Kövess minket!

Médiapiac

„A díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze”

Az RTL Klub, a 444, az Abcúg és a TASZ nyert a ma kiosztott Hégető Honorka díj átadóján a Telenor székházában. A zsűri elnökével, Baló Györggyel beszélgettünk.

Milyen alkotásokkal lehetett pályázni a Hégető-díjra?

Baló György: Olyan pályázatokat vártunk, amelyek érzékenyen és eredeti módon nyúlnak hozzá társadalmi témákhoz, hátrányos helyzetű csoportok ügyeihez. Vannak a magyar társadalomban kisebb-nagyobb csoportok és problémák, amelyek alig-alig jelennek meg a mainstream médiában. Történetek, amelyek nem férnek be a hírek vagy riportok közé. Ezekre vagyunk kíváncsiak. Örülünk, hogy a beadott anyagok évről-évre színvonalasabbak.

Mennyire nyitottak a hagyományos médián kívüli művekre?

Éppen az idén indítottunk egy új kategóriát, hogy az önálló és a netes lapoknál dolgozó videósok is pályázhassanak. Rengeteg értékes műhely van, ahol ilyen tartalmakat állítanak elő, mi pedig szerettük volna, hogy ne csak televízióktól és portáloktól, hanem mindenhonnan kapjunk pályamunkákat.

Mennyiben különböztek az idei pályázatok a tavalyiaktól? Észrevehető valamilyen tendencia?

A díj történetének legszínvonalasabb mezőnye jött össze idén. Voltak az aktuálpolitikához kötődődő filmek is, de számtalan értékes anyag készült a közmunka, a drogfogyasztás, a HIV fertőzöttek vagy a hajléktalanság témakörében. Végül a zsűri egy iskolai szexuális abúzusról szóló RTL-es filmet és egy gyermekotthonos zaklatási történetet, egy kazincbarcikai mélyszegénységben élő rapper-ről készült 444-es anyagot, egy fogyatékkal élő szerelmespárról szóló Abcúg-riportot és a TASZ videórovat alkotásait ítélte a legjobbaknak idén. A díjazott anyagok a választott témát szinte oknyomozói mélységben,a lehető legprecízebben és legárnyaltabban mutatták be.

Egy, a zsűri által fontosnak tartott témában készült gyengébb film érhet el jobb helyezést, mint egy talán kevésbé releváns témában alkotott, de jobb minőségű film?

Nem csak a technikai minőséget nézzük, hanem az ötletességet, az eredetiséget, a téma újszerűségét és ilyen módon való feldolgozását. Az Abcúg-riport például egy multimédiás anyagban mutatta be a nagyvisnyoni lakóotthonban élő fogyatékos pár életét: nagyon szép, ahogyan a kamera és a fotók felváltva tiszteletben tartják a pár magánszféráját, mégis jól bemutatva őket és fogyatékostársaikat.

Az online videók mennyiben vannak hatással a televíziós videóújságírásra és mennyiben összehasonlítható egyáltalán a két műfaj?

A televízió – noha rendszeresen temetik – még ma is szélesebb közönséget, több réteget szólít meg és ér el, mint bármely más médium. Ezért többségükben olyan műsorokat kell készítenie, amelyek sok ember érnek el és képesek egyszerre sok néző figyelmét és érdeklődését megtartani. Az online-ra készülő videók általában célzottabbak, szűkebb és pontosabban becsülhető a várható nézői keresztmetszet, s ezért gyakran megengedhetik maguknak, hogy fésületlenebbek, frissebbek, ötletesebbek legyenek, mint egy televíziós munka. Nem vagyunk jobbak egymásnál: mások vagyunk.

A Hégető Honorka-díjról szóló beszámolónkat itt olvashatja.

Médiapiac

Gyermeknapi meglepetésekkel készül a legkisebbeknek a közmédia

A Kossuth Rádió Mesehéttel, míg az M2 Gyerekcsatorna zenés produkciókkal szórakoztatja őket.

Közzétéve:

Pixabay

Rendhagyó mesedélutánokkal lepi meg a legkisebbeket a Kossuth Rádió: május 23-tól egy teljes Mesehét indul, amelyben

minden nap 20:12-től a közmédia egy-egy műsorvezetője, munkatársa olvas mesét a legkisebb hallgatóknak.

A magyar népmesék és a Grimm testvérek klasszikusai mellett néhány kortárs hazai meseíró története is várja a gyerekeket, többek között olyan közkedvelt képernyősöktől, mint Fábry SándorNovodomszky Éva, a Duna Család-barát háziasszonya, Radványi Dorottya, a Duna Almárium háziasszonya vagy Bősze Ádám, a Bartók Rádió műsorvezetője – közölte az MTVA.

Az M2 Gyerekcsatorna május utolsó vasárnapján, gyermeknapon szintén meglepetéssel készül a lurkóknak. Olyan zenekarok énekelnek a gyerekeknek, mint a Kaláka együttes, a Rutkai Bori BandaKovácsovics Fruzsi és zenekara vagy az Apacuka zenekar. A műsorfolyamban egész nap a zenekarok legnépszerűbb gyerekdalait hallhatják majd a kis nézők, így kíván nekik boldog gyermeknapot a csatorna.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Csehországban újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti honlapok

Csehországban szerdától újra hozzáférhetővé válnak az oroszpárti információs honlapok, amelyeket az Ukrajna elleni orosz katonai hadművelet megindítása után, február 25-én kapcsolt ki a CZ.NIC internetes szövetség.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Ezek a honlapok már nem jelentenek veszélyt a társadalomra – jelentette ki Vilém Sládek a szövetség szóvivője kedden Prágában.

A CZ.NIC internetes szövetség nyolc információs honlapot blokkolt le, míg a mobilszolgáltatók további hatot. “Az intézkedés legfőbb célja az volt, hogy az orosz agresszió kezdetén korlátozza a hamis és félrevezető információk terjesztését az online térben. Ezek az információs honlapok igyekeztek relativizálni, megindokolni vagy egyenesen támogatni az agressziót” – magyarázta a korábbi döntés hátterét a szóvivő.

A három hónapos működési tilalom után várható, hogy ezeknek a honlapoknak a látogatottsága jelentősen lecsökken – jegyezte meg.

A CZ.NIC szabályzata szerint a társadalomra veszélyt jelentő honlapok kikapcsolása legfeljebb három hónapra engedélyezett, azt követően ilyen lépést csak a bíróságok, a rendőrség vagy más kompetens állami szerv kérhet. A szövetséghez azonban ilyen kérés nem érkezett, ezért szerdán újraindítja a honlapokat – mutatott rá Vilém Sládek.

A szövetség és a mobilszolgáltatók februári döntése az oroszpárti honlapok három hónapos kikapcsolására éles kritikát kapott a jobboldali cseh sajtóban. A politikai elemzők szerint a “hivatalossal” ellentétes vélemények elhallgattatása ellenkezik az alkotmánnyal és a szólásszabadsággal, s az egykori kommunista tájékoztatási rendszerre emlékeztetett, amely tiltotta a neki nem tetsző vélemények nyilvános terjesztését.

Tovább olvasom

Médiapiac

Nézettségi rekordot döntött a Csináljuk a fesztivált! döntője

A közmédia legnézettebb szórakoztató műsora lett a Duna zenés show-ja, amelynek nézettségét a Dunán az elmúlt 2,5 évben csak a Forma-1 és a tűzijáték közvetítése előzte meg. A produkció szombati döntőjét az 50 év feletti korosztály mellett sok fiatal választotta szombat este.

Közzétéve:

MTI/Máthé Zoltán

A Nielsen Közönségmérés adatai alapján csaknem félmillió embert ültetett a képernyő elé a Csináljuk a fesztivált! döntője­, amelyben eldőlt, ebben az évadban melyik magyar dal lett az évszázad slágere.

A Duna showműsorának 10 adása közül – 6 elődöntő, 3 középdöntő és a finálé – a legnézettebb, 462 532 nézővel az utolsó forduló volt. Ezzel az eredménnyel a Duna legnézettebb produkciója idén a Csináljuk a fesztivált! záróadása volt,

valamint a szórakoztató programok kategóriájában – a sportközvetítéseken kívül – a közmédia legnézettebb műsora egyben. 2020-tól a saját gyártású produkciók közül a legkiemelkedőbb eredményt érte el a showműsor, a Duna csatornán csak a Forma-1 Magyar Nagydíjának közvetítését és az augusztus 20-i tűzijátékot nézték többen.

A teljes hazai televíziós portfóliót nézve szombaton a Duna a második legnézettebb csatorna volt, teljes napon és főműsoridőben is a teljes népesség körében. A nézettségi rekordot koronázza, hogy a fiatalok is csatlakoztak a nézőközönséghez; a showműsor megszólította az 50 év alattiakat, így korosztályuk aránya jelentősen nőtt a Duna átlagos közönségéhez viszonyítva.

Borítókép: Fodor Imre és Rókusfalvy Lili, műsorvezetők, valamint Balázs Andrea, zsűritag, a győztes Peter Sramek, illetve Boros Csaba, Nagy Bogi, Korda György és Balázs Klári, zsűritagok a Csináljuk a fesztivált! című nagyszabású show-műsor sajtónyilvános döntőjének felvételén a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) óbudai stúdiójában 2022. április 5-én

Tovább olvasom