Kövess minket!

Médiapiac

A tulajdonosok hisznek a TV2 stratégiájában

A TV2-csoport sajtótájékoztatón mutatta be az új stratégia első félévének eredményeit és az őszi műsorstruktúrát.

A tavalyi döntést, mely a tartalomba történő komolyabb – mintegy kétszeres mértékű – invesztíciót, a portfólióban gondolkodást és az egyes csatornák újrapozícionálását foglalta magába, az idei első félév eredményei alapján megerősítve látják. A tulajdonosi csoportot is meggyőzték a tavaly indított ötéves terv megvalósíthatóságáról. Előadásában Ralf Bartoleit COO is kiemelte, hogy a jelenléte a ProSiebenSat1 elkötelezettségét bizonyítja a TV2-csoport menedzsmentje, invesztíciói és új stratégiája irányában. (Kiss Péter programigazgató minapi távozásáról említés sem esett a rendezvényen.)

A TV2 közlése szerint nézettségben, kábeles lefedettségben és profitabilitásban is megtérültek a befektetések: az első féléves bevételek 11 százalékkal emelkedtek, a TV2 közönségaránya a 18-49 éves célcsoportban egész nap nézve 15,9 százalékról 16,4 százalékra, a kábel-portfólióé pedig 1,3 százalékról 2,8 százalékra (főműsoridőben 1,1 százalékról 2,7 százalékra) növekedett. Mindhárom kábelcsatorna technikai lefedettsége növekedett. A Super TV2 62,1 százalékon áll, ismertsége pedig fél év alatt elérte a 80 százalékot.

A digitális átállás kapcsán az eddigi eredmények azt mutatják, a földfelszíni sugárzásról a többség a MinDig TV szolgáltatására állt át, és csatornafogyasztási mixén nem változtatott, így a TV2 nem veszített nézőket az átállás kapcsán. A jövőben mindenképpen számítanak a kábelszolgáltatóktól szedendő terjesztési díjra is. Ettől a piac tisztulását is várják, ugyanis a terjesztőknek ki kell majd gazdálkodniuk a TV2 díját, és ennek eredményeként kisebb, kevésbé nézett adók kihullhatnak majd a portfóliókból – mondták el a sajtótájékoztatón.

A TV2 eladásáról szólva két dolgot tartottak fontosnak kiemelni: a tulajdonosváltás semmilyen hatással nincs a jövőbeli stratégiára, és egy globális stratégia része volt, amely például a román és a német piacot is érintette. A német cég eladásával kapcsolatban új fejlemény, hogy a folyamat új pályára állt, és jelenleg a tőzsdei kivezetés folyik.

A TV2-csoport a jövőben új csatorna- és műsormárkák bevezetését, a már meglévő márkák kiterjesztését tervezi. A “lelépés a képernyőről” irányvonal pozitív példái között említették a The Voice önálló tartalomszerkesztőségének működését, valamint Havasi Balázs felépítését és menedzselését.

A cég a társadalmi felelősségvállalás terén is erősítene, közölték. Egyrészt visszatér a magyar mozifilmek finanszírozásába (ennek első példája a nemsokára megjelenő, Swing című film), másrészt civil kezdeményezéseket is támogatnak majd, és általában feladatuknak tekintik a közízlés formálását. A CSR stratégia hamarosan összefoglaló formában is megjelenik majd.

Az őszi programstruktúrában egyrészt megmaradnak a régi, bevált saját tartalmak, amelyekre a jövőben még jobban kívánnak építeni. A Tények 18 órától, egyórás időtartamban jelentkezik majd, és a Jóban Rosszban is hosszabb, dupla epizódokkal kerül képernyőre. Folytatódik a Családi Titkok, és képernyőre kerülnek a külföldi sikersorozatok is. Sokat várnak a Búra alatt (Under the Globe) című sorozattól, amelyet Stephen King és Steven Spielberg fémjelez.

Új műsorok is képernyőre kerülnek majd: a szeptember 16-án startoló Édes Élet egy új formátum, melyet a ProSiebenSat1-cal közösen fejlesztettek, és Németországban is képernyőre kerül az ottani változat. Ez lesz az első napi celeb-reality, melyben mindenki helyet kaphat, aki “az átlagnál kicsit érdekesebb életet él”. Az első nevek között szerepel Győzike, Berki Krisztián, illetve Szögeczki Ági is. A Magánnyomozók című scripted reality mindennapi emberek nem mindennapi ügyeinek megoldásával foglalkozik majd. Visszatér a Mr. és Mrs. Liptay Claudiával és Tillával, ezúttal heti adásként, csütörtöki napokon. Idén ősszel sem maradunk énekes-szavazós műsor nélkül: a Sztárban Sztár című műsorban ezúttal ismert és jó hangú énekeseknek kell majd hétről-hétre más bőrébe bújniuk, és zsűri segítségével, a közönség szavazatai alapján hirdetnek majd győztest. Itt a szereplők, résztvevők listája még titok.

A közlés szerint a kábelportfólió is erős első félévet zárt: nézettsége a duplájára, bevétele háromszorosára emelkedett a tavalyi évhez képest. Itt is lesznek új, saját fejlesztésű műsorok. A Papp Gergő és felesége ötletéből született Pimaszúr ottalszik és a Kasza! már ezen a héten elindultak, az első adások közönségaránya 6,6%, illetve 5% volt, mellyel a készítők elégedettek. Illés Gabriella, a kábelportfólió kreatívvezetője bemutatta a harmadik új műsort is, mely nemzetközi formátum: a Shopping Királynőkben öt hölgy küzd a hétről-hétre változó öltözködési kihívásokkal, szabott idő- és költségkeret mellett, Lakatos Márk irányításával. A műsor minden hétköznap este jelentkezik majd a Fem3-on, és háromhetente celebek is feltűnnek majd benne.

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom

Médiapiac

Kanada és Ausztrália összefog a techcégek ellen

A két ország vezetői megegyeztek a techóriások megregulázásnak koordinálásában.

Közzétéve:

A Reuters jelentése szerint Justin Trudeau kanadai és Scott Morrison ausztrál miniszterelnök kedden egy telefonbeszélgetés során megegyeztek arról, hogy mostantól együttműködnek abban, hogy rákényszerítsék a techcégeket – köztük a Facebookot is – arra, hogy fizessenek az átvett hírekért.

A kormányfő az ottawai jelentés szerint „megegyezett, hogy fogják a koordináltan fognak cselekedni annak érdekében, hogy a techóriások bevételei egyenlőbb arányban legyen megosztva az alkotók és a médiumok között”.

Mint a Mandiner korábban megírta, Ausztrália az elmúlt héten bevezetett egy új médiakódexet, amely rákényszerítené a Googlet és a Facebookot arra, hogy fizessen az ausztrál médiumoktól átvett hírekért.

Erre a Facebook úgy reagált, hogy letiltotta az országban a hírek megoszthatóságát és befagyasztott több kormányzati, illetve hatósági fiókot is. Scott Morrison akkor figyelmeztetett, hogy amit ma Ausztrália megtesz, abban több ország is követni fogja – írja a Mandiner.

Tovább olvasom

Médiapiac

Háborút kezdett a baloldal a jobboldali sajtó ellen

A Newsmax, a Fox News és a One America News Network csatornák sugárzásának beszüntetésére szólította fel két demokrata képviselő a televíziós műsorszolgáltatókat, mert szerintük álhíreket terjesztenek.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Még mindig a Capitolium ostroma a téma az Egyesült Államokban, de nem csak Donald Trump szerepét vizsgálja a tragikus események kapcsán a szenátus. A demokraták a republikánusokat támogató médiát támadják.

Anna Eshoo és Jerry McNerney demokrata képviselők nyílt levelükben arra szólították fel a televíziós műsorszolgáltatókat, hogy vegyék ki programkínálatukból a Newsmax, a Fox News és a One Amerika News Network csatornákat, mert szerintük a Capitolium ostrománál támogatták a randalírozókat.

A Newsmax úgy reagált, a demokraták a szabad véleménynyilvánítás jogától akarják megfosztani a republikánusokat.

A Donald Trump mögött álló Newsmax televízió több műsora is foglalkozott a témával, az American Agenda például összeszedte, hogy műsorvezetőik már a Capitolium elleni támadás alatt elítélték a behatolókat.

Felháborítónak tartom a Capitoliumnál készült felvételeket, amelyeket láttam ma délután. Az erőszaknak nincs helye a társadalmunkban.

A közvagyon elpusztítása elfogadhatatlan, ez a rendfenntartó erők semmibevétele.

Ez nem amerikai viselkedés! Ezt nem tehetjük!

Ennél jobbak vagyunk, ezt el kell ítélni! Elítéljük az erőszakot. Elítéljük. Rendben?

Azokat, akik illegális dolgokat tettek, le kell tartóztatni!

Egy kisebb csoport, a hatalmas tömegből szerdán túl messzire ment. A Newsmax elítéli őket

– hangzottak el az alábbi mondatok az amerikai hírcsatorna több műsorában is, majd jogászokat, társadalomtudósokat, civil szakembereket szólaltattak meg, akik mind felemelték szavukat a sajtószabadság védelmében – hangzott el a Hír TV műsorában.

Mindezek ellenére kezdeményezték a demokrata képviselők a csatorna kivételét a televíziós műsorszolgáltatók kínálatából.

Tovább olvasom