIA finanszírozott, ezért a Johnson-adminisztráció úgy döntött, inkább egy köz-, valamint magánadományokból működő mechanizmuson keresztül támogatja az Európában végzett tevékenységet. Így, a CIA-finanszírozás kiváltására született meg a NED is, amely elsősorban az amerikaiak által meghirdetett demokráciaexportot, az abba illeszkedő kezdeményezéseket és szervezeteket pénzeli más országokban.

A Partizán pénzügyi beszámolójából kiderül, a választási roadshowjának finanszírozását 98 ezer dollárnyi adományból oldották meg, a pénzt pedig a NED-től kapták. 

Gulyás Mártonék azt sem tagadták, hogy a YouTube-csatorna együttműködött a Bajnai Gordonhoz köthető kampánytechnológiai vállalattal, a DatAdattal. A volt kormányfőről pedig az őt a Wallis-csoportból jól ismerő Gansperger Gyula mondta, hogy a külföldiek embere, a vállalkozó azt is kijelentette, „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak”.

Bajnai mellett egyébként az üzlettársai, bizalmasai is feltűntek a kampányban, így például Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor a DatAdattal, Korányi Dávid pedig az Action for Democracyval (AfD), amely a tengerentúlról küldte a pénzt Márki-Zay mozgalma, illetve ezzel közvetve a baloldal választási kampánya számára. Így aligha véletlen, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje gyakori vendége lehetett a Partizánnak, aminek többször köszönetet is mondott, más kérdés, hogy Márki-Zay szereplése mennyiben segítette a baloldalt a választáson.

Tóth Józsefné, az univerzális könyvelő

S nemrégiben kiderült még néhány felettébb érdekes összefonódás is. Az Ezalényeg nevű, egyértelműen baloldali kampánycélokat szolgáló portálról – amelynek kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több mint egymilliárd forintot kapott az AfD-től – derült ki, hogy ugyanaz a Tóth Józsefné a könyvelője, mint a Bajnai Gordon-féle DatAdat-nak, az adóhatóság Szegiben, egy mindössze 300 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban talált rá a cég könyvelési adataira.

Majd a Partizán Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, amiben Gulyás Márton elismerte, az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. A könyvelő egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak könyvel, közben a DK-nak jelenleg számlázó cégnek korábban volt az ügyvezetője. A vállalkozás a Legal and Finance Kft., amelyDobrev Klára európai parlamenti adatlapja alapján kvázi kifizetőhelyként üzemel. 

Gulyás igyekezett megmagyarázni az egybeesés okát, azt, hogyan került kapcsolatba Tóth Józsefnével. A YouTube-csatorna vezetője azt írta, a DatAdat környékén is feltűnő Szigetvári Viktor, az azóta már megszűnt Együtt politikusa – aki végigülte a tárgyalását, amikor a Sándor Palota megdobálása miatt bíróság elé került – ajánlotta a figyelmébe a könyvelőt, amikor szakembert keresett. Gulyás szerint Tóthné törvényes szolgáltatást biztosít, a rosszindulatú, lejárató szándékú értelmezésekkel pedig nem tudnak mit kezdeni. Az egykor a szocialista pártban tevékenykedő Szigetvári egyébként Bajnai Gordonnal közösen politizált az Együttben, így a szálak teljesen összeérnek.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elon Musk “amnesztiát” hirdetett – feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

“Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.

Közzétéve:

MTI/EPA/Alexander Becher

Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a “nép hangja”, illetve hogy “Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.”

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon.

Az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő, vagy kirívó tartalom közlése előzte meg – tette hozzá a cégvezető.

Média tartalomfigyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott, vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Ugyanakkor Elon Musk múlt héten saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalt új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat kivonja.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020 októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség, és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló jól ismert kanadai pszichológus Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált.

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is.

Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de saját fiókját nem törölte.

Borítókép: Elon Musk

Tovább olvasom