Kövess minket!

Médiapiac

Alternatív Amerikát mutat be az HBO új sorozata

Az HBO új minisorozata, az Összeesküvés Amerika ellen egy olyan alternatív történelemi múltban játszódik, melyben egy szélsőséges nézeteket valló elnök a fasizmus felé tereli az országot. A széria március 17-én sztárparádéval rajtol az HBO-n és az HBO GO-n

A Philip Roth azonos című, díjnyertes regényén alapuló hatrészes minisorozat, az Összeesküvés Amerika ellen Amerika alternatív múltjában játszódik, melyet egy New Jersey-ben élő munkásosztálybeli zsidó család szemszögén keresztül mutat be. A sorozat a család történetét követi, miközben megélik Charles Lindbergh politikai felemelkedését, aki ugyan hősként tisztelt pilóta, azonban xenofób populista is, és elnökké választása után a fasizmus felé tereli az országot.

A minisorozat szereplőgárdájában látható Zoe Kazan mint Elizabeth „Bess” Levin, egy előrelátó anya és háziasszony, aki aggódik a jövő miatt és igyekszik megóvni a családját az elmérgesedő politikai hangulatban; Morgan Spector mint Herman Levin, Elizabeth büszke és önfejű férje, aki biztosítási ügynökként dolgozik és próbálja megőrizni a normalitást a környezetében és amerikai állampolgárként bebiztosítani magát, még akkor is, amikor a hazája a fasizmus, antiszemitizmus és idegengyűlölő elzárkózás útjára lép; Winona Ryder mint Evelyn Finkel, Bess hajadon nővére, akinek a számításait keresztülhúzta, hogy éveken át gondoznia kellett ágyhoz kötött édesanyját, és most a saját helyét keresi a világban; John Turturro mint Lionel Bengelsdorf, egy politikailag konzervatív rabbi, aki a dél-karolinai Charlestonból került ide, és megragadja a történelmi lehetőséget, hogy az alakuló Lindbergh-adminisztráció egyik kulcsfigurájává váljon; Anthony Boyle mint Alvin Levin, Herman dühös, megárvult unokaöccse, aki a helyzet igazságtalansága és a nagybátyjával való politikai nézetkülönbségek miatt Newark utcáiról az európai csataterekre menekül, majd visszatér; Azhy Robertson mint a tízéves Philip Levin, a Levin-klán legfiatalabb tagja, akinek meg kell küzdenie saját ártatlan kíváncsiságával és növekvő szorongásával egy olyan világban, ami szemlátomást összeomlani készül; valamint Caleb Malis mint Sandy Levin, Levinék művészet iránt fogékony tizenéves fia, aki a szülei ellen lázad és kamaszkora összefonódik Lindbergh iránti fokozódó csodálatával.

„Philip Roth, aki az egyik legnagyobb írónk volt, elsősorban azokról a történeteiről ismert, amelyek egyenesen az emberi szív és emberi természet közepébe találnak” – mondja David Simon, aki egyszer még személyesen is beszélhetett a sorozattervről az íróval Roth 2018-as halála előtt. – „Ugyanakkor az Összeesküvés Amerika ellen egy megindító politikai röpirat a hazánkról, amely a totalitarianizmus és az intolerancia útjára lép. Az, hogy a regényt 2004-ben adták ki, korántsem jelenti, hogy napjainkban ne lehetne a jövőre vonatkozó jóslatként értelmezni. Roth figyelmeztetett minket, hogy mindez megtörténhet. És tényleg megtörténhet.”

Az Összeesküvés Amerika ellen alkotói David Simon és Ed Burns, akik Philip Roth regényét dolgozták fel. Executive producerek: David Simon, Ed Burns, Nina K. Noble, Joe Roth, Megan Ellison, Sue Naegle, Susan Goldberg és Jeff Kirschenbaum; társ-executive producerek: Philip Roth és Dennis Stratton.

A sorozat március 17-én, kedden indul az HBO GO-n és az HBO-n.

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom

Médiapiac

Őrizetbe vette a HírTv tudósítóját a svéd rendőrség

Fel sem szólították a riportert, hanem azonnal a kihallgatószobába vitték.

Közzétéve:

Pixabay

Bugnyár Zoltán a rendőrség uppsalai székháza előtt éppen a szerdai késes támadásról forgatott, amikor két egyenruhás felszólítás helyett azonnal a kihallgatószobába vitte – közölte a HírTv, hozzátéve, hogy munkatársukat nem engedték telefonálni, két órán át őrizetben tartották, és a járvány elleni védekezéshez használt maszkot is le akarták vetetni róla.

Mint írják, Bugnyár Zoltán ellen védett objektum elleni bűncselekmény vádjával eljárást indítottak annak ellenére, hogy felmutatta a sajtóigazolványát.

Tovább olvasom

Médiapiac

Öncenzúrával védekeznek a felbőszült internetezők ellen

Félti a fiatal írók generációját egy Nobel-díjas író, aki szerint fiatal kollégái közül sokan félnek a szabad véleménynyilvánítástól. A Nobel-díjas szerző szerint emiatt sokan eleve cenzúrázzák írásaikat.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

Önmagukat és a munkájukat cenzúrázzák félelemből a fiatal szerzők – állítja Kazuo Ishiguro, aki szerint számos szerző fél az egyre nagyobb teret nyerő cancel culture-től.

A Nobel-díjas, japán származású író a félelem légköreként jellemezte a helyzetet. Úgy látja, hogy a fiatalok amiatt aggódnak, hogy az internetes felbőszült tömeg őket is megtalálja majd, és megkeseríti az életüket.

Ishiguro a BBC-nek beszélt arról, hogy félti a fiatal írók generációját, akik még nem alapozták meg karrierjüket.

Ők szerinte inkább elkerülnek egyes témákat vagy szempontokat az írásaikban, hogy ne kerüljenek kereszttűzbe. Kazuo Ishiguro arról is beszélt, hogy sokszor már az is baj, ha az írók olyan témát boncolgatnak, amivel kapcsolatban nincs tapasztalatuk.

Ilyen alapon támadták például többen is Jeanine Cummins Amerika földje című könyvét, amiben az írónő a migrációról írt, valamint Amélie Wen Zhao-t, aki a rabszolgaságról írt Blood Heir című művében.

A Nobel-díjas szerző szerint a fiatalok közül sokan azt érezhetik, hogy az ő karrierjük és a jó hírnevük jóval törékenyebb, és nem akarnak kockáztatni. Ishiguro minderről annak kapcsán beszélt egyébként, hogy egyre több szerzőt kritizálnak a személyes véleményük miatt, amivel veszélybe kerül a szólásszabadság – utalt a Harry Potter könyvek írója, J.K. Rowling esetére.

Ishiguro szerint az íróknak úgy kellene érezniük, hogy szabadon írhatnak akármilyen szemszögből, és bemutathatnak mindenféle nézőpontot.

Hozzátette, hogy ő maga is az első könyvét férfi létére egy nő szempontjából írta.

Az online támadásoknak valóban egyre többen esnek áldozatul a szerzők, professzorok közül. Ez történt J.K. Rowlinggal is, aki egy ironikus posztjában nem értett egyet azzal, hogy egy cikkben úgy fogalmaztak „menstruáló személyek”, nem pedig nők, pedig menstruációja csak a nőknek van.

Ezután az írónőt transzfóbnak nyilvánították, és az ellenségei új könyvének megjelenése után azt is kikezdték. Szeptemberben gyalázkodó kommentekkel keltették halálhírét Rowlingnak, miután a Troubled Blood című új bűnügyi regényében egy nő titokzatos eltűnésének a hátterében egy transzvesztita sorozatgyilkost sejtettek – írja a V4NA Hírügynökség.

Tovább olvasom