Kövess minket!

Médiapiac

„A díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze”

Az RTL Klub, a 444, az Abcúg és a TASZ nyert a ma kiosztott Hégető Honorka díj átadóján a Telenor székházában. A zsűri elnökével, Baló Györggyel beszélgettünk.

Milyen alkotásokkal lehetett pályázni a Hégető-díjra?

Baló György: Olyan pályázatokat vártunk, amelyek érzékenyen és eredeti módon nyúlnak hozzá társadalmi témákhoz, hátrányos helyzetű csoportok ügyeihez. Vannak a magyar társadalomban kisebb-nagyobb csoportok és problémák, amelyek alig-alig jelennek meg a mainstream médiában. Történetek, amelyek nem férnek be a hírek vagy riportok közé. Ezekre vagyunk kíváncsiak. Örülünk, hogy a beadott anyagok évről-évre színvonalasabbak.

Mennyire nyitottak a hagyományos médián kívüli művekre?

Éppen az idén indítottunk egy új kategóriát, hogy az önálló és a netes lapoknál dolgozó videósok is pályázhassanak. Rengeteg értékes műhely van, ahol ilyen tartalmakat állítanak elő, mi pedig szerettük volna, hogy ne csak televízióktól és portáloktól, hanem mindenhonnan kapjunk pályamunkákat.

Mennyiben különböztek az idei pályázatok a tavalyiaktól? Észrevehető valamilyen tendencia?

A díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze idén. Voltak az aktuálpolitikához kötődődő filmek is, de számtalan értékes anyag készült a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében. Végül a zsűri egy iskolai szexuális abúzusról szóló RTL-es filmet és egy gyermekotthonos zaklatási történetet, egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper-ről készült 444-es anyagot, egy fogyatékkal élő szerelmespárról szóló Abcúg-riportot és a TASZ videórovat alkotásait ítélte a legjobbaknak idén. A díjazott anyagok a választott témát szinte oknyomozói mélységben,a lehető legprecízebben és legárnyaltabban mutatták be.

Egy, a zsűri által fontosnak tartott témában készült gyengébb film érhet el jobb helyezést, mint egy talán kevésbé releváns témában alkotott, de jobb minőségű film?

Nem csak a technikai minőséget nézzük, hanem az ötletességet, az eredetiséget, a téma újszerűségét és ilyen módon való feldolgozását. Az Abcúg-riport például egy multimédiás anyagban mutatta be a nagyvisnyoni lakóotthonban élő fogyatékos pár életét: nagyon szép, ahogyan a kamera és a fotók felváltva tiszteletben tartják a pár magánszféráját, mégis jól bemutatva őket és fogyatékostársaikat.

Az online videók mennyiben vannak hatással a televíziós videóújságírásra és mennyiben összehasonlítható egyáltalán a két műfaj?

A televízió – noha rendszeresen temetik – még ma is szélesebb közönséget, több réteget szólít meg és ér el, mint bármely más médium. Ezért többségükben olyan műsorokat kell készítenie, amelyek sok ember érnek el és képesek egyszerre sok néző figyelmét és érdeklődését megtartani. Az online-ra készülő videók általában célzottabbak, szűkebb és pontosabban becsülhető a várható nézői keresztmetszet, s ezért gyakran megengedhetik maguknak, hogy fésületlenebbek, frissebbek, ötletesebbek legyenek, mint egy televíziós munka. Nem vagyunk jobbak egymásnál: mások vagyunk.

A Hégető Honorka-díjról szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom