Kövess minket!

Médiapiac

A szokásos trükköt dobta be az Apple

Az Apple kevés iPad és iPad minire biztosította az előrendelés lehetőségét, nem csoda, hogy a valamivel lanyhább érdeklődés ellenére elfogytak az első készletek. Eközben egyébként kijött egy friss felmérés, ami alapján csökkent a cég iránti márkahűség.

Az Apple nemrégiben mutatta be iPad mini készülékét, mely 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadnél.

A mini 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadné
A mini 23 százalékkal vékonyabb és 53 százalékkal könnyebb a harmadik generációs iPadné

Sőt a cég – ugyancsak ekkor – lerántotta a leplet a negyedik generációs iPad készülékről is, mely 9,7 hüvelykes Retina kijelzővel, az Apple által tervezett új A6X chippel, FaceTime HD-kamerával és gyors vezeték nélküli kapcsolattal rendelkezik. Mind az iPad mini, mind a negyedik generációs iPad készüléken az iOS 6 rendszer kétszáznál is több új funkciót kínáló legújabb verziója fut.

Az iPad mini 7,9 hüvelykes kijelzője ugyanannyi képpontból áll, mint az eredeti iPad és az iPad 2 készüléké, így gond nélkül futtatható rajta a kifejezetten iPadre készült több mint 275 ezer alkalmazás. Philip Schiller, az Apple globális termékmarketing-ágazatának vezető alelnöke szerint “a Mini olyan vékony, mint egy ceruza, súlya pedig nem nagyobb egy jegyzettömbénél”.

Az alumíniumból és üvegből készült új külsőt kapott iPad mini 7,2 mm vastag, súlya pedig csupán 308 gramm. 7,9 hüvelykes Multi-Touch kijelzője továbbra is a felhasználók által már jól ismert iPad-élményt nyújtja, mégpedig a 7 hüvelykes táblagépeknél megszokottnál 35 százalékkal nagyobb kijelzőméretben, melynek 67 százalékkal nagyobb része használható ki a web böngészésekor. A kétmagos A5 chip gondoskodik a rövid reakcióidejű megjelenítésről, valamint a gyors és akadozásmentes Multi-Touch vezérlésről, emellett biztosítva az egész napig kitartó akkumulátor-üzemidőt.

Az iPad mini előoldalán egy FaceTime HD-kamera, hátoldalán pedig egy 5 megapixeles iSight kamera található, melyekkel a fejlett optika jóvoltából kiváló élességű állóképek és valódi 1080p felbontású HD-videók készíthetők. Az iSight kamera videostabilizáló funkcióval rendelkezik, emellett mindkét kamerát hátsó megvilágítású érzékelővel látták el, mellyel gyenge fényben is kiváló képek készíthetők. A mini emellett a fényképek egyszerű megosztását is lehetővé teszi az iCloud szolgáltatásban elérhető megosztott fotóadatfolyamok révén.

A eszköz kétsávos, 802.11n szabványú, akár 150 Mb/s sebességű Wi-Fi kapcsolat használatát teszi lehetővé, amely a korábbi iPad modellek Wi-Fi teljesítményének kétszerese. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular változatokban is elérhető, melyek az ultragyors vezeték nélküli kapcsolati szabványok, köztük az LTE és a DC-HSDPA támogatása révén képesek kapcsolódni az internetre és kitűnő sebességet biztosítanak letöltéshez, böngészéshez és adatfolyam-lejátszáshoz egyaránt.

A Személyes hozzáférési pont funkció segítségével akár öt másik készülékkel, köztük például MacBook Pro számítógéppel, iPod touch készülékkel vagy egy másik iPaddel is megosztható a gyors mobilhálózati adatkapcsolat Wi-Fi, Bluetooth- vagy USB-csatlakozáson keresztül.

Az új, negyedik generációs iPad új A6X chipe az A5X CPU-teljesítményének és megjelenítési sebességének akár a kétszeresét képes nyújtani – mindezt úgy, hogy a megszokottan vékony és könnyű kivitelű iPad akár 10 órán át is használható egy feltöltéssel. A készülék további újdonságai közé tartozik a FaceTime HD-kamera, a korábbi iPad-modellekhez viszonyítva kétszeres sebességű Wi-Fi kapcsolat, valamint a készüléket támogató LTE-szolgáltatók egész világra kiterjedő listájának a tovább bővülése.

Az iPad mini és a negyedik generációs iPad egyaránt támogatja a Lightning csatlakozót, mely a 30 tűs csatlakozónál kisebb, praktikusabb és strapabíróbb. A Lightning csatlakozóhoz különféle tartozékok kaphatók, melyek lehetővé teszik a kamerák, SD kártyák és VGA- vagy digitális HDMI-videoeszközök csatlakoztatását. A már forgalomban lévő iPad Smart Cover takarók és az iPad Smart Case tok kompatibilis a negyedik generációs iPad készülékkel, emellett pedig új, poliuretán anyagú, kifejezetten az iPad minihez tervezett Smart Cover takarók is kaphatók.

Elérhető tartalomból nincs hiány

Az iPad készüléken az App Store áruházban megvásárolható alkalmazások közül több mint 700 ezer futtatható, köztük 275 ezernél is több olyan program, amely kifejezetten iPad készülékekre készült. Az iPaden emellett az Újságos alkalmazás által kínált több mint 5000 hírújság és magazin, valamint az iBookstore kínálatában megtalálható több mint másfél millió könyv is olvasható. Az iTunes Store zenei, televíziós és filmes online áruháza kínálatában több mint 26 millió zeneszám, több mint 190 ezer televíziós műsorepizód és 45 ezernél is több film található. Az iPadre készült új iBooks alkalmazás segítségével a felhasználók több mint 40 nyelven olvashatnak elektronikus könyveket. Az iBooks emellett az elektronikus könyveknek egy olyan új fajtáját is elérhetővé teszi, amely dinamikus és valóban interaktív élményt nyújt olvasóinak. Az Apple új iBooks Author alkalmazásával készített e-könyvek teljes képernyőt betöltő kiadványok, melyek egyebek között interaktív animációkat, szemléltető ábrákat, fényképeket, videókat, egyéni betűtípusokat és matematikai kifejezéseket is tartalmazhatnak.

Az iPad mini Wi-Fi modellek egyébként  november 2-tól, péntektől vásárolhatók meg fekete-palaszürke és fehér-ezüst színváltozatban. A 16 GB-os modell várhatóan 100 ezer forintba kerül majd, míg a 32 GB-os modellért még mélyebben kell az Apple híveinek a pénztárcájukba nyúlniuk, a termék ugyanis 130 ezer forint körül várható, de még mindig olcsóbb, mint a 64 gigabájtos változat 160 ezer forint ára. A negyedik generációs iPad Wi-Fi modellek ugyancsak ekkortól vásárolhatók meg fekete vagy fehér színben: a 16 GB-os modell ajánlott fogyasztói ára 150 000 Ft, a 32 GB-os modellek ára 180 ezer forint, a 64 GB-os modell vásárlóinak pedig nem kevesebb mint 210 ezer forintot kell kicsengetniük.

Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljeinek és a negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljeinek értékesítése néhány héttel a Wi-Fi modellek megjelenése után kezdődik meg; első körben az Egyesült Államokban az AT&T, a Sprint és a Verizon kínálatában lesznek elérhetők. Az iPad mini Wi-Fi + Cellular modelljei a következő áron lesznek megvásárolhatók: 16 GB-os modell 140 ezer forint, 32 GB-os modell 170 ezer forint, 64 GB-os modell pedig 200 ezer Ft.  A negyedik generációs iPad Wi-Fi + Cellular modelljei közül a 16 GB-os ajánlott fogyasztói ára 189 ezer forint, a 32 GB-os modellé 220 ezer forint, a 64 GB-os modellé pedig 250 ezer Ft.

A piactársak jobbak?

Mint látható, az árak meglehetősen borsosak, miközben a készülékek tudása sok szempontból elmarad a konkurensekhez (Google Nexus 7, a Nook HD, vagy a Kindle Fire) képest.  Bírálják, hogy a képminőség jelentősen elmarad a vetélytársakétól, és hogy a kétmagos A5 processzor is gyengébb a Nexus 7 vagy a Kindle Fire HD négymagos processzoránál. A Mini ugyan egyedi a kategóriájában a hátlapi hd kamerával, de azzal is, hogy a legolcsóbb, wifis modellben nincs GPS, és ezzel egy sor szolgáltatás és alkalmazás nem működik rajta.

Csökkent az Apple iránti rajongás

Egyébként épp a napokban jelent meg a Strategy Analytics felmérése, ami alapján 2007 óta először jelentős mértékben csökkent az Apple iránti márkahűség. A cég kutatása szerint ez a tendencia Európában különösen erősen megmutatkozott, de az Amerikai Egyesült Államokban is szignifikáns. Noha még mindig rendkívül sokan mondják, hogy a következő telefonjuk is az almás cégtől származik majd, számuk jelentősen csökkent, ami részben talán annak köszönhető, hogy az Apple termékeinek tudása sok tekintetben elmarad a konkurensekétől, miközben áruk meglehetősen borsos. A Strategy Analytics adatgyűjtése során az európai iPhone-osok 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy kitart majd a gyártó mellett, míg az USA-ban 88 százalék mondta ezt. Ez a tavalyi európai adathoz (88 százalék) képest 13 százalékos, az USA-ban mért 93 százalékos hűséghez képest pedig 5 százalékos visszaesést jelent. Bár több telefongyártó joggal irigyelhetné ezeket a számokat, az Apple-nek valószínűleg hamarosan ki kell találnia valamit, hogy a márkája iránti lojalitást fokozza.

Médiapiac

Közzétette az NMHH a 2020-as beszámolóit

Már letölthető a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) tavalyi munkáját összegző két kiadvány: a hatóság elektronikus hírközléssel kapcsolatos tevékenységéről és a postapiacról szóló jelentése, valamint a médiatanács működéséről szóló országgyűlési beszámoló.

Közzétéve:

A kiadványok részletes áttekintést adnak a hatóság hírközlési területen végzett munkájáról, illetve a médiatanács 2020-as működéséről – közölte az NMHH pénteken, hozzátéve, a grafikonokkal, táblázatokkal gazdagított szakmai beszámolók, mint minden évben, idén is május végétől elérhetők a honlapjukon.

Azt írták, hogy az elektronikus hírközlési beszámoló szakterületekre lebontva ad tájékoztatást és áttekinti az aktuális technológiai trendeket, különös tekintettel az új technológiák nyomán fellépő szabályozási kihívásokra. Külön fejezet foglalkozik a postai szolgáltatások piacának elmúlt évével, a korlátos erőforrásokkal való gazdálkodás (azaz a spektrum- és azonosítógazdálkodás, illetve a mérőszolgálat) fejleményeivel, valamint a felhasználói érdekvédelemmel, a gyermekvédelemmel, az oktatástámogatással és a hatóság nemzetközi szakmai tevékenységével is.

Jelezték, hogy mint minden 2020-ról szóló áttekintésnél, itt is kiemelt szerepet kap a koronavírus-járvány és a nyomában a teljes ágazatot és a mindennapi életet is átformáló veszélyhelyzet.

“Azzal a meggyőződéssel nyújtjuk át az elmúlt egy év hírközlési munkájáról számot adó beszámolónkat, hogy a technológiák nemcsak átvészelni segítenek a járványt, hanem leküzdeni is” – írta a kiadvány elnöki köszöntőjében Karas Monika, az NMHH elnöke.

Ehhez hasonlóan, az egész beszámolót meghatározza az európai elektronikus hírközlési kódex nemzeti szabályozásba átültetése. Magyarország az unióban elsőként implementálta a kódex tartalmát, ami a teljes ágazatra kiható változásokat hozott. Az ezzel járó terjedelmes hatósági munka részleteiről is tájékozódhatunk a kiadványból – közölték.

Közölték azt is, hogy mivel a világjárvány a médiaszektort is mélyrehatóan érintette, ez a médiatanács éves kiadványában is fajsúlyos téma volt.

“A veszélyhelyzeti intézkedések a piacon sok komoly szerkezeti változást, átrendeződést indukáltak: csökkentek a médiaszereplők bevételei, a reklámbevételek csakúgy, mint a marketingkiadások. Az iparág védelme céljából teljes médiapiaci innovációra és mindehhez kiszámítható, támogató szabályozási környezetre van szükség” – idézték Karas Monikát a közleményben.

Hozzátette: a médiatanács “figyelembe vette az új körülményeket – szem előtt tartva a rugalmasságot és a méltányosságot – ugyanakkor a jogszabályban, illetve a médiaszolgáltatókkal kötött szerződésekben foglalt kötelezettségeket is”.

A kiadvány beszámol a médiatanács szabályozói és támogatói tevékenységéről, a testület médiatudományi intézetének munkájáról, a médiaszolgáltatási jogosultságok gondozásáról, valamint a szólás-, vélemény- és sajtószabadság ügyében indított döntésekről is.

A médiatanács monitoringtevékenységéről, azaz a rádiós és televíziós tartalmak elemzéséről külön fejezet szól. A jelentés mintegy nyolcvan ábrán és táblázaton keresztül szemlélteti a médiapiac hazai helyzetét.

Ezen felül egy húszoldalas melléklet ismerteti a 2019-2020-as médiafogyasztási adatokat is. Ebből részletes képet kaphatunk a hazai televíziók és rádiók eléréséről, műsorszerkezetéről, valamint a nyomtatott sajtó és az internethasználat hazai alakulásáról – írták.

A beszámoló függeléke pedig a médiatanács mecenatúraprogramjából korábban támogatott filmek és műsorszámok tavalyi díjait, fesztiválszerepléseit összesíti – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Tiltakozás egyes kereskedelmi médiumok szereptévesztése ellen

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség felszólítja a pedofiltörvény ellen tiltakozó médiumokat, hogy térjenek vissza a szakmai és erkölcsi alapokhoz, és hagyják békén a gyermekeket.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Hangsúlyozzák: a gyermekek szexuális nevelése kizárólagosan a szülők dolga, ezért ezt a feladatot sem az állam, sem a média, és egyetlen civil érzékenyítő program sem végezheti el.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség (MNMSZ) szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében jelezte: megütközéssel fogadja, hogy az utóbbi időben

egyes kereskedelmi médiumok körében tapasztalt szereptévesztés mára állandósult és ezen médiaszolgáltatók alapvető feladatuk, a tájékoztatás helyett egyre inkább a direkt politizálást választják.

A szervezet rámutatott: a szereptévesztés ékes példája az RTL Klub csatornája és több, milliós elérésű tartalomszolgáltató közös tiltakozása a pedofiltörvény miatt, holott az RTL vezérigazgatója alig két hete még azt hangoztatta, hogy nem az ő feladatuk alakítani a politikát, sőt azt is kijelentette, ők csupán a tájékoztatással és a szórakoztatással foglalkoznak.

A MNMSZ kiemelte,

régóta várták, hogy a magát vezető kereskedelmi csatornának nevező RTL Klub valamiféle önszabályozásba kezd, azaz: nem sugároz embereket megaláztatásba és nyilvános szexuális aktusba sodró valóságshow-tartalmakat, nem reklámoz korhatáros filmeket nem korhatáros sávban, és nem közvetít homoszexuális propagandát a közéletinek kikiáltott műsoraiban.

Hozzátették, hiába vártak minderre, ahogyan arra is, hogy a csatorna közéleti és hírműsoraiban felemeli-e a szavát, amikor Magyarországon politikusok újságírókat fenyegetnek, vagy elítéli-e, ha egyes külföldi médiumok hazánkat lejárató manipulatív anyagokat gyártanak, de nem tették meg, mert a nézettség és a bevételek hajszolása számukra ennél sokkal fontosabb.

A gyermekek védelmét viszont – szögezték le – nem befolyásolhatja anyagi érdek egyetlen médiumban sem.

A Magyar Nemzeti Médiaszövetség ezért felszólítja a most tiltakozó médiumokat, hogy térjenek vissza a szakmai és erkölcsi alapokhoz, és hagyják békén a gyermekeket.

Hangsúlyozták, a gyermekek szexuális nevelése kizárólagosan a szülők dolga, ezért ezt a feladatot sem az állam, sem a média, és egyetlen civil érzékenyítő program sem végezheti el.

A szervezet továbbá a tiltakozó médiumok figyelmébe ajánlja azt a tényt is, hogy az általuk vitatott szabályozás tényleg csak a kiskorú gyerekek védelmét tartja szem előtt – tekintve, hogy Magyarország szabad állam, tehát aki nagykorú, az olyan szexuális identitást választ magának, amilyet csak akar. Hozzátették,

aki ezt nem érti meg, az nemcsak annak felismerésével adós, hogy ez az új szabályozás mennyire a gyermekek pártján áll, hanem azzal is, hogy mennyire a szülők jogait helyezi előtérbe.

A pedofiltörvény elleni tiltakozásához az RTL Magyarország mellett egyébként a hazai médiapiac több meghatározó szereplője, a Central Médiacsoport, A+E Networks UK, az AMC, az HBO és a WarnerMedia, az SPI International, valamint a ViacomCBS is csatlakozott – írja a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

“Vége a bulinak, menjetek haza!”– Érvénytelen a vezetők kinevezése

Érvénytelenítette a román alkotmánybíróság csütörtökön a közszolgálati rádió és televízió ideiglenes vezetőinek kinevezéséről szóló parlamenti határozatokat, amelyek ellen az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) emelt óvást.

Közzétéve:

A bukaresti jobbközép kormánykoalíció május 11-én váltotta le a közszolgálati rádió és televízió vezetését, de nem választott új igazgatótanácsokat, mert előbb külön akarja választani a két intézményben az elnöki és a vezérigazgatói tisztségeket.

A kormánytöbbség ideiglenes elnök-vezérigazgatókat nevezett ki, amíg módosítja a közszolgálati médiatörvényt. Az alkotmánybíróság azonban megállapította, a hatályos törvény ezt nem teszi lehetővé, ezért a törvények betartásáról szóló alkotmányos előírásra hivatkozva érvénytelenítette a kifogásolt parlamenti határozatokat.

A közszolgálati rádió és televízió működését szabályozó törvény szerint a parlament abban az esetben nevezhet ki legfeljebb fél évre ideiglenes vezetőket, ha az – államfő, a kormány, a parlamenti frakciók és az intézmény dolgozói által jelölt – új igazgatótanácsi tagok kinevezési procedúrája nem fejeződik be a következő általános választásokig és így megváltozik a parlament politikai összetétele. Az alkotmánybíróság szerint azonban a jelen helyzetre ez az előírás nem alkalmazható.

A közmédia vezetőinek lecserélése egyébként közvetve a választásokkal áll összefüggésben. A Nemzeti Liberális Párt (PNL), az USR-PLUS szövetség és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a tavaly decemberi választások nyomán lépett koalícióra, az általuk alakított kormánytöbbség pedig már hónapok óta tervezi a korábbi baloldali parlamenti többség által kinevezett médiavezetők leváltását, de nem tudott megegyezni a tisztségeinek elosztásáról.

A bukaresti sajtó szerint azért akarják megduplázni a vezető tisztségek számát, hogy minden koalíciós párt képviselethez jusson a közmédia vezetésében, de a régi vezetők menesztésével már nem akartak addig várni, amíg sikerül hatályba léptetniük a tervezett törvénymódosítást.

A televízió megbízott elnök-vezérigazgatójává a PNL által jelölt Ramona Saseanut, a rádió élére pedig az USR-PLUS által javasolt Liviu Popescut nevezte ki hat hónapra a parlament: ezek a határozatok bizonyultak alkotmánysértőnek.
 

“Vége a bulinak, menjetek haza! Az alkotmánybíróság egyhangúlag a PSD-nek adott igazat. Nem állunk meg, továbbra is harcolni fogunk ez ellen az önkényes hatalom ellen, amely a demokráciát megsértve próbálja uralma alá hajtani az összes állami intézményt” – reagált a PSD elnöke az alkotmánybíróság döntésére.

Marcel Ciolacu megerősítette: a PSD csütörtökön az ombudsman leváltásáról szóló parlamenti határozat ellen is alkotmányossági óvást emel.

Tovább olvasom