Kövess minket!

Médiapiac

Az Országgyűlés ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását

258 igen és 93 ellenszavazat mellett ment át a médiaszabályozás módosítása, amelyet előzőleg az államfő eljárási hiba miatt visszadobott.

Hétfőn ismét elfogadta a médiaszabályozás módosítását a parlament – írja az MTI. Az Országgyűlés 258 támogató és 93 ellenszavazattal fogadta el a médiaszolgáltatásokkal és a sajtótermékekkel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló előterjesztés minősített többséget igénylő részét, amelyről a szocialisták kérésére név szerinti szavazást tartottak. Az egyszerű többséggel megszavazható paragrafusokat 219 igen és 75 nem szavazattal fogadta el a parlament.

A változtatásokra azért volt szükség, mert tavaly decemberben az Alkotmánybíróság határozatában hatályon kívül helyezett egyes passzusokat. A jogszabályt május 24-én már elfogadta a parlament, Áder János ugyanakkor visszadobta a törvényt, mivel házszabályellenesnek ítélte a fideszes L. Simon László egyik zárószavazás előtti módosító indítványának benyújtását.

Azonos tartalommal, de a házszabálynak megfelelő módon nyújtott be a javaslathoz egy zárószavazás előtti módosítót Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, a jogszabályt ezzel együtt fogadta el a Ház. A vitatott bekezdés a közösségi médiaszolgáltatások elismerésével kapcsolatban egy új kitételt tartalmaz: azok a médiatanács által a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 2010-ben elfogadott jogszabály alapján indított eljárásban ismerhetők el.

A szavazást megelőző vitában az MSZP-s Mandur László sajnálatát fejezte ki, amiért a köztársasági elnök nem az Alkotmánybírósághoz fordult, hanem a Háznak küldte vissza a törvényt – közölte az MTI. A politikus kijelentette: véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy a törvénymódosításokba oda nem illő szakaszokat ültet a kormányoldal. Kifogásolta, hogy az általa lex Klubrádióként emlegetett paragrafus benne marad a jogszabályban, és úgy vélte: az Áder János által kifogásolt passzust törölni kellene a javaslatból. Szerinte ezzel növelhető lenne az államfő tekintélye.

Karácsony Gergely LMP-s politikus szintén az Ab-hez küldte volna az előterjesztést. Mint elmondta: “két év után olyan köztársasági elnöke van az országnak, aki komolyan veszi feladatát”. Ennek ellenére úgy értékelte, hogy a jogszabállyal kapcsolatos fő probléma nem oldódott meg, az továbbra is tartalmaz olyan kitételeket, amelyek folyamatban lévő pályázatok feltételein módosítanak.

A független Kolber István színjátéknak nevezte a köztársasági elnök fellépését, és kijelentette: a médiatörvény továbbra sem oldja meg a nemzetközi szervezetektől érkező alapvető kifogásokat.

A határozathozatal nyomán módosul a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól (Smtv.), illetve a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló törvény (Mttv.) információforrások védelmére vonatkozó rendelkezése. Az új garanciális elemek értelmében nem kötelezhető az újságíró vagy a szerkesztőség az informátora felfedésére. Emellett a médiahatóság a jövőben nem járhat el például az emberi méltóság vagy a nyilatkozatot adó személy jogainak megsértésével kapcsolatos ügyekben, és akkor sem, ha a sajtótermék emberi jogokat vagy a magánélet védelméhez fűződő jogokat sért. A módosítás egyértelműsíti a média- és hírközlési biztos jogköreit is, valamint a hatóság sajtótermékek tekintetében gyakorolható hatásköreit.

Médiapiac

Zenés időjárásjelentés a közmédiában

Fejős Ádám meteorológus a szakmája mellett másik szerelmének is hódolhatott a közmédia virtuális stúdiójában.

Közzétéve:

Borítókép: MTVA/YouTube

 A The Beatles tiszteletére nemzetközi együttesével lépett fel, és megcsillogtatta dobtudását. A popzene egyik legnagyobb hatású és legsikeresebb együttesének zenészei 1965-ben ezen a napon a brit lovagrend tagjaivá váltak.

A közmédia megújult stúdiójában minden lehetséges a technikának köszönhetően. Egyik pillanatról a másikra zenei stúdióvá alakult, és Fejős Ádám az időjárás előrejelzés után a dobok mögé ült. A hobbidobosból lett profi zenész Schizoid Cats nevű együttesével a The Beatles egyik nótájával örvendeztette meg a nézőket. Az apropót az adta, hogy a világhírű angol beatzenekar 1965. június 12-én a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesült.

És mi más is szólhatott volna az Időjárásjelentésben mint a Here Comes the Sun!

Tovább olvasom

Médiapiac

Visszavették az élő adásban illetlenkedő kommentátort

A CNN amerikai hírtelevízió visszavette kommentátorát, akit azért függesztettek fel állásából, mert egy videókonferencián, élő adásban illetlenül önmagát simogatta.

Közzétéve:

Flickr

A 61 éves Jeffrey Toobintól nyolc hónappal ezelőtt váltak meg, mert a videón tartott konferencián, amelyet fő munkaadója, a The New Yorker című lap szervezett, a szünetben azt hitte, lekapcsolták a kamerákat, senki nem látja, és a nadrágjába nyúlt. Akkor, 2020 októberében a The New Yorkertől elbocsátották, de a CNN-nél csak felfüggesztették. Elsősorban jogi és napi politikai kérdésekkel foglalkozott.

Toobin jogász, publicista és több politikai könyv szerzője is. Csütörtöki visszatérésekor arról beszélt a publikumának, hogy “védhetetlen és rendkívül idióta dolog volt”, amit tett, és bocsánatot kért. Elmondta, hogy az elmúlt hónapokban “megpróbált jobb ember lenni”, terápiára iratkozott be, és jótékonykodik egy élelmiszerbanknál.

A CNN szóvivője bejelentette, hogy Jeffrey Toobin nemsokára ismét rendszeresen jelen lesz a képernyőn.

Honlapján a hírtelevízió azt állította: több műsorvezető és vendég is említette, hogy szívesen látná Toobint megint a műsorokban.

Az amerikai sajtóban többen is ellenérzésekkel reagáltak Toobin visszatérésére. A konzervatív National Review munkatársa, Pradheep J. Shanker azt írta:

a CNN legalább abban tisztességes, hogy nincsenek újságírói normái.

Meghan McCain, a néhai republikánus szenátor, John McCain lánya, akinek rendszeres műsora van az ABC televízióban, a műsorában ostorozta a CNN-t. “Ez egy moslék. (…) Miért védi a média ezeket az öreg, fehér dinoszauruszokat? A kerek világon nincs olyan nő, akit egy televízió visszavett volna, miután azon kapják, hogy a kollegái szeme láttára önkielégítést végez” – mondta csütörtöki élő műsorában McCain.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Hajdú B. István szokatlan munkát kapott (videó)

A Jamie, a focicsoda című angol ifjúsági tévéfilmsorozat egyik szinkronhangja lesz.

Közzétéve:

MTI Fotó: Czagány Balázs

Új sorozatot tűzött műsorára a közmédia, amelynek első epizódját június 12-én, a foci Eb alatt láthatják a nézők az M2 gyerekcsatornán – írja az Origo.

Európa ismét focilázban ég a pályán és a képernyő előtt is, azonban ezúttal nemcsak a legnagyobb csapatok világsztárjait láthatjuk a közmédián, hisz a fiatalabb korosztálynak bemutatkozik Jamie Johnson is.

A hazájában már az ötödik évadban járó Jamie, a focicsoda Magyarországon most látható először, az M2 gyerekcsatorna június 12-től minden hétvégén adja Jamie, a 12 éves kiskamasz történetét, akinek álma, hogy egyszer profi labdarúgó legyen.

Az eredeti sorozatban nem kisebb név alakítja a kommentátort, mint Conor McNamara, a BBC sportkommentátora, aki a Premier League mérkőzései mellett több Európa-bajnokságról és világbajnokságról közvetített. A magyar változatban Hajdú B. István kölcsönzi a kommentátor autentikus hangját, akit július 10-én hallhatnak először a sorozatban.

“Az eredeti sorozat alapján adta magát, hogy itthon is kommentátor szinkronizálja a jeleneteket, hiszen fontos átadni a mérkőzések alatti hangulatot. A kerületi bajnokságot megnyerni legalább olyan fontos ezeknek a srácoknak, mint a profiknak a világbajnokságot. McNamara is közvetített már vb-döntőről, így mindketten hasonló tapasztalattal tudtuk venni ezt a feladatot, ez is adott a helyzetnek egy plusz különlegességet” – mondta Hajdú B. István.

Borítókép: Hajdú B. István

Tovább olvasom