Kövess minket!

Médiapiac

A PLT a Földért

„Üvegház” címmel, a klímavédelem témakörében indítottak környezetvédelmi felelősségvállalási programot a Pannon Lapok Társasága (PLT) lapjai, melynek révén Zala, Vas, Veszprém és Fejér megye lakossága ismerheti meg a klímaváltozás veszélyeit és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentésének lehetőségeit. A lapcsoport a IV. Országos Klímacsúcson bemutatott kiállítás révén kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a környezetvédelem az egyes emberek, a kisebb lakóközösségek szintjén kezdődik.

A PLT lapjai – a veszprémi Napló, a Fejér Megyei Hírlap, a Vas Népe, a Zalai Hírlap és a Dunaújvárosi Hírlap – minden évben társadalmi felelősségvállalási programok indításával segítik a környezetvédelem, valamint a zöldipar eredményeinek köztudatba való beépülését. Környezettudatos cselekvésre buzdító programjaik olyan problémákra hívták fel eddig a figyelmet, mint például az illegális szemétlerakás, vagy a vízszennyezés.

A lapcsoport 2012-ben „Üvegház” címmel a környezetszennyezés okozta klímaváltozás hatásait bemutató közösségi programot szervezett, a témakörben országosan elismert Klíma Klub közreműködésével. Az együttműködés eredményeként jött létre a IV. Országos Klímacsúcson nagy sikerrel bemutatott „PLT a Földért” című kiállítás, amely a lapcsoport négy éve tartó erőfeszítésein keresztül mutatja be, hogyan foghatnak össze az emberek természeti környezetük megóvása érdekében.

A PLT lapjai 2009-ben az olvasók bevonásával indítottak programot a környezetszennyezés ellen, „Tegyünk rendet a környezetünkben!” címmel. Az akció során 91 illegális szeméttelepet jelzett a lakosság, ezek eredményeként 14 hatósági eljárás indult és 16 nagyobb illegális szeméttelepet számoltak fel.

2010-ben a vizek védelmében, az „Életünk a víz” címmel indított program során arra buzdították a lakosságot, hogy óvják közösen az élővizeket. A program részeként a PLT fotópályázatot hirdetett a veszélyeztetett, szennyezett forrásokról, patakokról és tavakról, valamint minden megyében vizes élőhelyet fogadtak örökbe iskolák és közösségek, vállalva azok környékének tisztán tartását. Emellett 2010-ben a parlagfű ellen is összefogást hirdettek a lapok, „Tiszta levegőt! Tegyünk együtt a parlagfű ellen” címmel. Az olvasók 150 parlagfüves területre hívták fel a szerkesztőségek figyelmét, és a bejelentések kapcsán 133 hatósági eljárás indult.

2011 az erdők éve volt a PLT megyéiben. A „PLT a Földért” kiállítás ezen kezdeményezést bemutató tablói a lapok által szervezett, az erdők állapotát ismertető konferenciákról készültek. A lapok ebben az évben tematikus írásokban tárták fel az erdők állapotát, foglalkoztak a lakosság által leglátogatottabb helyek bemutatásával, valamint a falopások feltárásával. A napilapok szerkesztőségei erdőültetésre hívták a helyi média tagjait, továbbá rajzpályázatot hirdettek az óvodások és az általános iskolások körében, melynek eredményeként a szerkesztőségekbe összesen 2779 rajz és makett érkezett.

A PLT 2012-es környezetvédelmi felelősségvállalási programja az üvegházhatás radikálisan figyelmeztető tényeire kívánja felhívni a figyelmet, amely összetett, több környezetre ártalmas tevékenység következményeként az egész földi élővilágot teszi sérülékennyé és sodorja veszélybe. A lapcsoport egész évben riportok és interjúk révén készül felhívni olvasói figyelmet a problémára.

 

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Közzétéve:

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják.
Idén, a koronavírus járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án tartott ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest. Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák.

Az elmúlt évek trendje, hogy folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, mely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok

– mondta Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője.

A Televíziós Újságírók Díjának kategóriái: nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő.
A díjat a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján ítélik oda. Idén a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazudott a CNN Tucker Carlson magyarországi vizitjéről

Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítója szerint Tucker Carlson egy “szélsőjobboldali” konferencián vesz részt.

Közzétéve:

Flickr

Hazudott a CNN Tucker Carlsonról, a Fox News jobboldali amerikai hírcsatorna népszerű műsorvezetőjéről és Magyarországról – szúrta ki Rod Dreher, a The American Conservative magazin szerkesztője. A hazánkat jól ismerő író idézte Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt, napokkal azután, hogy találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Magyar Nemzet.

“Nézd csak meg a programot! Látsz benne szélsőjobboldali témákat?”

– háborgott cikkében Rod Dreher, belinkelve az ifjúsági konferenciát szervező Mathias Corvinus Collegium angol nyelvű honlapját. Ezután megjegyezte, ő maga is részt vesz majd az eseményen, méghozzá az Orbán Viktor egyik fő kritikusaként számontartott Krekó Péter oldalán.

Igen, így néz ki a Viktátor birodalma: megengedik, hogy Orbán egyik fő bírálója pódiumra lépjen egy ifjúsági fesztiválon, mindenféle megkötés nélkül, hogy miről beszélhet (tudom, mert Péterrel együtt dolgoztuk ki a beszélgetésünket)

– írta.

Minden olvasóját arra buzdította, hogy látogasson el Magyarországra, és győződjön meg a saját szemével, hogy milyen valójában az ország, beszélgessenek a magyar emberekkel.

Nem az édenkertet fogod megtalálni, de egy országot, amely nagyon más, mint amit a médiánk mutatott

– ígérte.

Borítókép: Tucker Carlson

Tovább olvasom