Kövess minket!

Médiapiac

A rádió mindig és mindenhol velünk van

Szakmai napot tartott október közepén a Radio Sales House Kft. a Magyar Rádió Márványtermében. Friss, exkluzív kutatási eredmények és a portfólióba tartozó rádiók bemutatkozásai hangzottak el.

A Magyar Rádió Márványtermében és egyéb ikonikus rádiós helyszíneken zajlott a Nagy Rádió Nap 2018 október közepén, amelyet a rádiós kereskedőház a Radio Sales House Kft. szervezett üzleti partnerei részére. A szakmai nap célja egy, az Inspira Media Research által készített rádiós imázs-kutatás eredményeinek bemutatása, és a kereskedőház portfóliójába tartozó rádiók bemutatkozása volt.

A szakmai előadásokon szó volt az idén indult új rádiós hallgatottságmérés módszertani hátteréről, a rádió mint marketingeszköz hatékonyságáról és arról, hogy még mindig mennyire szeretik az emberek a rádiót. Bemutattak esettanulmányokat és egyedi rádiós marketing megoldásokat is.

A rádió reggel felpörget, este kikapcsolódást nyújt

Az Inspira Research 2018 szeptemberében egy komplex, hiánypótló kutatást végzett a rádió mint médiatípus lakossági és üzleti döntéshozói megítéléséről. A kutatás módszere fókuszcsoportos és kvantitatív nagymintás személyes országos reprezentatív lakossági felmérés, valamint egyéni mélyinterjús és kvantitatív online üzleti felmérés volt.

Legfontosabb megállapításai, amelyeket a konferencia résztvevői csak megerősíteni tudtak, hogy a rádiót egész nap, mindenhol, mindenféle eszközön hallgatják az emberek.

A rádió egész nap jelen van a hallgatók életében

A lakosság és az üzleti döntéshozók az alábbi időszakokban biztosan a rádiót hallgatják:

  • Reggel- szinte kizárólagos médiafogyasztási platform a rádiózás az autóban
  • Napközben – sok munkahelyen napközben is egyedüli információforrás a rádió
  • Nap végén – a munkából hazafele ismét ráhangolódnak a kedvenc adóikra

A rádió stabilan az életünk része marad

A kutatásban résztvevők szerint az elmúlt 3 évben nem csökkentették a rádiózásra fordított idejüket (66%), és ezen a jövőben sem akarnak változtatni (82%). Ebben a tekintetben a médiatípusok között a legnagyobb stabilitása a rádiónak van.

A rádió örök, tradicionális és klasszikus

A rádióhallgatók számára a rádiózás klasszikus és tradicionális értéket képvisel, biztonságot és stabilitást sugároz. Segít a hallgatóknak kikapcsolódni és kiszakadni a mindennapi mókuskerékből. Változatos élmény nyújt a különböző műsorok, zenei stílusok, műfajok által.

A rádió népszerű, a hallgatók szívesen kötődnek egy-egy csatornához, ezáltal a rádió-márkák magas szintű fogyasztói „bevonódást” tudnak elérni.

Az üzleti döntéshozók szerint a rádió egyik legfontosabb előnye, hogy széles elérést biztosít, jól targetálható médium, és a szakosodott zenei összeállításokkal különböző korosztályokat szólít meg.

A rádió a leghitelesebb médium

A hallgatók számára a rádió elsődleges hírforrás (közlekedés, időjárás, stb.), könnyed kikapcsolódást biztosít, és hozzájárul ahhoz, hogy komolyabb témákban is elmélyülhessenek („A rádió beszélget veled, míg a TV csak beszél hozzád”).

A kutatásban megkérdezettek csupán 5%-a nevezte meg a rádiót a legzavaróbb/legidegesítőbb reklámokat sugárzó médiatípusnak, és csupán 8%-uk számára a rádió az a médiatípus, amin mindenképpen próbálja elkerülni a hirdetéseket.

Erős a szinergia a rádió és más médiatípus között

A lakossági és az üzleti kutatásból az is kiderült, hogy a rádiónak erős az együtthatása a televízióval és az online médiával.

A konferenciát követően sok pozitív visszajelzés érkezett cégünkhöz, amely alapján úgy gondoljuk, hogy szükség van ilyen szakmai napokra, ahol elsősorban szakmai kérdéseket tárgyalunk. Mindez megerősít bennünket abban, hogy jó úton járunk azzal a törekvésünkkel, hogy minél megalapozottabb és hitelesebb kutatási információkra alapozzuk marketingtámogató munkánkat, mint rádiós reklám-értékesítési kereskedőház. Reméljük, hamarosan ismét vendégül láthatjuk partnereinket hasonló rendezvényen!

– mondta Hanák Tamás, az RSH ügyvezető igazgatója.

Médiapiac

Meghalt Bencze Izabella, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi tagja

Fáradhatatlanul küzdött a közjóért.

Közzétéve:

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A 72 éves Bencze Izabella pénteken hunyt el, halálhírét szombaton a családja közölte az MTI-vel.

2007 és 2010 között a Magyar Rádió Közalapítvány Ellenőrző Testületének elnöke, 2010-től a magyar közszolgálati médiumok tulajdonosi testületének, a Közszolgálati Közalapítványnak a parlament által választott kurátora volt.

Alapító tagja volt a nemzeti értékeket képviselő Civil Összefogás Fórumnak (CÖF).

A CÖF az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében méltatta, hogy

Bencze Izabella “fáradhatatlanul” küzdött a közjóért.

A szovjet csapatkivonás gazdasági háttértárgyalásainak vezető jogásza volt. Feltárta a magyarországi rablóprivatizáció körülményeit. Székelyföld villámcsapástól megsemmisült atyhai templomának újjáépítését szervezve is szolgálta Isten országát – írták.

“Publicisztikáit emberek tízezrei várták és olvasták. Szavait, mondatait, amelyekkel mindenkor az Isten, a haza és a szeretet parancsának követésére hívta a magyarságot, megőrizzük” – közölte a CÖF.

Borítókép: Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter (b) átadta a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozat kitüntetést Bencze Izabella jogásznak, a Közszolgálati Közalapítvány Kuratóriuma tagjának az augusztus 20-i nemzeti ünnep alkalmából tartott ünnepségen, a Várkert Bazár rendezvénytermében 2019. augusztus 16-án

Tovább olvasom

Médiapiac

A kettős médiamérce csak leleplezi a politikai indítékokat

Az Egyesült Államok sajtószabadsággal kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezek számonkérésében érdekelt – figyelmeztet a XXI. Század Intézet elemzése.

Közzétéve:

MTI / EPA / Oleg Petraszjuk

Lengyelország és Magyarország ismét a nyugati kritikák célkeresztjébe került a média szabadságára leselkedő, állítólagos veszélyek miatt. Mindeközben Lettországban és Ukrajnában az „információs tér biztonságára hivatkozva” rendeleti úton tiltottak be egy sor televíziós csatornát, ami nemcsak felháborodást nem váltott ki a szólásszabadság iránt máskor elkötelezett körökben, de még a tetszésüket is elnyerte – idézi Kosztur András, a XXI. Század Intézet vezető kutatójának legújabb elemzését a Magyar Nemzet. A cikk a nyugati diplomácia és sajtó által alkalmazott kettős mércét mutatja be.

Az elmúlt években Lengyelország és Magyarország is számos bírálatot kapott az Európai Unió intézményeitől különféle ügyek kapcsán, Joe Biden megválasztásával pedig a kritikusok sorához Washington is csatlakozott, pontosabban visszatért közéjük. Ezek a bírálatok önértelmezésük szerint a jogállamisággal, a demokráciával és a szabadságjogok érvényesülésével kapcsolatos „aggodalmakhoz” kapcsolódtak, a gyakorlatban azonban a szuverenitás kérdése körül forogtak – hívja fel a figyelmet Kosztur András.

Alaptalan félelmek

Februárban a lengyel és a magyar vezetést is a szólásszabadság és a média korlátozására irányuló lépések miatt érték kritikák az Európai Bizottság és az amerikai külügy részéről. A magyar kormányt a Klubrádió – egyébként könnyen lehet, hogy csupán ideiglenes – frekvenciaengedélyének elvétele miatt bírálták, míg Lengyelország egy reklámadó-tervezet miatt került célkeresztbe.

A Klubrádióval kapcsolatos, bürokratikus huzavonát sikerült Washingtonban a „szólásszabadság visszaszorulásaként” értelmezni, de az Európai Bizottság tisztségviselőit is arra késztette az ügy, hogy egy sor Twitter-bejegyzésben elevenítsék fel a magyar sajtószabadság kapcsán táplált félelmeiket. Némileg nagyobb jelentőséggel bíró ügynek tűnhet Lengyelország esete, ahol a teljes médiaszektor reklámjövedelmeire vetne ki egy új adót a kormányzat, tekintettel azonban arra, hogy tulajdonképpen még hivatalos törvényjavaslatról szó sincs, csupán egy tervről, amelynek megvitatása még hátravan, a „nemzetközi aggodalom” ebben az esetben is túlzónak – és jócskán tendenciózusnak – tűnik.

A lengyel kormány tervei szerint a reklámokból származó jövedelmeket a cégek éves összbevételétől függően 2–15 százalék közötti adóval sújtanák, az így keletkező adóbevételek felét pedig a koronavírus elleni védekezésre, a többi részét pedig kulturális örökségvédelemre költenék.

A lengyel sajtó ellenzéki része szerint egy ilyen adó ellehetetlenítené működésüket, a kormány ezzel szemben azt állítja, a törvény célja elsősorban a gyakran külföldi médiaóriások bevételeikkel arányos adózásának a kivívása. Egy sor sajtóorgánum nyílt levélben tiltakozott a javaslat ellen, egyes tévécsatornák egy napra elnémultak, számos hírlap pedig fekete címlappal jelent meg.

Az oroszok ellen szabad

Kosztur András kijelenti, hogy az Egyesült Államok sajtószabadsággal – illetve általában a demokráciával és az emberi jogokkal – kapcsolatos aggodalmai addig terjednek, ameddig ezeknek a számonkérésében érdekelt. Egy héttel azelőtt, hogy Ned Price amerikai külügyi szóvivő a Klubrádióval kapcsolatban azt mondta, hogy „újabb csapás volna a média sokszínűségére nézve”, ha az elvesztené frekvenciáját,

az ukrán elnök rendeleti úton vonta vissza három ellenzéki tévécsatorna engedélyét, Lettországban pedig a helyi médiatanács döntése alapján tucatnyi orosz csatorna sugárzását szüntették meg.

Az USA kijevi nagykövetsége üdvözölte az ukrán vezetés döntését, és Lettországgal szemben sem merültek fel aggályok, az EU részéről pedig egy semmitmondó nyilatkozattal tudták le a három ukrajnai televízió bezárását.

Mindkét országban régóta nagy nyomás nehezedik az orosz vagy oroszbarátnak tekintett médiára, amelyek azonban a helyi médiapiac jelentős részét lefedik.

Lettországban például a nézettség több mint egyötöde esik azokra a csatornákra, amelyeket február folyamán különböző okokra hivatkozva ellehetetlenített a lett médiahatóság.

Riga persze elsősorban az orosz hírműsorok propagandisztikus jellegét, a műsorok „gyűlöletkeltő” tartalmát és egyéb hasonló, alapvetően politikai indokokat hozott fel a csatornák bezárására, formailag azonban több esetben a lett médiaszabályozás azon passzusára hivatkoztak, miszerint a külföldi csatornák közvetítése csak egy helyi, a lett törvények előtt felelős jogi személy bevonásával lehetséges – magyarázza Kosztur András. Az orosz NTV csoport ezen bukott el – az indiai sorozatokra vagy gyerekmesékre specializálódott csatornákat az orosz propagandára hivatkozva nehezen lehetett volna lekapcsolni –, az orosz állami tévéadó csatornái viszont a hírműsorok tartalma miatt lettek felfüggesztve.

A kettős mérce annyira nyilvánvalóvá vált, hogy lassan hatékonysága is elvész, hiszen a szelektív felháborodás leleplezi az „aggodalmak” politikai indíttatását, és ezáltal lerombolja az azokat körüllengő morális felsőbbrendűség pátoszát

– összegzi cikke tanulságait Kosztur András.

A XXI. Század Intézet elemzése teljes terjedelmében ide kattintva olvasható el.

Borítókép: Az oroszbarátnak tartott ukrán Nas hírtelevízió bezárását követelő ultranacionalista tüntetőt vesznek őrizetbe rohamrendőrök a tévé kijevi épülete előtt 2021. február 4-én

Tovább olvasom

Médiapiac

Drámai eseményekkel jön a Doktor Balaton évadzárója

Ma este első évadának utolsó epizódjához érkezik a TV2 teljes egészében hazai fejlesztésű napi sorozata.

Közzétéve:

TV2

A kíváló színészekkel és izgalmas történettel indult széria hétről-hétre számtalan nem várt fordulattal lepte meg a nézőket – idézi fel az Origo.

A történet ma esti része is tartogat meglepetéseket, így hát érdemes lesz most is Balatonmeggyesre látogatni, méghozzá olyan népszerű színészek tarsaságában, mint például Mészáros András, Gula Péter, Pálfi Kata, Horváth Alexandra, Kőszegi Ákos, Gazsó György, Király Attila vagy Bezerédi Zoltán.

A Doktor Balaton forgatása sokat adott mind emberileg, mind szakmailag. Nagyon örültem a lehetőségnek, érdekes munkának ígérkezett, és az is volt, tanultam türelmet, pontosságot, amik mind hasznomra válnak

– mondta el Mészáros András, a sorozat címszereplője.

Doktor Balaton azzal fogott meg igazán, ahogy cipeli a maga puttonyát. Érdekes megmutatni, hogyan birkózik meg azzal, ami neki jutott. Jó azt láttatni, hogy a doki őszinte, egyenes. Tudja, hogy nem hibátlan, de egy megoldásra törekvő ember. A történetnek hála pedig jócskán van mit megoldania majd a folytatásban is, legyen szó a magánéletéről, a családi titkokról vagy épp a hivatásáról – tette hozzá a színész.

A sorozat folytatása még idén látható lesz.

Borítókép: Mészáros András, a sorozat címszereplője

Tovább olvasom