Kövess minket!

Médiapiac

A Való Világ nyerte a legnagyobbat Facebookon

Az RTL Klubon futó műsor oldala 40 ezer új lájkot gyűjtött össze egy hónap alatt. A legerősebb márka továbbra is a Túró Rudi, amely a minden kategóriát összesítő listán az ötödik helyre került. A legnagyobbat növő oldalak között van az Egymillióan a sajtószabadságért is.

2011 januárjában a Való Világ volt az abszolút győztes a rajongógyűjtés terén. A Facebooker szerint az RTL műsora ezen idő alatt 40 ezer új lájkot gyűjtött, ami 117 százalékos növekedési arányt jelent. Az összes kategóriát felsoroló top10-be a brandek közül a kategória első Túró Rudi került be, amely 17 ezer új rajongóval az ötödik helyre futott be.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért 30 ezer új rajongóval gyarapodott 2011 első hónapjában, de az I love Balaton (20 ezer), a Szeretem a csokoládét (18 ezer), a Fluor Tomi (17 ezer), a Showder Klub (17 ezer) és az I ♥ ALVÁS (16 ezer) is nagyot gyarapodott.

Látszik, hogy mostanra lecsengett a tehetségkutató mánia. Az ilyen típusú oldalak közül csak a Janicsák Veca Fan Club és Vastag Csaba hivatalos oldala tartják magukat, ezek 15 ezer új lájkkal bekerültek a tíz legjobb közé.

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért mellett voltak olyan erős közéleti oldalak, amelyek ugyan a hó elején még nem léteztek, így nem kerültek a listára, de a növekedésük figyelmet érdemlő: ilyen az ELÉG (19 ezer) és a Szombat esti tragédia (West Balkán) (37 ezer). Utóbbi napi lájkgyűjtésben is rekordot döntött: az oldalhoz január 17-én több mint 26 ezren csatlakoztak.

A brandek közül a Norbi Update (4700 új rajongó, 56%), a Samsung Magyarország (4900, 44%) és a Megtakarítógép Tulajdonosok (ez az Erste Bank oldala, 2900, 52%) növekedési üteme volt kiemelkedő. A növekedési adatok alapján az Erste másik oldala, az Ismerkedj (1000, 23%) is bekerült a TOP 10-be.

Ha a növekedési arányt tekintjük, a Való Világ mellett az F1 Ferrari Hírek (93%), a Kuruc.info hírportál (68%), az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (60%), a TASZ (60%), a Norbi Update (56%), a Megtakarítógép Tulajdonosok (52%), az Ablak-zsiráf (52%), az Üvegtigris 3 (50%) és a lollee (48%) oldalai jutottak a Top10-be.

 

A listák elérhetőek ezen a linken.

Médiapiac

Oktatóvideókkal érzékenyíti a gyerekeket egy LMBTQ-szervezet

Videókban mutatják be a gyerekeknek a szexualitás minden fajtáját, kihegyezve az LMBTQ-ra.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

„Az Amaze egy olyan világot képzel el, amelyben természetesnek és egészségesnek ismerik el a gyermekek és a serdülők szexuális fejlődését” – írja honlapján az Amaze nevű szervezet.

Az Amaze hivatásának tekinti, hogy egészen kicsi kortól szexuális felvilágosítást tartson a gyermekeknek. Ingyenes videóikkal az a céljuk, hogy tanításuk a világ bármely pontjára, bármely óvodába vagy iskolába eljuthasson.

Animációs kisfilmjeikben többek között a szexuális orientáció és a nemi identitás kérdéskörét dolgozzák fel. Ráadásul egy-egy témakört úgy tálalnak, hogy az az ifjúsághoz, a szülőkhöz és a pedagógusokhoz is szóljon. Utóbbiaknak kész tantervet készítettek, amelybenóráról órára leírják, hogy mikor mivel, milyen osztályban kellene foglalkozni.

Szexuális orientáció menüpont alatt hosszú lista található, amelyben arra okítják a pedagógusokat, hogyan tanítsák meg a gyermekeknek, mi az az LMBTQ, mit jelent a coming out, de a szivárványcsaládokról is szót ejtenek.

Nemi identitás menüpont körbejárja többek között a transzneműséget, a ciszneműséget és a genderfluid identitást.

A következő animációs videóban Maya bemutatja a családját: két anyukája van. A kisfilm idealizálja a két anyával való életet, azt sugallja, hogy semmiben sem különböznek a heteroszexuális pároktól. Bemutatja azt is, hogy milyen kérdéseket tettek fel Mayának, amikor az iskolában kiderült, hogy két anyja van.

„Hol van az édesapád?” „Te is leszbikus vagy?” – hangzottak a kérdések. Ezután hosszan taglalják, hogyan lehet a másiknak elmondani, ha valaki más családmodellben él.

Hangsúlyozzák: pozitív és negatív véleményekre egyaránt lehet számítani.

Az Amaze segítséget nyújt a coming outhoz is. Egy videóban egy fiú vívódását lehet végigkövetni. Hogyan mondd el a legjobb barátodnak, hogy meleg vagy? Hogy közöld mindezt a szüleiddel?Félek, hogy másként fognak rám tekinteni. Nem akarom, hogy a többiek rajtam nevessenek”

– gondolja a fiú.

Miután a fiúcska leleplezi magát, a barátjától megértő törődést kap, és segítséget nyújt neki abban, hogy hogyan tudná a szülei előtt is felfedni „kilétét” – írja a 888.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hibázott a BBC kommentátora?

A riporter nőként hivatkozott egy női kategóriában induló sportolóra. Mindezek után a kommentátort heves kritikák érték, mivel az említett sportoló magát nem nélküliként azonosítja.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az idei olimpia egyik újdonsága volt a görgeszkázás beemelése az olimpiai sportok közé – írta meg a Danube Institute. Természetesen ezt a versenyszámot is férfi és női kategóriára osztották.

A probléma abból keletkezett, hogy az Egyesült Államok „sztárja”, Alana Smith hiába a nők között indult, de magát nem nélkülinek azonosítja, amit a BBC kommentátora vélhetőleg nem tudott, s konstans „she”-ként hivatkozott rá, gondolván, hogy bizonyára nő az illető, ha már a nők között versenyzik.

A világhírű csatorna kommentátorait heves kritikák érték ennek hatására, de szerencsére az beszédes, hogy a külföldi kritikákat megíró hírekre a különböző közösségi média felületeken csaknem ötször annyi nevető reakció érkezett mint bármi más – írja az esetről beszámoló Mandiner.hu.

Tovább olvasom

Médiapiac

Az Európai Bizottság pályázati felhívásokat tett közzé a hírszolgáltató támogatására

Az Európai Bizottság hétfőn négy új pályázati felhívást tett közzé 12 millió euró értékben a többi között annak elősegítése érdekében, hogy a polgárok megbízható információkhoz jussanak.

Közzétéve:

Pixabay

A felhívások egyike azt célozza, hogy digitális platformokon európai uniós ügyekkel kapcsolatban több nyelvű médiatartalmak jelenjenek meg, egy másik pedig arra irányul, hogy rádióállomások hálózata révén bővüljön az ilyen jellegű tartalmak terjesztése.

Kísérleti projekt indul továbbá azon ifjúsági hálózatok támogatására, amelyek aktuális témákban gondolatébresztő tartalmakat gyártanak közösségimédia-formátumokban. A negyedik felhívás azt célozza, hogy a polgárok könnyebben jussanak megbízható információkhoz.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom