Kövess minket!

Médiapiac

A gyerekszáj után itt a gyerekszöveg!

Szakmai konferenciákon, egymás közti szakmai beszélgetésekben a médiapiac szereplői sokszor keresik a választ arra, hogyan is lehetne elérni a legfiatalabbakat. Egy biztos: másként gondolkodnak, másként működnek, mint a felnőttek hiszen együtt nőnek fel az internettel, az okostelefonnal, a közösségi médiával. Akad egy site, ami általuk és nekik készül.

Részben ezt a felismerést vette alapul egy 2017. szeptemberében elindult műfajteremtő online híroldal, a kidsnews.hu. „A magazin létrehozását, elindulását támogató alapítók egyszerű felismerésből indultak ki, a gyerekeik a játékokon és videókon kívüli online univerzum híreit csak a felnőtteknek szóló, felnőttek által írt felületeken ismerhették meg” – mondta a Médiapiacnak Braczkó Szilvia, a site egyik alapítója.

Szerinte a mai gyerekeknek az ismert közösségi média felületeken túl nem volt lehetőségük megjelenni, vagy az őket érdeklő információkhoz hozzájutni, így szinte lehetetlen volt, hogy az új nemzedék a saját hangján beszéljen. „Szülőként is fontos volt számunkra, hogy a gyerekek egy biztonságos, egyben reklámmentes felületen beszélhessenek olyan kérdésekről, ami őket érdekli, motiválja, aggasztja, vagy csak egyész egyszerűen érdekesnek találnak.”

 

 

Ezért a kidsnews.hu-n, ezeket a kezdő tapogatózó lépéseket egy olyan minőségi és szakemberek által segített, ha úgy tetszik felügyelt, ellenőrzött oldalon teszik meg, amely képes ellenpontozni nyomasztóvá kreált, álhírekkel és egyéb veszélyekkel terhelt online valóságot.

Az elmúlt húsz évben gazdasági szakemberként nap, mint nap cégek, start upok felépítésével foglalkoztam, hamar kirajzolódott bennem, hogyan lehetne ezt az egészet létrehozni és működtetni, hosszútávú fenntarthatóságát biztosítani

– meséli Braczkó Szilvia, aki pályafutása alatt sokadik online projectet menedzseli. Szerencséje volt, mert a testvére, a szintén családos Gábor aki televíziós szakemberként volt jelen többek között az önálló Duna Televízió indulásánál, komoly médiatapasztalattal bír, így amikor megkereste az ötlettel, hamar meg tudta győzni, hogy indítsák el együtt az oldalt.

Innen már sokban hasonlít a kidsnews.hu története is egy átlagos médiapiaci site indításához. Olyan szakembereket, segítőket kerestek, akikkel egyező a világképük. Az oldal nem titkolt küldetése, hogy a jelenlegi Z és az őket követő alfa-generáció – a 2005 után születettek – első magyar hangja, közvetítője legyen. Nyáron hét gyermekkorú szerkesztővel kezdték el a szerkesztői munkát, és azóta folyamatosan csatlakoznak újabb fiatal „kollégák”, mára már huszonnyolcan vannak. Ők adják, készítik az oldalon megjelenő cikkeik nagy részét, persze szakmai segítséggel.

A weboldalon a közéleti témáktól sztárhírekig, tudományos eredményektől sportig, pénzügyi kérdésektől a szerelemig, a korai párkapcsolati kihívásokig minden megtalálható. Braczkó Szilvia szerint azért el kell ismerni, hogy a kidsnews.hu készítése csak a gyerekek számára túl sok lenne, ezért az oldal tematikáját, témaötleteit mindig az oldalt támogató felnőttek segítségével készítik el.

Kérdésünkre, hogyan védik a szerzők kiegyensúlyozott gyermekkorhoz való jogát, az oldal vezetője azt mondta, sok esetben avatarokat és írói álnévvel használnak. Nagyon fontosnak gondolják, hogy felületük mindenféle negatív kommentektől, trolloktól vagy bántó, sértő tartalomtól mentes maradhasson, mert csak így válhat azzá, amit az alapítók létre kívántak hozni: Így válhat szerintük a kidsnews.hu egy tiszta, szórakoztató, ugyanakkor sokszor elgondolkodtató portál, amit kortól függetlenül érdemes olvasni.

A Kék Homár álnéven író Z. Dorottya szerint „az újságírásban az vonzó leginkább, hogy közvetíthetem a gondolataimat és az ismereteimet mások felé, valamint ez az egész egyfajta írói kiteljesedés számomra. Olyan témákat dolgozhatok fel, amik érdekelnek. Ha egy olyan téma vetődik fel, ami megérint, amiről van személyes véleményem, tapasztalatom, azt azonnal »lefoglalom«. Szeretem a kiállításokról való élménybeszámolókat, így szívesen megyek külső helyszínekre cikket írni. Az interjú is érdekel, olyan embereket faggatnék szívesen, akiknek a munkája vagy az életpályája közel áll hozzám.

Az oldalon szintén író Orbók Réka azt mondta:

meg akarom mutatni, hogy rengeteg témáról – legyen az könnyed, mint a filmek vagy épp elég komoly, mint az öngyilkosságok – mi is tudunk úgy írni, hogy megérintsünk másokat kortól függetlenül. Mivel ez az újság első sorban fiataloknak szól, könnyebben megtalálhatjuk a hangot velük. Amit igazán szeretek az a komoly témákat feldolgozó írások, mint az iskolai zaklatás, a különbségek egyházi és állami iskola között, vagy épp az öngyilkosság miértje és az odáig vezető út. Ha bármelyik cikkel akár csak egy embernek is segítettem, akkor már megért minden fáradozást.

Az oldalon a tájékoztatás, a hagyományosabb médiafeladatok mellett helyet kap a segítségnyújtás, a tanácsadás is, így a kidsnews.hu a diákmunkával kapcsolatos ismeretek, a gyerekek felé nyitott pályázatok, a cserediák-programok, a pályaválasztási tanácsok megjelenésére is lehetőséget ad. Mindezen túl gyermekpszichológusok anonim chaten keresztül válaszolnak bármilyen napi kérdésre, problémára kicsiknek és nagyobbaknak egyaránt.

Ennek a generációnak már természetes, hogy nem csak befogadója, hanem alakítója is azoknak a tartalmaknak, amik elé kerülnek, legyen az csak egy like, vagy akár saját írások beküldése, netán a kommentelés. A kidsnews.hu erre is felületet ad, így az alapítók reményei szerint egyre többen csatlakoznak majd íróként is a site működéséhez, továbbá az oldal hozzájárulhat az olvasás népszerűségének növeléséhez is. Az oldalt szeptember közepi indulása óta több mint negyvenezren látogatták meg, és a cikkeket a Facebook-oldalukon legalább hatvanezren olvasták.

 

(A kidnews.hu keres és vár minden támogatót, akit érdekel a munkájuk és ifjú jelentkezőt, aki szeretné kipróbálni magát az online újságírás területén a szilvia@kidsnews.hu emailcímen.)

 

Médiapiac

Rosszhiszeműséggel vádolják a Twittert az oroszok

Március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amely szerint a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és blokkolniuk a tiltott tartalmakat.

Közzétéve:

Pixabay

A tömegtájékoztatási és távközlési felügyelet (Roszkomnadzor) közölte, hogy a Twitter 2017 óta 2862 olyan anyagot nem távolított el, amely Oroszországban tiltott tartalomnak számít – írja az MTI. A hatóság szerint

öngyilkossági módszereket részletező, önpusztításra felszólító, fiatalkorúakat ábrázoló pornográf és kábítószer előállításához való útmutatást tartalmazó anyagokról volt szó.

A Roszkomnadzor a közlemény szerint több mint 28 ezer, tiltott bejegyzések eltávolítását követelő felszólítást intézett az online szolgáltató igazgatóságához.

Oroszországban március 1-jén lépett hatályba az a törvény, amelynek értelmében a közösségi szolgáltatóknak maguknak kell kiszűrniük és haladéktalanul blokkolniuk a tiltott tartalmakat. Ha a szolgáltató nem képes önállóan eldönteni, hogy törvénysértő-e egy tartalom, akkor azt át kell küldenie a Roszkomnadzornak.

Az orosz parlament alsóháza decemberben olyan törvénymódosításokat szavazott meg, amelyek

lehetővé teszik a közösségimédia-szolgáltatók fokozottabb bírságolását, sőt hozzáférhetőségük letiltását is abban az esetben, ha “diszkriminációt” alkalmaznak az orosz médiával szemben.

A Roszkomnadzor kifogásolta, hogy a nagy online szolgáltatók január végén megosztották az Alekszej Navalnij ellenzéki politikus letartóztatása miatt meghirdetett, de a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésekre mozgósító üzeneteket.

Vlagyimir Putyin orosz elnök januárban aggodalmát fejezte ki a hivatalban lévő amerikai államfőt, Donald Trumpot letiltó közösségi médiumoknak a kormányokéval vetekedő befolyása miatt. Egy bíróság februárban megbírságolta a Twittert, amiért nem oroszországi szervereken tárolja az orosz állampolgárok adatait.

Tovább olvasom

Médiapiac

Szlovénia megelégelte az álhírháborút Brüsszellel

A szlovén EU-elnökség közeledte látványosan aggasztja a brüsszeli balliberális sajtót, amely immár az Európai Bizottság képviselőinek segítségével kezdett lejáratókampányba a jobboldali koalíciós kormány vezette Szlovéniával szemben.

Közzétéve:

Fotó: MTI/EPA/Reuters/Yves Herman

Július elsejével Szlovénia veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, így a Janez Janša vezette ország fél évig meglehetősen fontos uniós szerephez jut. Utóbbi látványosan aggasztja a brüsszeli balliberális sajtót, amely immár az Európai Bizottság képviselőinek segítségével kezdett lejáratókampányba a jobboldali koalíciós kormány vezette Szlovéniával szemben. A magyar olvasóknak ismerősen csenghet: Janšáéknak a jogállamiság „általános” helyzetét, így a médiapluralizmust és igazságszolgáltatást érintő problémákat róják fel – írja a Magyar Nemzet.

Az Európai Bizottság „házi” lapjában, a Politicóban pedig az utóbbi hetekben számos lejárató cikk jelent meg

– például Szlovénia háborúja a sajtó ellen; Janša miniszterelnök támadja az újságírókatSzlovénia nyugtatni próbál az EU-elnökség közeledtével címekkel. Utóbbi írásban Orbán Viktornak is fontos szerep jut: mint írják, a szlovén kormányfő barátja a magyar miniszterelnöknek, így a szlovénoknak magyarázkodniuk kell, hogy az elnökségi ciklusuk idején majd nem Budapest érdekeinek megfelelően alakítják a tanács agendáját. (A Politico kimondatlanul arra gondolhat, hogy nehogy a szlovén EU-elnökség zárja le a hazánkkal szembeni, hetes cikkely szerinti eljárást – a szerk.). A történtek pikantériája, hogy

az Európai Bizottság is egyértelműen a szlovén kormányt folyamatosan kritizáló balliberális brüsszeli újságírók mellett áll ki, s következetesen elítéli, amikor Janša álhírekkel vádolja vagy hazugnak nevezi – például a balliberális Politico – munkatársait.

Janša meghívót küldött Brüsszelnek

Szlovénia olyannyira megelégelte az álhírháborút, hogy a kormányfő pénteken közzétett egy levelet, amelyben tényfeltáró misszióra hívja az országba az Európai Bizottság képviselőit. Mint azt az Ursula von der Leyennek címzett dokumentumban írta,

már az első szlovén EU-s elnökség idején, 2008-ban is hasonló helyzet állt elő, a sajtó akkor is „féltette” Szlovéniától az uniót, ám most furcsa mód az Európai Unió képviselői is az országgal szemben foglalnak állást. Janša az írásban kiemeli Věra Jourová bizottsági alelnököt, aki az elmúlt napokban ismét élesen bírálta a szlovén sajtó helyzetét.

„Igazából valóban vannak problémák a szlovén demokrácia állapotával. De ennek az okai sokkal régebbre nyúlnak vissza, s a kommunizmus hagyatékában gyökereznek” – vélekedik a kormányfő, egyúttal azt hangoztatva, hogy

nem akarja, hogy Európában állandósuljanak a megalapozatlan vádaskodások a szlovén kormánnyal szemben.

„Remélem, hogy gyorsan megállapodásra tudunk jutni a tényfeltáró misszió megalakulásával és annak szlovéniai látogatásával kapcsolatban” – zárja sorait Janez Janša.

Az Európai Bizottság a csütörtöki és pénteki uniós csúcstalálkozó miatt péntek délutánig hivatalosan nem tudott reagálni a szlovén levélre.

Tovább olvasom

Médiapiac

78. alkalommal adták át a Golden Globe-díjakat

Idén főként olyan filmeket ismert el a HFPA, amelyek illeszkednek a tavalyi BLM-eseményekhez.

Közzétéve:

Pixabay

A koronavírus-világjárvány miatt a szokásos januári időpont helyett február utolsó éjszakáján és ezúttal virtuális gála keretében adták át az elismeréseket.

A hollywoodi külföldi tudósítók szövetsége (HFPA) idei gálája leginkább annyiban emlékeztetett a koronavírus-járvány előtti időszakra, hogy a díjátadót ezúttal is az NBC közvetítette, egy olyan időszakban, amikor a mozik bezárása miatt a filmfogyasztás – és ahogy a Golden Globe példája is mutatja: a díjgálák – elsődleges helye az internet lett – számolt be róla az Origo.

A vörös szőnyeges pompa idén megfakult, a Beverly Hilton nagytermében ugyan helyet foglalt néhány vendég, de ők is az egészségügyi előírásoknak megfelelően maszkban, a szociális távolságtartásra ügyelve egymástól távol ültetve, miközben az online bejelentkezések miatt az idei Golden Globe sokkal inkább emlékeztetett virtuális konferenciára, mintsem a film hollywoodi ünnepére. Ugyanakkor a műsornak furcsa bájt – ha úgy tetszik: az élő adás varázsát – is kölcsönzött a technika ördöge: amikor a legjobb mellékszereplőnek járó díjat elnyerő Daniel Kaluuya bejelentkezett otthonából, hogy megköszönje az elismerést, nem működött a számítógépe mikrofonja, ezért először lekeverték, majd kisvártatva újból képernyőre engedték.

Kaluuya díja a Fekete Párducok chicagói vezetőjéről szóló Judas and the Black Messiah című életrajzi drámában csak azért meglepő, mert voltaképp nem mellékalakja, hanem főszereplője a filmnek. Ugyanakkor épp az ő – a gála menete szempontjából: korai – díjazása már jelezte, hogy

idén főként olyan filmeket ismert el a HFPA, amelyek illeszkednek a tavalyi BLM-eseményekhez, de legalábbis kielégítik a “kvótafetisisztákat”.

Igaz, ezt már akkor lehetett sejteni, amikor a két műsorvezetőnő, Tina Fey és Amy Poehler egymástól távol, de az internet segítségével mégis közösen megtartott gálafelvezető “monológjában” mintegy számonkérték – a nem mellékesen külföldi tudósítókból álló, tagjaikat nem feltétlenül bőrszínük, hanem hivatásuk alapján megválasztó – HFPA-n, miért nincsenek feketék a mintegy 90 tagot számláló tudósító-szövetségben (aprócska megjegyzés: kérdés, hogy mit szólnak a németek Fey humorosnak szánt megjegyzéséhez, miszerint a pletykák szerint a HFPA német tagja tulajdonképpen egy kolbász, aminek arcot rajzoltak).

A HFPA mindenesetre az összesen 14 filmes elismerésből mintegy féltucat díjjal igyekezett ellensúlyozni tagságának “homogén” összetételét: Kaluuya után a legjobb drámai színész díját (posztumusz) nyerte Chadwick Boseman a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című életrajzi filmért, a legjobb drámai színésznő pedig ugyancsak egy életrajzi zenés filmben nyújtott alakításáért (The United States vs. Billie Holiday) Andra Day lett.

De az idei legjobb animációnak választott és a legjobb filmzene díjával is kitüntetett Lelki ismeretek is egy jazzkarrierről álmodó fekete középiskolai tanárt állít meséje középpontjába – ennek egyik társ-forgatókönyvírója és társrendezője, Kemp Powers ugyancsak afroamerikai, aki rendezőként épp ezzel a filmmel mutatkozott be, így a Golden Globe 78 éves történetének ő az első “pályakezdő” díjazott fekete rendezője.

De nem csak a két műsorvezetőnő emlegette fel a HFPA összetételét: a legjobb színészként (vígjáték/musical) is díjazott Sacha Baron Cohen a “teljesen fehér” HFPA-nak köszönte meg az elismerést, amikor a Borat Subsequent Moviefilm nyerte a legjobb vígjáték díját.

A HFPA annyira magára vette a tagságának összetételét illető kritikákat, hogy még a gála alatt gyorsan meg is szólaltak a kérdésben. A szövetség elnöke, Ali Sar, alelnöke, Helen Hoehne és az egykori elnök, Meher Tatna együtt igyekeztek megnyugtatni Cohent és a műsorvezetőnőket, hogy hamarosan színesebbé válik a HFPA tagsága (amit korábban azért ért kritika, mert tagságának csupán egynegyede volt főállásban dolgozó újságíró).

A film és tévé világához hasonlóan az újságírásban is fontos a feketék reprezentálása. Szükségünk van fekete tagokra a szervezetünkben – mondta Hoehne a gála alatt, Tatna pedig igyekezett leszögezni, hogy a HFPA számára fontos minden kisebbség jelenléte, amit Sar végül azzal toldott meg, hogy a heterogén közösségeknek nem kivételnek, hanem normának kellene lennie.

Korábban főként a női kvótát kérték számon a HFPA-n, nem is a tagsága, inkább a rendezői és forgatókönyvírói kategóriák jelöltjei miatt. A női alkotók jelölésével ugyan idén kevesebbet foglalkozott az amerikai szaksajtó, de a HFPA 87 tagja a korábbi mulasztásait azzal kompenzálta, hogy a 6 jelölt rendező között 3 nő is volt, és a díjat is végül nő nyerte: a kínai származású Chloé Zhao A nomádok földjé-ért, amelyet idén a legjobb drámának is választottak. De a forgatókönyvírók 5 nomináltja közé is bejutott 2 hölgy – a díjat Aaron Sorkin nyerte A chicagói 7-ek tárgyalása szkripjéért.

A tévés elismerésekkel együtt a streaming-szolgáltatók ünnepévé vált gálán a legtöbb díjat a Netflix vehette át – ugyanakkor épp e szolgáltatóhoz tartozik az idei filmünnep legnagyobb vesztese, a Mank, amelyet a legtöbb, összesen 6 kategóriában jelöltek, de végül egyetlen díjat sem kapott.

Az idei Golden Globe filmes díjai:

Dráma: A nomádok földje

Vígjáték vagy musical: Borat Subsequent Moviefilm

Színésznő (dráma): Andra Day (The United States vs. Billie Holiday)

Színész (dráma): Chadwick Boseman (Ma Rainey: A blues nagyasszonya)

Színésznő (vígjáték): Rosamund Pike (Fontos vagy nekem)

Színész (vígjáték): Sacha Baron Cohen (Borat Subsequent Moviefilm)

Mellékszereplőnő: Jodie Foster (The Mauritanian)

Mellékszereplő: Daniel Kaluuya (Judas and the Black Messiah)

Rendező: Chloé Zhao (A nomádok földje)

Idegen nyelvű film: Minari

Animációs film: Lelki ismeretek

Forgatókönyv: Aaron Sorkin (A chicagói 7-ek tárgyalása)

Zene: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste (Lelki ismeretek)

Betétdal: Diane Warren, Laura Pausini, Niccolò Agliardi: Io Si (Előttem az élet)

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom