Kövess minket!

Médiapiac

A printpiac csúcsa

Összbevételben a napilapszegmens, darabszámban pedig a havilapok jelentik a lappiac csúcsát – derül ki a Magyar Lapkiadók Egyesületének elemzéséből, amely új megvilágításba helyezheti a nyomtatott lapok piacát.

A nyomtatott lap szó hallatán általában fényes papírra nyomott havi és szabadidős magazinok, esetleg bulvárlapok jutnak a legtöbb szakembernek az eszébe. Nem csoda, hisz a „glossy” – azaz a fényes és igényes papírra nyomtatott, már az első kézbevételekor örömöt jelentő – magazinok jelentik a lappiac csúcsát. A Whitereport mediabrowser 2016. második negyedévében összegyűjtött független adatai szerint, ha a gyakoriság szerinti médiumszámot nézzük, nem csak a papír vagy a tartalom minőségében lehetnek exkluzívak, hanem mennyiségi értelemben is: a divat-, életmód-, autós-, kulturális témáktól gyakorlatilag a médiatematikák teljes palettáját felvonultató szegmensről, több mint 1300 nyomtatott lapról beszélhetünk.

A napilapok a médiapiac egyik legjelentősebb szegmense annak ellenére, hogy csupán 31 lapról van szó. Összárbevételük a Whitereport Financial adatai szerint 2015-ben – a terjesztési-, reklám- és egyéb bevétellel együtt – 61 milliárd forintra rúgott, amellyel a lapkiadói bevételeknek több mint a felét adták.

A napilappiac országos alszegmensében a közéleti- és bulvár napilapokon kívül kis számban tematikusakat is találunk – ilyen például a Nemzeti Sport vagy a Világgazdaság –, másik alszegmensében a megyei- vagy regionális napilapok jellemzően közéleti és helyi tartalmat nyújtanak olvasóiknak.

Példányszámukat-, tartalmi és tematikai változatosságukat tekintve, a hetilapok piaca is igen színes. A hetilapokról általában csak a női magazinok, tévéújságok, gazdasági magazinokra asszociálnak a hirdetők, pedig igen sok, szám szerint összesen 262 lap tartozik ide. Jelentős számban vannak köztük helyi lapok is – hirdetési és önkormányzati lapok egyaránt –, valamint tematikus magazinok, mint például kertészeti, rejtvény, egyházi, programmagazinok, de nem feledkezhetünk meg a közéleti és politikai hetilapokról vagy a vasárnapi közéleti lapokról sem.

A hetilapok külalakjukat tekintve is változatosak: a jó papírminőségű, színes és gazdagon illusztrált magazinoktól egészen a már-már napilap külsővel megjelenő kiadványokig sok félét találhatunk közöttük.

A havilapok közt természetesen sok olyan is található, amely nem a megjelenési minőségre fókuszál, ereje sokkal inkább abban rejlik, hogy egy speciális célcsoportot ér el. Számtalan szaklap, gyereklapok, gasztrolapok, márkamagazinok, hobbilapok közül is sok a havi megjelenésű, hogy csak a leggyakoribbakat említsük.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom