Kövess minket!

Médiapiac

A netre viszik az akciós újságokat

Akciokatalogus.hu néven indult új portál. Az üzleti modellt a német piacról hozták, s innen terjeszkednének tovább a régióban.

André Mohr

Akciókatalogus.hu néven indult új portál a magyar piacon. A modell lényege: a hagyományos, nyomtatott akciós újságokat, katalógusokat gyűjtik össze egy helyen. A felhasználó regisztráció nélkül is böngészheti az ajánlatokat, de regisztrációt követően beállíthatja azt is, hogy milyen terméktípusokat, üzletek ajánlatát szeretné követni, azokról értesítést kapni. Szintén be lehet állítani helyalapú célzást: azaz a környékünkön található üzletekről és ajánlataikról lehet részletesebb infókat kapni – mondta el André Mohr, a vállalkozás alapítója, a német anyacég – egy internetes befektető – tulajdonosa.

A cégalapító egy éve érkezett Magyarországra, mivel úgy látta, nincsen itt a német piacon már működő online katalógustárakhoz hasonló szolgáltatás. A potenciális partnerek – a print akciósújsággal rendelkező kereskedők – megkeresését október-novemberben kezdte el, és 2012 elejére 20 partnerük volt. Ez a szám a mostani, hivatalos rajtra megközelíti az ötvenet – közölte. A partnerek között megtalálhatóak néhányan a legnagyobbak közül is, ilyen például az Auchan, a Spar, a Rossmann vagy az Alexandra. De nemcsak ők, hanem azok is érdekesek számukra, akiknek csak kisebb körzetben vannak releváns ajánlataik – tette hozzá.

A megjelenés ára nem fix díjas, hanem a felhasználói megtekintések után csörög a kassza. Mohr elmondása szerint nemcsak a megtekintések számáról adnak statisztikát a partner cégeknek, hanem a legnépszerűbb ajánlataikról is, emellett állandóan figyelik a felhasználói egérmozgást. Az alapító tájékoztatása szerint ez a mérés, illetve a felhasználók számára kínált funkciók egyaránt cizelláltabbak, mint a német piacon működő hasonló site-oknál megszokott.

A szolgáltatást egyébként a partnerek felé úgy pozicionálják, mint plusz egy csatornát, amellyel el lehet érni a potenciális vagy már meglévő vásárlókat. Német statisztikákra hivatkozva elmondta: a fogyasztók több mint fele mostanra olvasás nélkül a kukában landoltatja a print akciós újságokat, vagy eleve azt a kérést rakja a postaládájára, hogy ne is kézbesítsenek számára ilyen kiadványokat. Ezzel együtt nem gondolja, hogy az Akciókatalógus kiváltása lenne a print leafleteknek.

A jelenleg havi 35-40 ezer egyedi látogatót vonzó portál most rajtolt élesben, és már médiakampányt is indított nagyobb online felületeken. Eddig Mohr tájékoztatása szerint kb. 1 millió eurót toltak az indulásba (ez az összeg nemcsak a magyar piaci megjelenésre megy el, hanem a terjeszkedésre is), és 2013 végére várják, hogy megtérülhet a befektetés. Ez szerinte az optimista szcenárió, mivel a startupok többnyire legkorábban 2-3 év alatt válnak önfenntartóvá.

Arra, hogy miért éppen a magyar piacot választotta, Mohr azt felelte, hogy a nagy nyugat-európai piacok túlzottan telítettek, a magyar pedig, bár a gazdasági helyzet nagyon nehéz, de olcsóbb és könnyebb itt elindulni, és tesztpiacnak is ideálisak vagyunk. A német alapító szerint további előny, hogy rendkívül sok jó ötletemberrel lehet itt találkozni. A magyar iroda kiemelt szerepet kap a terjeszkedés folyamán, innen irányítaná a többi irodanyitást, és Budapesten maradna a kreatív központ. Emellett az itt költségként megjelenő fejlesztéseket át lehet ültetni a többi piacra is.

Gyakorlatilag napok, hetek kérdése, hogy megjelenjenek a török, a lengyel és a spanyol piacon is. Ezek közül Mohr a török piacot tartja a legizgalmasabbnak, mivel az még a dinamikus fejlődés állapotában van, de a lengyel piac is érdekes a mérete miatt. A spanyol elviekben rázós, ugyanakkor onnan kifejezett megkeresést kaptak a modell behozatalára, így szakmai befektetőkkel közösen indítják el a helyi akciósportált. A régió egyéb, miénkhez hasonló méretű piacait is figyelik, ugyanakkor ezeken egyelőre nincs meg a helyismeret, az orosz piac pedig szintén potens, de oda egyedül kockázatos volna bemenni – mondta el az alapító a későbbi lehetőségekről.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom