Kövess minket!

Médiapiac

Bővülő Moziaréna

A szolgáltatást már nem csak a Telekom ügyfelei használhatják.

A Moziaréna szolgáltatás – amely segítségével laptopon, arra alkalmas okostelefonon, táblagépen vagy akár Smart TV-n is lehetőség van mozifilmek kölcsönzésére – most már mindenki számára hozzáférhető, aki megfelelő internet kapcsolattal rendelkezik, így már nem csak a Telekom ügyfelei használhatják.

Interaktív TV előfizetéssel bármilyen TV készülékkel átélhető a moziélmény, mert az előfizetés részeként elérhető a Videotéka. Akik még nem rendelkeznek Interaktív Tv előfizetéssel mostantól a Samsung smart TV készülékekre fejlesztett Moziaréna alkalmazással is belekóstolhatnak a Telekom filmkínálatába.

A használathoz a www.moziarena.hu oldalon kell regisztrálni, de böngészni és előzeteseket lejátszani regisztráció nélkül is lehetséges. A regisztráció után a felhasználók díjmentes és fizetős tartalmak közül válogathatnak. A fizetett tartalmak esetében tartalomtól függően, de általánosan 24/48 órára biztosít hozzáférést a szolgáltatás. A fizetési lehetőségek is bővülnek: mostantól bankkártyával is fizethetünk a szolgáltatásért. Az Interaktív TV előfizetői pedig már eddig is összekapcsolhatták a kölcsönzés díját TV szolgáltatásukkal, és havi számlájukon egyenlíthették ki a szolgáltatás díját.

Jelenleg egy Moziaréna felhasználó két eszközt regisztrálhat egyidejűleg, az eszközregisztráció a szolgáltatás igénybevételével automatikusan történik. Később csak ki kell választani, hogy épp a laptopon vagy a táblagépen kívánjuk megtekinteni a tartalmat. Szintén hasznos fejlesztés, hogy a könyvjelző-szolgáltatás segítségével a félbehagyott tartalom megtekintését onnan lehet folytatni – akár a másik regisztrált eszközön is -, ahol abbahagytuk. Minden felhasználó vásárolhat bérletet és előfizetést is. Bérletes és előfizetéses kölcsönzés minden felületen, minden alkalmazásban lehetséges.

 

Trendek a tartalomfogyasztásban

A Telekom innovációs tevékenysége a továbbiakban is arra irányul, hogy a technika adta eszközöket az ügyfélélmény szolgálatába állíthassa – olvasható a Magyar Telekom sajtóközleményében. Mint egy korábbi kutatásból kiderül, minden harmadik tévénéző igényli, hogy átgondoltan, tudatosan fogyasszon tartalmat. A hagyományos video vagy DVD kölcsönzést kiváltó Video-On-Demand népszerűsége a Telekom tapasztalatai szerint folyamatosan növekedett az elmúlt években, ezt mutatja a Videotéka havi átlagosan 100.000-es kölcsönzési száma. A tudatosság és igényesség mellett az időhiány szintén a szolgáltatás népszűrségét növeli, hiszen ha kikapcsolódásra vágyunk, nem akarunk alkalmazkodni, hanem On Demand jelleggel fogyasztunk tartalmat. A szolgáltatás funkcióinak kiterjesztésével a Telekom arra számít, hogy a TV mellett alternatív képernyőn tartalmat fogyasztó – nem csak Magyar Telekom előfizető – filmrajongók érdeklődését is felkelti.

A hagyományos, lineáris műsorfolyamtól elszakadva a felhasználók olyan mozifilmeket választhatnak, amelyek a kereskedelmi csatornákhoz képest akár fél évvel, és az ismert filmcsatornákhoz képest is legalább 2-3 hónappal korábban válnak elérhetővé az előfizetők számára – sőt egyedülálló módon a Moziaréna kínálatában május 9-én a mozipremierrel egy időben jelent meg A hallgatás szabálya c. film. A szolgáltatás használata lehetővé teszi, hogy szinkronizáltan, kimagasló kép- és hangminőségben, jogtiszta módon fogyasszunk tartalmat.

A szolgáltatásban jelenleg több mint 40 filmgyártó és -forgalmazó cég több száz filmje tekinthető meg. A Moziréna választékában megtalálhatóak olyan nagy hollywoodi stúdiók, mint pl. Sony, Warner, Universal, Disney friss illetve klasszikus tartalmai, független forgalmazók mint pl. Provideo, SPI, Fórum Hungary filmjei. Emellett többek között az HBO, illetve a National Geographic sikeres sorozatai is elérhetőek a család minden tagja számára.

 

Médiapiac

6,5 millió embert értek el az NSO hírei a Facebookon az Eb alatt

Újabb kiemelkedő eredményt ért el a Nemzeti Sport Online: 6,5 millióan látták bejegyzéseit a futball-Eb alatt a Facebookon, ami 32 millió aktivitást generált – jelentette be kedden a népszerű sportportál.

Közzétéve:

Borítókép: Magyar szurkolók a 2021. évi labdarúgó-Európa-bajnokság Magyarország-Franciaország meccsén, fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európa-bajnokság alatt (június 11. és július 11. között) több mint 6,5 millió Facebook-felhasználóhoz jutott el a Nemzeti Sport Online (NSO), az ismert közösségi oldalon ennyien látták legalább egy bejegyzésüket – írják.

Az NSO Facebook-oldalának követői emellett nagyon aktívak is voltak, a reakcióikat, hozzászólásaikat és megosztásaikat számolva összesen 32 millió aktivitás köthető olvasóihoz az Eb heteiben a Magyarországon legnépszerűbb közösségimédia-felületen.

A portál híreire több mint 10 millió átkattintás érkezett az Európa-bajnokság ideje alatt a Facebookról.

Tekintettel arra, hogy Magyarországon mintegy 6.7 millió Facebook-felhasználó van, az összes magyar nyelvű facebookozó száma pedig mintegy 7.1 millióra tehető, kijelenthető, hogy közülük tízből legalább kilencen (91.55 százalék) találkoztak az NSO valamilyen tartalmával az Európa-bajnokság idején, s akkor még nem említettük például az NSO gyorsan növekvő Instagram-táborának tagjait. “Jószerével tehát majdnem mindenkit elértünk a közösségi médiában, aki jelen van ezeken a felületeken, s a magyarok nagy többsége már ebbe a körbe tartozik” – tették hozzá.

Tovább olvasom

Médiapiac

Megkétszereződött a magányról szóló médiatudósítások száma

A koronavírus-járvány kitörése óta megkétszereződött a magukat magányosnak érzők száma az Európai Unióban; Magyarországon az átlagnál kisebb mértékben növekedett ez a szám – derült ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) hétfői felméréséből.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

A magánnyal és társadalmi elszigeteltséggel kapcsolatos legújabb uniós felmérés szerint az EU-ban minden negyedik ember vallotta magát magányosnak a világjárvány első hónapjaiban.

Míg az EU teljes lakosságát tekintve megkétszereződött a magányos emberek száma, addig a 18-35 éves korosztályon belül ez a 2016-os adatokhoz képest négyszeresére nőtt. A járvány idején a magányról szóló médiatudósítások száma is megkétszereződött EU-szerte, azonban tagállamonként igen nagy eltéréseket mutat, hogy az emberekben mennyire tudatosult a pandémia magányosságra gyakorolt hatása – írták.

Az országspecifikus adatok azt mutatják, hogy a magányos emberek társadalmi aránya több mint 15 százalékponttal nőtt Bulgáriában, Észtországban, Franciaországban, Németországban, Lengyelországban, Portugáliában és Svédországban.

Ezzel szemben Belgiumban, Horvátországban, Csehországban, Görögországban, Magyarországon, Romániában és Spanyolországban ez kevesebb mint 10 százalékpontos növekedést mutatott ugyanebben az időszakban.

Magyarországon ugyanakkor a magányosságot sokkal inkább egyéni problémának tekintették a felmérésben részt vevő válaszadók, míg más országokban inkább társadalmi problémaként kezelték.

Marija Gabriel innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős európai uniós biztos azt mondta, hogy az új jelentés alapján átfogóbb elemzőmunka indulhat annak érdekében, hogy Európa maradéktalanul megértse és kezelni tudja a magányosság és a társadalmi elszigeteltség problémáját.

A jelentés szerint a koronavírus-járvány drámai módon alakította át az európaiak életét és társadalmi szokásait.

A kutatások azt mutatják, hogy a magány és a társadalmi elszigeteltség káros következményekkel jár a mentális és fizikai egészségre nézve, valamint a társadalmi kohézió és a közösségi bizalom szempontjából.

A magányt és a társadalmi elszigeteltséget tehát egyre inkább közegészségügyi kérdésként kell kezelni, amely figyelmet érdemel és hatékony beavatkozási stratégiák kialakítását igényli. A járvány idején érzett magánynak még a pandémiát követő időszakban is következményei lehetnek – figyelmeztettek.

Tovább olvasom

Médiapiac

A fél világot magára haragította egy dél-koreai tévétársaság

Az olimpiai megnyitó közvetítése közben fotókkal illusztrálták a bevonuló országokat, de egyik-másik képválasztás meglehetősen sértőre sikeredett.

Közzétéve:

Ukrajnát a felrobbant csernobili atomerőmű képével illusztrálták a dél-koreaiak, fotó: MBC / nemzetisport.hu

Dél-Koreában az MBC nevű tévétársaság sugározza az olimpiát, így természetesen a megnyitóról is ők adtak élő közvetítést. Az pedig olyan „egyedire” sikeredett, hogy az egész világot körbejárta a híre – hívta fel a figyelmet a botrányos esetre a Nemzeti Sport.

A tévétársaságnál ugyanis úgy döntöttek, nem elég, ha a zászlójukkal mutatják be a megnyitó alatt bevonuló országokat, ők többet akarnak adni. Így előbb a világtérképen megmutatták, hol helyezkedik el az adott ország, majd bevágtak egy képet arról, ami elsőként eszükbe jutott az adott olimpiai csapatról.

A dél-koreaiak a nevezetességek helyett ugyanis többnyire tényleg azt vágták be, ami elsőként az eszükbe ötlött:

Ukrajnát például Csernobillal, Olaszországot egy pizzával, Norvégiát egy szelet lazacfilével, Haitit egy polgárháborús fényképpel, Romániát egy Drakula-képpel, Lengyelországot pedig Robert Lewandowski fotójával illusztrálták,

és így tovább…

Miután a közvetítésből kivágott képeik körbejárták a világsajtót, természetesen elnézést kértek a tévések, igaz, mindezt csak saját honlapjukon eldugva, saját nyelvükön tették meg, így nem sokakhoz jutott el.

Magyarország megúszta a dolgot, esetünkben az Országház képével illusztrálták az olimpiai csapatot.

Tovább olvasom