Kövess minket!

Médiapiac

A gyerekszáj után itt a gyerekszöveg!

Szakmai konferenciákon, egymás közti szakmai beszélgetésekben a médiapiac szereplői sokszor keresik a választ arra, hogyan is lehetne elérni a legfiatalabbakat. Egy biztos: másként gondolkodnak, másként működnek, mint a felnőttek hiszen együtt nőnek fel az internettel, az okostelefonnal, a közösségi médiával. Akad egy site, ami általuk és nekik készül.

Részben ezt a felismerést vette alapul egy 2017. szeptemberében elindult műfajteremtő online híroldal, a kidsnews.hu. „A magazin létrehozását, elindulását támogató alapítók egyszerű felismerésből indultak ki, a gyerekeik a játékokon és videókon kívüli online univerzum híreit csak a felnőtteknek szóló, felnőttek által írt felületeken ismerhették meg” – mondta a Médiapiacnak Braczkó Szilvia, a site egyik alapítója.

Szerinte a mai gyerekeknek az ismert közösségi média felületeken túl nem volt lehetőségük megjelenni, vagy az őket érdeklő információkhoz hozzájutni, így szinte lehetetlen volt, hogy az új nemzedék a saját hangján beszéljen. „Szülőként is fontos volt számunkra, hogy a gyerekek egy biztonságos, egyben reklámmentes felületen beszélhessenek olyan kérdésekről, ami őket érdekli, motiválja, aggasztja, vagy csak egyész egyszerűen érdekesnek találnak.”

 

 

Ezért a kidsnews.hu-n, ezeket a kezdő tapogatózó lépéseket egy olyan minőségi és szakemberek által segített, ha úgy tetszik felügyelt, ellenőrzött oldalon teszik meg, amely képes ellenpontozni nyomasztóvá kreált, álhírekkel és egyéb veszélyekkel terhelt online valóságot.

Az elmúlt húsz évben gazdasági szakemberként nap, mint nap cégek, start upok felépítésével foglalkoztam, hamar kirajzolódott bennem, hogyan lehetne ezt az egészet létrehozni és működtetni, hosszútávú fenntarthatóságát biztosítani

– meséli Braczkó Szilvia, aki pályafutása alatt sokadik online projectet menedzseli. Szerencséje volt, mert a testvére, a szintén családos Gábor aki televíziós szakemberként volt jelen többek között az önálló Duna Televízió indulásánál, komoly médiatapasztalattal bír, így amikor megkereste az ötlettel, hamar meg tudta győzni, hogy indítsák el együtt az oldalt.

Innen már sokban hasonlít a kidsnews.hu története is egy átlagos médiapiaci site indításához. Olyan szakembereket, segítőket kerestek, akikkel egyező a világképük. Az oldal nem titkolt küldetése, hogy a jelenlegi Z és az őket követő alfa-generáció – a 2005 után születettek – első magyar hangja, közvetítője legyen. Nyáron hét gyermekkorú szerkesztővel kezdték el a szerkesztői munkát, és azóta folyamatosan csatlakoznak újabb fiatal „kollégák”, mára már huszonnyolcan vannak. Ők adják, készítik az oldalon megjelenő cikkeik nagy részét, persze szakmai segítséggel.

A weboldalon a közéleti témáktól sztárhírekig, tudományos eredményektől sportig, pénzügyi kérdésektől a szerelemig, a korai párkapcsolati kihívásokig minden megtalálható. Braczkó Szilvia szerint azért el kell ismerni, hogy a kidsnews.hu készítése csak a gyerekek számára túl sok lenne, ezért az oldal tematikáját, témaötleteit mindig az oldalt támogató felnőttek segítségével készítik el.

Kérdésünkre, hogyan védik a szerzők kiegyensúlyozott gyermekkorhoz való jogát, az oldal vezetője azt mondta, sok esetben avatarokat és írói álnévvel használnak. Nagyon fontosnak gondolják, hogy felületük mindenféle negatív kommentektől, trolloktól vagy bántó, sértő tartalomtól mentes maradhasson, mert csak így válhat azzá, amit az alapítók létre kívántak hozni: Így válhat szerintük a kidsnews.hu egy tiszta, szórakoztató, ugyanakkor sokszor elgondolkodtató portál, amit kortól függetlenül érdemes olvasni.

A Kék Homár álnéven író Z. Dorottya szerint „az újságírásban az vonzó leginkább, hogy közvetíthetem a gondolataimat és az ismereteimet mások felé, valamint ez az egész egyfajta írói kiteljesedés számomra. Olyan témákat dolgozhatok fel, amik érdekelnek. Ha egy olyan téma vetődik fel, ami megérint, amiről van személyes véleményem, tapasztalatom, azt azonnal »lefoglalom«. Szeretem a kiállításokról való élménybeszámolókat, így szívesen megyek külső helyszínekre cikket írni. Az interjú is érdekel, olyan embereket faggatnék szívesen, akiknek a munkája vagy az életpályája közel áll hozzám.

Az oldalon szintén író Orbók Réka azt mondta:

meg akarom mutatni, hogy rengeteg témáról – legyen az könnyed, mint a filmek vagy épp elég komoly, mint az öngyilkosságok – mi is tudunk úgy írni, hogy megérintsünk másokat kortól függetlenül. Mivel ez az újság első sorban fiataloknak szól, könnyebben megtalálhatjuk a hangot velük. Amit igazán szeretek az a komoly témákat feldolgozó írások, mint az iskolai zaklatás, a különbségek egyházi és állami iskola között, vagy épp az öngyilkosság miértje és az odáig vezető út. Ha bármelyik cikkel akár csak egy embernek is segítettem, akkor már megért minden fáradozást.

Az oldalon a tájékoztatás, a hagyományosabb médiafeladatok mellett helyet kap a segítségnyújtás, a tanácsadás is, így a kidsnews.hu a diákmunkával kapcsolatos ismeretek, a gyerekek felé nyitott pályázatok, a cserediák-programok, a pályaválasztási tanácsok megjelenésére is lehetőséget ad. Mindezen túl gyermekpszichológusok anonim chaten keresztül válaszolnak bármilyen napi kérdésre, problémára kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Ennek a generációnak már természetes, hogy nem csak befogadója, hanem alakítója is azoknak a tartalmaknak, amik elé kerülnek, legyen az csak egy like, vagy akár saját írások beküldése, netán a kommentelés. A kidsnews.hu erre is felületet ad, így az alapítók reményei szerint egyre többen csatlakoznak majd íróként is a site működéséhez, továbbá az oldal hozzájárulhat az olvasás népszerűségének növeléséhez is. Az oldalt szeptember közepi indulása óta több mint negyvenezren látogatták meg, és a cikkeket a Facebook-oldalukon legalább hatvanezren olvasták.

 

(A kidnews.hu keres és vár minden támogatót, akit érdekel a munkájuk és ifjú jelentkezőt, aki szeretné kipróbálni magát az online újságírás területén a szilvia@kidsnews.hu emailcímen.)

 

Médiapiac

Ki ellenőrzi a tényellenőröket? Már Brüsszel is foglalkozik az üggyel – 2. rész

Tisztázatlan feltételrendszer alapján jutott komoly uniós pénzekhez egy magát függetlennek mondó tényellenőr csoport. Azonban kiderült, hogy egyáltalán nem függetlenek, ráadásul előfordult, hogy hamis állítást tettek. A V4NA levélben fordult a támogatást kiosztó Európai Bizottsághoz, hogy megtudja, ki ellenőrzi a tényellenőröket, egyáltalán mit neveznek “függetlennek”.

Közzétéve:

Borítóképünk illusztráció, fotó: Pixabay

Ahogy arról cikksorozata általunk is közölt első részében a V4NA hírügynökség beszámolt, az Európai Bizottság korábban gyanús körülmények között ítélt oda néhány millió euró támogatást különböző tényellenőrző csapatok felállítására, egy-egy ilyen csapatnak akár több százezer euró juthatott, az azonban tisztázatlan és bizonytalan, hogy pontosan milyen kritériumrendszer szerint. Az egyik ilyen együttműködést az Agence France-Presse, vagyis az AFP hírügynökség vezeti, amely Magyarországon a 444.hu internetes hírportál kiadójával, a Magyar Jeti Zrt.-vel kötött stratégiai együttműködést. Ennek eredménye lett a Lakmusz nevű mikroblog létrehozása.

Elég csak rápillantani, az máris kiderül, hogy a Lakmusz „tényellenőrei” egytől egyig a balliberális sajtó munkatársai, a tanácsadói testület tagjai pedig ezer szállal kötődnek az amerikai oligarcha, Soros György hálózatához.

Ráadásul kiderült, hogy az európai adófizetők pénzéből fizetett „tényellenőrök” hamis állításokat tettek.

A Magyar Nemzet hívta fel a figyelmet arra, hogy egy cikkében a Lakmusz hamis állításokat tett a V4NA hírügynökségről. Azt állították, a V4NA „bizonyítékként” mutatott be egy videót arra vonatkozóan, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az Ukrajnának szánt fegyverek a fekete piacon kötnek ki.

A Lakmusz vádjai
Forrás: V4NA

Erről azonban szó sincs, a V4NA cikke külön felhívta a figyelmet arra, hogy nem bizonyított, hogy az interneten terjedő videót a fegyverekről mikor és hol vették fel. A hírügynökség jelezte azt is, hogy cikkét részben a szerb televízió híradója alapján írta. Ezzel együtt is a V4NA leírta, hogy vannak fenntartásai a videóval kapcsolatban.

A V4NA eredeti állításai
Forrás: V4NA

Ennek kapcsán felmerül a kérdés: az állítólag független tényellenőrök ha egyszer már tettek hamis állításokat, akkor máskor is megteszik-e ezt? Vagy már meg is tették talán több esetben is? – firtatja a V4NA hírügynökség, amely kérdésekkel fordult az Európai Bizottsághoz, ahonnan a francia AFP-n keresztül a Lakmusz jelentős támogatást kapott. Arról érdeklődtek, hogy

ki ellenőrzi azokat a „tényellenőröket”, akiket az európai adófizetők pénzéből finanszíroznak.

A V4NA azt is megkérdezte, hogy milyen következményei vannak annak, ha kiderül, hogy a tényellenőrök tényeket hamis színben tüntetnek fel, hiszen legalább egy esetben ez már megtörtént.

Amiként kíváncsi volt arra is, hogy pontosan mi alapján kap milliókat egy szerkesztőség olyan európai uniós forrásból, amely 27 tagállam adófizetőitől származik. A hírügynökség megkérdezte azt is, milyen kritériumrendszernek kell megfelelni ahhoz, hogy ezeket a milliókat megkapja egy szerkesztőség. De azt is meg akartja tudni, hogy a kiválasztottaknak hány tényt kell ellenőriznie egységnyi idő alatt ahhoz, hogy megszolgálják ezt az összeget. Ahogy az is kérdés a V4NA szerint, hogy a brüsszeli pénzosztók vajon miért bújtatták el ezeket a csoportokat a AFP mögé. Talán így könnyebb volt ellenőrizetlenül pénz folyósítani? – firtatja a hírügynökség kérdéssora.

Az Európai Bizottság azt jelezte a V4NA számára, hogy foglalkozik az üggyel. Ha a hírügynökség válaszokat kap, közzéteszi.

A V4NA sorozata következő részében részletesen bemutatja, hogy pontosan kik állnak a „független” Lakmusz mögött, honnan, milyen érdekek mentén jutnak pénzekhez az Európai Bizottság forrásain kívül.

Tovább olvasom

Médiapiac

A Partizánt is segítette a baloldalnak kampánytámogatást nyújtó amerikai szervezet

A YouTube-csatorna a választási roadshowjához szükséges 98 ezer dollárt a National Endowment for Democracytól kapta, a könyvelésüket pedig ugyanaz végzi, aki a DatAdat-ügyben is érintett.

Közzétéve:

Borítókép: A Partizán logója, forrás: Facebook/Partizán

A baloldal, egész pontosan a közös kormányfőjelöltet adó Mindenki Magyarországa Mozgalom választási kampányát Amerikából milliárdokkal finanszírozó Action for Democracy (AfD) – a minap nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentés alapján – egyértelműen kapcsolatba hozható azzal a National Endowment for Democracyval (NED), amelyről most az Origo cikkezett, ám korábban a Mandiner írt először. Mégpedig annak kapcsán, hogy a szervezet egyébként a Partizánt is támogatja. Erről maga a csatorna számolt be korábban – emlékeztet cikkében a Mandiner.

Gansperger: Bajnai a külföldiek embere

Az amerikai politikai döntéshozók a második világháború végén titkos eszközökhöz folyamodtak, tanácsadókat, pénzt küldtek európai médiumok, pártok megsegítésére. Az 1960-as évek végén azonban kiderült, néhány szervezetet titokban a CIA finanszírozott, ezért a Johnson-adminisztráció úgy döntött, inkább egy köz-, valamint magánadományokból működő mechanizmuson keresztül támogatja az Európában végzett tevékenységet. Így, a CIA-finanszírozás kiváltására született meg a NED is, amely elsősorban az amerikaiak által meghirdetett demokráciaexportot, az abba illeszkedő kezdeményezéseket és szervezeteket pénzeli más országokban.

A Partizán pénzügyi beszámolójából kiderül, a választási roadshowjának finanszírozását 98 ezer dollárnyi adományból oldották meg, a pénzt pedig a NED-től kapták. 

Gulyás Mártonék azt sem tagadták, hogy a YouTube-csatorna együttműködött a Bajnai Gordonhoz köthető kampánytechnológiai vállalattal, a DatAdattal. A volt kormányfőről pedig az őt a Wallis-csoportból jól ismerő Gansperger Gyula mondta, hogy a külföldiek embere, a vállalkozó azt is kijelentette, „Magyarországon alapvetően az egész ellenzék mozgása mögött – én azt gondolom – külföldi erők és finanszírozók állnak”.

Bajnai mellett egyébként az üzlettársai, bizalmasai is feltűntek a kampányban, így például Ficsor Ádám és Szigetvári Viktor a DatAdattal, Korányi Dávid pedig az Action for Democracyval (AfD), amely a tengerentúlról küldte a pénzt Márki-Zay mozgalma, illetve ezzel közvetve a baloldal választási kampánya számára. Így aligha véletlen, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje gyakori vendége lehetett a Partizánnak, aminek többször köszönetet is mondott, más kérdés, hogy Márki-Zay szereplése mennyiben segítette a baloldalt a választáson.

Tóth Józsefné, az univerzális könyvelő

S nemrégiben kiderült még néhány felettébb érdekes összefonódás is. Az Ezalényeg nevű, egyértelműen baloldali kampánycélokat szolgáló portálról – amelynek kiadója, az Oraculum 2020 Kft. több mint egymilliárd forintot kapott az AfD-től – derült ki, hogy ugyanaz a Tóth Józsefné a könyvelője, mint a Bajnai Gordon-féle DatAdat-nak, az adóhatóság Szegiben, egy mindössze 300 lelket számláló Borsod-Abaúj-Zemplén megyei kis faluban talált rá a cég könyvelési adataira.

Majd a Partizán Facebook-oldalán jelent meg egy poszt, amiben Gulyás Márton elismerte, az általa ügyvezetett Partizán Alapítvány, illetve az MFG Kft. könyvelését is Tóth Józsefné látja el. A könyvelő egyébként amellett, hogy azt a céget vezeti, amely a DatAdatnak könyvel, közben a DK-nak jelenleg számlázó cégnek korábban volt az ügyvezetője. A vállalkozás a Legal and Finance Kft., amelyDobrev Klára európai parlamenti adatlapja alapján kvázi kifizetőhelyként üzemel. 

Gulyás igyekezett megmagyarázni az egybeesés okát, azt, hogyan került kapcsolatba Tóth Józsefnével. A YouTube-csatorna vezetője azt írta, a DatAdat környékén is feltűnő Szigetvári Viktor, az azóta már megszűnt Együtt politikusa – aki végigülte a tárgyalását, amikor a Sándor Palota megdobálása miatt bíróság elé került – ajánlotta a figyelmébe a könyvelőt, amikor szakembert keresett. Gulyás szerint Tóthné törvényes szolgáltatást biztosít, a rosszindulatú, lejárató szándékú értelmezésekkel pedig nem tudnak mit kezdeni. Az egykor a szocialista pártban tevékenykedő Szigetvári egyébként Bajnai Gordonnal közösen politizált az Együttben, így a szálak teljesen összeérnek.

Tovább olvasom

Médiapiac

Elon Musk “amnesztiát” hirdetett – feloldják a korábban felfüggesztett Twitter fiókokat

“Amnesztiát” hirdetett a Twitter tulajdonosa csütörtökön a közösségi oldal korábban felfüggesztett felhasználóira vonatkozóan.

Közzétéve:

MTI/EPA/Alexander Becher

Elon Musk az általa meghirdetett szavazás eredményére hivatkozva azt írta, hogy ez a “nép hangja”, illetve hogy “Az emberek szóltak. Az amnesztia jövő héten lép életbe.”

A fiókok feloldására a választ adók 72 százaléka voksolt igennel a közösségi médiaoldalon.

Az intézkedés azokra vonatkozik, akiknek kizárását nem törvénysértő, vagy kirívó tartalom közlése előzte meg – tette hozzá a cégvezető.

Média tartalomfigyeléssel foglalkozó civil csoportok a lépés nyomán arra hívták fel a figyelmet, hogy a jövőben megnövekedhet a gyűlölködő megnyilvánulások száma a közösségi médiumon, részben, mert a cégtől az elmúlt hetekben elbocsátott, vagy önként felmondást választó alkalmazottak egy része tartalommoderátorként dolgozott. Ugyanakkor Elon Musk múlt héten saját Twitter-oldalán azt írta, hogy a vállalt új politikája a szólás szabadsága, de nem az elérés szabadsága, azaz a gyűlöletkeltő és negatív megnyilvánulásokat kivonja.

A Twittert október vége óta tulajdonosként irányító milliárdos üzletember szerdán azt is kilátásba helyezte, hogy nyilvánosságra hozzák a Twitter 2020 októberi döntésének hátterére vonatkozó információk részleteit, amellyel az elnökválasztás előtt néhány héttel letiltotta Joe Biden akkori elnökjelölt fia, Hunter Biden számítógépének tartalmáról szóló, és a jelenlegi elnökre kényes sajtóértesülés közlését. Elon Musk érve szerint erre a lépésre a közbizalom helyreállítása érdekében lenne szükség.

Elon Musk a múlt hétvégén arról döntött, hogy visszaállítja két ismert személyiség, és egy szatirikus kiadvány fiókját. Újra elérhetővé tette a konzervatívokhoz közel álló jól ismert kanadai pszichológus Jordan Peterson, valamint Kathy Griffin humorista, színésznő fiókját. Mellettük a Babylon Bee internetes oldal is ismét követhetővé vált.

Múlt pénteken Elon Musk Donald Trump 2021 januárjában felfüggesztett fiókjának sorsáról indított szavazást a Twitter felhasználói között, és a válaszadók túlnyomó többsége egyetértett az előző elnök fiókjának feloldásával is.

Donald Trump erre reagálva azt közölte, hogy nem tervezi ismét igénybe venni a Twitter kommunikációs csatornáját, de saját fiókját nem törölte.

Borítókép: Elon Musk

Tovább olvasom