Kövess minket!

Médiapiac

Duplájára nő idén a mobilreklám költés

A mobilmédia fogyasztóktól érkező bevételei is kétszámjegyű növekedést produkálnak idén – derül ki a Strategy Analytics kutatásából. Tavaly több mint 23 milliárd applikációt töltöttek le, idén ez 32 milliárdra nőhet. Az amerikai mobilmédia szektor nagyobb ütemben fog nőni, mint a globális piac.

Komoly bevétel-növekedésre számíthat idén a mobilmédia szegmens, mind a fogyasztói, mind a hirdetési pénzek tekintetében – derül ki a Strategy Analytics nemzetközi kutatásából. 2011 volt az az év, amikor a fogyasztóktól származó bevételek átlépték a 100 milliárd dolláros határt, és elérték a 121,8 milliárdot. Ezt idén további 13,4 százalékos növekedés követi, azaz a bevételek elérhetik a 138,2 milliárdot. Majdnem duplájára nőtt viszont a reklámbevétel a mobilmédiában: a hirdetési pénzek a tavalyi 6,3 milliárd után 2012-ben 11,6 milliárdot tehetnek ki, ami 85 százalékos ugrást jelent. Összességében a mobilmédia szektorba 149,8 milliárd dollár áramlik, ami 17 százalékos bővülésnek felel meg.

A fogyasztóktól érkező pénzek nagyrészt az adatforgalomból és a mobilböngészésből erednek, ami egyben azt is jelenti, hogy a fejlődés legnagyobb haszonélvezői a mobilszolgáltatók lesznek. Utóbbi cégek idén 82,9 milliárd dollárra, az előző évi összegnél 9,5 százalékkal több pénzre számíthatnak.

Számszerűen egyelőre kisebb szeletet képviselnek a mobilalkalmazások: ezek adják 2012-ben a fogyasztói bevételek 18,9 százalékát, összesen 26,1 milliárd dollárt. Értékben ez 30,7 százalékos emelkedésnek felel meg, ami kicsit elmarad a várható számszerű bővülés ütemétől. Azt becslik ugyanis, hogy ebben az évben 32 milliárd appot töltenek le a fogyasztók, azaz 38 százalékkal többent, mint 2011-ben. Az app piac erejét a kutatócég szerint az is jól mutatja, hogy az amerikai és a nagy nyugat-európai piacokon az in-app reklámokból származó pénzek (1,7 milliárd dollár) immár meghaladják a mobilwebes reklámbevételeket (834,5 millió).

A mobilmédia kategóriák között még mindig a zene áll az első helyen: 2012-ben 11,6 százalékos bővülést követően 16 milliárd dollárt termel a Strategic Analytics szerint. A kategórián belül ugyanakkor átrendeződés látható: a csengőhang bevételek esnek, míg a – hirdesekből vagy előfizetésekből finanszírozott – streaming szolgáltatások bevételei nőnek.

A mobilvideó óriási növekedést produkál 2012-ben: tavaly 108 milliárd videót tekintettek meg a felhasználók mobiltelefonjaikon, ami idén 280 milliárdra ugorhat. Sajnos a mennyiségi növekedés egyelőre nem jár együtt a bevételek hasonló bővülésével. A bevételek 23,8 százalékos növekedése önmagában nem rossz, ám a szegmens így is csupán a teljes mobilmédia bevételek 2,4 százalékát, avagy 3,6 milliárd dollárt tesz ki.

A közösségi hálózatokhoz köthető bevételek 16,1 százalékkal nőnek a várakozások szerint, s így elérik a 17,6 milliárd dollárt, ami 11,8 százalékos részaránynak felel meg a mobilmédia bevételeken belül.

A legnagyobb piac továbbra is az Egyesült Államok marad, amely a globális átlag fölött bővül, összesen 22,1 százalékkal. Ez azt jelenti, hogy az amerikai mobilmédia piac 28 milliárd dollárnyi bevételre számíthat. A fogyasztók 15 százalékkal (azaz megint csak a globális átlag felett) költenek többet a szegmensre, mint tavaly. A felhasználóktól származó pénzek így 33,7 milliárd dollárt tesznek ki. Eközben a hirdetési bevételek 128,9 százalékkal ugranak meg (szemben a globális 85 százalékkal), és így elérik a 4,2 milliárdot. Appokra az amerikaiak 6,7 milliárd dollárt szánnak 2012-ben, ami 24,6 százalékos bővülésnek felel meg.

 

Médiapiac

Megkétszereződött a magányról szóló médiatudósítások száma

A koronavírus-járvány kitörése óta megkétszereződött a magukat magányosnak érzők száma az Európai Unióban; Magyarországon az átlagnál kisebb mértékben növekedett ez a szám – derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) hétfői felméréséből.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A magánnyal és társadalmi elszigeteltséggel kapcsolatos legújabb uniós felmérés szerint az EU-ban minden negyedik ember vallotta magát magányosnak a világjárvány első hónapjaiban.

Míg az EU teljes lakosságát tekintve megkétszereződött a magányos emberek száma, addig a 18-35 éves korosztályon belül ez a 2016-os adatokhoz képest négyszeresére nőtt. A járvány idején a magányról szóló médiatudósítások száma is megkétszereződött EU-szerte, azonban tagállamonként igen nagy eltéréseket mutat, hogy az emberekben mennyire tudatosult a pandémia magányosságra gyakorolt hatása – írták.

Az országspecifikus adatok azt mutatják, hogy a magányos emberek társadalmi aránya több mint 15 százalékponttal nőtt Bulgáriában, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában és Svédországban.

Ezzel szemben Belgiumban, Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Romániában és Spanyolországban ez kevesebb mint 10 százalékpontos növekedést mutatott ugyanebben az időszakban.

Magyarországon ugyanakkor a magányosságot sokkal inkább egyéni problémának tekintették a felmérésben részt vevő válaszadók, míg más országokban inkább társadalmi problémaként kezelték.

Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai uniós biztos azt mondta, hogy az új jelentés alapján átfogóbb elemzőmunka indulhat annak érdekében, hogy Európa maradéktalanul megértse és kezelni tudja a magányosság és a társadalmi elszigeteltség problémáját.

A jelentés szerint a koronavírus-járvány drámai módon alakította át az európaiak életét és társadalmi szokásait.

A kutatások azt mutatják, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség káros következményekkel jár a mentális és fizikai egészségre nézve, valamint a társadalmi kohézió és a közösségi bizalom szempontjából.

A magányt és a társadalmi elszigeteltséget tehát egyre inkább közegészségügyi kérdésként kell kezelni, amely figyelmet érdemel és hatékony beavatkozási stratégiák kialakítását igényli. A járvány idején érzett magánynak még a pandémiát követő időszakban is következményei lehetnek – figyelmeztettek.

Tovább olvasom

Médiapiac

A fél világot magára haragította egy dél-koreai tévétársaság

Az olimpiai megnyitó közvetítése közben fotókkal illusztrálták a bevonuló országokat, de egyik-másik képválasztás meglehetősen sértőre sikeredett.

Közzétéve:

Ukrajnát a felrobbant csernobili atomerőmű képével illusztrálták a dél-koreaiak, fotó: MBC / nemzetisport.hu

Dél-Koreában az MBC nevű tévétársaság sugározza az olimpiát, így természetesen a megnyitóról is ők adtak élő közvetítést. Az pedig olyan „egyedire” sikeredett, hogy az egész világot körbejárta a híre – hívta fel a figyelmet a botrányos esetre a Nemzeti Sport.

A tévétársaságnál ugyanis úgy döntöttek, nem elég, ha a zászlójukkal mutatják be a megnyitó alatt bevonuló országokat, ők többet akarnak adni. Így előbb a világtérképen megmutatták, hol helyezkedik el az adott ország, majd bevágtak egy képet arról, ami elsőként eszükbe jutott az adott olimpiai csapatról.

A dél-koreaiak a nevezetességek helyett ugyanis többnyire tényleg azt vágták be, ami elsőként az eszükbe ötlött:

Ukrajnát például Csernobillal, Olaszországot egy pizzával, Norvégiát egy szelet lazacfilével, Haitit egy polgárháborús fényképpel, Romániát egy Drakula-képpel, Lengyelországot pedig Robert Lewandowski fotójával illusztrálták,

és így tovább…

Miután a közvetítésből kivágott képeik körbejárták a világsajtót, természetesen elnézést kértek a tévések, igaz, mindezt csak saját honlapjukon eldugva, saját nyelvükön tették meg, így nem sokakhoz jutott el.

Magyarország megúszta a dolgot, esetünkben az Országház képével illusztrálták az olimpiai csapatot.

Tovább olvasom

Médiapiac

Dinamikusan nőtt az internetes szolgáltatások árbevétele

A digitális fejlődés a gazdaság és a társadalom minden területén érezteti hatását.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

2020-ban az internet-hozzáférési szolgáltatások összes nettó árbevétele 326 milliárd forint volt, egy év alatt 8,2 százalékkal nőtt – írja a Központi Statisztikai Hivatal Digitális gazdaság 2020 című legfrissebb kiadványára hivatkozva az MTI.

Ezen belül a legnagyobb, 54 százalékos részaránnyal rendelkező mobilinternet bevétele 11 százalékkal emelkedett. Az árbevétel szintén jelentősen, 20 százalékkal bővült az optikai kategóriában és 2,2 százalékkal a kábeltévéhez kapcsolódó internet-előfizetéseknél, ezzel szemben az xDSL-előfizetésekből származó árbevétel 7,8 százalékkal csökkent.

Magyarországon évek óta magas koncentráció jellemzi az internetszolgáltatók piacát: 2020-ban a 15 vezető (10 ezer feletti előfizetéssel rendelkező) szolgáltató cég a 10 millió előfizető 97 százalékát tudta magáénak. A középméretű (az 1-10 ezer közötti előfizetéssel rendelkező) vállalkozásokhoz az előfizetések 2,0, míg a legkisebb, az ezer előfizetésnél kevesebbel rendelkező szolgáltatókhoz 0,6 százaléka tartozott.

Tavaly az internet-előfizetések száma meghaladta a 10 milliót, 1,6 százalékkal volt több az egy évvel korábbinál.

A bővülést az optikai csoport 16 százalékos, a vezeték nélküli 1,0 és a kábeltelevízió 1,8 százalékos növekedése határozta meg.

Mint írták,

a digitális fejlődés a gazdaság és a társadalom minden területén érezteti hatását.

Tavaly szinte minden hazai vállalkozásnak volt internetkapcsolata (94 százalék), 63 százalékuk rendelkezett saját honlappal. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) adatai szerint a nyilvántartott telefonszolgáltatási jogosultságok száma 2020-ban kismértékben nőtt, ellenben az internetszolgáltatási és műsorelosztási jogosultságoké csökkent egy év alatt. A mobilszolgáltatási jogosultságok száma a telefon- és internetszolgáltatóknál is emelkedett az előző évhez képest.

A mobiltelefon- és/vagy mobilinternet-szolgáltatás elérését lehetővé tevő SIM-kártyák száma nem változott jelentősen az utóbbi években. Az aktív SIM-kártyák száma az előzetes adatok
szerint 2020 végére az egy évvel korábbihoz képest 1,3 százalékkal, 12,7 millióra nőtt. Az előfizetések száma tartalmazza a több mint 1,3 millió M2M-kártyát is, amely az emberi beavatkozás nélküli kommunikációt jelenti.

A mobilhálózat adatforgalma a kombinált szolgáltatáscsomagok és a havidíjas előfizetések térnyerése miatt egy év alatt több mint másfélszeresére bővült.

Az adatforgalom nagymértékű növekedéséhez hozzájárult az okostelefonok használata és az adatátviteli sebesség technológiai fejlesztése is. Az összes adatforgalom 94 százaléka 4G/LTE-rendszeren, 3,0 százaléka 3G/UMTS-hálózaton keresztül zajlott.

A hazai vállalkozások összes árbevételének 23 százaléka származott elektronikus értékesítésből tavaly, ez 2019-ben is magasabb volt, mint az uniós átlag. A tagállamok rangsorában ezzel a felső harmadba tartozik az ország.

A vezetékestelefon-fővonalak száma az elmúlt években nem változott jelentősen. 2020 végén az előzetes adatok szerint 3 millió 85 ezer vezetékestelefon fővonal működött, 3,1 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A vezetékestelefon szolgáltatás területén rendkívül magas a koncentráció, 2020-ban három szolgáltatóhoz tartozott a vonalak 94 százaléka. A vezetékes telefonról indított hívások száma és időtartama is csökkent az elmúlt években. Ez alól kivétel a 2020. év, ekkor a beszélgetések száma kisebb mértékben, de tovább csökkent, míg a hívások ideje 7,4 százalékkal nőtt az előző évhez képest. Mindez a járvány miatt megváltozott kapcsolattartási szokásokkal függ össze – közölte a KSH.

Tovább olvasom