Kövess minket!

Médiapiac

Egységben az erő – interjú Schatz Péterrel

A reklámeladáson túl többek között gyártási és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével, illetve ingatlanhasznosítással is foglalkozik a közmédiumokat tömörítő MTVA Sales House. Schatz Péter, az értékesítőház igazgatója a bizonytalan környezet miatt idén az eddigi bevételek szinten tartását, szerény növelését várja.

Schatz Péter

Milyen konkrét tervekkel indult el az egységes közmédia sales house?

Nagyon fontos tisztázni, hogy az MTVA Sales House pilléreit nemcsak a klasszikus reklámértékesítési, hanem vállalkozási és szolgáltatási tevékenységek is képezik, tehát minden, amiből pénzt lehet csinálni. Kimondottan a reklámeladás eddig közel négymilliárd forintnyi bevételt eredményezett. A fent említett további kereskedelmi tevékenységek ehhez még további félmilliárd forintot tettek hozzá.

Nagyon sok bizonytalanságot tartogat az idei esztendő, ezért sokkal nagyobb bevételre nem számítunk, elsődlegesen a szinten tartás a cél. A jövőre koncentrálunk. A televízióadókon új műsorok indulnak, amelyek növekvő nézettséget és ehhez kapcsolódóan növekvő bevételt hozhatnak. 2012-ben közvetítjük a foci-Eb-t, nálunk a londoni olimpia közvetítési joga, s ez mind a köztévé, mind a közrádió bevételeire – remélhetőleg – jótékony hatással lesz.

 

A közmédia ugyan alapvetően nem reklámból él, de aspirálhat-e a sales house arra, hogy pénzeket hozzon el a kereskedelmi konkurensektől?

Négy televízió, hét rádió, hat weboldal, két teletext és két print médium található a portfólióban. Részletesebben: a harmadik legnézettebb tévécsatorna, az M1, további három kisebb, ám annál nagyobb lefedettségű tévé, az M2, a Duna Televízió és a Duna Autonómia, a Magyar Rádió hét különböző csatornája, köztük a piacvezető MR1-Kossuth, valamint a fiatal közönséget vonzó, megújult MR2-Petőfi adó, a négy közmédium hírportáljai, a hirado.hu, illetve a napi közel félmilliós elérésű teletextszolgáltatásaink. Ilyen gazdag kínálat unikumnak számít a reklámpiacon. Egyszóval szeretnénk a – reményeink szerint növekvő – eléréshez nagyobb piaci szeletet is.

 

Jelentkezik-e az MTVA Sales House új hirdetési megoldásokkal, például a médiatörvény adta új lehetőségek nyomán? Emellett milyen kereskedelmi termékfejlesztés zajlik?

Az életbe lépő új médiatörvény a korábbinál valóban jóval több lehetőséget kínál a közmédiumoknak, közel egyenrangúságot biztosítva ezáltal számukra is. Címszavakban röviden: az óránkénti 8 perc reklám, az alkoholtartalmú italok reklámozási tilalmának feloldása, a sportműsorszámok közvetítésénél az osztott képernyős és a virtuális reklám mint új kereskedelmi megjelenési lehetőség. Ezenkívül a törvény a kereskedelmi és a közszolgálati médiumok esetében egységesen rendelkezik a támogatásról is. A sort az eddig tiltott, most azonban bizonyos korlátozással megengedett termékmegjelenítés zárja. Ezekkel a lehetőségekkel mind élni fogunk. Ám nemcsak a klasszikus reklámértékesítés, hanem ennél jóval több van a tarsolyunkban. A korábban említett termékelhelyezésen, szponzorációs tevékenységen (támogatás) túl foglalkozunk gyártási- és humánkapacitás-értékesítéssel, koncertek, rendezvények szervezésével, értékesítésével és ingatlanhasznosítással is. A palettát színesíti az MTV Látogatóközpontja, illetve a Magyar Rádió Múzeuma, ami szintén bevételi forrást jelent a vállalatnak, reméljük, a sor hamarosan új szegmensekkel bővülhet.

 

A piacon már bemutatták az MTVA Sales House-t az ügyfeleknek. Milyenek az első reakciók?

Az ügyfelek eddigi reakciója alapvetően pozitív és várakozásokkal teli volt. Az elkövetkező időszak a Sales House valamennyi munkatársa számára komoly szakmai kihívást fog jelenteni, hiszen a közmédiumok korábbi külön-külön értékesítését az MTVA Sales House teljes portfóliós értékesítése váltja majd fel, amely szakértelmet és odafigyelést igényel. Immáron szélesebb körű kínálatot biztosítva, egy kapcsolattartón keresztül állunk ügyfeleink rendelkezésére.

 

Az MTVA Sales House elindulását övező piaci reakciókat elolvashatja a Médiapiac hamarosan megjelenő áprilisi számában!

Médiapiac

Tematikus műsorfolyam a pünkösdi hétvégén a közmédia csatornáin

Sokszínű pünkösdi műsorkínálattal várja nézőit és hallgatóit május 26. és 29. között a közmédia. A Duna élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút, a Kossuth Rádió ünnepi műsorokkal, az M5 ismeretterjesztő adásokkal és koncerttel készül a hosszú hétvégére.

Közzétéve:

MTI/Veres Nándor

A közmédia idén is kiemelt figyelmet szentel a pünkösd vallási- és kulturális jelentőségének. A legkisebbek az M2 Gyerekcsatorna Hetedhét kaland című műsorának pünkösdhétfői adásában ismerhetik meg az ünnep hagyományait a pünkösdi királyválasztás szokásán keresztül. A Duna idén is élőben sugározza a minden évben tömegeket vonzó csíksomlyói búcsút. A televízión és a közmédia online felületén – a Médiaklikk.hu oldalon – május 27-én, szombaton 10 órától élőben követhető az esemény, a Duna World 22:05-től ismétli meg az adást. A csatorna pünkösdvasárnap 11 órától pünkösdi evangélikus istentiszteletet közvetít Nagykanizsáról. Az M5 pünkösdhétfő délelőttjén ismeretterjesztő műsorokat ad a témában, 15:10-től Kodály Zoltán Pünkösdölő című művét tűzi műsorra a Pro Musica leánykar előadásában.

Kossuth Rádió vasárnap és hétfőn tematikus adásokkal jelentkezik. A Vasárnapi Újság című reggeli műsorban május 28-án Michael Wallace Banach nuncius, az Apostoli Szentszék követe Járai Judit műsorvezetőnek ad exkluzív interjút. Csíksomlyó: a nemzeti összetartozás szimbóluma címmel 9:05-től a Ferenc pápa által is meglátogatott, nagy múltú búcsújáró hely jelentőségéről beszél Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítója, valamint Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty alapítvány képviselője, okleveles posztulátor. Május 29-én pünkösdi ünnepi zenei műsorral indítja a napot a rádió, majd 13 óra után az egyházi, majd 17:30-tól a néphagyományokról lesz szó. 18:30-tól a Pünkösd előtti hazatérés Ukrajnába – egy gyógyító összefogás története című műsorban egy súlyos beteg asszony gyógyulását és hazatérését ismerhetik meg a hallgatók. Az este pünkösdhétfői adásában 19:05-től a házigazda ezúttal Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője lesz, aki Kubinyi Júlia népdalénekessel beszélget a pünkösdi népszokásokról.

Bartók Rádió május 28-án a 15:05-kor kezdődő Régizenei kalandozások című műsorban Mórocz Tamást, a Bodajki Segítő Szűz Mária Kegytemplom plébánosát látja vendégül, május 29-én 19:35-kor Ton Koopman holland karmester orgonahangversenyét adja. A Dankó Rádió Jöttömbe’, jártomba’ című népzenei műsora vasárnap a Szentendrei Skanzen pünkösdi örökség ünnepének hangulatjelentésével, míg a Táncházban 20 órakor kezdődő adása pünkösdi és csíksomlyói búcsúsénekkel csatlakozik az ünnepi műsorfolyamhoz. A Petőfi Rádió Petőfitt című hétvégi műsora ezúttal a gasztronómia világába kalandozik hagyományos pünkösdi ételekkel.

Borítókép: A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe Csíksomlyón 2022. június 4-én

Tovább olvasom

Médiapiac

A bíróság is megerősítette a Médiatanács döntését az RTL műsoráról

A Fővárosi Törvényszék szerint is törvénysértő volt az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című műsorszámának október 18-ai adása – közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága csütörtökön az MTI-vel. Jelezték: a Médiatanács egy rádióra bírságot szabott ki, a Viasat 6 egyik műsorszáma miatt pedig a holland hatósághoz fordult.

Közzétéve:

RTL/Celeb vagyok, ments ki innen

A közleményben azt írták: bejelentések alapján indított eljárást a médiatanács a Celeb vagyok, ments ki innen tavaly október 18-ai epizódja miatt.

Az RTL adásában a műsorvezetők, Vadon János és Sebestyén Balázs megalázó és kiszolgáltatott helyzetbe hoztak egy kolumbiai gyermeket.

A műsorvezető magyarul feltett kérdéseire a gyermeknek minden alkalommal azt kellett felelnie: “Si senor!” (“Igen, uram!”).

A kérdések közül néhány a fiú intim szféráját sértette, illetve a testalkatán gúnyolódott.

A Médiatanács januárban megállapította, hogy

a jelenettel a médiaszolgáltató megsértette a megalázó, kiszolgáltatott helyzetben lévő személyek öncélú és sérelmes bemutatását tiltó törvényi rendelkezést.

A testület határozatában súlyos jogsértést állapított meg, és kétmillió forintos bírságot rótt ki a szolgáltatóra, ezenkívül a jogsértésről szóló közlemény közzétételére is kötelezte.

A Magyar RTL Televízió Zrt. a médiatanács döntése miatt bírósághoz fordult. A bíróság egyetértve a Médiatatanács határozatában foglaltakkal, megállapította, hogy a műsorszám a kiskorút megalázó helyzetben mutatta be, mivel a neki feltett kérdésekre nem reagálhatott szabadon, tűrnie kellett a kialakított helyzetet.

Az RTL ezzel a jelenettel olyan üzenetet közvetített a nézők felé, melynek hatására a testsúlyproblémákkal küzdő fiatalok megszégyenítve érezhették magukat, a túlsúlyos embereket kritizáló egyének számára pedig megerősítést adhatott arra, hogy megengedett az ilyen jellegű bántalmazás, nem történt ugyanis korrekció a sértő események elhangzását követően.

Mindezeket figyelembe véve a törvényszék a Magyar RTL Televízió Zrt. keresetét elutasította

– írták.

A közleményben arról is beszámoltak, hogy a szigetszentmiklósi Lakihegy Rádió tavaly december 1-jén sugárzott műsorának hatósági ellenőrzése során több jogsértést is feltárt a médiatanács.

A rádió saját üzleti tevékenységét népszerűsítő információ reklámfőcímek nélkül került adásba, ezenkívül a médiaszolgáltató nem tett eleget a hatósági szerződésben foglalt vállalásainak a közszolgálati célokat szolgáló és a helyi közélettel foglalkozó műsorszámokról, emellett az egyik támogatói üzenetben burkolt reklámot tett közzé.

A szerződéses vállalások megsértése miatt a hatóság bírságot rótt ki, a többi jogsértés miatt pedig figyelmeztette a rádió szolgáltatóját.

Szintén közölték: a holland joghatóság alá tartozó Viasat 6 április 9-én 21 órai kezdettel sugárzott, “Elhajlási engedély” című műsorszámát bejelentés alapján vizsgálta a médiatanács.

A csatornán hat éven aluliak számára nem ajánlott korhatári jelöléssel volt látható a film, holott tartalma alapján azt a 16 éven aluliak számára nem ajánlott kategóriába kellett volna sorolni.

Hozzátették: a Médiatanács a felmerült jogsértésekről értesíti a holland társhatóságot (Commissariaat voor de Media – CVDM), és kéri a szükséges intézkedések megtételét.

Borítókép: jelenet a Celeb vagyok, ments ki innen epizódjából

Tovább olvasom

Médiapiac

Elbukta a közmédia ellen indított perét Cseh Katalin

Jogerős ítélet született.

Közzétéve:

Cseh Katalin, a Momentum képviselője az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 16-án, fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Elutasította Cseh Katalin momentumos képviselő sajtó-helyreigazítás iránti fellebbezését is a Fővárosi Ítélőtábla; a bíróság döntése értelmében a baloldali politikus köteles megfizetni a közmédia perköltségét, valamint az eljárási illetéket – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Sajtó és Marketing Irodája még az MTI-vel.

A kedden kiadott közleményben azt írták, hogy az ítélet jogerős. A Momentum európai parlamenti képviselője az első fokon eljáró – és szintén a közmédia javára döntő – Fővárosi Törvényszék ítéletét kifogásolva fellebbezett, nehezményezve a “Már van gyanúsítottja annak az adócsalási botránynak, amelyben a momentumos Cseh Katalin is érintett” című, a hirado.hu oldalon megjelent cikkben, valamint az M1 Híradó Youtube-csatornáján elérhető videóban foglaltakat – ismertették.

Hozzátették:

a Fővárosi Ítélőtábla alátámasztottnak találta a közmédia véleményét, miszerint a Cseh Katalin érdekeltségébe tartozó cégnél büntető ügyben zajlott nyomozás, amelyben gyanúsítás is történt.

A bírósági döntés értelmében a baloldali politikus mint felperes köteles megfizetni a teljes perköltséget, vagyis az első- és a másodfokú eljárás költségét is, összesen 444.500 forintot a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nek, valamint az államnak 48.000 forint fellebbezési és 72.000 forint eljárási illetéket. Az ítélet jogerős, az ellen fellebbezésnek nincs helye – áll a kommünikében.

Tovább olvasom