Kövess minket!

Médiapiac

Befutottak az első adatok: tarolt az X-faktor

Itt van az ősz, itt van újra. Nemcsak a tanév kezdődött el, de elstartolt a tévék új műsorrendje is. Több műsor – például a Survivor, a Séfek séfe, az X-faktor újabb évada, Áll az alku, Roast – már augusztus utolsó napjaiban adásba került, felpörgött a kereskedelmi tévék versenye a nézők kegyeiért. A múlt hetet a szombaton indult X-faktor nyerte, de sokan kapcsoltak a vasárnapi magyar-portugál meccsre is.

Mind a teljes népességben, mind pedig a reklámozók számára fontos kereskedelmi korosztályban (19-49) jó eredménytért el az RTL Klub tehetségkutatója a múlt héten. A szombaton adásba került X-faktor a teljes – 4+-os – népesség körében átlagosan közel 1,2 milliós nézettséget ért el, a televíziót nézők 29 százaléka volt kíváncsi az első adásra, amivel a Top 50-es lista élére került. De listavezető volt a kereskedelmi célcsoportban is, a készülékek előtt ülő 18-49-es korosztály 33,5 százaléka volt kíváncsi rá.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 4+)

Más RTL-es műsorok is nagyon jól futottak az utolsó augusztusi héten. A közönségméréssel foglalkozó Nielsen adatai szerint a 4+-on számolt Top 50-es lista első kilenc helyét e tévéadó műsorai (Barátok közt, Híradó) foglalták el, a legnézettebb TV2-s műsor a Tények múlt keddi adása volt. A 684 ezer néző a 10. helyre juttatta a kereskedelmi tévé hírműsorát.

Fotó: Legnézettebb műsorok (35. hét, 18-49)

A 18-49-es csoportban a közmédia tudta felvenni a versenyt az RTL-lel köszönhetően annak, hogy némi matematikai esélye maradt még a magyar válogatottnak a világbajnokságra való kijutásban, ráadásul Cristiano Ronaldóék csapatával mérkőztek meg. A magyar-portugál átlagos nézettsége 673 ezer volt, a 18-49-es korosztályban elért 20 százalékos közönségarány pedig azonnal a heti lista második helyére tolta fel a meccset. A teljes népesség körében mért adat alapján a 15. helyen végzett a mérkőzés a múlt héten. Ám hiába a szurkolók hada, a magyar válogatott kikapott egy góllal.

Séfek séfe: emelkedőben

Az RTL kihívója, a TV2 még nem indította el az évek óta jó eredményt produkáló Sztárban sztárt, az első adás szeptember 10-én, vasárnap várható. Az X-faktornak szombaton nem volt vetélytársa, hiszen a TV2 filmet nyomott ebben az idősávban, ráadásul nem is premiert (Taxi 2). Fokozatosan javított számain az augusztus 28-án startolt, Ördög Nóra vezette, hétköznap futó Séfek séfe. A TV2 gasztro-tehetségkutatója 4+-ban 414 ezerről indult és 461 ezerrel zárta a hetet – a kereskedelmi célcsoportban a hétfői 102 ezerről péntekre 147,8 ezerre nőtt. Jól taktikázott viszont a RTL Klub, amely a Survivor nevű realityt nyomta ebben a műsorsávban. Az első adás a kereskedelmi célcsoportban dupla annyit hozott a piacvezető kertévének, mint a Séfek séfe, ami egyedül pénteken tudta előzni a realityt.

Fotó: Séfek séfe

A Gundel Takács Gábor vezette, hét év után visszatérő Áll az alku az Éjjel-nappal Budapesttel verseng: a teljes népességben állja is a sarat, ám a fiatalabb korosztály inkább az RTL-re kapcsol este nyolc után. Igaz, a TV2 másképp is számolja a kereskedelmi célcsoportot, ők a 18-59-re esküsznek. Az egymásnak beszólogató celebekre az RTL-en szombaton közel félmillióan voltak kíváncsiak. A fiatalok viszont úgy tűnik, az X-faktor után elmentek bulizni, mert a 18-49-es korosztályból a Roastot 248 ezren nézték, az ebben az időszakban a TV2 által vetített amerikai vígjátékot (A pláza ásza Vegasban) pedig közel 140 ezren.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom