Kövess minket!

Médiapiac

A hazai netezők ötöde táblagépezik

A táblagépet használók fele videókat is szokott nézni, és már azok is érezhetően megjelentek a piacon, akik élő tévéműsort is néznek eszközükön. Az alkalmazásokért egyelőre kevesen hajlandóak fizetni, a többség csak ingyenes applikációkat tölt le tabletjére. Ez derül ki az eNET és a Telekom Jelentés az internetgazdaságról-kutatássorozatának friss részéből.

Élen a közösségimédia-alkalmazások

A táblagépet használók 30 százaléka tíznél kevesebb alkalmazást tart az eszközén, kicsit több mint harmada (35%) pedig 11-20 közötti mennyisége, tehát a felhasználók kétharmadára igaz, hogy 20-nál kevesebb alkalmazásuk van. Mindössze 7 százalék azok aránya, akiknél ötvennél is több applikációt lehet találni.

A használat gyakorisága ennél is alacsonyabb, a legjellemzőbb, hogy vagy hatnál kevesebb (38%) vagy 6 és 10 közötti (38%) alkalmazást használnak legalább egyszer egy hónapban. A letöltésre kerülő applikációk nagy részét tehát a felhasználók nem feltétlenül használják rendszeresen.

1. ábra Tevékenységek, amelyekre a tabletezők alkalmazást használnak

Forrás: eNET, VeVa online panel, 2013. november – 2014. március, 18+ internetező, N=1337

A táblagépeket használó felnőttek leginkább a közösségimédia-felületek látogatása céljából (62%) használják az alkalmazásokat. Szintén népszerűek a fényképkészítésre- és nézegetésre (50%), a vásárlás előtti és közbeni tájékozódásra (47%) és a banki információszerzésre vagy egyenleg lekérdezésére (46%) alkalmas alkalmazások. Legkevésbé könyvek, újságok, dokumentumok olvasására és zenehallgatásra használják tabletjüket a megkérdezettek.

Nagy a nyitottság, sokan vennének táblagépet

Az eNET felmérése alapján minden ötödik (21%) internetező felnőtt rendelkezik táblagéppel, ami az azonos körben mért 51 százalékos okostelefon-ellátottsághoz képest jó aránynak tekinthető a kutatócég szerint.

A férfi és a női táblagép-tulajdonosok aránya közel azonos, de a mérleg nyelve inkább a férfiak felé billen, ami megfelel annak az elképzelésnek, hogy a férfiak nyitottabbak az új technológiai vívmányok felé. Ugyanakkor az eNET 2013. szeptemberi online mobil kutatásához képest a nemek arányában így is javulás történt, hiszen akkor jóval alacsonyabb, 40 százalék volt a nők aránya.

A tablethasználat főleg a fiatalabb korosztályokra jellemző, hiszen az azt használó internetezők 35 százaléka 18 és 29 év közötti, 27 százalékuk pedig a harmincas éveiben jár. A táblagéptulajdonosok közel kétharmada (62%) aktív kereső, 10% tanuló, 9% pedig nyugdíjas. A fennmaradó 19% vagy munkanélküli, vagy egyéb státuszú.

2. ábra Tabletekhez való hozzáállás

Forrás: eNET, online mobil kutatás, 2014. január, 18+ internetező, N=1065

Meglehetősen magas azoknak aránya, akik ugyan még nem rendelkeznek tablettel, de saját bevallásuk szerint előbb-utóbb venni akarnak egyet. Miközben a felnőtt korú internetezők ötödének már van táblagépe, addig minden további negyedik ember hajlandó lenne megvásárolni azt és szintén magas, mintegy 35% azok aránya, akik ugyan vásárlási szándékot nem mutattak, de nyitottak arra, hogy kipróbálják. A megkérdezett felnőtt netezőknek csupán 18 százaléka nem érdeklődik a tabletek iránt.

Videónézés és e-könyv olvasás tableten

A táblagépek használati szokásait is vizsgáló kutatás alapján minden második megkérdezett szokott filmeket nézni az eszközön. Még magasabb azok aránya, akik videónézésre is használják azt (72%), és míg 32 százalék saját bevallása szerint alkalmazáson, addig 40 százalék weben keresztül néz videókat rajta. A fennmaradó 28 százalék azonban egyáltalán nem használja ilyen célra a táblagépét.

Ugyan még kevésbé jellemző az élő, vagy felvett tévéműsorok tableten való megtekintése, de az az eNet szerint mindenképpen biztató, hogy már itthon is megjelent az a csoport, amely erre is használja a táblagépét. Közel minden negyedik táblagéptulajdonosra igaz, hogy felvételről néz meg rajta valamilyen tévéműsort, 17 százalék pedig élőben adott adást is követ rajta.

A kényelmes képernyőméretének köszönhetően további jellemző felhasználási terület az e-könyvek olvasása. Azok közül, akik elektronikus formában is szoktak könyvet olvasni 23 százalék jelezte, hogy ezt a tevékenységet tableten is végzi. Az internetező felnőttek közül 18 százalék pedig e-könyv olvasási céllal tervezi táblagép vásárlását a közeljövőben.

Nem szívesen fizetnek

A hazai internetező felnőtt lakosságból már minden ötödik személy rendelkezik táblagéppel és többségben vannak az Android operációs rendszerre épülő eszközök. Bár a felhasználók nem szívesen fizetnek applikációk letöltéséért, de már a magyar piacon is megjelent az a szűk réteg, amely hajlandó erre pénzt áldozni. 73 százalék egyáltalán nem adott még ki pénzt ilyesmiért, de 12 százalék már háromnál több alkalmazásért is fizetett.

 

 

A kutatásról

Az eNET 18 évnél idősebb internetezők bevonásával, 2013 és 2014 során végezte kutatásait, részben a táblagép használati szokásokkal kapcsolatban. Az alábbi kutatások zajlottak ebben a témában:

  • eNET online panel adatfelvétel, 2013. november – 2014. március, N~15 000
  • eNET online mobil kutatás, 2014. január, N=1066
  • eNET online e-könyv kutatás, 2014. január, N=1122
  • eNET online TV kutatás, 2014. április, N=1044
  • eNET online e-kereskedelmi kutatás, 2014. május, 18+ internetező, N=1218

A felmérés a Véleményem Van (Veva.hu) online kutatási közösség tagjainak körében készült. Az adatok nem, kor és régió alapján reprezentálják a 18 évnél idősebb hazai internetezők véleményét.

Médiapiac

Nőtt a DIGI csoport bevétele tavaly

Ehhez leginkább fő piacai, Románia és Spanyolország járult hozzá.

Közzétéve:

A vállalat MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tavalyi 1,3 milliárd eurós konszolidált árbevétel 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A társaság előzetes, nem auditált éves pénzügyi eredményei alapján 2020-ban a kiigazított EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 7,5 százalékkal 480 millió euróra nőtt az előző évhez képest.

A tavalyi értékesítési mutatók megerősítették a cég piacvezető helyét, különösen Romániában, Spanyolországban és Magyarországon – közölték.

Az ügyfeleknek nyújtott összes szolgáltatás (jövedelemtermelő egységek – RGU-k) száma 2019. december 31-hez képest 12 százalékkal, 18,1 millióra nőtt.

Vezető helyének megőrzése érdekében a csoport tavaly 371 millió eurót fektetett hálózatfejlesztésre, főként Romániában, Spanyolországban és Magyarországon, megerősítve és bővítve 4G és 5G hálózatát, valamint a száloptikai hálózat további kiépítésére.

Magyarországon a cég 2019-ben kezdte meg a kereskedelmi mobilszolgáltatását, a DIGIMobil az ország 70 százalékán rendelkezik kültéri lefedettséggel, közel 700 településen biztosít hálózati elérhetőséget. Kitértek arra, hogy a szolgáltató az Opensignal nemrégiben megjelent vásárlói elégedettségen alapuló riportjában a 4G elérhetőségi díjat kapott.

Az Opensignal jelentése különböző területeken hasonlította össze a magyarországi mobilszolgáltatókat 2020. októbertől 90 napon át gyűjtött adatok alapján. A 4G elérhetőségi kategória azt az időtartamot mutatja, amíg a felhasználók csatlakoztak a 4G hálózathoz. A DIGIMobil 96,7 százalékot ért el, amivel megnyerte a kategóriát – közölték.

A DIGI Távközlési és Szolgáltató Kft. a Bukaresti Értéktőzsdén jegyzett DIGI Communication N.V. magyarországi leányvállalata. A csoport Magyarországon, Romániában, Spanyolországban és Olaszországban van jelen, a magyar piacon 1998 óta. A DIGI Kft. Magyarország egyik meghatározó távközlési szolgáltatója, jelentős szerepet tölt be másodikként a kábeltelevíziós piacon 29 százalékos, a vezetékes internet szegmensben 24 százalékos piacrésszel, míg a vezetékes telefonszolgáltatásban 23 százalékot ért el az NMHH 2019 év végi adatai alapján.

Tovább olvasom

Médiapiac

Varga Mihály: a magyar jogszabályok biztosítják a sajtószabadságot

A magyar jogszabályok biztosítják a sajtó szabadságát, a kormánynak sem eszköze, sem szándéka nincs beavatkozni a médiaviszonyokba – írta a holland pénzügyminiszternek Varga Mihály.

Közzétéve:

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tárcavezető csütörtökön a közösségi oldalán osztotta meg azt a levelet, amelyben sajnálatát fejezte ki Wopke Hoekstra nyilatkozata miatt. A holland pénzügyminiszter a De Volkskrant című napilapban azt állította, hogy Magyarországon korlátozzák a sajtó szabadságát.     

Varga Mihály szerint a belföldi médiumok piaci alapon működnek, és a mindennapok gyakorlata is igazolja, hogy a nyilvános vitákban valódi sokszínűség van. Hozzátette, hogy a kormánykritikus médiumok piaci részesedése minden objektív mérés szerint meghaladja az 50 százalékot.

A legolvasottabb hírportálok, a legtöbb embert elérő sajtóorgánumok többsége erősen bírálja a kormányt, a legnézettebb tévéadó a legkritikusabbak közé tartozik – fogalmazott.     

A pénzügyminiszter a magyar médiahelyzetet áttekintését javasolta, bízva abban, hogy holland kollégája ezután csak hiteles forrásokból fog tájékozódni.

A magyar kormány tisztában van azzal, hogy rendszeresen jelennek meg valótlan állítások a sajtószabadság helyzetéről, márpedig a félreértéseket csak a tények oszlathatják el.

Mindez kívánatos lenne a mostani helyzetben, hiszen az uniós tagállamok előtt álló kihívásokat csak együttműködve, tényeken alapuló véleményalkotással lehet megoldani – olvasható Varga Mihály levelében.

Tovább olvasom

Médiapiac

Burkolt reklám miatt milliós bírságot kapott a TV2

Rádiós pályázatok kapcsán is hozott döntéseket a Médiatanács.

Közzétéve:

Az NMHH kommunikációs igazgatóság csütörtökön azt közölte az MTI-vel, a TV2 szolgálatója azért kapott 1,2 millió forintos büntetést, mert a Mokka egy októberi adásában a műsort támogató divatüzlet termékeiről olyan részletes információt közölt, hogy ezzel vásárlásra sarkallta a nézőket. Ilyet a törvény csak reklámblokkban engedélyez – tették hozzá.

A rádiós pályázatokról azt írták, a médiatanács eredménytelennek nyilvánította a Berettyóújfalu telephely kisközösségi használatára kiírt rádiós pályázati eljárást, ugyanis a benyújtott pályázati ajánlat érvénytelen volt.

A testület elvégezte a Budapest 98,0 MHz körzeti frekvencia közösségi használatára beadott ajánlatok alaki vizsgálatát, és pályázati nyilvántartásba vette a Match Point Official Kft.-t.

A grémium elfogadta és pénteken teszi közzé honlapján a Szekszárd 104,5 MHz és a Salgótarján 99,3 MHz helyi frekvencia pályázati felhívásainak tervezetét közösségi jellegű használatra.

Tovább olvasom