Kövess minket!

Médiapiac

Elhunyt Szakály Andrea, a Nők Lapja Café alapító főszerkesztője

A szakember 43 éves volt. Rácz Brigitta nekrológja.

Olyan fiatal voltál és olyan erős. Azt, hogy téged legyőzhet a rettegett betegség, senki nem hitte el. Ahogy most sem tudjuk elhinni…

13 éve már, hogy elindítottál egy igazán különleges dolgot. Akkoriban még nem voltak otthon számítógépek, én magam is azt hittem, a monitor a számítógép. Online újság? Ritkaság volt, különleges. A te feladatod az volt, hogy létrehozz a semmiből egy nagy női portált. Nők Lapja Café – sok-sok változtatás, egyeztetés után végül így nevezted el.

2001-ben, egy forró, kora nyári délelőtt ismertelek meg. Fiatal voltál – talán 30, ha lehettél -, kedves, mosolygós. Emlékszem, mennyire világított a tengerkék szemed, fehér szemceruzával húztál kontúrt a szempillád tövébe.

Állásinterjúra mentem hozzád. Odahívtál az asztalod mellé, és milliónyi tervedről meséltél. A legnagyobb hazai női fórumot akartad létrehozni az NLC-n belül. Lelkesen beszéltél, érdeklődtél, kérdezgettél. Nagy kihívásnak tartottad. Érdekes volt, nem kértél önéletrajzot, hittél a megérzéseidben. Végül engem választottál, és elindítottál egy csodálatos pályán, amiért örökké hálás leszek neked. Valahogy mindenkit hasonlóan, a mai HR-es világban igen furcsán gyűjtöttél magad köré. Olyan kollégákat kerestél a csapatodba, akikkel úgy gondoltad, csakugyan meg lehet csinálni egy itthon még sohasem látott, különleges oldalt. Volt, aki az országúti stoppolásnak köszönhette a szerencséjét, hogy veled dolgozhatott, másban az egykori színészi ambíciói vagy gyermeki kreativitása fogott meg, aztán emlékszem egy gyakornok kislányra is, akiben már akkor megláttad a tehetséges újságírót, de az induló csapat vezető szerkesztőjénél is a szakmaiságán túl sokkal inkább az emberi oldala érdekelt.

Hittél és bíztál bennünk, segítettél minket, soha nem rohantál, volt ránk időd. Nálad nem volt helye a taktikázásnak, a nagy multiknál kényszerűségből előbukkanó helyezkedésnek. Mindig tisztán, szelíden, szeretettel közelítettél. Akár kollégádról, beosztottadról vagy a főnöködről volt szó. Hihetetlen tartás és tisztaság vett körül. Bíztunk benned, mert te bíztál bennünk.

Az akkori maroknyi csapatból, azok közül, akiknek 13 éve lehetőséget adtál, mára mindenki sikeres ember lett. Segítettél megtalálni a boldogságunkat. Van köztünk híres TV-riporter, újságíró, lapigazgató, vállalkozó, főszerkesztő, sokgyermekes anyuka. Mindenkinek annyi útravalót adtál, amennyit kért, azt viszont tiszta szívből, szeretettel. Elhittük, hogy mindenre képesek vagyunk, mert elhitetted velünk. És büszke voltál ránk.

Amikor felépítetted a site-ot, és már évről évre ment minden rutinszerűen, akkor újra vágytál. Azt mondtad, téged a születés izgat, a semmiből alkotni: csapatot, site-ot, interjút, könyvet. Mindig ez vitt előre. Az új, a megismerés és a szeretet.

Aztán teljesen egyedül felépítettél egy vállalkozást, az Eperjam dizájnt, ahol a pici vállalkozásoktól kezdve az egészen nagy mamutcégekig rengeteg színes és izgalmas projekt létrehozásában vettél részt. Innen hívtalak a Feminához marketing vezetőnek. Kellettél, szükség volt rád. Hogy újat mutass, segíts. Boldog vagyok, hogy még egy picit együtt lehettünk. Közel egy év közös munka jutott nekünk. Lelkes voltál. Aztán 2012 egyik tavaszi reggelén azt mondtad kávézás közben, hamarosan menned kell, tele vagy tervekkel, ne haragudjak, te elkészültél azzal, amiért hívtalak. Időt kérsz. Nagyon sok a teendőd, a rengeteg kivert kutyus és cica otthon, akiket befogadtál, vágyod az újat, az alkotást, túl sokan kérnek tőled most segítséget, vannak régóta cipelt nehéz terheid, és egy csodálatos szerelem bontja szirmait, szeretnéd végre megélni.

Aztán egy év múlva minden elromlott. Beteg lettél, nagyon beteg. De hittél, és azt mondtad, biztos, hogy meg fogsz gyógyulni. Érzed. Tudod. A te utad az, hogy leszámolj ezzel a súlyos kórral, és utána megtanítsd az embereket arra, hogyan ne betegítsék meg magukat. Kacagva mondtad ezt, mintha minden a legnagyobb rendben volna.

Azon járt az eszed, ha majd meggyógyulsz, hogyan fogsz segíteni másoknak. Miközben küzdöttél, az egykori kollégáknak, barátoknak adtál jó tanácsokat telefonon, e-mailben. Szurkoltál a szakmai sikereinkért, a családi boldogságunkért. Bármikor hívhattunk, ott voltál, velünk voltál. A sors fintora, hogy életed nagy álmát, a multifunkcionális öko-bio honlapot már nem tudtad befejezni, pedig varázslatos dolgot álmodtál meg. Január 18-án örökre elaludtál. Nincsenek szavak, hogy mit érzünk most. Mi mindannyian, akiknek megadatott, hogy ismertünk és veled lehettünk. Egyszerűen nincsenek szavak…

(Szerző: Rácz Brigitta, a Femina Media lapigazgatója)

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom