Kövess minket!

Médiapiac

″A piac sokkal gyorsabban fejlődik, mint amilyen gyorsan a piaci szereplők reagálnak″

Dobó Mátyás mobilszakértővel beszélgettünk a Médiapiac szeptember 10-i adásában a 90.9 Jazzy Rádióban. Szó esett többek között a magyar mobilpiac és ezen belül a klasszikus médiacégek, illetve a reklám-finanszírozott modell esélyeiről, és arról is, hogy dobhat-e nagyot a Microsoft a táblagép szegmensben. Íme a szöveges, szerkesztett változat.

Dobó Mátyás

Már régóta toljuk magunk előtt azt a mondást, hogy “ez a mobil éve lesz”. Mostanra talán olyan helyzet alakult ki, hogy tényleg lehet mondani: ez(ek) a mobil éve(i). Miért indult be olyan lassa ez az ügy, és mi volt az a pont, ahol berobbant a piac?

A mobiltechnológiák elterjedésének sebességét érdemes összevetni a web terjedésével. A web a 90-es években kezdett bevonódni Magyarországon az emberek életébe, és ma tartunk ott, hogy nagyjából mindenki életében jelen van. A mobiltechnológiák, az okosplatformok ehhez képest fényévekkel gyorsabban terjedtek el. Mostanra több millió okostelefon-felhasználó van Magyarországon is. Néhány év alatt kiépült az a piaci szegmens, amelyre már érdemes médiamegjelenéseket, alkalmazásokat gyártani.

Azt pedig, hogy ez a mobil éve-e, nem a piac dönti el. Azt érzem, hogy a piac sokkal gyorsabban fejlődik, mint amilyen gyorsan a piaci szereplők reagálnak. Van egy válsághelyzet ma Magyarországon, a cégek jelentős részének minimális eszköze van arra, hogy K+F-be vagy marketingbe pénzt tegyen. Emiatt van egyfajta várakozás, hogy mikor lesz elég pénz arra, hogy igazán neki induljunk annak a piacnak, ami ott van az emberek kezében. Az amerikai piac elképesztően pörög, évente sokmilliárddal bővül.

 

Ott azért megvan ehhez a megfelelő piacméret is.

Abszolút, de a magyar piacnak is fel kell nőnie a feladathoz. Függetlenül attól, hogy a mérete kisebb, itt is ki kell építeni azokat a bástyákat, amelyek az elkövetkező években bevételeket termelhetnek. Sajnos jelen pillanatban nagyon óvatosan lépkedünk.

 

Látva a nagy piacok fejlődési ütemét, körülbelül mennyi ideje van a magyar piacnak arra, hogy észhez térjen, és ne maradjon le nagyon?

Szerintem a hajó egy picit már el is ment. Ha megnézed az alkalmazás-boltok kínálatát, azt látod, hogy százból kilencven nem magyar alkalmazás.

 

Vannak cseh vagy román alkalmazások? A szomszédos piacokon fejlesztenek régiós szinten?

Van néhány kísérlet, de nem jellemző. Elsősorban amerikai, brit cégek uralják az alkalmazás piacot, és nyilvánvalóan ők is fognak keresni ezen. Ebben nagy kérdőjelet látok. Amikor az internet elindult itthon, az a magyar médiatermékekről, tartalmakról, szolgáltatásokról szólt. Aztán szépen lassan eljutottunk addig, hogy a Google, a Facebook dominálják a magyar piac egy jelentős részét, de még jelentősek a magyar szereplők is. A mobilvilágban jelenleg csak a magyar időjárás-szolgáltatások lépnek előre, a többiek óvatosan kísérleteznek, a meglévő digitális modellek egyszerű másolásával próbálkoznak.

 

A mobileszközök számos dologra alkalmasak, a hírek olvasásától a vásárlásig. A szorosabban vett média viszont arról szól, hogy profik tartalmakat állítanak elő a médiafogyasztók számára. Ehhez azonban arra is szükség van, hogy pénz kerüljön a rendszerbe. Mik ennek az esélyei 2013-ban, a mobilos közegben?

Jó kérdés, én egy kicsit szkeptikus vagyok. Bár a mobilhirdetési piac nagyon szépen bővül, nem látszik egyelőre, hogy volumenében fel tudna nőni a közeljövőben a klasszikus online hirdetési piachoz. És alapvetően azzal sem vagyunk elégedettek, ami a weben történik. Tehát az sem látszik, hogy a weben termelhető bevételből hogyan lehet professzionális tartalmat felépíteni. Persze azért vannak kezdeményezések, mint az IAB, cégek, értékesítőházak, amelyek próbálják a hirdetési felületeket a mobilmédiába bevezetni, és az árazási politikákat elfogadtatni, de ez még nagyon gyerekcipőben jár.

Sokan ráugrottak az alternatív bevételi forrásokra: valamilyen előfizetéses modellben eladjuk a médiaterméket a végfogyasztónak olyan módon csomagolva, mint a klasszikus magazinokat. Magyarországon jelenleg nincs még olyan cég, amelynek ez jelentős árbevételt termelne. Ami még szomorúbb: az amerikai piacon sem látni egyelőre, hogy ez életképes forma lenne.

Jelenleg a mobil és a média viszonyát az jellemzi, hogy szükséges ott lenni, mert hátha valamikor, valahogyan megtörténik az áttörés. Abban tudnának a médiacégek előrelépni, ha nem médiatartalmakat, hanem egyéb, a tartalmakhoz kapcsolódó kiegészítő szolgáltatásokat gyártanának erre a felületre.

 

Minden kütyü mást tud, és mindannyiunkat személyes viszony fűz a mobileszközeinkhez. Ezért aztán kész hitviták alakulnak ki a téma körül. Te milyen vallású vagy kütyü fronton?

Két nézőpontból lehet közelíteni. Céges oldalról Magyarországon az Android az elsődleges platform, utána következik az iOS, bár társadalmi státusz szempontjából az utóbbit használók  kicsit magasabbra pozicionáltak. A személyes preferenciáimat nézve, két platformot szeretek jelenleg, az egyik az iOS. És nemrégiben voltam Berlinben egy informatikai vásáron, ott láttam az új Windows8 tabletet, ami nagyon tetszik. Végre egy szép, jól működő termék. Egyelőre viszont Apple-felhasználó vagyok.

 

Lehet, hogy a Microsoft nagyot dob?

Ha megnézed, hogyan alakul a platformpiac, az látszik, hogy még mindig van egy öregedő, de nagyon erős PC-piac, ebben a Microsoft messze domináns. A mobilkiskészülék-piacot az Android és az iOS dominálja, a táblagép pedig egyelőre az Apple piaca. A tabletpiac még csak most nő, és ha a Microsoft integrálja a táblagépeket a klasszikus PC-eszközök mellé, és a tabletek ez utóbbiak természetes kiterjesztései tudnak lenni valamiképp, akkor az nagy esély számára.

 

A Dobó Mátyással készült beszélgetés teljes hanganyaga (zenékkel együtt) szerdától elérhető lesz a Mediapiac.com On air rovatában. Itt meghallgathatóak a korábbi adások is.

Műsorunk minden hétfőn 20 órától hallható a 90.9 Jazzy Rádióban. Következő vendégünk szeptember 17-én Gosztonyi Csaba lesz.

Médiapiac

Soros tényellenőrzői inkább megvédik Bident, mintsem ellenőrzik

A PolitiFactet működtető szervezet mögött az amerikai tőzsdespekuláns pénze is feltűnik.

Közzétéve:

Borítóképünkön Soros György amerikai milliárdos, fotó: MTI / EPA / Clemens Bilan

A NewsBusters nevű oldal által készített kutatás, amelyre a V4NA hírügynökség hívta fel a figyelmet, Biden első 100 napját vette górcső alá, és kiderül belőle, hogy a PolitiFact nevű tényellenőrző oldal mindössze 13 egyéni tényellenőrzést végzett az elnök állításaival kapcsolatban. Ugyanakkor 106 olyan dolgot ellenőriztek, amely Bidenről szólt.

“Más szavakkal: sokkal érzékenyebbek arra, ha valaki hazudik Bidenről, mintha Biden hazudik”

fogalmazott a NewsBusters szerkesztője, Tim Graham.

A felmérés szerint a 13 vizsgált Biden-állításból 8 valamiféle hamisságot tartalmazott, ennek ellenére sosem adtak nekik “Pants on Fire” minősítést, ami az egyértelműen hamis kategóriát jelenti.

A Bidenről szóló 106 ellenőrzött anyagból 91, tehát nagyjából 86 százalék, legalább “többnyire hamis” besorolást kapott, 24-et láttak el “Pants on Fire” minősítéssel.

Összességében megállapították, hogy Biden PolitiFact-oldala azt mutatja, hogy 2007-től 169 alkalommal került a „Truth-O-Meter”-re, és kiderült, hogy 67-szer igazat adtak neki, míg 78-szor kapott “többnyire hamis” minősítést.

Ezzel szemben Donald Trumpnak 931 ilyen tényellenőrzése van, és közülük 692 többnyire “hamis” vagy még rosszabb (74,3 százalék).

A PolitiFact.com 2007-ben a Tampa Bay Times nevű újság projektjeként jött létre. Az irányítását a lap kiadója, a Poynter Institute for Media Studies nevű szervezet 2018-ban vette át.

A Poynter Institute ezer szálon kötődik Soros Györgyhöz és a Nyílt Társadalom Alapítványokhoz (OSF). Az OSF honlapja szerint a szervezet több százezer dolláros juttatásokban részesült: 2019-ben 167 ezer dollárt, 2017-ben 300 ezer dollárt, 2016-ban 25 ezer dollárt kapott.

A Poynter Institute országos tanácsadó testületében is feltűnnek figyelemreméltó nevek. Ott van például Christa Scharfenberg, aki a Center for Investigative Reporting nevű Soros-szervezet vezetője. Az OSF honlapja szerint a Center for Investigative Reporting 2018-ban 650 ezer dollárt, míg 2016-ban közel 660 ezer dollárt kapott.

Tovább olvasom

Médiapiac

Színháztörténeti titkok nyomába ered az M5 új műsora

A szombaton kezdődő hatrészes sorozatban magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Közzétéve:

MTVA Fotó: Zih Zsolt

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját – közölte az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A hatrészes Promenád című tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai.

Archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A műsor Sztankay Ádám blogsorozatán alapul.

A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a 20. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett művészsorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak

– fogalmazott az MTVA Sajtó- és Marketing Irodája.

A két világháború közötti élénk színházi, filmes élet, a szovjet megszállás, a színházak államosítása, a kommunista államhatalom berendezkedése, és az új kultúrpolitikai irányvonal erőszakos keresztülvitele számos tragédiával járt. Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem.

Az első epizódban – amely május 8-án, szombaton 21 óra 5 perctől látható – Bajor Gizi történetét ismerhetik meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Borítókép: Sztankay Ádám újságíró a Hogy volt!? című tv-műsor felvételén

Tovább olvasom

Médiapiac

Bírósági ítélet: érvénytelen a Klubrádió pályázata

A médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Megerősítette a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítélete, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa jogszerűen minősítette érvénytelennek a Klubrádió 92,9 MHz-es sugárzási jogosultságra benyújtott pályázatát – közölte a hatóság pénteken az MTI-vel.

Az NMHH közleménye szerint a bíróság a rádió keresetét teljes egészében elutasította, és hangsúlyozta, hogy

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

a médiatanács minden tekintetben jogszerűen hozta meg a döntését.

Emlékeztettek: a Klubrádió a médiatanácsnak azt a március 10-ei döntését támadta meg a bíróságon, amelyben nyertes nélkül zárta le a Budapest 92,9 MHz rádiósfrekvencia-pályázati eljárását, miután az eljárásban egyetlenként benn maradt pályázó, a Klubrádió Zrt. ajánlata is érvénytelennek bizonyult.

Hozzátették, a Fővárosi Törvényszék csütörtöki ítéletében kiemelte: a médiatanács helytállóan állapította meg, hogy

a Klubrádió pályázata súlyos érvénytelenségi hibákat tartalmaz, illetve hogy a rádió gazdasági működése sem felel meg a törvényi és a pályázati előírásoknak.

Azt írták, a szóbeli ítélethirdetésen a bíróság rámutatott arra, hogy a Klubrádió műsorterve hiányos és ellentmondásos, így nem felel meg a pályázati követelményeknek, amelyre tekintettel nem lehetett érdemben értékelni a pályázati ajánlatot.

“Mindezek alapján a médiatanácsnak nem volt más lehetősége, mint a Klubrádió pályázatát érvénytelennek nyilvánítani”

– tudatták a közleményben.

Az NMHH szerint az ítélet ismertetésekor azt is hangsúlyozták: a médiatanács helytállóan hivatkozott arra is, hogy a pályázati ajánlat tényszerű hibái esetén nincs jogszabályi lehetőség a hiánypótlásra. Az ugyanis sértette volna a verseny tisztaságát, mert a Klubrádiónak lényegében új műsortervet kellett volna benyújtania – tették hozzá.

Közölték azt is, a törvényszék szintén osztotta a médiatanács álláspontját a rádió üzleti és pénzügyi tervéről, kiemelve azt, hogy valamennyi gazdasági társaságnál alapvető jelentőségű a törvényes működés biztosítása, ez azonban a Klubrádió esetében nem teljesült maradéktalanul.

A bíróság egyetértett azzal a médiatanácsi állásponttal is – tették hozzá -, hogy ez nem csupán formális kérdés, hanem olyan tartalmi feltétel, amelyet a pályázónak az ajánlat benyújtásakor is teljesítenie kellett volna.

A bíróság álláspontja szerint

a médiatanács a benyújtott üzletiterv- és mérlegadatokból helyesen jutott arra a következtetésre, hogy nem várható el a pályázati célok teljesítése attól a társaságtól, amely “tényszerűen nem felel meg a törvényes működés követelményének”, és ezt a jogsértő állapotot nem szüntette meg igazolható módon

– írták.

Az ítélet nem jogerős, a közlésétől számított 15 napon belül megfellebbezhető – áll az NMHH közleményében.

Tovább olvasom