Kövess minket!

Médiapiac

Ennyiből gazdálkodhat majd az NMHH és a közmédia

A költségvetési bizottság hétfőn nyújtotta be a médiahatóság és a közmédia jövő évi költségvetését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 32,4 milliárd forintos költségvetéssel gazdálkodhat jövőre, míg annak Médiatanácsa mintegy 174 millió forintos költségvetési, és 1,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli kerettel – írja az MTI.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) jövő évi költségvetési kerete 77,9 milliárd forint, amelyből 71,9 milliárd forint a központi büdzséből származik, több mint 4,6 milliárd forint pedig kereskedelmi és vagyongazdálkodási bevétel – derül ki az NMHH jövő évi költségvetéséről szóló előterjesztésből, amelynek benyújtásáról hétfői ülésén döntött az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága. A Magyar Televízió Zrt., a Duna Televízió Zrt., a Magyar Rádió Zrt. és a Magyar Távirati Iroda Zrt. előirányzata 500-500 millió forint.

Baross Gyula, az NMHH főosztályvezetője a testület ülésén elmondta: a médiahatóság kiadásait az idei szintet megtartva vagy annál alacsonyabban határozták meg a jövő évre, míg az MTVA büdzséjét a jelenlegi folyamatok, valamint a piaci viszonyok alapján állították össze. Beszámolt arról is, hogy a pályáztatandó új frekvenciákból több mint 6 milliárd forintos bevétellel számol jövőre a hatóság.

Veres János (MSZP) kifogásolta, hogy az NMHH működési tartalékként csaknem 5, míg a jövő évre további 5,7 milliárd forintot különít el, vagyis a több mint 32 milliárd forintos büdzséjének csaknem harmadát. Ezt nem tartotta elfogadhatónak, mert – mint mondta – ennek felhasználását az ellenzéki pártok nem tudják felügyelni. Bírálta azt is, hogy az NMHH félmilliárd forintot úgy ad át más intézményeknek, hogy annak pontos célja nem derül ki az előterjesztésből. Emiatt az előterjesztés módosítását is kezdeményezte, ám ezt a testület nem fogadta el. Kijelentette azt is: amíg a kormány 1 milliárd forintos plusztámogatást ad egy hétvégi, a közmédia által is közvetített programsorozatnak, addig szinte mindegy a közmédia költségvetéséről vitázni.

Baross Gyula közölte: az 500 millió forintos összeget a Bűvösvölgy nevű, nonprofit kft.-ként működő médiaértés oktatóközpont működésére fordítja a hatóság, valamint egyetemek média-laboratóriumainak felszerelését támogatja abból. A tartalékok elkülönítéséről szólva elmondta: a médiatörvény a bevételek 25 százalékának erejéig lehetőséget ad erre, az összeg pedig ezt a keretet nem lépi át.

Nyikos László, a testület jobbikos elnöke bírálta, hogy a médiahatóság és a közmédia költségvetése az állami büdzsétől elkülönülten, önálló előterjesztésként, és a bizottság által benyújtva kerül a Ház elé. Mint mondta, a költségvetési bizottságnak a 72 milliárd forintról határozó dokumentum megalapozottságának vizsgálatára nincs módja, összefüggéseit nem vizsgálhatja, így azt felelőtlenül terjesztik az Országgyűlés elé. Kijelentette azt is: az NMHH elszámolása nincs auditálva, azt ugyanis nem független könyvvizsgáló ellenőrzi.

Babák Mihály (Fidesz) szerit a médiahatóság költségvetése megfelel a hatályos törvényeknek, és kijelentette azt is: a közmédia biztosabb bevételekkel számolhat, mint korábban. Hozzáfűzte: az ott korábban “eltapsolt” hatalmas összegeknek sosem volt felelőse. Seszták Oszkár (KDNP)visszautasította azokat a bírálatokat, amelyek a nézettség szempontjából ítélik meg a közmédiát, Dancsó József (Fidesz) pedig elismerően szólt a Magyarország szeretlek! – hétvégéről.

A testület végül 17 támogató és 7 ellenszavazattal határozott arról, hogy az előterjesztést benyújtja a parlamentnek. A dokumentumból kiderül, hogy az MTVA költségvetéséből 2,7 milliárd forintot fordítanak támogatásokra, több mint 230 millió forint pedig a Közszolgálati Közalapítványhoz kerül. Az Alap médiaszolgáltatás-támogatási és vagyonkezelési tevékenységének kiadásaira 59,2 milliárd forint szerepel az előterjesztésben, a Közszolgálati Kulturális Non-profit Kft.-re több mint 900 millió, a Digitalizációs Műhelyre mintegy 300 millió forint. A Közszolgálati Médiaakadémia Alapítvány 55 millió forintból gazdálkodhat, az MTVA kamatfizetési kötelezettsége pedig 4,9 milliárd forintot tesz ki.

Az NMHH személyi juttatásokra és járulékokra 8 milliárd forintot fordít, dologi kiadásokra 4,8 milliárdot. A médiatanács személyi juttatásai a járulékokkal több mint 100 millió forintos kerettel szerepelnek a dokumentumban. Idén az NMHH 35 milliárd forintból, míg a médiatanács 126 millió forintból, és 4,5 milliárd forintos költségvetésen kívüli keretből gazdálkodhat. Az MTVA 2013-as büdzséje 78,3 milliárd forint. A Magyar Televízió, a Duna TV és a Magyar Rádió 570 millió forintos költségvetéssel, míg a Magyar Távirati Iroda 700 millió forintból gazdálkodik.

(MTI)

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom