Kövess minket!

Médiapiac

Egységben az erő – interjú Schatz Péterrel

A reklámeladáson túl többek között gyártási és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével, illetve ingatlanhasznosítással is foglalkozik a közmédiumokat tömörítő MTVA Sales House. Schatz Péter, az értékesítőház igazgatója a bizonytalan környezet miatt idén az eddigi bevételek szinten tartását, szerény növelését várja.

Schatz Péter

Milyen konkrét tervekkel indult el az egységes közmédia sales house?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az MTVA Sales House pilléreit nemcsak a klasszikus reklámértékesítési, hanem vállalkozási és szolgáltatási tevékenységek is képezik, tehát minden, amiből pénzt lehet csinálni. Kimondottan a reklámeladás eddig közel négymilliárd forintnyi bevételt eredményezett. A fent említett további kereskedelmi tevékenységek ehhez még további félmilliárd forintot tettek hozzá.

Nagyon sok bizonytalanságot tartogat az idei esztendő, ezért sokkal nagyobb bevételre nem számítunk, elsődlegesen a szinten tartás a cél. A jövőre koncentrálunk. A televízióadókon új műsorok indulnak, amelyek növekvő nézettséget és ehhez kapcsolódóan növekvő bevételt hozhatnak. 2012-ben közvetítjük a foci-Eb-t, nálunk a londoni olimpia közvetítési joga, s ez mind a köztévé, mind a közrádió bevételeire – remélhetőleg – jótékony hatással lesz.

 

A közmédia ugyan alapvetően nem reklámból él, de aspirálhat-e a sales house arra, hogy pénzeket hozzon el a kereskedelmi konkurensektől?

Négy televízió, hét rádió, hat weboldal, két teletext és két print médium található a portfólióban. Részletesebben: a harmadik legnézettebb tévécsatorna, az M1, további három kisebb, ám annál nagyobb lefedettségű tévé, az M2, a Duna Televízió és a Duna Autonómia, a Magyar Rádió hét különböző csatornája, köztük a piacvezető MR1-Kossuth, valamint a fiatal közönséget vonzó, megújult MR2-Petőfi adó, a négy közmédium hírportáljai, a hirado.hu, illetve a napi közel félmilliós elérésű teletextszolgáltatásaink. Ilyen gazdag kínálat unikumnak számít a reklámpiacon. Egyszóval szeretnénk a – reményeink szerint növekvő – eléréshez nagyobb piaci szeletet is.

 

Jelentkezik-e az MTVA Sales House új hirdetési megoldásokkal, például a médiatörvény adta új lehetőségek nyomán? Emellett milyen kereskedelmi termékfejlesztés zajlik?

Az életbe lépő új médiatörvény a korábbinál valóban jóval több lehetőséget kínál a közmédiumoknak, közel egyenrangúságot biztosítva ezáltal számukra is. Címszavakban röviden: az óránkénti 8 perc reklám, az alkoholtartalmú italok reklámozási tilalmának feloldása, a sportműsorszámok közvetítésénél az osztott képernyős és a virtuális reklám mint új kereskedelmi megjelenési lehetőség. Ezenkívül a törvény a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok esetében egységesen rendelkezik a támogatásról is. A sort az eddig tiltott, most azonban bizonyos korlátozással megengedett termékmegjelenítés zárja. Ezekkel a lehetőségekkel mind élni fogunk. Ám nemcsak a klasszikus reklámértékesítés, hanem ennél jóval több van a tarsolyunkban. A korábban említett termékelhelyezésen, szponzorációs tevékenységen (támogatás) túl foglalkozunk gyártási- és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével és ingatlanhasznosítással is. A palettát színesíti az MTV Látogatóközpontja, illetve a Magyar Rádió Múzeuma, ami szintén bevételi forrást jelent a vállalatnak, reméljük, a sor hamarosan új szegmensekkel bővülhet.

 

A piacon már bemutatták az MTVA Sales House-t az ügyfeleknek. Milyenek az első reakciók?

Az ügyfelek eddigi reakciója alapvetően pozitív és várakozásokkal teli volt. Az elkövetkező időszak a Sales House valamennyi munkatársa számára komoly szakmai kihívást fog jelenteni, hiszen a közmédiumok korábbi külön-külön értékesítését az MTVA Sales House teljes portfóliós értékesítése váltja majd fel, amely szakértelmet és odafigyelést igényel. Immáron szélesebb körű kínálatot biztosítva, egy kapcsolattartón keresztül állunk ügyfeleink rendelkezésére.

 

Az MTVA Sales House elindulását övező piaci reakciókat elolvashatja a Médiapiac hamarosan megjelenő áprilisi számában!

Médiapiac

A teljes televíziós piac idei dobogós műsora lett az Eb-döntő

A vasárnapi Spanyolország–Anglia találkozó – az előző döntő eredményeihez hasonlóan – kiemelkedő nézettséget ért el hazánkban: a nézők közel 40 százaléka választotta az M4 Sportot.

Közzétéve:

A spanyol Álvaro Morata magasba emeli a labdarúgó Európa-bajnokság trófeáját, az Henri Delaunay-kupát a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság döntője után, fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Az MTVA Sajtó és Marketing Irodájának az MTI-hez eljuttatott közleménye kiemelte: a németországi labdarúgó-Európa-bajnokság mérkőzése nemcsak a nyár egyik legjobban várt televíziós sporteseménye volt, hanem bebizonyította, hogy a magyarok továbbra is szenvedélyesen rajonganak a futballért.

A közvetítés ideje alatt a tévénézők csaknem 40 százaléka, 1 millió 323 ezer fő választotta az M4 Sportot, így az év harmadik legnézettebb televíziós eseménye volt.

Különösen a 18-49 évesek körében volt népszerű a mérkőzés, szintén közel 40 százalékos közönségaránnyal, ezzel az Eb-döntő a fiatalabb korosztály körében az idei év második legnézettebb műsora lett. A közvetítés idején az M4 Sport volt mind közül a legnézettebb csatorna: összesen több mint 2 millió 185 ezren kapcsolódtak be legalább egy percre a mérkőzésbe. A legnézettebb perc az első félidő végén, 21.45-kor volt, amikor több mint 1,5 millióan figyelték az eseményeket.

Az m4sport.hu oldalon online 186 ezer fő nézte a döntőt.

A döntő nézettsége az előző, 2021-es finálé nézettségéhez hasonlóan alakult. A Spanyolország–Anglia döntő 1,3 millió fő fölötti nézettséggel az idei Eb legnézettebb mérkőzései között szerepelt a magyar vonatkozású mérkőzések mellett.

Az M4 Sport a kontinensviadal után a párizsi nyári olimpiai játékok közvetítésével szolgálja a sportrajongó közönséget – áll a kommünikében. Hozzáfűzte: már két nappal a megnyitó előtt, jövő hét szerdától minden korábbinál sokoldalúbb és részletesebb műsorfolyammal készülnek a közmédia sportfelületei. Az M4 Sport és az M4 Sport+ csatornáján, a Nemzeti Sportrádióban, a Kossuth Rádióban, a Nemzeti Sportban, továbbá az internetes felületeiken élőben követhetik az érdeklődők az olimpia történéseit – tette hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Memorandumot írt alá a Google és a román kormány

A bukaresti Ciolacu-kormány által kiadott közlemény szerint az együttműködés célja az innovatív technológiák, például a mesterséges intelligencia alkalmazása, az online közszolgáltatások működési hatékonyságának a növelése, a kormány digitális biztonságának a növelése, az innováció terjesztése a közszférában.

Közzétéve:

A memorandum tartalmazza azokat a fejlesztéseket, amelyekre Románia készül a digitalizálás, az innováció és a kutatás területén.

A memorandumot a kutatási tárca vezetője, Bogdan Ivan írta alá a Google képviselőivel azt követően, hogy Marcel Ciolacu kormányfő találkozott Thomas Kuriannal, a Google Cloud ügyvezető igazgatójával.

„Vállaltuk, hogy működésbe helyezzük a kormányzati felhőt. A Google szakértelme elengedhetetlen ahhoz, hogy jó teljesítményű és biztonságos közszolgáltatásokat nyújtsunk a román állampolgárok számára”

– idézi Marcel Ciolacut az economedia.ro.

Romániának 1,84 milliárd euró áll rendelkezésére a digitalizálást célzó beruházásokra az országos helyreállítási terv keretében. Ennek legfontosabb eleme az úgynevezett kormányzati felhő, ami lehetővé teszi majd a közintézmények online adatbázisai közti akadálymentes kommunikációt, valamint a közegészségügy digitalizálását.

Tovább olvasom

Médiapiac

Átláthatatlanok a kormánykritikus médiumok külföldről származó bevételei

Átláthatatlanok a kormánykritikus médiumok külföldről származó bevételei; a kormánykritikus médiumokhoz külföldről érkező források teljes körű felderítése hatékony szabályozás hiányában gyakorlatilag lehetetlen – írta a Nézőpont Intézet MTI-hez eljuttatott elemzésében.

Közzétéve:

444

Az egyes kiadók (cégek, alapítványok vagy egyesületek) nyilvános éves beszámolóiban ezen bevételek “egyéb bevétel” vagy “támogatás” cím alatt szerepelnek, de azok részletezése opcionális, így “még az sem deríthető ki feltétlenül”, hogy belföldről vagy külföldről érkeztek források. Amennyiben az egyes orgánumok saját felületükön hoznak nyilvánosságra az ilyen adatokat, úgy ott sem mindig nevezik meg a pontos támogatókat.

A 2023-as évre vonatkozóan a 444.hu-t kiadó Magyar Jeti Zrt. például “olvasó támogatások” alatt 42 milliós bevételt jelez, a nyugat.hu-t kiadó Nyugat Média és Világháló Egyesület 90 milliós forrást “az Európai Unió költségvetéséből vagy más államtól, nemzetközi szervezettől származó támogatás” soron, a Partizán YouTube-csatornát üzemeltető alapítvány pedig 572 milliós “külföldi támogatást” vagy 105 milliónyi “nem magánszemélytől” származó forrást jelölt meg

– közölték.

Már a gyakran átláthatatlan éves beszámolók alapján is biztosan kijelenthető, hogy kifejezetten kormánykritikus médiumokhoz éves szinten milliárdos nagyságrendű külföldi donációk érkeznek. A 2022-es országgyűlési választásokat követően “kirobbant botrány” ráirányította a közvélemény figyelmét a Magyarország belügyeibe való külföldi beavatkozási kísérletekre. Azon túl, hogy a választáson közösen induló ellenzéki pártokkal és azok választási kampányával kapcsolatban a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja merült fel, a magyar közvéleményt célzó külföldi szereplők általi befolyásolási törekvésre is fény derült, hiszen legalább egy, a nyíltan kormányellenes ezalenyeg.hu hírportált üzemeltető kiadó, az Oraculum 2020 Kft. jutott – a nyilvánosság addigi kizárásával – a kampány során külföldről származó közel 2 milliárd forintnyi forráshoz – írták.

Noha Magyarországon – a sajtószabadság jegyében – nem tiltott, hogy akár politikával foglalkozó médiumok külföldről fogadjanak el támogatásokat vagy megrendeléseket, a 2022-es eset mégis rávilágított a magyar médiapiac szürke zónájára, azaz bizonyos médiumoknak, a donor magyarországi politikai céljait szolgáló külföldi finanszírozására.

A jelenség még békeidőben és választási kampányidőszakon túl is sérti Magyarország szuverenitását, de napjaink háborús időszakában akár nyilvánvaló “(nemzet)biztonsági” kockázatot is jelenthet, ha külföldi szereplők például kormánykritikus médiumokon keresztül próbálnak nyomást gyakorolni Magyarország kormányára és közvéleményére, hogy háborús szerepvállalásra kényszerítsék

– írták.

A donorok oldaláról többfajta minta fedezhető fel. Egyrészt külföldi közpénzforrást biztosítanak magyarországi médiafelületeknek külföldi kormányok és azok magyarországi nagykövetségei. Ebben élen jár az Egyesült Államok, amelynek budapesti nagykövetsége az általa kiírt “Szabad Média” pályázaton keresztül két körben összesen 146 034 780 forint értékben nyújtott támogatást 20 pályázónak.

A pályázatot az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége forrásainak felhasználásával a Mérték Médiaelemző Műhely és az Ökotárs Alapítvány hirdette meg, és választotta ki a támogatásra ajánlott pályázatokat, melyek jóváhagyásáról az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége döntött. Továbbá közvetlen donorként jelenik meg például az Egyesült Államok külügyminisztériuma alá tartozó Bureau of Democracy, Human Rights, and Labor Affairs, mely a Van Másik Zrt. által működtetett Telex-akadémia működését támogatja közel 300 millió forinttal. Szintén az Egyesült Államok finanszírozza a szabadeuropa.hu-t, amely az Egyesült Államok kongresszusa által dotált U.S. Agency for Global Media részeként működik és – a kongresszusi beszámoló szerint – csak a 2023-as évben több mint másfél millió dollárt (mintegy 560 millió forintot) költöttek rá – írták.

Magyarországi médiumok külföldi finanszírozóiként beazonosíthatunk nemzetközi szervezeteket és egyéb donorokat is. Különösen aktívvá vált a médiafinanszírozás terén az Európai Unió.

Az Európai Bizottság nehezen kereshető adatbázisából kinyert információk szerint különböző projekteken keresztül legalább közel 1 millió (966 601 euro, mintegy 400 millió forint) eurónyi forrásban részesültek magyarországi kormánykritikus médiumok (HVG, Magyar Jeti Zrt., nyugat.hu, atlatszo.hu, sőt még a MÚOSZ is). Az unió médiafinanszírozása “nem tűnik lankadni”, hiszen csak a hírterületen aktív médiumoknak meghirdetett és már futó projektjeinek összértéke közel 200 millió euro (mintegy 75 milliárd forint) – olvasható a Nézőpont Intézet elemzésében.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom