Kövess minket!

Médiapiac

Csökkent a Spiegel, a Stern és a Focus eladása

Az áruspéldányok és az előfizetések száma is komoly csökkenést mutat. A Spiegel új főszerkesztő-helyettest kap.

A német reklámhordozók elterjedtségének megállapítását végző információtársaság (IVW) vizsgálata szerint a tavalyi utolsó negyedévben jelentősen visszaesett a Spiegel, a Stern és a Focus eladása: legfőképpen a nyomtatott sajtónál figyelhető meg a csökkenés. Ez a megállapítás különösen igaz a Hubert Burda Media által kiadott Focus magazinra. A csökkenés elsősorban a kiskereskedelmi forgalomban következett be. Ennek mértéke a negyedik negyedévben már közel 30 százalék volt, emellett pedig 11,36 százalékkal csökkent az előfizetések száma is. A Spiegel is jelentős veszteséggel zárt a kiskereskedelem és az előfizetések terén, habár összesített eredménye jobb, mint a Focus magazin esetében. A Gruner + Jahr magazinja, a Stern első ránézésre jobb eredményeket hozott, hiszen itt alig két százalékkal csökkent az eladás, de az adatok részletesebb vizsgálata azt mutatja, hogy az előfizetéseknél 9,72 százalékos, míg a kiskereskedelmi értékesítésnél 11,63 százalékos visszaesést találunk, ezt azonban egyéb értékesítési módok (pl. a fedélzeti példányok) kiterjesztésével tudták korrigálni.

Új főszerkesztő-helyettes a Spiegelnél

Április elsejétől új főszerkesztő-helyettes lesz a Spiegelnél: Martin Doerryt a külföldi ügyekkel foglalkozó Clemens Höges (a képen) váltja. Doerry továbbra is megmarad a hírújság publicistájaként, a másik helyettes pedig változatlanul Klaus Brinkbäumer lesz. Wolfgang Büchner, aki 2013 szeptembere óta tölti be a Spiegel főszerkesztői posztját, sajtóközleményben elmondta, hogy Höges kiváló újságíró, aki Brinkbäumerrel együtt fogja alakítani az újság publicisztikai jövőjét. „Martin Doerry analitikus erősségei és nyelvi precizitása a Spiegel arculatát is meghatározta. Főszerkesztő-helyettesként az elmúlt tizenhat évben jelentős mértékben hozzájárult a magazinunk sikeréhez” – tette hozzá Büchner.

Höges politikatudományt és újságírást tanult, és 1990-ben került a Spiegelhez. Először Lipcsében volt tudósító, aztán átkerült a Németország rovat szerkesztői csapatában, ahol 1994-ben lett vezetőhelyettes. 1997-től Washingtonból tudósított, később pedig riporterként dolgozott. 1998-ban lett a Németország rovat vezetője, majd 2008-ban átkerült a külföld rovathoz, amelynek a vezetését 2012 óta látta el.

A hírt a Médianéző nemzetközi sajtófigyelő szolgáltatásának köszönhetjük.

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom

Médiapiac

Őrizetbe vette a HírTv tudósítóját a svéd rendőrség

Fel sem szólították a riportert, hanem azonnal a kihallgatószobába vitték.

Közzétéve:

Pixabay

Bugnyár Zoltán a rendőrség uppsalai székháza előtt éppen a szerdai késes támadásról forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte – közölte a HírTv, hozzátéve, hogy munkatársukat nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla.

Mint írják, Bugnyár Zoltán ellen védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta a sajtóigazolványát.

Tovább olvasom

Médiapiac

Öncenzúrával védekeznek a felbőszült internetezők ellen

Félti a fiatal írók generációját egy Nobel-díjas író, aki szerint fiatal kollégái közül sokan félnek a szabad véleménynyilvánítástól. A Nobel-díjas szerző szerint emiatt sokan eleve cenzúrázzák írásaikat.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Önmagukat és a munkájukat cenzúrázzák félelemből a fiatal szerzők – állítja Kazuo Ishiguro, aki szerint számos szerző fél az egyre nagyobb teret nyerő cancel culture-től.

A Nobel-díjas, japán származású író a félelem légköreként jellemezte a helyzetet. Úgy látja, hogy a fiatalok amiatt aggódnak, hogy az internetes felbőszült tömeg őket is megtalálja majd, és megkeseríti az életüket.

Ishiguro a BBC-nek beszélt arról, hogy félti a fiatal írók generációját, akik még nem alapozták meg karrierjüket.

Ők szerinte inkább elkerülnek egyes témákat vagy szempontokat az írásaikban, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe. Kazuo Ishiguro arról is beszélt, hogy sokszor már az is baj, ha az írók olyan témát boncolgatnak, amivel kapcsolatban nincs tapasztalatuk.

Ilyen alapon támadták például többen is Jeanine Cummins Amerika földje című könyvét, amiben az írónő a migrációról írt, valamint Amélie Wen Zhao-t, aki a rabszolgaságról írt Blood Heir című művében.

A Nobel-díjas szerző szerint a fiatalok közül sokan azt érezhetik, hogy az ő karrierjük és a jó hírnevük jóval törékenyebb, és nem akarnak kockáztatni. Ishiguro minderről annak kapcsán beszélt egyébként, hogy egyre több szerzőt kritizálnak a személyes véleményük miatt, amivel veszélybe kerül a szólásszabadság – utalt a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling esetére.

Ishiguro szerint az íróknak úgy kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak akármilyen szemszögből, és bemutathatnak mindenféle nézőpontot.

Hozzátette, hogy ő maga is az első könyvét férfi létére egy nő szempontjából írta.

Az online támadásoknak valóban egyre többen esnek áldozatul a szerzők, professzorok közül. Ez történt J.K. Rowlinggal is, aki egy ironikus posztjában nem értett egyet azzal, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak „menstruáló személyek”, nem pedig nők, pedig menstruációja csak a nőknek van.

Ezután az írónőt transzfóbnak nyilvánították, és az ellenségei új könyvének megjelenése után azt is kikezdték. Szeptemberben gyalázkodó kommentekkel keltették halálhírét Rowlingnak, miután a Troubled Blood című új bűnügyi regényében egy nő titokzatos eltűnésének a hátterében egy transzvesztita sorozatgyilkost sejtettek – írja a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom