Kövess minket!

Médiapiac

Búcsúzik Bulgáriától a WAZ

Talált vevőt bulgáriai portfoliójára a német WAZ-médiacsoport. Úgyhogy – mint azt korábban bejelentették – búcsút vesznek ettől a balkáni piactól. A Magyarországon vidéki napilapokkal és ingyenes kiadványokkal és a HVG tulajdonosaként jelen lévő társaság közlése szerint kedvező árajánlatot kaptak a portfolióra.

A Westdeutsche Allgemeine Zeitung kiadócsoport honlapján olvasható közlemény szerint a BG Printmedia Ltd., amelynek többségi tulajdonosa a bécsi székhelyű BG Printinvest GmbH. Hogy mennyiért cserél gazdát a portfolió arról a tájékoztatás szerint a felek nem nyilatkoznak.

„Akkor vagyunk készek eladásra délkelet-európai portfoliónkból, ha megfelelőek a kondíciók. Tudunk eladni, de nem kényszerülünk erre. Ez a szabadság annyit jelent, hogy akkor válhatunk meg valamitől, amikor az ügylet profitábilis – idézi a közlemény Bodo Hombach konszernfőnököt. A társaság 13 éve jelent meg a balkáni állam piacán; eddig a két legnagyobb példányszámú napilap (a Trud és a 24 csasza), valamint a 168 csasza hetilap kiadója volt, de kiterjedt magazinbirodalommal is rendelkezett. Az ügylet részeként eladták a WAZ nyomdáját és lapterjesztési hálózatát is

A WAZ közleménye utal arra: a bolgár-német-osztrák BG Printinvest GmbH tulajdonosai közé tartozik Karl Habsburg, Daniel Rutz és Hriszto Grozev. A vásárlók bulgáriai partnerekkel működnek együtt a médiumok működtetésében. Emlékeztetnek arra, hogy a csoport két éve keres megfelelő befektetést a bulgáriai hírpiacon.

Augusztus elején jelentette be az esseni székhelyű médiacsoport, hogy távozik több kelet-európai piacról, ám portálunk érdeklődésére már akkor azt közölték: Magyarországról nem kíván kivonulni a társaság. Napokkal később már el is adták a 40 ezres példányszámban megjelenő Romania Libera napilapot. Ugyanakkor nálunk épp egy – esetleges – vásárlással „hozzák hírbe” hónapok óta a WAZ-ot. Sajtóértesülések szerint ők lehetnének a Népszabadság vevői abban az esetben, ha a legnagyobb példányszámú hazai szeriőz napilap eladását szabná a Ringier-Springer fúzió feltételéül a Gazdasági Versenyhivatal. Portálunk nemrég számolt be arról, hogy a jövő év elején hirdethet döntést az ügyben a kartellhatóság.

Médiapiac

Elindult a szavazás a Média a Családért díj közönségdíjasaira

2022. január 10-én éjfélig bárki leadhatja a szavazatát.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

A Média a Családért Alapítvány lassan 15 éve díjazza azokat a családbarát cikkeket és műsorokat, amelyek a családról és a családnak szólnak:

történeteket mesélnek el, kérdéseket tesznek fel és válaszokat keresnek a családokat érintő élethelyzetekre, problémákra.

Az idei jelöltekre a közönség 2022. január 10-én éjfélig adhatja le voksát az alapítvány honlapján.

A közlemény szerint az idei jelöltek sokféle műfajban és megközelítésben foglalkoztak a családdal, a többi között témájuk volt az önbántalmazás, a gyászfeldolgozás, az időskori félelmek, a szülés utáni depresszió, az irigység, a család melletti továbbtanulás, az örökbefogadás, a szülővel való együtt alvás problémája, vagy az, hogyan viselik a kamaszok a bezártságot.

A magyarországi és külhoni szakmai zsűri által havonta kiválasztott jelölteket a Képmás magazinban, az alapítvány weboldalán, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján is bemutatják.

Az eredményhirdetésre 2022. január 31-ig kerül sor – áll a közleményben.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Wikipédia törölné a kommunizmus tömeggyilkosságairól szóló bejegyzést

A „Tömeggyilkosságok a kommunista rezsimek alatt” szócikket „elfogultság” miatt eltávolítanák a platformról.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A Telegraph arról számolt be, hogy a Wikipédia egyik bejegyzésénél, amelynél „a kommunista rezsimek alatti tömeggyilkosságokat” részletezik, fennáll a törlés veszélye. A Wikipédia-oldalt, amely az egypárti kommunista rezsimekben, például a Szovjetunióban és Kínában élő emberek millióiról szól, törlésre jelölték.

A Wikipédia egyes szerkesztői állítólag nem értenek egyet azzal, hogy a tömeges népirtásért a kommunista ideológiát okolják.

A szócikk olyan kommunista személyiségek akcióit sorolja fel, mint Mao elnök, Sztálin, Pol Pot és Kim Dzsong Il. A cikket azzal vádolják, hogy elfogult „antikommunista” nézőpontot fogalmaz meg, és az oldal adminisztrátorainak kell dönteniük arról, hogy el kell-e távolítani a cikket.

Az írás főcíme jelenleg: „A cikk semlegessége vitatott”, és „a cikk törlését fontolgatja a Wikipédia a törlési politikájával összhangban”. A cikkről hosszas vita folyik a Wikipédia szerkesztői között. Egyikük a törléssel szemben foglalt állást, és bírálta a kommunista párti szerkesztőket: A Wikipédia védi és lehetővé teszi a nyilvánvaló visszaéléseket és manipulációkat egy maroknyi partizán részéről, akik a történelem átírására törekednek, és más partizán akadémikusokra hivatkozva elfednék a gyilkosságokat. Ha ezt megengedik, ez az egész projekt kudarcot vallott, és a Wikipédiának be kellene zárnia a boltot.”

A cambridge-i Robert Tombs történészprofesszor azzal érvelt, hogy a népirtás és az ideológia közötti kapcsolat lekicsinylése azt eredményezheti, hogy a fasizmus és a gyarmatosítás bűneit is figyelmen kívül hagyják.

Tombs kijelentette:Ez erkölcsileg védhetetlen, legalább annyira rossz, mint a holokauszt tagadása, mert »az ideológia és a gyilkolás összekapcsolása« a lényege annak, hogy miért fontosak ezek a dolgok. Elolvastam a Wikipédia-oldalt, óvatosnak és kiegyensúlyozottnak tűnik. Ezért az eltávolítására tett kísérletek csak ideológiailag motiváltak lehetnek” – olvasható a 888.hu cikkében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elfogadta az NMHH 2022-es költségvetését az Országgyűlés

A hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Közzétéve:

Borítóképünkön az Országház épülete, fotó: Pixabay


122 igen szavazattal, 48 nem ellenében az Országgyűlés kedden elfogadta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2022-es költségvetéséről szóló előterjesztést.

A képviselők döntése alapján

a hatóság költségvetésének kiadási és bevételi főösszege egyaránt 47,8 milliárd forint.

Személyi juttatásokra 11,2 milliárd forint, dologi kiadásokra 16,2 milliárd forint, egyéb működési célú kiadásokra 14,3 milliárd forint, beruházásokra 4,1 milliárd forint, a járulékokra és adókra pedig 2 milliárd forint áll rendelkezésre jövőre.

A hatóság bevételeinek nagy része, 36,2 milliárd forint 2022-ben is a különböző díjakból, elsősorban a 31 milliárd forintos frekvenciadíjból származik, amit 2,6 milliárd forintos állami támogatás és 9 milliárd forintos működési bevétel egészít ki.

Az NMHH Médiatanácsa jövőre 695 millió forintból gazdálkodhat.

Tovább olvasom