Kövess minket!

Médiapiac

A Kiadók Nemzetközi Szövetségének nyilatkozata

Az 1896-ban alapított International Publishing Association (IPA) új nyilatkozatot fogadott el a kiadói szabadság védelmében. A lépésre azért került sor, mert a kiadói szabadságot egyre inkább veszélyben látják. A legutóbbi atrocitások közé tartozik 30 török kiadó bezáratása, a svéd Gui Minhai kínai fogvatartása, valamint a belarusz kiadó, Miraslau Lazouski és a könyvterjesztő Ales Jaudaha erőszakos letartóztatása és kihallgatása.

A sajtó egy erőteljes mechanizmus, amelyen keresztül az emberiség évszázadok óta megosztja szellemi termékeit, az információkat, elképzeléseket, meggyőződéseket és véleményeket. Számos nemzetközi szerződés és nyilatkozat nyilvánította elidegeníthetetlen emberi joggá a kifejezés szabadságát és erősítette meg, hogy a sajtószabadság a szabadság egyik alapköve.

Az emberi jogok az emberi méltóság biztosítékai és az információforrások sokféleségéhez való korlátozás nélküli hozzáférés a sokszínűség, kreativitás, jólét, tolerancia és fejlődés alapkövetelménye. A kifejezés szabadsága a szellemi termékek alkotásának alapja, a kiadók számára pedig a hivatásuk kreatív és gazdasági bázisát képezi.

Az IPA hisz abban, hogy a kiadók sajátságos hozzájárulása a kifejezés, a vita és a párbeszéd szabadságához, mely mások műveinek terjesztésén keresztül valósul meg, elismerést és védelmet érdemel.

Az IPA elkötelezett amellett, hogy megvédi és előmozdítja a kiadói szabadság ügyét, amely napjainkban világszerte támadások célpontja. Az IPA alapító okirata kimondja, hogy a szövetség elsődleges célja:

Fenntartani és megvédeni a kiadók jogát, hogy teljesen szabadon adhassák ki és terjeszthessék a szellemi termékeket, amennyiben ennek során tiszteletben tartják az ezekhez a művekhez kapcsolódó nemzeti és nemzetközi jogszabályokat. A szövetség kötelezettsége, hogy szilárdan ellenálljon minden kísérletnek és fenyegetésnek, ami ezt a szabadságot csorbítaná.

Az IPA állandó Kiadói Szabadság Bizottságának feladata, hogy irányítsa a szövetség ezen a területen kifejtett munkáját a tagszövetségekkel, nemzetközi és civil szervezetekkel közös programokon és tevékenységeken keresztül.

 

Az IPA Kiadói Szabadság Bizottsága ezt a következőkön keresztül teszi:

Segíti tagjainkat a kiadói szabadságért folytatott küzdelemben

Jogi segítségnyújtással és közvetlen lobbizással segítjük tagjainkat, ha a kiadói szabadságot veszélyeztető jogszabályjavaslatok születnek. Ezt nemzetközi civilszervezetek kiterjedt hálózatának segítségével tesszük.

Szembeszáll a kiadói szabadság megsértésével

Figyelmeztetünk, ha kiadók és írók veszélybe kerülnek és támogatjuk őket, ha rosszhiszemű eljárás alá vonják őket. Együttműködünk a nemzetközi szervezetekkel, köztük az ENSZ illetékes ügynökségeivel, hogy a kiadók együttes hangja hallható legyen a kifejezés szabadságát érintő ügyekben.

Irányítja a kiadói szabadságról szóló párbeszédet

Nemzetközi erőfeszítéseket és konferenciákat szervezünk vagy támogatunk, hogy a kiadói szabadság ügye láthatóbbá váljon, és bátorítjuk a folyamatos nemzetközi párbeszédet a kifejezés szabadságának ezen a kevéssé reprezentált területén. Civilszervezetek kiterjedt hálózatával egyeztetjük lobbitevékenységünket.

Ünnepli a kiadói szabadság bajnokait

Évente kiadjuk az IPA Voltaire Díját, amely azoknak a kiadóknak a bátorságát ismeri el, akik szembeszállnak az őket elhallgattatni akarókkal és lehetővé teszik a szerzők számára, hogy gyakorolhassák a véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat.

A leadkép a 2014. évi Voltaire Díj átadóján készült: a belarusz Ihar Lohvinau, a Lohvinau Kiadó vezetőjének díját lánya és munkatársa, Alexandra Logvinova vette át.

Médiapiac

Hitelesebb hírszolgáltatást tervez a Twitter

Megállapodást írt alá a Twitter az Associated Press (AP) és a Reuters hírügynökséggel, hogy azok segítsenek előmozdítani a pontos tájékoztatást a mikroblog- és közösségihálózat-szolgáltató platformján.

Közzétéve:

Pixabay

A Twitter bejelentése szerint közös projektjük kiszélesíti azt a már folyamatban lévő munkát, amely segíthet egyrészt megmagyarázni, hogy egyes témák miért válnak divatossá a Twitteren, másrészt megbízható forrásokból származó információkat, híreket szállítani és leleplezni a félrevezető tájékoztatást.

A hírügynökségek segítségével biztosítható lesz, hogy valós időben elérhetőek legyenek hiteles információk a frissen felmerülő, legfontosabb beszédtémákban. Ez különösen fontos lesz ott, ahol “tényeket vitatnak”, vagy amikor a társaság saját kurátori csapata nem rendelkezik a megfelelő szakértelemmel vagy nincs elég hozzáférése az adott témában készült megbízható jelentésekhez

– közölte a Twitter. A két hírügynökség feladata lesz az is, hogy segítsenek összefüggéseikbe helyezni a széleskörű érdeklődésre számot tartó témákat, köztük azokat, amelyek potenciálisan félretájékoztató információkhoz vezetnek – tették hozzá.

“Ez a munka a küldetésünk lényege” – mondta Tom Januszewski, az AP globális üzleti fejlesztésért felelős alelnöke egy nyilatkozatban. “Az AP régóta szorosan együttműködik a Twitterrel és más platformokkal is, a tényszerű újságírás hatókörének kiterjesztése érdekében” – fűzte hozzá Januszewski.
Hazel Baker, a Reuters felhasználók által generált tartalmak hírgyűjtéséért felelős vezetője kijelentette: “a bizalom, a pontosság és a pártatlanság áll a Reuters mindennapi tevékenységének középpontjában.”
A megállapodásba foglalt partnerség pénzügyi feltételeit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az AP és a Reuters a Facebooknak is tényállításokat ellenőrző partnere.

Borítókép: illusztráció

Tovább olvasom

Médiapiac

Új kategóriával bővül a Televíziós Újságírók Díja

A napi sorozatokat is díjazzák a Televíziós Újságírók Díja gálaesten. Az idén bevezetett új kategóriával együtt így összesen 12 elismerést adnak át a szeptember 8-án rendezett ünnepélyes díjkiosztón. A díjra esélyesek névsorát egy hét múlva jelentik be a szervezők.

Közzétéve:

2021-ben immár nyolcadik alkalommal adják át a Televíziós Újságírók Díját. A szakma egyik legrangosabb értékmérőjének számító elismerést minden évben a tavalyi év legjobb hazai, szórakoztató műfajú televíziós teljesítményei – műsorok, sorozatok, műsorvezetők, zsűritagok és színészek – kapják.
Idén, a koronavírus járvány miatt a megszokott márciusi időpont helyett szeptember 8-án tartott ünnepélyes gálaesten 12 kategóriában hirdetnek győztest. Újdonság, hogy ezúttal a napi sorozatok legjobbját is díjazzák.

Az elmúlt évek trendje, hogy folyamatosan nő a magyar sorozatok száma, mely mostanában főleg a napi fikciónál mutatkozott meg. Tavaly már 6 napi széria került képernyőre és a következő években is évente legalább ennyi produkció várható ebben a műfajban. Ezért döntöttünk úgy, hogy mostantól külön kategóriát kapnak a napi sorozatok

– mondta Kenderessy Szabolcs, alapító, a SorozatWiki főszerkesztője.

A Televíziós Újságírók Díjának kategóriái: nagyszabású showműsor, vetélkedő, reality, talkshow, sorozat, napi sorozat, zsűritag, női műsorvezető, férfi műsorvezető, színésznő, színész, valamint mellékszereplő.
A díjat a legfontosabb szak- és hírmédiumok vezető újságíróinak szavazatai alapján ítélik oda. Idén a Televíziós Újságírók Díjának grémiumát a 24.hu, a Hír7, az Index, a Kreatív, a Marketing&Media, a Media1, a Médiapiac, az Origo, a SorozatWiki, a Színes RTV, a Telenovella-Epizód magazin, a Telex és a TVR-hét egy-egy újságírója alkotja.

Tovább olvasom

Médiapiac

Hazudott a CNN Tucker Carlson magyarországi vizitjéről

Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítója szerint Tucker Carlson egy “szélsőjobboldali” konferencián vesz részt.

Közzétéve:

Flickr

Hazudott a CNN Tucker Carlsonról, a Fox News jobboldali amerikai hírcsatorna népszerű műsorvezetőjéről és Magyarországról – szúrta ki Rod Dreher, a The American Conservative magazin szerkesztője. A hazánkat jól ismerő író idézte Brian Stelter, a CNN egyik vezető tudósítójának és műsorvezetőjének Twitter-bejegyzését, amelyben arról panaszkodott, hogy Tucker Carlson egy „szélsőjobboldali” konferencián vesz részt, napokkal azután, hogy találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel – írja a Magyar Nemzet.

“Nézd csak meg a programot! Látsz benne szélsőjobboldali témákat?”

– háborgott cikkében Rod Dreher, belinkelve az ifjúsági konferenciát szervező Mathias Corvinus Collegium angol nyelvű honlapját. Ezután megjegyezte, ő maga is részt vesz majd az eseményen, méghozzá az Orbán Viktor egyik fő kritikusaként számontartott Krekó Péter oldalán.

Igen, így néz ki a Viktátor birodalma: megengedik, hogy Orbán egyik fő bírálója pódiumra lépjen egy ifjúsági fesztiválon, mindenféle megkötés nélkül, hogy miről beszélhet (tudom, mert Péterrel együtt dolgoztuk ki a beszélgetésünket)

– írta.

Minden olvasóját arra buzdította, hogy látogasson el Magyarországra, és győződjön meg a saját szemével, hogy milyen valójában az ország, beszélgessenek a magyar emberekkel.

Nem az édenkertet fogod megtalálni, de egy országot, amely nagyon más, mint amit a médiánk mutatott

– ígérte.

Borítókép: Tucker Carlson

Tovább olvasom