Kövess minket!

Médiapiac

Egyre gyanúsabb a TikTok a szakértők számára

A nagy népszerűségnek örvendő közösségi médium hazánkban is olyan gyorsan lett népszerű, akár a futótűz. Nem csak a fiatalok, de több magyar márka is birtokba vette már a csatornát, az ügynökségek pedig szintén nem győzik hangsúlyozni az előnyeit. Nem szabad azonban szem elől téveszteni, hogy ez az első kínai tulajdonú közösségi médium, mely egyre több kétséget vet fel világszerte.

A médiában sokkal nagyobb visszhangot kapott a Huawei-jel szembeni amerikai ellenállás, mint a TikTok tiltólistára kerülése. A technológiai „hidegháború” azonban továbbra is folytatódik a világ két nagyhatalma között: mi, európaiak pedig eddig nem az amerikai irányt követtük. De nézzük, mi is verte ki a biztosítékot a TikTokkal kapcsolatban és mire is irányul a tiltás?

Honnan jött a TikTok?

Egy gumimaci állt egyedül a gyengén megvilágított színpadon. Adele összetéveszthetetlen hangja megszólalt a háttérben, majd további hangok láthatatlan tömege csatlakozott a magányos mackóhoz. A látkép kinyílik, a kamera pedig további többszáz gumimacit fed fel, akik együtt „éneklik” a Someone Like You-t.

Bár butaság, aranyos és mindenki imádta: a videó többet tett a TikTok hírnevéért a maga 15 másodpercével, mint a milliós marketingköltségvetés a BBC összefoglalója alapján.

A 2018 decemberében közzétett tartalom, hamar többmillió megtekintést gyűjtött össze az, és – ami talán még ennél is fontosabb – több ezernek másolták le egyéb közösségi oldalakon.

A TikTok titka a zene használatában és egy rendkívül hatékony algoritmusban rejlik, amely sokkal gyorsabban megtanulja, hogy a felhasználók milyen tartalmat szeretnének látni, mint sok más alkalmazás. A felhasználók a dalok, filterek és filmklipek hatalmas adatbázisából válogathatnak, amit a videóikhoz tudnak szinkronizálni. Sok ember tölti az ideje nagy részét a „Neked ajánlott” oldalon. Itt az algoritmus a felhasználók elé tárja a tartalmat, és előre látja, mit fognak élvezni a már elkötelezett tartalom alapján. A TikTok itt jeleníti meg azokat a tartalmakat is, amelyek a korábbi tapasztalatok alapján nagy népszerűségre tehetnek szert. Az ötlet az, hogy ha a tartalom jó, akkor sokan nézik majd meg, függetlenül attól, hogy az alkotónak hány követője van.

Számos TikTok közösség alakult ki, amelyeket az általuk élvezett tartalomtípusok vagy identitástudatuk hozott össze. Az olyan közösségekben, mint az „Alt” vagy a „Deep”, gyakran szerepelnek alkotók, akik nem feltétlenül kívánják feltölteni a pénztárcájukat szeretnék megtölteni, hanem egyszerűen azért állnak a reflektorfénybe, hogy vicces vagy informatív tartalmat hozzanak létre. Számukra nem a nagy márkák figyelmének elnyerése a lényeg, hanem a hasonló gondolkodású emberek megtalálása.

A TikTok és testvére, a Douyin alkalmazás növekedése hamar felgyorsult.Tavaly júliusban az alkalmazásokat már egymilliárdan töltötték le világszerte, ebből 500 millió aktív felhasználó volt. Egy évvel később ez kétmilliárd letöltésre és mintegy 800 millió aktív felhasználóra változott.

A TikTok ismertté válása – főleg az Egyesült Államokban – fokozott ellenőrzéshez vezetett. A TikTok a hatalmas kínai technológiai vállalat, a ByteDance tulajdonában van, ez a kapcsolat aggodalmat keltett azzal kapcsolatban, hogy a kínai kormány mekkora hozzáféréssel és befolyással rendelkezik a felhasználói adatokhoz és a tartalom moderálásához. Az aggodalmak csillapítására a ByteDance nemrég kinevezte a TikTok új vezérigazgatóját, Kevin Mayert, az amerikai ex-Disney streaming ügyvezető igazgatót, aki azonban kevesebb mint 100 nap után lemondott pozíciójáról.

A lemondás okáról megoszlanak a vélemények. Az egyik verzió szerint Mayer egyszerűen a politikai nyomás miatt mondott le, míg mások szerint (ami szintén kapcsolatban áll a nyomással) azért, mert nem tudott beilleszkedni a kínai üzleti kultúrába, aminek szerves részét képezi a mély (akár családok közötti) személyes kapcsolatok kiépítése, mielőtt az üzleti döntések szóba kerülnének.

Az Európai Unió egyelőre nem mutatja jelét annak, hogy tiltólistára helyezni a TikTok-ot. Ez részben azért lehet, mert itt sokkal kevésbé vált népszerűvé az alkalmazás. Az Európai Adatvédelmi Testület (több más szervezet mellett) vizsgálatokat folytatott a TikTok adatkezelési gyakorlatával kapcsolatban.

Miért lényeges a kockázat?

Ahogyan a Facebook, az Instagram vagy a Snapchat, a TikTok is gyűjt adatokat a felhasználóiról és engedélyezi a hirdetéseket is. Mi tehát a különbség?

Az amerikai média leggyakrabban arra hivatkozik, hogy a TikTok egy autoriter állam eszköze, ami utat törve magának a versenyszférában, szenzitív adatokat továbbít a kínai kormány számára, mellyel szoros kapcsolatot ápol. Ez elsőre talán furcsának vagy éppen jelentéktelennek tűnik az egyszerű felhasználók számára, de a kockázat ettől még valós – maximum nem abban az értelemben, amire elsőre gondolnánk.

A TikTok rajongóinak gondolata a veszélyek hallatán általában az, hogy „kit érdekel, ha a kínai állam figyeli, milyen videót osztok meg a macskámról?” vagy egyszerűen csak „semmi olyat nem teszek ki, ami egy politikai hatalmat érdekelhetne”. Ez a hozzállás jogos lehet az egyének szintjén, a veszély azonban általában nem is ilyen közvetlenül a felhasználóra leselkedik, hanem az üzleti és az állami szinten jelenik meg. Hogy ezt jobban megértsük, érdemes a Facebook példáját alapul venni. A Facebook története ismert, a 2004-es alapítású közösségi médium egy egyetemi projektből nőtte ki magát majd hirtelen népszerűségre szert téve a világ minden táján letarolta a bukdácsoló hasonmásait, melyek közül egyébként több is sokkal hosszabb múltra tekintett vissza.

A Facebook manapság nem csak egy egyszerű közösségi médium, hanem a legtöbb vásárló korú, aktív, keresettel rendelkező fogyasztó fő kommunikációs csatornája. A hirdetők számára ez pozitív olyan szempontból, hogy a platform összegyűjti a számukra fontos embereket, így olcsón és könnyen hirdethetnek nekik. Másrészt viszont köztudott tény, hogy a Facebook egyre bonyolultabbá váló kreditrendszerének és szigorodó szabályozásainak köszönhetően gyakran járnak pórul még akár egészen jelentős vállalatok is. A közösségi médium nem köteles felszólítani a felhasználókat a törlésről vagy tiltásról, felvenni velük a kapcsolatot ezügyben pedig híresen nehéz, főként a kis- és középvállalkozók vagy az egyszerű fogyasztók számára. De nem csak az üzleti szféra küzd a kommunikációval: állami szinten is megjelennek az ellentétek, hiszen a Facebook könnyedé képes kibújni a különböző korlátozások vagy adókötelezettségek alól.

Ha mindezt a jövőképet a TikTok-ra is kivetítjük, joggal merülhet fel, hogy a helyzet még a Facebook eseténél is komplikáltabb lesz. Tekintve, hogy a kínai nagyvállalatok viselkedése más, mint a nyugatiaké, sokkal jobban függ a kormány akaratától, így a Facebookkal kapcsolatban felvetődő vádak, miszerint túl messzire megy a politikai vélemények cenzúrájával vagy éppen az üzleti célú profilok ellenőrzésével, még fokozattabban jelenhetnek meg a TikTok esetében. Ilyen értelmben pedig jogos lehet az a félelem, hogy valójában az új közösségi platform egy trójai faló, ami egyre beljebb ássa magát a média és marketing világában.

Amennyiben a TikTok tényleg hasonló utat jár be mint a Facebook, illetve a Kínával kapcsolatos fenntartások is beigazolódnak, akkor mindazokra a hirdetőkre is igen veszélyes lehet, akik már beépítették marketingstratégiájukba az oldalon való megjelenéseket.

A TikTok-ot egyébként a két ország közötti politikai konfliktus miatt India több más kínai applikációval együtt kitiltotta a területéről. Az Amerikai Egyesült Államok pedig arra próbálja rákényszeríteni a tulajdonosokat, hogy adják el a vállalatot amerikai cégeknek, különben ott is tiltólistára kerül.

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Közzétéve:

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják.
Idén, a koronavírus járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án tartott ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest. Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák.

Az elmúlt évek trendje, hogy folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, mely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok

– mondta Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője.

A Televíziós Újságírók Díjának kategóriái: nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő.
A díjat a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján ítélik oda. Idén a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazudott a CNN Tucker Carlson magyarországi vizitjéről

Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítója szerint Tucker Carlson egy “szélsőjobboldali” konferencián vesz részt.

Közzétéve:

Flickr

Hazudott a CNN Tucker Carlsonról, a Fox News jobboldali amerikai hírcsatorna népszerű műsorvezetőjéről és Magyarországról – szúrta ki Rod Dreher, a The American Conservative magazin szerkesztője. A hazánkat jól ismerő író idézte Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt, napokkal azután, hogy találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Magyar Nemzet.

“Nézd csak meg a programot! Látsz benne szélsőjobboldali témákat?”

– háborgott cikkében Rod Dreher, belinkelve az ifjúsági konferenciát szervező Mathias Corvinus Collegium angol nyelvű honlapját. Ezután megjegyezte, ő maga is részt vesz majd az eseményen, méghozzá az Orbán Viktor egyik fő kritikusaként számontartott Krekó Péter oldalán.

Igen, így néz ki a Viktátor birodalma: megengedik, hogy Orbán egyik fő bírálója pódiumra lépjen egy ifjúsági fesztiválon, mindenféle megkötés nélkül, hogy miről beszélhet (tudom, mert Péterrel együtt dolgoztuk ki a beszélgetésünket)

– írta.

Minden olvasóját arra buzdította, hogy látogasson el Magyarországra, és győződjön meg a saját szemével, hogy milyen valójában az ország, beszélgessenek a magyar emberekkel.

Nem az édenkertet fogod megtalálni, de egy országot, amely nagyon más, mint amit a médiánk mutatott

– ígérte.

Borítókép: Tucker Carlson

Tovább olvasom