Kövess minket!

Médiapiac

Az RTL győzött, de rendesen kóstolgatja a TV2

Az őszi tévés szezon második hetén is tartotta magát az RTL hétköznap és hétvégén egyaránt, bár a TV2-s Séfek Séfe és az Áll az alku néha kóstolgatja a piacvezető csatornát.

Nem sikerült a bravúr az első hétvégén a TV2-s celebműsornak: egyelőre nem taszította le a trónjáról az RTL-es tehetségkutatót, az X-faktort. A Sztárban sztár évek óta a TV2 zászlóshajója, az előző évadban is kiemelkedően teljesített, az ötödik évad első adását tegnap küldte adásba a tévétársaság. Bár a két műsor más-más napon fut (az X-faktor szombaton, a Sztárban sztár vasárnap), így a szó szoros értelmében nem egymással versenyeznek, viszont a két csatorna ezzel a két show-val küzd a nézők kegyeiért a hétvégén. Azaz mindig is lényeges kérdés volt, hogy melyik mekkora nézettséget ér el.

Fotó: RTL Klub – X-faktor

Ezt a versenyt mind a teljes népességben, mind pedig a hazai tévétársaságok többsége által elfogadott kereskedelmi célcsoportban (18-49) az X-faktor nyerte. Az előbbiben 1,28 millió, az utóbbiban 526 ezret hozott a tehetségkutató az RTL Klubnak (ez azt is jelenti, hogy az X-faktor múlt heti önmagát is fölülmúlta). A 4+-ban a Sztárban sztárra 1,04 millióan, a 18-49-es korcsoportban pedig 382 ezren voltak kíváncsiak. Igaz, az X-faktor már egy hete csigázza a kedélyeket, a Sztárban sztár csak most indult. A két műsor ezzel el is foglalta a 36. heti TOP 50 első két helyét.

Fotó: TV2 – Sztárban sztár

Jön fel a TV2

A múlt hét nagy kérdése az volt, hogy a két tévé közül ki nyeri a kora esti műsorsávot hétköznaponként. Az RTL túlélőshowja, a Survivor ugyanis az első hét – augusztus 28. és szeptember 1. között – első felében jól teljesített. Folyamatosan nyert, igaz, a TV2 gasztroműsora, a Séfek séfe fokozatosan növekedett, majd pénteken verte a Survivort. A 18-49-es kereskedelmi célcsoportban a 36. héten a Survivort képtelenség volt legyőzni, a Séfek séfe csakis a 4+-ban és szerdán kerekedett a reality felé.

Jól teljesít viszont a 4+-ban Gundel Takács Gábor vetélkedője, az Áll az alku, amely mindegyik nap jóbban teljesített a Barátok köztnél, igaz, amint végetért, a magyar szappanopera visszavette a vezetést a TV2-től, pedig ott a Drágám, add az életed! című műsor fut. Nem mondható el ez a kereskedelmi célcsoportban mért adatoknak nézve, ott csak csütörtök-pénteken nyert- teljes adást nézve – az Áll az alku, bár az is csoda, hogy felvette a versenyt az RTL Klub örökaduászával szemben.

A két kereskedelmi csatornán kívül csak egyetlen adó tudott ezen a héten betörni a kereskedelmi célcsoporton mért Top 50-be: az RTL-csoporthoz tartozó Film+-on vetített A mestergyilkos Jason Stathammal a címszerepben. A 4+-ban a Top 50-be a Dunán futó Hegyi doktor tört be két epizóddal.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom