Kövess minket!

Médiapiac

A tévés humor online lecsapódása

Ha a sorozatban nevet a ’közönség’, akkor ott valami vicces történt, az esti sávban kinémítás nélkül élvezhető a Family Guy trágársága – ismerős ’trükkök’? A gyakorlott humorcsatorna nézők ismerik a dörgést. És hogy szeretik-e? Nem tudjuk, de most egy fokkal közelebb kerülhetünk az igazsághoz: a Neticle online és közösségi médiafigyelő- és elemző cég megnézte, hogy mi is a magyar netezők véleménye a humorcsatornákról.

A Neticle 2018. január 1. és október 25. között vizsgálta és automatikusan elemezte az online (cikkekben, blogokon, fórumokon, közösségi médiában és hozzászólásokban) publikusan a Comedy Central és Humor+ csatornákhoz köthető említéseket. Mindkét csatorna Facebook oldala aktív kommunikációs felület, így ez az elsődleges kommunikációs platformjuk a legtöbb említéssel.

„Ha poénra vágyom, bekapcsolom a Comedy Centralt”

Azt gondolná az ember, hogy ez a mondat egy jól összerakott reklámszöveg. Végülis lehetne – csak éppen ehelyett a Gyakorikérdések.hu-n szerepelt azzal kapcsolatban, hogy lenne-e gond a határon abból, ha a kérdező csak bozótvágóval merne kirándulni indulni Erdélybe. Igen, ez egy valós és komoly topik volt, lévén a kérdező a fent idézett választ adta a komolytalanul válaszolóknak. És így alakulnak ki a márkázott mondások – ez esetben eltekintve a kontextustól – amik a márkát igazán a következő szintre emelik.

A Comedy Central említésszámainak alakulása és legnépszerűbb tartalmai. Forrás: Neticle
A Comedy Central említésszámainak alakulása és legnépszerűbb tartalmai. Forrás: Neticle

A Comedy Central márpedig ehhez nagyon ért: a vizsgált időszakban a legtöbb visszhangot saját kampányaik aratták. A magyarhangokkal készített Family Guy főcím, az Agymenők magyarhangjaival készített Facebook live-ok, illetve a választások előtt megjelenő szavazásra buzdító kisvideók aktivizálták legjobban a felhasználókat. Emellett azonban voltak tartalmak (a csatorna 10. szülinapjára készített ironikus musical, illetve a kamu hírportál), amik elsősorban cikkekben, címlapokon taroltak, viszont a hozzászólások között kevésbé jelentek meg.

A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle
A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle

Témák tekintetében a szavazás domborodik ki erősen, vegyes megítéléssel: vagy rajongtak a videókért, vagy pedig politikailag elfogultnak titulálták őket. A műsorok és sorozatok véleményezése között nem jelenik meg túlnyomó többségben egy ’kedvenc’ sorozat sem, viszont a csatorna testvére, a Comedy Central Family 257 említéssel képviselteti magát.

A Comedy Centralhoz köthető felhasználói érzelmek. Forrás: Neticle
A Comedy Centralhoz köthető felhasználói érzelmek. Forrás: Neticle

Érzelmek tekintetében a csatorna mondhatni érzelmi hullámvasutat vált ki a felhasználókból. Az élvezet a legdominánsabban megjelenő érzelem, tehát alapvetően pozitív kép körvonalazódik a csatornáról az említések között, azonban a düh és szomorúság is jelentősen képviselteti magát. Mindkét érzelem a szavazásra buzdító videók kapcsán burjánzott el és nagyban politikai töltetűek.

„Hová tűntek azok a sorozatok, ahol alászinkronizálták a nevetést?”

A Humor+ csatorna említései a Comedy Centralhoz képest teljesen más képet mutatnak. Említéseik többsége, 56 százaléka Humor+ saját tartalma, kevésbé voltak képesek online aktivizálni közönségüket. A vélemények szignifkánsan a TV2-höz való tartozásról szólnak, rendkívül kevés a csatornáról vagy műsorairól megfogalmazott vélemény.

 

A Humor+ csatorna online említéseinek megoszlása tartalomtípusok szerint. Forrás: Neticle
Fotó: A Humor+ csatorna online említéseinek megoszlása tartalomtípusok szerint. Forrás: Neticle

Tartalomtípusok szerint nézve a Humor+ Facebook említéseinek jelentős része a csatorna saját oldalán megosztott tartalmait, a videós tartalmak a frissvideok.hu műsorajánló spotjait, míg Twitteren pedig a TV2 által a csatorna műsorait reklámozó tweetjeit takarja. A legtöbbet ajánlott műsor a Szeretünk Raymond volt.

 

A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle
A Humor+-hoz kapcsolódó legtöbbet említett témák, műsorok. Forrás: Neticle

A csatorna saját ajánlói és a TV2-vel kapcsolata mellett kétféle visszajelzés érkezett Facebook, fórumokon és Twitteren a csatornáról: egyrészt nosztalgia kapcsán merült fel a Humor+, régen szeretett sorozatokról írtak többen is és ezt tartják a csatorna egyik legnagyobb előnyének is. Külön fórumszál foglalkozik az ilyen sorozatok keresésével (Hová tűntek azok a sorozatok, ahol “alászinkronizálták” a nevetést?), ahol szintén megjelenik a Humor+ neve a válaszok között, emellett a Humor+ előfizetés iránt érdeklődők között egy másik gyakorikérdések.hu topik is fut: „Menyibe kerül egy egyéves előfizetés csak a humor+ csatornára?”. A másik többször is előkerülő téma a Csengetett, Mylord? közönségtalálkozó visszhangja volt: Twitteren és Facebookon is beszéltek róla.

Konklúzió

És hogy mindebből mi a tanulság? Röviden annyi, hogy a humorcsatornák többet kísérletezhetnek kevesebb kockázattal. Ha a kommunikációjuk és reklámjaik humorban illeszkednek az általuk vetített műsorokéval, akkor nem igazán van vesztenivalójuk – talán csak akkor, ha a reklám vagy tartalom nem szervesen kapcsolódik a csatorna tartalmaihoz, ezáltal más irányba terelve az alatta futó beszélgetéseket.

 

Médiapiac

Elnézi-e Soros, a főszerkesztőjének antiszemita kirohanásait?

“B*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek” – ezzel a tárggyal küldött e-mailt a munkatársainak egy európai online lap főszerkesztője.

Közzétéve:

MTI Fotó: Sándor Katalin

A Pesti Srácok portál szerezte meg az egyik magyar baloldali propagandaportál, a 444.hu főszerkesztőjének korábbi e-mail üzeneteit, amelyeket a kollégáinak írt. A belső, 2005-ben íródott e-mailben Uj Péter vállalhatatlan kijelentéseket tett. Uj ekkor még az Index nevű baloldali magyar portál főszerkesztője volt.

Az iromány akkor keletkezett, amikor 2005-ben az Országos Rádió-és Televízió Testület (ORTT) három órára elhallgattatta a Tilos Rádiót, mert az lejátszotta Barcs Miklós Képviselő funky című alkotását. A dal szövegében olyan botrányos sorok vannak, mint “hitler k*rja szálasit, sztálin d*gja rákosit, szálasi b***za orbányt, rákosi k*csögöli gyurcsányt”.

Ezt követően Uj a kollégáinak írt egy levelet, amelyben munkatársai figyelmébe ajánlotta Barcs válaszlevelét az ORTT-nek. Ez állt benne:

“Térdre nyilas pucsíttani, Se**enbüntet fityma rabbi! Tennap hallottam (m)értékadó judeopata körökben, hogy ez a sza*osku..a bácsfi dijána is kok zsidó, mint a szabóalby, se**enburgerrul maggyarosittott! zsidó nemzsidó, ba***ttronda gusztustalan csótány, 1 kiló kokóval se tunnám korpásongyalázni, még ha úgy pucsítana is, mint a szálasi akasztása közben ez a tény pediglen politikailag incorrect! (…)”

Egy másik, 2006-os szintén a kollégáinak küldött e-mailben disznóvágásra hívta embereit. Az e-mailnek antiszemita, kirekesztő tárgyat adott: “b*zik, zsidók, vegetáriánusok kíméljenek”.

Soros és a 444.hu kapcsolata

A 444.hu portált kiadó Magyar Jeti Zrt. nevű vállalatban kisebbségi tulajdont vásárolt néhány évvel ezelőtt a Soros Györgyhöz köthető Media Development and Investment Fund (MDIF), amely több mint 100 millió forintot (299,5 ezer euró) fizetett ki a portál 20 százalék körüli részvénypakettjéért.

A magyar cégadatbázisból kiderül, hogy a 444-et kiadó igazgatótanácsában ott ül Maria Nemcova, aki korábban a Nyílt Társadalom Alapítvány (Open Society Foundation, OSF) prágai programigazgatója volt. Nemcova most Media Development and Investment Fundnál tevékenykedik működési vezérigazgató-helyettesként (chief operating officer).

Az MDIF létrejöttét Soros 500 ezer dollárral támogatta és azóta sem engedte el a kezét. Az OSF honlapja szerint 2016 és 2019 között 16,8 millió dollárt adtak a szervezetnek.

A V4NA levélben fordult Soros Györgyhöz, a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz, illetve a Media Development Investment Fundhoz. Arra voltak kíváncsiak, hogy

  1. Mit gondol Soros György ezekről a kijelentésekről?
  2. Elhatárolódnak-e Uj Pétertől?
  3. Le kell-e mondania Uj Péter főszerkesztőnek?
  4. Megszüntetik-e az együttműködést a 444.hu-val ezen kijelentések fényében?

A portál jelezte, amint választ kapnak kérdéseikre, arról is beszámolnak.

Tovább olvasom

Médiapiac

A magyarságot gyalázták az N1TV műsorában

Pörzse Sándor és Havas Henrik butának nevezte és leparasztozta a magyarokat a Jobbikhoz köthető csatornán.

Közzétéve:

Forrás: YouTube

„Ennyiszer becsapni egy népet, mint ahányszor a magyart becsapták, nem lehet, csak akkor, ha buta. Nem tudok mást mondani” – hangoztatta Pörzse Sándor az N1TV februrár 19-i műsorában a Vasárnap.hu beszámolója szerint.

„A magyar az buta”

– erősítette meg szavait a műsorvezető, Havas Henrik, majd azt fejtegette, hogy Trianon után kizárólag a parasztok és a zsellérek maradtak Magyarországon, akiket „lepofoz a földesúr, az intéző, a csendőr”.

„És ezek most gyűlölik Budapestet, amely valóban világváros, valóban multinacionális, valami egészen elképesztő kulturális háttere van, és ezek a parasztok ezt nem bírják elviselni” – zárta a monológját Havas.

Pörzse Sándor azt is elmondta, sokáig azt hitte, hogy a magyar a kiválasztott nép, de aztán a választások „megvilágosították”. És azt is megjegyezte, hogy ma már Wass Albert könyveinek olvasását vagy éppen a lovasíjászkodást olyan dolgoknak látja, amelyeket „azért kinő az ember”.

A beszélgetés ominózus részét a videó 20. percétől itt lehet megtekinteni:

Az ismert újságíró korábban az Echo TV-n gyártott erősen jobboldali hangvételű műsorokat, majd Magyar Gárda-alapító és jobbikos országgyűlési képviselő lett, valamint a Jobbikhoz kötődő radikális lap, a Barikád főszerkesztőjeként is dolgozott – emlékeztet a Vasárnap.hu cikke.

Borítóképünk kivágás az N1TV műsorának videójából

Tovább olvasom

Médiapiac

A közmédia is a kommunizmus áldozataira emlékezik

A történelem egyik legsötétebb korszakának eseményeit a közmédia több csatornája felidézi: műsorokkal, filmekkel és aktuális történések feldolgozásával.

Közzétéve:

Fortepan / ETH Zürich

A közmédia számos csatornáján megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól – közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA)a kommunizmus áldozatainak emléknapján.

Immár húsz éve ezen a napon “figyelmeztetőként és emlékeztetőként tekintünk vissza a korszak történéseire és emlékezünk a világszerte százmilliónál is több áldozatra”

– írták a közleményben.

A Duna Televízió csütörtökön este a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából 20.30-tól tűzi műsorára A színésznőt, az 1960-as években játszódó izgalmas filmdrámában az igaz szerelem és a hatalmi érdekek ütköznek egymással. Az M5 csatorna kulturális csatornán 20.55-kor kerül adásba az Örök tél, egy történelmi játékfilm, amely hitelesen mutatja be a kényszermunkára elvitt százezernyi magyar történetét.

A Kossuth rádión 21.30-tól a Nagyok című műsorban a kommunista évtizedek jellegzetes alakjával, a rendszerellenes tüntetéseken szilárd elvi alapokon tiltakozó, sok éves börtönbüntetést, a börtönben számos éhségsztrájkot vállaló, többször elektrosokkal megkínzott Pákh Tibor jogásszal készült beszélgetés hangzik el.

A Duna Televízión, a Duna World-ön, az M5-ön és a Kossuth rádión több műsorban is megemlékeznek a kommunizmus áldozatairól, egész nap érdemes tehát figyelemmel követni a közmédia csatornáit – tudatta az MTVA.

Borítókép: József körút a Corvin (Kisfaludy) köznél. Harcképtelenné tett T-34/85 harckocsi. Szemben a Práter utca – Nap utca – Baross utca közötti házsor

Tovább olvasom