Kövess minket!

Médiapiac

″A Moby Dick jó téma lenne″

A Disney Csatorna nézői Magyarországon is figyelemmel követhetik a Phineas és Ferb című sorozatot, melynek egyik készítőjét, Jeff ″Swampy″ Marshot sikerült telefonvégre kapnunk egy gyors interjú erejéig. A hajdan A Simpson családon is dolgozó ismert rajzfilmes ma már nagypapa, és ezt a szerepet a munkában sem veti le.

A Jeff “Swampy” Marsh-sal készült interjú a Médiapiac szaklap 2013 január-februári számában jelent meg elsőként, a Tévépiaci melléklet részeként.


Jeff “Swampy” Marsh munka közben

Az ön által jegyzett Phineas és Ferb több díjat is besöpört. Mi ennek a rajzfilmsorozatnak a titka?

Egy sor dolgot elhatároztunk már a munka kezdetén, amelyektől azt vártuk, hogy szerethetővé teszik a sorozatot. Az egyik ilyen sarokpont az volt, hogy a karakterek úgy legyenek szórakoztatóak, hogy közben ne legyenek egytől egyig totális seggfejek és idióták.

 

Mennyiben más egy ilyen típusú rajzfilmen dolgozni, mint, mondjuk, A Simpson családon, melynek hat évadon keresztül volt az alkotója, s amely okos és vicces társadalomkritikájával egyszerre vonzó a fiatalabbak és a felnőttek számára?

A Phineas és Ferb karakterei sokkal pozitívabbak, és nem akartuk, hogy szemétkedjenek egymással. Ez egy kedves, intelligens sorozat, nincs benne túl sok olyan karakter, amely egyszerűen át akarná ejteni vagy bántani akarná a többieket.

 

De hát az olyan sorozatokban, mint A Simpson család vagy a South Park, éppen azt szerettük, hogy rettentően szemetek egymással a szereplők.

A szülők viszont nagyon örülnek annak, ha a gyerekeiket nyugodtan odaültethetik egy olyan sorozat elé, amelyben mindig valami vicces, érdekes dolgon törik a fejüket a szereplők, ahelyett hogy meglopnának, becsapnának, megsértenének másokat. Vagyis a Phineas és Ferb biztonságos: a gyerekek anélkül nézhetik, hogy valami igazán kellemetlen hatás érné őket.

 

Rajzfilmkészítőként és nagypapaként melyik “műfaj” áll önhöz közelebb: az okos, de kíméletlen vagy a kedves, intelligens?

Nem tudok kibújni a nagypapaszerepből. Az egyik oka annak, hogy egy ilyen típusú műsorral jelentkeztünk, éppen az, hogy szerettük volna, ha büszkék lehetünk a sorozatra, és a gyerekeink, unokáink gond nélkül leülhetnek elé. Egyébként ugyanígy vagyok ezzel akkor is, amikor magam ülök le a tévé elé: inkább az értelmes, intelligens műsorokat keresem, amelyek nem sértegetik a közönséget.

 

A Phineas és Ferb tele van zenés betétekkel. Mit ad ez hozzá a rajzfilmsorozat egészéhez?

A zene, a dalok a történetmesélés olyan eszközei, amelyekre az emberek jóval azután is emlékeznek, hogy a sorozatnak már vége. Gondoljunk csak például a The Flinstones (magyarul Frédi és Béni – a szerk.) zenéjére. És ha az emberek emlékeznek a zenére, akkor előbb-utóbb vissza tudják idézni azt is, hogy miről szólt maga a show.

 

Az Egyesült Államok mellett évekig dolgozott Nagy-Britanniában is. Voltak itt élő szereplős munkái is?

Nagy-Britanniában kizárólag animációs filmeken, rajzfilmeken dolgoztam. Soha nem mondom, hogy soha, szóval lehet, hogy egy napon kipróbálom az élő szereplős műfajt is. De az animációs filmek készítése számomra sokkal szórakoztatóbb, ráadásul ezekben a színészek bármit megcsinálnak, amit csak akarok.

 

Már szóba került, hogy nagypapa. Szokta tesztelni az ötleteit az unokáin?

Abszolút. Bármikor házi marketingkutatást végezhetek a körükben egy-egy ötletemmel vagy műsorral kapcsolatban. Meg kell mondjam, nagyon is őszinték velem: egy csomó visszajelzést kapok, akár kértem, akár nem.

 

Ötleteket is adnak önnek az unokái?

Kifejezetten rajzfilmötletekkel nem jönnek hozzám, viszont elnézem, mit csinálnak, mi érdekli őket, milyen érzést kelt bennük egy-egy történés, és ez inspirációt jelent számomra.

 

Most a Phineas és Ferbön dolgozik. Mi a következő lépés?

Lehet, hogy egyszer írok egy musicalt:)

 

Te jó ég, és mi lenne a témája?

Azon szoktunk viccelni, hogy a Moby Dick jó téma lenne. Lehet, hogy a végén tényleg ennél kötök ki.

Jeff “Swampy” Marsh

Jeff “Swampy” Marsh jelenleg a Disney Csatornán futó Phineas és Ferb című rajzfilmsorozaton dolgozik mint alkotó és mint executive producer. Marsh azonban nem csupán rajzolóként és producerként működik közre a széria készítésében, hanem ő jegyzi a műsorban hallható dalokat, sőt, az egyik karakternek is ő kölcsönzi a hangját. A sorozatért, pontosabban annak főcímzenéjéért és betétdalaiért már két Emmy-jelölést is bezsebelhetett 2008-ban.

Marsh az elmúlt húsz évben megfordult többek között a Hanna-Barberánál és a Nickelodeonnál is. Hat évadon keresztül dolgozott A Simspon családon, három általa készített epizód Emmy-díjat érdemelt ki. Az Egyesült Államok mellett Nagy-Britanniában is megfordult, ahol hat év alatt egyebek közt a BBC-vel és az ITV-vel voltak közös projektjei.

A rajzfilmes 1960-ban született Santa Monicában, jelenleg a szintén kaliforniai Venice-ben él. Két gyermekétől három unokája van, akik – mint az interjúnkból is kiderül – kéretlen őszinteséggel segítik a munkáját.

Médiapiac

Öngólokat lő a baloldali sajtó a Pegasus-ügyben

Ismét kiderült az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán, hogy a baloldali sajtó azt sem tudja miről ír vagy beszél.

Közzétéve:

A borítóképen Kálmán Olga. Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Előbb a 444.hu nevezte Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminisztert „az elhárítás vezetőjének” – miközben az Pintér Sándor –, majd nem sokkal később a baloldal saját maga akadályozta meg egy országgyűlési tényfeltáró bizottság felállításának lehetőségét, mivel Kálmán Olga DK-s politikus feljelentést tett, és olyan ügyben amelyben nyomozás folyik, nem lehet létrehozni tényfeltáró bizottságot.

Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte az RTL Klub riportere arról, hogy Magyarország vásárolt-e az izraeli kémszoftverből. A miniszter válasza pontos és tényszerű volt – emlékeztetett az Origo.

Azt mondta a riporternek, hogy akár mindketten bajba kerülhetnek, ha érdemben válaszolna, ugyanis ez az információ államtitok, amit ha a miniszter megsért, akkor a riporter felbujtó lehet. Az ellenzéki sajtó Dobrev Klárát idézve azonnal hisztérikus hazudozásba kezdett, azt írva: „a miniszter megfenyegette az újságírót”. 

Pedig mindössze annyi történt, hogy Pintér Sándor figyelmeztette a riportert a hatályos törvényekre. A hazai jogszabályok ugyanis a titkos információgyűjtés eszközeit és módszereit kiemelt védelemben részesítik.

Az arra jogosult szervek által használt titkos információgyűjtő eszközök és módszerek összessége, azok műszaki-technikai adatai a 2009. évi CLV. törvény szerinti minősített adatnak tekinthető.

A Büntető Törvénykönyv (Btk. 265.§ (1) bekezdés b pont) szerint aki minősített adatot jogosulatlan személy részére hozzáférhetővé tesz minősített adattal visszaélés bűncselekményét követi el, és akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

A Btk. szerint a felbujtó az, aki mást bűncselekmény elkövetésére szándékosan rábír. A felbujtó esetében is az elkövetőre irányadó büntetési tételt kell alkalmazni. Egyébként a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény is leszögezi, hogy a sajtószabadság gyakorlása nem valósíthat meg bűncselekményt vagy bűncselekmény elkövetésére való felhívást.

Mindebből az következik, hogy a belügyminiszter válasza világos és tényszerű volt, semmilyen fenyegetést nem tartalmazott.

Mint ismert, a baloldali sajtó az úgynevezett Pegasus-ügy kapcsán azzal vádolta meg a kormányt, hogy törvénytelenül hallgatott le ellenzéki és kormánypárti politikusokat és újságírókat.

Az állításokat még közvetett bizonyítékokkal sem sikerült alátámasztaniuk, az ügyben eddig született tényszerű cikkekben több a kérdés, mint a válasz. Ennek ellenére a baloldal a megalapozatlan állításokra lényegében egy lejáratókampányt konstruált – hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet.

Tovább olvasom

Médiapiac

Két éve befejezték a tévésorozatot, de nem tudott róla senki

Jövőre, a 25. évaddal véget ér az Arthur című rajzfilmsorozat, amelynek a gyártása egyébként már két évvel ezelőtt leállt.

Közzétéve:

A borítókép illusztráció, a forrása: Pixabay

Az Arthur című, itthon is látott rajzfilmsorozat alkotója, Kathy Waugh mintegy véletlenül árulta el egy friss interjúban, hogy a szérián már régóta nem dolgoznak, a stáb már két éve megtartotta a gyártást lezáró partit.

A sorozat ezzel együtt még képernyőn van, a PBS várhatóan 2022 telére jut el az utolsó epizódig – derült ki Jason Szwimmer podcastjában, a Finding DW-ban.

Az Arthur nevű földimalacról szóló történeteket Waugh 1996-ban kezdte el gyártani Marc Brown könyvei alapján: a sorozat így a 25. évaddal ér majd véget, ami rekordnak is számít az amerikai televíziózásban, hiszen a gyerekeknek szóló rajzfilmsorozatok közül korábban egyik sem futott még ilyen sokáig – számolt be róla az Origo.

Tovább olvasom

Médiapiac

Remek nézettséggel tért vissza a Szerencsekerék a TV2-re

A legendás vetélkedő július 19-én tért vissza a TV2 képernyőjére megújult formában, Kasza Tibi műsorvezetésével.

Közzétéve:

TV2

Az első heti nézettségi adatok alapján elmondható, hogy a Szerencsekerék az első öt adással átlagosan a legnézettebb műsor volt a saját idősávjában mindhárom kiemelt korcsoportban (A18-59, 4+ és 18-49) – közölte a csatorna PR osztálya.

A kereskedelmileg fontos 18-59 évesek körében az első öt adás átlagosan 14,9%-os közönségarányt ért el, a teljes lakosság körében 16,2 százalékot, a 18-49 év közöttiek esetében pedig 15,4 százalékot. A Szerencsekerék idősávjában az RTL Klub volt a második legnézettebb csatorna a vizsgált korcsoportokban (A18-59: 12,7%; A4+: 12,4%; A18-49: 13,5%).

Érdekesség, hogy a fiatalabb nézők is nagy arányban kapcsoltak a műsorra, annak ellenére, hogy a Szerencsekerék 2001-ben, 20 éve volt utoljára a TV2 képernyőjén. Vagyis nem csak a nosztalgia játszott szerepet a választásban, hiszen a 13-17 év közötti nézők életkorukból adódóan nem emlékezhetnek a régi TV2-es adásokra, mégis 19,4%-os átlag közönségarányt ért el a Szerencsekerék ebben a nézői szegmensben.

A teljes lakosság körében a legnézettebb adás a hétfői volt, 677 ezres átlagos nézőszámmal (AMR).

2021 júliusa részben a sporteseményekről szól, a Labdarúgó-Európa-bajnokság a hónap elején és a pénteken elstartolt Olimpia kiugró nézettségi adatokat produkál. Emellett azonban fontos megjegyezni, hogy havi átlagban a TV2 a legnézettebb csatorna mindhárom kiemelt korcsoportban és a TV2 Csoport is tartja piacvezető pozícióját júliusban.

A csatornák rangsora átlag közönségarány alapján, teljes napra vetítve a 18-59 évesek körében: TV2: 7,4%, RTL Klub: 7,1%, M4 Sport 5,2% (vizsgált időszak: 2021. július 1-25.) A csatornacsaládok versenye ebben az összehasonlításban: TV2 Csoport: 21,6%, RTL Magyarország: 18,5%, MTVA 9,9%.

Borítókép: Sydney van den Bosch és Kasza Tibor

Tovább olvasom